Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Modulaatio ja koodausTimo Mynttinen1 Salaus ja tietoturva Salauksiin ja niiden purkamiseen erikoistunut tieteenala on nimeltään kryptologia (cryptology).

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Modulaatio ja koodausTimo Mynttinen1 Salaus ja tietoturva Salauksiin ja niiden purkamiseen erikoistunut tieteenala on nimeltään kryptologia (cryptology)."— Esityksen transkriptio:

1 Modulaatio ja koodausTimo Mynttinen1 Salaus ja tietoturva Salauksiin ja niiden purkamiseen erikoistunut tieteenala on nimeltään kryptologia (cryptology). Salakirjoituksen käyttämistä kutsutaan kryptografiaksi (cryptography) ja salausten murtamista kryptoanalyysiksi (cryptanalysis). Salaus ja tietoturva rinnastetaan usein toisiinsa – näin ei kuitenkaan asia ole. Tietoturvan tavoitteena on turvata tietojenkäsittelyn toimivuus erilaisia uhkia vastaan, sekä suojata tietoja oikeudettomilta muutoksilta.

2 Modulaatio ja koodausTimo Mynttinen2 Osa tietoja kohtaavista uhkista on teknisiä, suurin osa aiheutuu kuitenkin ihmisen omasta tahattomasta tai tarkoituksellisesta toiminnasta. Tietoturvalla pyritään toteuttamaan kuusi yleistä periaatetta: 1. Luottamuksellisuus (confidentiality): tietoon on pääsy vain siihen oikeutetuilla henkilöillä. Luottamuksellisuuden turvaamisessa salausmenetelmillä on keskeinen rooli sekä tiedon säilytyksen että siirron ajan.

3 Modulaatio ja koodausTimo Mynttinen3 2. Eheys (integrity): tiedot on suojattu oikeudettomilta muutoksilta. Salaustekniikoiden vaikutus eheyteen on rajallinen. Anti eheydelle on muutosten havaitsemisessa, esim. tiedosta laskettavat tiivisteet paljastavat muutokset ja salaus varmistaa, että itse tiivisteet pysyvät turvassa. 3. Saatavuus (availability): saatavuuteen vaikuttavat lähinnä varmuuskopiot, turvattu sähkönsyöttö, kahdennetut levyasemat ja luotettavat verkkoyhteydet. Saatavuus on ainoa tietoturvaperiaate, johon salauksella ei ole mitään annettavaa.

4 Modulaatio ja koodausTimo Mynttinen4 4. Pääsynvalvonta (access control): varmistaa, että kun käyttäjä tai ohjelma on tunnistettu, sillä on pääsy vain ennalta määrättyihin tietoihin. Salausta voidaan käyttää apuna pääsynvalvonnan turvaamisessa, vaikka oikeuksien tarkistus ja valvonta on itsessään käyttöjärjestelmän ja sovelluksen tehtävä.

5 Modulaatio ja koodausTimo Mynttinen5 5. Kiistämättömyys (non-repudiation): tietojärjestelmässä tehdyt toimenpiteet ovat myöhemmin tutkittavissa, ja niistä kertovat merkinnät on tehty riittävän luotettavalla tavalla. Kiistämättömyydellä on kaksi tasoa: tekninen ja käytännöllinen. Salaustekniikoilla voidaan luoda järjestelmä, jossa allekirjoitusta on teknisesti mahdotonta väärentää. Ihminen voi silti väittää, että vaikka allekirjoitus on oikea, ei se silti ole hänen tekemänsä…

6 Modulaatio ja koodausTimo Mynttinen6 6. Todennus (authentication): eri osapuolten henkilöllisyys (jos kyse on ihmisistä) tai aitous (jos kyse on tietokoneista ja ohjelmista) varmennetaan. Todennus on kriittisin ja vaikein osa-alue. Luottamuksellisuuden pettäessä ulkopuolinen henkilö saa haltuunsa hänelle kuulumatonta tietoa. Mutta jos todennus pettää, sama henkilö pääsee lukemisen ohella itse tuottamaan ja muokkaamaan tätä tietoa, mikä on paljon vakavampi tilanne.

7 Modulaatio ja koodausTimo Mynttinen7 Todennus voi pohjautua kolmeen eri tekijään: johonkin, mitä henkilöllä on hallussaan (esim. henkilökortti), johonkin, mitä henkilö tietää (esim. salasana) tai johonkin henkilön yksilölliseen ominaisuuteen (esim. sormenjälki, verkkokalvo). Mikään yksittäinen kolmesta perustekniikasta ei pysty vahvaan todennukseen, ja niinpä käytännössä yhdistetään kaksi tai kaikki kolme eri tapaa. Salaustekniikoilla ei voida poistaa todennuksen periaatteellisia ongelmia, mutta niillä voidaan toteuttaa kaikkia kolmea todennusperiaatetta hyödyntäviä ratkaisuja.

8 Modulaatio ja koodausTimo Mynttinen8 Esimerkiksi HST (Henkilön Sähköinen Tunnistaminen)-kortissa henkilöllisyys todennetaan kortin hallussapidon ja PIN-koodin perusteella. Kortti on lisäksi suojattu niin, että sen väärentäminen tai kopiointi on käytännössä mahdotonta.


Lataa ppt "Modulaatio ja koodausTimo Mynttinen1 Salaus ja tietoturva Salauksiin ja niiden purkamiseen erikoistunut tieteenala on nimeltään kryptologia (cryptology)."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google