Työelämän uudet valvonnan muodot

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Yhdessä työkyvyn tukena – TELAn koulutuskiertue
Advertisements

Sosiaali- ja terveysala toimintaympäristönä: VerkkoSote Sosiaali- ja terveysala toimintaympäristönä ITK-konferenssi.
Kyselytyökalu henkilöstön työhyvinvoinnin ja tasa- arvokokemusten selvittämiseksi  Toteutus Tampereen yliopiston Työelämän tutkimuskeskus ja Mindcom Oy.
Yliopistojen 26. työsuojelupäivät 9. –
Kotipalvelut Eija Bouras Ky
ITSETUNTEMUS JA OMA OSAAMINEN
KAM-JURIDINEN YHTEISTYÖ Pekka Heikkinen.
TKI- päivät AMK tutkimuksen tulevaisuus *Muuttumaton (jatkuvan) kasvun skenario *Katastrofiskenario *Paluu menneisyyteen skenario *Muutos-skenario.
Yksityisen sosiaali- ja terveydenhuollon lakien uudistaminen
Orientoivat opinnot Hallintotieteiden tutkinto-ohjelma
SUOMEN PANKKI | FINLANDS BANK | BANK OF FINLAND 1 Maailmantalouden näkymät ja Suomen haasteet Pääjohtaja Erkki Liikanen
Tietoturvallisuus osa 6
Kuntien juridinen asema: itsehallinto, tehtävät ja rahoitusperiaate Kuntatalo Heikki Harjula.
ROTARY 2023 Matias Röyttä DG VISIOT / HAASTEET Tietotekniikka / Internet –Henkilökohtaiset tietokoneet –Reaaliaikainen tiedonvälitys –Face-time.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Kvalitetskriterier i läroavtalsutbildningen Laatukriteerit oppisopimuskoulutuksessa Pasi Kankare
Tutkijan identifioinnin esiselvitys 2013 Tuija Raaska RAKETTI-TIEHA –ohjausryhmän kokous.
Salaus ja tietoturva Mitä käsittää?.
Kielten vastuuopettajapäivät, Rovaniemen amk TkT Marjatta Huhta Master’s Thesis –tuki Industrial Management -ohjelmassa.
Akavan tavoitteita työsuojelun piirihallinnolle ja työsuojelulautakuntien toiminnalle Valtakunnallinen työsuojelupiirien työsuojelulautakuntien.
Modulaatio ja koodausTimo Mynttinen1 Salaus ja tietoturva Salauksiin ja niiden purkamiseen erikoistunut tieteenala on nimeltään kryptologia (cryptology).
Tekniikan Akateemisten Liitto TEK ry Toiminta-ajatus ” Parantaa jäsenen työmarkkina-arvoa, elämän laatua ja ammattikunnan vaikuttavuutta. ”
Sosiaaliturvan ABC toimittajille Kela lainsäädännön toimeenpanijana
Toteutuuko yhdenvertaisuus kuntien verkkopalveluissa? Selkokieliseminaari Kuntatalo Sami Älli Kehitysvammaliitto / Papunet verkkopalveluyksikkö.
Kaivomestari TYÖPAIKKAOHJAUS. TO REPLACE AN IMAGE: Click on the image and delete then click on the photo icon. Select your photo and insert.
Kirsi Nuorsaari ja Jonna Heikkilä
Mikä oppimisessa sulautuu? - Toimintaympäristön muutosten vaikutus oppimiseen Terhi-Maija Itkonen-Isakov.
Työntekijän yksityisyys työelämän kameravalvonnassa.
Mitä tulee huomioida. Työoikeudesta oikeudenalana Yksityisoikeuteen kuuluva oikeudenala Työsuhdetta koskevien ja siihen asiallisesti liittyvien oikeusnormien.
Terveyspalvelujen tulevaisuus kunnissa Yhteenveto kuntapäättäjien ja kuntalaisten parissa toteutettujen tutkimusten tuloksista.
Yhden luukun palvelumalli tiedon hyödyntämiseen. Palveluiden käyttäjälähtöisyys kasvaa. Palvelut tehostuvat ja toiminnan tuottavuus kasvaa. Tiedon laatu.
1 Invalidiliitto Vammaisjärjestöjen rooli oikeuksien valvonnassa Elina Akaan-Penttilä vammaisasiamies, Invalidiliitto; Valtakunnalliset vammaisneuvostopäivät.
1 Vammaislakien yhdistäminen Keijo Kaskiaho Kouvolan Vammaisneuvosto Keijo Kaskiaho.
TIETOTURVA INTERNETISSÄ. MITÄ ON TIETOTURVA? Tietoturvalla pyritään suojaamaan yritykselle tärkeitä tietoja ulkopuolisilta. Tietoturvalle on asetettu.
Koulutusyhteistyöpäivä Henkilöstöjohtaja Timo Tammilehto.
SAK/Hannele Ugur Ohjaus aikuisopiskelijan tukena Ohjaus Suomessa 2008 –asiantuntijaseminaari Espoo
Yksityisyys on lapsen(kin) perusoikeus Ke Yläneen Yhtenäiskoulu Eeva Valjakka Asiantuntijalakimies, OTT.
Jarkko Muhonen TeamProg
Terveisiä kentältä erikoissairaanhoidon näkökulmasta
ASUMISPERUSTEINEN SOSIAALITURVA -Työpaja I Puhdas pöytä
Jonna Kyllönen mylept14B
Katsaus YK:n vammaissopimukseen ja Yhdenvertaisuuslakiin
NÄYTÄ TÄMÄ DIA: JOHDANTO
TET =Työelämään tutustuminen
Työn imu ja työn kuormittavuus pienissä järjestöissä
Smart Tampere Tero Blomqvist © SRV/Studio Libeskind.
Tulevaisuuden työvoiman tarve ja maahanmuutto
Tietoturva käsitteenä
Tietoturva internetissä
H5 Tietoturva Patrik Lammela.
TIETOTURVALLISUUS.
Suomalainen palkkarakenne
Omadata Taustalla yhteiskunnan digitalisoituminen ja yhä suurempien henkilötietomassojen kertyminen Omadata on henkilötietoa mitä yksilö voi itse hallinnoida.
Pellervon Päivä 2007 Talousennusteet –
työllistämisen, osaamisen ja sosiaaliturvan uudet ratkaisut tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistäjä aloitteet perustuvat tutkittuun tietoon.
Tietoturva internetissä
Tietoturva Internetissä
Tietoturva.
Millaista monipaikkaisuutta Suomeen - Selvitys kaksoiskuntalaisuudesta
TET =Työelämään tutustuminen
Huomioita sosiaalipolitiikasta
Tietoturva internetissä
Työsuhteen käsite Työoikeudellisen sääntelyn perusperiaatteet
Uudistuva vammaispalvelulainsäädäntö
SOTE tietojen toissijaisen käytön KA
Työsuhteen käsite Työoikeudellisen sääntelyn perusperiaatteet
Tuotesuunnittelu ja tietosuoja-asetus OTK Maria Rehbinder
Osallisuus voi toteutua monella eri tavalla
Kuntoutusverkoston (KUVE) arviointikyselyn tulokset
Dialogisuus asiakastyössä
Webcast klo Koulutus työelämää koskevista yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolain muutoksista Vuoden 2015 alussa tuli voimaan uusi yhdenvertaisuuslaki.
Esityksen transkriptio:

Työelämän uudet valvonnan muodot Haasteet käytännölle ja lainsäädännölle

Yleissilmäys Valvonta työelämässä Uudet valvonnan muodot työelämässä Tekninen kehitys ja työntekijän valvonta – miten käy yksityisyyden? Uusien valvontamuotojen vaikutus työnantajan toimintaan ja käytäntöihin Tekninen kehitys ja uudet valvonnan muodot – haaste lainsäädännölle?

Valvonta työelämässä Valvonta oleellinen osa työnantajan oikeuksia Mitä valvonnalla tarkoitetaan? Perinteinen määritelmä: epäluotettavien henkilöiden valvontaa, tarkkailua ja silmälläpitoa Uusi määritelmä: henkilötietojen keräämistä, jonka tarkoituksena kohteeseen vaikuttaminen ja hallinta Valvonnan tärkeä elementti: luottamus Merkityksellistä valvonnan kohteeseen vaikuttaminen

Uudet valvonnan muodot työelämässä – Miksi? Yhteiskunta ja tekniikka kehittyy Työn muodot muutoksessa (liikkuvampaa, ”vapaampaa”) Vaikutus myös valvonnan yleistymiseen ja mahdollisuuksiin Valvonta arkipäiväistyy Valvonta pääosin elektronista

Tekninen kehitys ja työntekijän valvonta – miten käy yksityisyyden? Onko teknologia neutraalia? Valvonnan yleistyminen Työntekijä alisteisessa asemassa työnantajaan Oikeus yksityisyyteen voimassa työelämässä Yksityisyys työelämässä: työntekijän oikeus olla työpaikalla vapaa toisten oikeudettomalta ja perusteettomalta tarkkailulta ja häirinnältä Yksityisyyden rooli: antaa suojaa valvontaa vastaan

Esimerkki: Biometrinen tunnistaminen Mitä on biometrinen tunnistaminen? Ihmisen automatisoitua tunnistamista jonkin fysiologisen ominaisuuden tai käyttäytymispiirteen perusteella Fysiologinen biometrinen tunnistaminen (esim. sormenjälki) Käyttäytymispiirteeseen perustuva biometrinen tunnistaminen (esim. allekirjoitus, ääni, kävelytyyli)

Biometrinen tunnistaminen yleistymässä kotimaassa ja kansainvälisesti Käyttö Suomessa vielä vähäistä työelämässä Sovellusmahdollisuuksia niin yksityisellä kuin julkisella sektorilla Kaksi näkökulmaa: Suurin uhka yksilön yksityisyydelle Ratkaisu yksityisyyden suojaamiseen

Valvonnan toteuttamisessa noudatettavia periaatteita Yksityisyyden kunnioittaminen Yksityisyyden suojan kannalta herkkien menetelmien kielto Lainalaisuus Suhteellisuus Vähimmän puuttumisen periaate Avoimuus Informointi suostumus Yhteistyö Oikeusturva Tietoturva

”Tulevaisuuden työpaikka” - Mitä kaikkea tekninen kehitys voi tuoda työntekijän valvontaan? Reaaliaikainen seuranta etätyössä Esim. näppäinrytmiin perustuvan tunnistamisen avulla Henkilökohtaisen paikantamisen avulla (esim. siru tai ranneke) Työntekijän terveydentilan seuraaminen Geneettiset tutkimukset

Uusien valvontamuotojen vaikutus työnantajan toimintaan ja käytäntöihin Yksityisyyden suoja saanut korostuneen merkityksen informaation, tietoverkkojen ja teknologian varaan rakentuvassa yhteiskunnassa Työnantajan otettava työntekijän yksityisyyden suoja entistä paremmin huomioon kaikissa toiminnoissaan ja käytännöissään privacy by design ja privacy by default Kustannustehokkuus? Koulutus?

Tekninen kehitys ja uudet valvonnan muodot – haaste yksityisyydelle ja lainsäädännölle Lainsäädännön ajantasaisuus? Esim. biometria Yksityisyyden suojan kasvavan merkityksen vaikutus työelämää koskevaan lainsäädäntöön? Työntekijän ja työnantajan intressien yhteensovittaminen teknisin menetelmin toteutetussa valvonnassa uusien valvontamuotojen kohdalla? Lainsäädäntö? Pehmeä sääntely? Teknologialla ja yksityisyydellä omat historiansa Miten teknologian ja valvonnan periaatteet sovitetaan yhteen yksityisyyden periaatteiden kanssa?

Lopuksi Panta rhei – kaikki virtaa (Herakleitos) ”Nykyisyyden ja menneisyyden aina kestää, mennyt kun on mennyttä ja nykyhetki ei kestä kuin hetken. Tulevaisuus on ihmisen kohdalla se, mikä ratkaisee.” (Matti Kamppinen, 2001)