Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Millaisia vastuullisuuskysymyksiä elintarviketuotantoon liittyy ympäristövaikutusten lisäksi ja miten niitä voidaan määrittää? Tiedotustilaisuus ”Miten.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Millaisia vastuullisuuskysymyksiä elintarviketuotantoon liittyy ympäristövaikutusten lisäksi ja miten niitä voidaan määrittää? Tiedotustilaisuus ”Miten."— Esityksen transkriptio:

1 Millaisia vastuullisuuskysymyksiä elintarviketuotantoon liittyy ympäristövaikutusten lisäksi ja miten niitä voidaan määrittää? Tiedotustilaisuus ”Miten ruokavalinnoilla vähennetään ympäristö- vaikutuksia?” 18.12.2007 Sari Forsman-Hugg (sari.forsman-hugg@mtt.fi, gsm 0400 639450) MTT (Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus)sari.forsman-hugg@mtt.fi

2 Elintarviketuotantoon liittyy ympäristövastuun ohella myös muita vastuun ulottuvuuksia, joista kuluttajille pitäisi pystyä kertomaan YHTEISKUNTA- VASTUU Taloudel- linen vastuu Sosiaa- linen vastuu Ympä- ristö- vastuu YRITYKSEN VASTUULLINEN TOIMINTA Ruoan tuottaminen vastuullisesti edellyttää, että koko elintarvikeketju huolehtii toimintansa vaikutuksista ympäröivään yhteiskuntaan Tehdään enemmän kuin lainsäädäntö edellyttää Hallitaan myös ketjun ei- toivottuja vaikutuksia Monet asiat linkittyvät useampaan vastuun ulottuvuuteen Kun tuotteisiin sisältyy usein monia raaka-aineketjuja ja yritykset toimivat globaaleilla markkinoilla, vastuu- kysymykset tulevat yhä monimutkai- semmiksi ja vaikeammiksi hallita

3 Jotta kuluttajat voisivat arvioida tuotteiden ja niiden tuotantoketjujen vastuullisuutta… Tietoa kuluttajille helposti saatavilla olevassa ja ymmärrettävässä muodossa  Vastuullisuustiedon tuotteistaminen Yhteinen käsitys vastuullisuudesta  Keskeiset toimijat ja sidosryhmät Juhlapuheista tekoihin  Arvot ja tavoitteet käytännön teoiksi ja toiminnaksi Ketjunäkökulma  Elinkaariajattelu …Tarvitaan

4 Elintarviketuotantoon liittyviä sosiaalisen vastuun kysymyksiä Kuluttajien hyvinvointi  tuoteturvallisuus, terveellisyys Toimeentulo ketjussa  hinnanmuodostus, ”oikeudenmukainen tulonjako” Työntekijöiden hyvinvointi Raaka-aineiden alkuperä, tuotantotapa ja jäljitettävyys Eläinten terveys ja hyvinvointi Kulttuuriset tekijät  ruokakulttuuri, perinteet  paikallisuus, kotimaisuus Toiminnan läpinäkyvyys Viestinnän avoimuus

5 MTT:n ja Kuluttajatutkimuskeskuksen Vastuullisuus- hankkeessa vastuullisuuden sisällön rakentamisessa keskeisinä elementteinä ovat Tuotantoketjun kuvaaminen ja avaaminen vastuullisuuden näkökulmasta Sidosryhmädialogi Elintarvikeketjun vastuullisuuden kehittäminen ja tuotteistaminen yhteistyössä sidosryhmien kanssa –hanke (2006-2008)

6 Elintarvikeketjun vastuullisuuden kehittäminen ja tuotteistaminen vuorovaikutuksessa sidosryhmien kanssa -tutkimushanke Tavoitteena  Vastuullisuuden sisällön rakentaminen  Vastuullisuuden kriteerit ja mittarit  Vastuullisen toiminnan kehittäminen Kolme esimerkkituotetta ja niiden tuotantoketjua  Ruisleipä, broilerituotteet ja margariini Hanketta toteuttavat MTT ja Kuluttajatutkimuskeskus Yritykset aktiivisesti mukana  Fazer Leipomot, HK Ruokatalo, Kesko, Raisio ja Suomen Rehu Rahoittajina  MMM, YM:n hallinnoima ympäristöklusterin tutkimusohjelma, yritykset ja tutkimuslaitokset

7 Tervetuloa keskustelemaan vastuullisesti tuotetusta ruoasta hankkeemme blogiin! Vastuullisuus ja ruoka –blogi Linkki ohjelman sivuilla osoitteessa: http://www.mtt.fi/CSR


Lataa ppt "Millaisia vastuullisuuskysymyksiä elintarviketuotantoon liittyy ympäristövaikutusten lisäksi ja miten niitä voidaan määrittää? Tiedotustilaisuus ”Miten."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google