Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

H5 Tietoturva Patrik Lammela.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "H5 Tietoturva Patrik Lammela."— Esityksen transkriptio:

1 H5 Tietoturva Patrik Lammela

2 Tietoturva on järjestelmien, tiedostojen, palvelujen ja tietoverkon suojaamista.
Tietoturvallisuuden uhkia ovat mm. virukset, huijausyritykset, verkkoterrorismi, teollisuusvakoilu ja elektroninen sodankäynti. Tietoturvauhkia ovat luvaton pääsy, tiedon luvaton käyttö, salaisen tiedon paljastuminen, tiedon sekaannus, tiedon muuntuminen, salaisen tiedon tutkituksi tuleminen, tiedon kopioituminen ja tiedon hävittäminen.

3 Suomen kieleen on vakiintunut jako tietoturvaan ja tietosuojaan.
Tietosuojaan kuuluu henkilötietojen luottamuksellisuuden lisäksi rikoslain kunniaa, yksityisyyden suojaa ja tietoliikennettä koskevat säännökset.

4 Tietoturvallisuuteen voi kuulua seuraavat asiat:
Saatavauus: tieto on saatavilla kun sitä tarvitaan. Luottamuksellisuus: tietoa voi käsitellä vain henkilöt, joilla on oikeus siihen. Eheys: tieto ei saa muuttua hyökkäyksessä, tai muutos pitää ainakin havaita, toisinaan eheys määritellään myös tietojen loogisuudeksi ja paikkansapitävyydeksi. Näitä voivat täydentää: Kiistämättömyys: Henkilö ei voi onnistuneesti kiistää tekoa, jonka hän on tehnyt. Tunnistus: Henkilö voidaan liittää käyttäjätunnukseen jos se on tarpeellista Todennus: Henkilö voidaan tunnistaa luonnolliseksi tai oikeushenkilöksi.

5 Tietoturvan osa-alueita ovat mm
Tietoturvan osa-alueita ovat mm. työasemien-, palvelimien- ja tietokoneverkon tietoturva. Työasemien tietoturvaan kuuluu käyttäjien tunnistus ja käyttöoikeudet ja niiden hallinta. Palvelimien tietoturvaan kuuluu varmuuskopiointi, levyjärjestelmien kahdennukset, auditointi ja verkon käyttörajoitukset sekä käyttäjien tunnistus ja käyttöoikeudet sekä niiden hallinta. Tietokoneverkon tietoturvaan kuuluu palomuurit, NAT-palvelut, kytkimet, reititys, verkonhallinta ja vianselvitys. Tietoturvaa parantaa salakirjoitusmenetelmät, tällä menetelmällä tietoa ei voi käsitellä ilman avainta tai salausmenetelmän tuntemista.

6 Tekninen tietoturva Teknisellä tietoturvalla pyritään siihen, että käytetyissä laitteissa ja ohjelmistoissa ei ole tietoturva puutteita. Tietojärjestelmiin pääsyä ja niissä olevien tietojen säilymistä luottamuksellisina valvotaan salasanojen ja käyttäjätunnuksien avulla, käyttäjätunnuksien kautta määritellään kenellä on oikeus päästä mihinkin tietoihin käsiksi. Laajempiin tietoverkkoihin yhteydessä olevissa lähiverkoissa on syytä varmistaa, etteivät ulkopuoliset pääse suoraan käsiksi sen sisältöön, tällaisia varmistuksia ovat palomuurit ja tiedon kryptaaminen, mikä tarkoittaa sitä että tieto koodataan lukukelvottamaksi. Kryptatun tiedon voi muuttaa lukukelvolliseksi purkunumerosarjalla joka voi olla 128 merkkiä pitkä.

7 Fyysinen tietoturva Fyysisellä tietoturvalla tarkoitetaan esimerkiksi suljetussa huoneessa sijaitsevia tietokoneita. Lukitulla tilalla pyritään varmistamaan, ettei kukaan pääse käsiksi koniesiin, kovalevyihin tai muuhun tiedontallennusmediaan.

8 Hallinnollinen tietoturva
Hallinnollinen tietoturva tarkoittaa työntekijöiden ja organisaation jäsenten riittävää tietoturvaosaamista. Työyhteisön jäsenten täytyy ymmärtää että salasanoja pitää käsitellä erittäin huolellisesti, niitä ei saa säilyttää lapulla tai asiattomien henkilöiden läheisyydessä. Salasanojen huolellisen käytön tarkoituksena on pitää ne turvassa ulkopuolisilta jotteivat he pääsisi käsiksi salattuihin tietoihin.

9 Internetiin liitettyjen laitteiden turvallinen käyttö
Monissa laitteissa, esim. uusissa televisioissa ja digibokseissa on verkkoliitäntä, liitännän kautta voi käyttää verkon viihdepalveluja tai päivittää ohjelmistot. Suojaamattomassa verkossa salaamaton viestintä on helposti muiden käyttäjien katseltavissa tai kuunneltavissa. Lisäksi ulkopuoliset voivat käyttää suojaamatonta verkkoa luvatta. Laitteiden oletussalasanat on vaihdettava ja estää pääsy laitteen hallintakäyttöliittymään internetistä. Hyvä salasana on pitkä ja monimutkainen, langattoman verkon suojausasetuksetkin kannattaa tarkistaa

10 lähteet


Lataa ppt "H5 Tietoturva Patrik Lammela."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google