Lataa esitys
Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota
JulkaistuMikael Tuominen Muutettu yli 7 vuotta sitten
1
Millaisia vastuullisuuskysymyksiä elintarviketuotantoon liittyy ympäristövaikutusten lisäksi ja miten niitä voidaan määrittää? Tiedotustilaisuus ”Miten ruokavalinnoilla vähennetään ympäristö- vaikutuksia?” 18.12.2007 Sari Forsman-Hugg (sari.forsman-hugg@mtt.fi, gsm 0400 639450) MTT (Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus)sari.forsman-hugg@mtt.fi
2
Elintarviketuotantoon liittyy ympäristövastuun ohella myös muita vastuun ulottuvuuksia, joista kuluttajille pitäisi pystyä kertomaan YHTEISKUNTA- VASTUU Taloudel- linen vastuu Sosiaa- linen vastuu Ympä- ristö- vastuu YRITYKSEN VASTUULLINEN TOIMINTA Ruoan tuottaminen vastuullisesti edellyttää, että koko elintarvikeketju huolehtii toimintansa vaikutuksista ympäröivään yhteiskuntaan Tehdään enemmän kuin lainsäädäntö edellyttää Hallitaan myös ketjun ei- toivottuja vaikutuksia Monet asiat linkittyvät useampaan vastuun ulottuvuuteen Kun tuotteisiin sisältyy usein monia raaka-aineketjuja ja yritykset toimivat globaaleilla markkinoilla, vastuu- kysymykset tulevat yhä monimutkai- semmiksi ja vaikeammiksi hallita
3
Jotta kuluttajat voisivat arvioida tuotteiden ja niiden tuotantoketjujen vastuullisuutta… Tietoa kuluttajille helposti saatavilla olevassa ja ymmärrettävässä muodossa Vastuullisuustiedon tuotteistaminen Yhteinen käsitys vastuullisuudesta Keskeiset toimijat ja sidosryhmät Juhlapuheista tekoihin Arvot ja tavoitteet käytännön teoiksi ja toiminnaksi Ketjunäkökulma Elinkaariajattelu …Tarvitaan
4
Elintarviketuotantoon liittyviä sosiaalisen vastuun kysymyksiä Kuluttajien hyvinvointi tuoteturvallisuus, terveellisyys Toimeentulo ketjussa hinnanmuodostus, ”oikeudenmukainen tulonjako” Työntekijöiden hyvinvointi Raaka-aineiden alkuperä, tuotantotapa ja jäljitettävyys Eläinten terveys ja hyvinvointi Kulttuuriset tekijät ruokakulttuuri, perinteet paikallisuus, kotimaisuus Toiminnan läpinäkyvyys Viestinnän avoimuus
5
MTT:n ja Kuluttajatutkimuskeskuksen Vastuullisuus- hankkeessa vastuullisuuden sisällön rakentamisessa keskeisinä elementteinä ovat Tuotantoketjun kuvaaminen ja avaaminen vastuullisuuden näkökulmasta Sidosryhmädialogi Elintarvikeketjun vastuullisuuden kehittäminen ja tuotteistaminen yhteistyössä sidosryhmien kanssa –hanke (2006-2008)
6
Elintarvikeketjun vastuullisuuden kehittäminen ja tuotteistaminen vuorovaikutuksessa sidosryhmien kanssa -tutkimushanke Tavoitteena Vastuullisuuden sisällön rakentaminen Vastuullisuuden kriteerit ja mittarit Vastuullisen toiminnan kehittäminen Kolme esimerkkituotetta ja niiden tuotantoketjua Ruisleipä, broilerituotteet ja margariini Hanketta toteuttavat MTT ja Kuluttajatutkimuskeskus Yritykset aktiivisesti mukana Fazer Leipomot, HK Ruokatalo, Kesko, Raisio ja Suomen Rehu Rahoittajina MMM, YM:n hallinnoima ympäristöklusterin tutkimusohjelma, yritykset ja tutkimuslaitokset
7
Tervetuloa keskustelemaan vastuullisesti tuotetusta ruoasta hankkeemme blogiin! Vastuullisuus ja ruoka –blogi Linkki ohjelman sivuilla osoitteessa: http://www.mtt.fi/CSR
Samankaltaiset esitykset
© 2023 SlidePlayer.fi Inc.
All rights reserved.