Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Terveisiä kentältä erikoissairaanhoidon näkökulmasta

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Terveisiä kentältä erikoissairaanhoidon näkökulmasta"— Esityksen transkriptio:

1 Terveisiä kentältä erikoissairaanhoidon näkökulmasta
Tuija Ikonen arviointiylilääkäri Hallintokeskus VSSHP

2 Hilmo-tietojen käyttö palvelutuottajan kannalta
Tietojen käyttöä säätelee lainsäädäntö (tarkoitus, mahdollistaminen ja rajoitukset) Toisiokäyttö, Laki THL:sta (rekisteriviranomaisena) - vastaavatko käyttötarpeeseen? Tilastointi THL, muut viranomaistahot Haasteena yksityiset palvelut ja työterveyshuolto! Tutkimus THL Tutkijalähtöinen Päätöksenteko eri tasoilla (tiedolla johtaminen) Ohjaus (Valtakunnan taso, jatkossa myös maakunta?) Vaikutukset resurssiohjaukseen? Johtaminen (Toimintayksikkö) Benchmarking-tiedot (sairaaloiden tuottavuus, Perfect) PMTT, paljon muita toteutumattomia tarpeita! Kehittäminen (Alue, maakunta) Eri tuottajien toimittamien tietojen yhdistäminen palveluketjujen suunnittelemiseksi ja vertailuksi Jatkossa tarvitaan yhtäläiset tiedot sekä yksityisistä että julkisista tuottajista Erityiskohteita: Palvelujen suurkäyttäjien tunnistaminen! Valvonta Valvonnan rakenteet ja toimijat muutoksessa (selvityshenkilö) Omavalvonnan rooli jatkossa?

3 Hilmon haasteet Jatkuva toimintaympäristön, tuotantotapojen ja -rakenteiden muutos Tiedon käyttötarkoituksen selkiinnyttäminen (tiedon pyytäjälle ja tuottajalle!) Vastaako tiedon tuotantoprosessi tarkoitukseen (ohjeistus – kirjaaminen – poiminta)? Ilmoitettavaksi pyydetyn tiedon tarkoituksenmukaisuus muuttuu Miten siivotaan pois ”vanhentuneet” tietokentät tai muutetaan tiedonkeruuta? Yksiselitteiset käsitteiden määritelmät ja ohjeet tiedon kirjaamiseksi ja poiminnaksi Toteutus Ongelmia tiedon kattavuus ja tiedon oikeellisuus Kerättävien tietojen määrittely vaikuttaa tiedon poiminnan tuotantotapaan Rinnakkaisuudet pois (esim. TOPI ja OID), samoin päällekkäiset tiedot, jotka saatavissa yhdistämällä Periaate: Mahdollisimman paljon automatisoitua tiedon poimintaa Luokitukset korvataan eksaktilla tiedolla (VRK-tunniste vs. Lääkäri / Muu) Diagnoosi- ja toimenpidetiedot asianmukaisesti – koodit tehokkaaseen käyttöön! Aikaleimojen hyödyntäminen ja yhdistäminen hoitotapahtumiin (tehohoidon kestot) Suhde muihin raportointeihin (esim. KL) ja Kantaan? Vain yksi kansallisen tiedonkeruun väylä, josta tiedot eri tarkoituksiin ohjataan? Hyödyntäminen Lakiesitys tiedon toisiokäytöstä mahdollistaa ja rajoittaa? Hilmo-tiedonkeruun prosessin valjastaminen muun strukturoidun tiedon toimittamiseen tuottajien benchmarkingia varten? Raportoinnin nopeus, julkisuus – käyttäjäportaali?

4 Tulevaisuus? Sote-järjestelmämuutos
Yksityiset ja kolmannen sektorin tuottajat saman tiedonkeruun piiriin kuin julkiset palvelukeskukset ja yhtiöt Miten yksityisellä puolella eritellään vain julkisella rahalla tuotetut palvelut? Voiko julkinen palvelutuottaja myydä vakuutus- tai omalla rahalla ostettuja palveluja? Kuinka tehdään tuottajien tuottavuus-BM? Järjestäjän (maakunnan) järjestämien hoitokokonaisuuksien tietojen yhdistäminen Tarvitaanko järjestäjien tuottavuus-BM? Integroitu so – pth – esh? Miten ennakoidaan tiedonkeruun ja raportoinnin tarpeita? THL:n viranomaisrooli tiedonkeruussa ja määrittelyssä? Julkinen vs yksityinen tuotanto Tiedonkeruun ulkopuolella vakuutuspohjaiset palvelut ja työterveyshuollon palvelut? Jos merkittävä osa palvelutuotannosta tapahtuu ohi julkisen palvelutuotannon, mikä vaikutus kansallisiin ja kansainvälisiin tilastoihin? Mikä vaikutus kapitaatioperusteiseen rahoitukseen? Maakunta tietojen kerääjänä ja käyttäjänä? Työnjako THL:n kanssa? Tietotuotannon prosessi ja raportointiketjut? Valinnanvapauden seuranta? Tarvitaanko? Mihin tarkoitukseen? Julkisten tuottajien vs. julkisen ja yksityisen tuottajan välinen valinta?

5 ”Monimutkaisiin ongelmiin ei ole yksinkertaisia ratkaisuja.”
Kiitos! ”Monimutkaisiin ongelmiin ei ole yksinkertaisia ratkaisuja.”


Lataa ppt "Terveisiä kentältä erikoissairaanhoidon näkökulmasta"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google