Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Jonna Kyllönen mylept14B

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Jonna Kyllönen mylept14B"— Esityksen transkriptio:

1 Jonna Kyllönen mylept14B
Tietoturva netissä Jonna Kyllönen mylept14B

2 Mitä tarkoittaa tietoturva?
Tietoturvalla suojataan tietokone asiattomilta käyttäjiltä sekä haittaohjelmilta. Pyritään suojaamaan tärkeät tiedot ulkopuolisilta tahoilta. Tietoturvaa tarvitaan niin työelämässä kuin arkielämässäkin. Tietoturvalla suojataan yksityisen henkilön identiteetti sekä henkilökohtaisia tietoja. Tietoturvaa tarvitaan työelämässä yrityksen tärkeiden tietojen suojaamiseen.

3 Mitä tietoturva on? Haittaohjelmien torjuntaa torjuntaohjelmilla.
Palomuureja virusten torjuntaan sekä haittaohjelmien poistoon. Varmuuskopioituja tietoja tietojen kaappaamisen varalta. Tiedostoja sisältävä esine ei ole tuhottavissa. Tiedot ovat luottamuksellisia, eli vain ihmiset joilla on lupa katsoa ja käsitellä tiedostoja, pääsevät niihin käsiksi.

4 Tiedon turvaamisen menetelmät
Tekninen tietoturva Vahvat salasanat (Paljon kirjaimia, merkkejä sekä numeroita) Toimivat palomuurit. Lukukelvottomiksi koodatut tiedostot jotka voi lukea vain koodiavaimen omaava henkilö. Fyysinen tietoturva Tiedostoja omaavat koneet tai niiden kovalevyt ovat fyysisesti turvassa ulkopuolisilta henkilöiltä esimerkiksi lukituissa tiloissa. Hallinnollinen tietoturva Yrityksen työntekijät osaavat käyttää tietoturvaa oikein sekä ymmärtävät miten tietoturva toimii.

5 Tietoturvan uhkia ovat:
Erilaiset haittaohjelmat jotka voivat tuhota tiedostoja. Ulkopuoliset käyttäjät jotka pääsevät luvatta käsiksi luottamuksellisiin tiedostoihin. Piratismi, eli tekijänoikeuksilla suojattujen teosten luvaton levittäminen. Henkilökohtaisen yksityisyyden loukkaaminen. Luvaton salattujen tiedostojen levittely tai poistaminen.

6 Tietojen tekninen suojaus:
Palomuuri Tarkoitus estää asiattomien ohjelmien sekä henkilöiden pääsy tiedostoihin. Palomuurissa on tietoliikennettä valvova reititin jonka läpi kaikki edestakaisin kulkeva tieto seulotaan, sekä palvelin joka tarkistaa jokaisen kirjautuneen käyttäjän oikeudet tiedostoihin. VPN=Virtual Private Network Tämän avulla luodaan salattu yhteys kahden koneen välille. Laitteisto salaa tiedot käyttäjän puolesta. SSL Salataan tunnistus käyttäjän ja palvelimen välillä. Käytetään usein esimerkiksi verkkopankeissa sekä netin kautta tehtävien ostoksien yhteydessä.

7 SSH Turvaa tiedonsiirron unix-koneiden sekä unix-palvelimen välillä. Suojaa vain Unix-palvelinten liikenteen, SSH ei toimi esimerkiksi Windows-verkon tietoliikennettä. PGP Yleisin sähköpostin salaamiseen käytetty menetelmä. Käyttäjä voi suojata sekä lähettää luottamuksellisia sähköposteja sekä tiedostoja. Voidaan varmistaa tarvittaessa sähköisellä allekirjoituksella.

8 Kryptaus ja avaimet Tietoja salataan käyttämällä matemaattista salakieltä jota ulkopuolinen ei voi selvittää. Salakirjoituksen käytetään avainta joka määrää miten muunnos tehdään. Salakirjoitus avataan käänteisellä menetelmällä. Salaamiseen käytetyt menetelmät voivat olla julkisia, mutta salaukseen ja salauksen purkamiseen käytettävät avaimet eivät yleensä ole. On olemassa kahdenlaisia salausmenetelmiä, julkinen ja salainen. Julkisen avaimen salausmenetelmä on epäsymmetrinen Salaisen avaimen salausmenetelmä on symmetrinen.

9 Tietojen salaaminen Salainen avain Julkinen avain
Tiedosto on suojattu lukolla jonka saa vain auki salaisella avaimella, joka voi olla jonkinlainen koodi tai salasana. Hyvin helppo käyttää. Vaarana avaimen leviäminen sitä jaettaessa toiselle osapuolelle. Salaista avainta käytetään tiedon kryptaamisessa tiedon jakoa varten. Julkinen avain Molemmilla osapuolilla on kaksi avainta, julkinen ja salainen. Julkisen avaimen käyttö on hitaampaa kuin salaisen. Tiedosto salataan vastaanottajan julkisella avaimella ja aukaistaan vastaanottajan salaisella avaimella. Julkista avainta käytetään tiedon todennukseen, kiistämättömyyteen sekä viestin eheyden varmistamiseen.

10 Lähteet http://www.internetopas.com/yleistietoa/tietoturva/


Lataa ppt "Jonna Kyllönen mylept14B"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google