Ohjaus uudistuvassa ammattikoulutuksessa Elise Virnes

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Riitta Karusaari Koulutuspäällikkö Lapin matkailuopisto
Advertisements

AJANKOHTAISTA AMMATILLISESSA JA AIKUISKOULUTUKSESSA
ECVETin ABC ECVET liikkuvuudessa ja opettajan työssä
Opiskelijan arviointi työpaikalla
Työmarkkinakeskusjärjestöjen esitykset koulutuksen ja työelämän yhteistyön kehittämiseksi Ehdotukset valmisteltu työurasopimuksen pohjalta käynnistetyssä.
LÄHIHOITAJAKOULUTUS tutkinnon laajuus 120 ov
Laajennetun työssäoppimisen kokeilut Sirkka Hulkkonen
Erilaisten oppijoiden huomioiminen koulutuksenjärjestäjän strategiassa
Opiskelijakunta Pekka Halosen akatemiassa Päivitetty
Hyvän ohjauksen kriteerit perusopetukseen, lukiokoulutukseen ja ammatilliseen koulutukseen Juhani Pirttiniemi Opetusneuvos Opetushallitus Turku
ERITYISOPISKELIJAN ARVIOINTI Erityisopettaja Marjatta Kannisto
Uudistunut aluehallinto ja TYKE-tehtävä
TUTKE II toimeenpano OSAOssa
Laurea/AS/2003 Ohjauksen osaaminen Mahdollisuus vastata ohjauksen tarpeisiin tasapuolisuus oikeudenmukaisuus taloudellisuus tavoitteellisuus.
Näyttötutkintostrategian jalkauttaminen Pohjois-Karjalan Aikuisopistossa alkaen Aino Rikkinen.
Oppisopimuskoulutus Jouni Kyllönen.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Kvalitetskriterier i läroavtalsutbildningen Laatukriteerit oppisopimuskoulutuksessa Pasi Kankare
Erityistä tukea tarvitsevien oppilaiden opinpolkujen tukeminen muuttuvissa oppimisympäristöissä – peruskoulusta jatko-opintoihin Pirjo Räsänen
Vammaispalvelulaki Vammaispalvelulain tarkoituksena on edistää vammaisen henkilön edellytyksiä elää ja toimia muiden kanssa yhdenvertaisena yhteiskunnan.
Hyvän oppimisen malli LAMKissa
Ritva Kareketo kouluttaja
Toimitusjohtaja Petri Lempinen #ammatillinenkoulutus #työllistyminen Kuva: Helsingin kaupunginmuseo/Simo Rista Kuva: Helsingin kaupunginmuseo Huippuosaamista.
Ammatillisen koulutuksen reformi Ylijohtaja Mika Tammilehto Ammatillisen koulutuksen osasto.
Perhesosiaalityö  Lastenvalvojien palvelut Johtava sosiaalityöntekijä- lasten- valvoja 3 lastenvalvojaa  Ennaltaehkäisevä perhetyö Johtava perhetyöntekijä.
Ammatillisen koulutuksen ohjauksen laadunvarmistus Pasi Kallioinen, Sataedu & VeeVee Virtanen, SAKU ry OPINTO-OHJAUKSEN MITTARISTO JA SEN KÄYTTÖKOKEMUKSET.
Sosiaalityön käytännön, koulutuksen ja tutkimuksen strategista kumppanuutta Itä-Suomen yliopistossa Katri Savolainen Projektipäällikkö Itä-Suomen yliopisto.
Ammatilliseen peruskoulutukseen valmentava koulutus VALMA (60 osaamispistettä) Antaa opiskelijalle valmiuksia ammatilliseen peruskoulutukseen hakeutumiseksi.
VALMA ja TELMA – kenelle ja miten?. Taustaksi toisen asteen tutkinto edellytys jatko-opinnoille ja/tai siirtymiselle työelämään – tavoite, että kaikki.
Tästä pois logo Koulutusorganisaatiot innovaatiojärjestelmän toimijoina -projekti Verkostotapaaminen Koulutuksen järjestäjien yhdistys KJY.
Opinnollistaminen nuorten työpajatoiminnassa ja ammatillisen koulutuksen reformi Elise Virnes
Ohjausyhteistyö ja nivelvaiheiden merkitys Elise Virnes.
AMMATILLINEN KOULUTUS UUDISTUU – AJANKOHTAISTA KOULUTUKSESTA Koulutuspolitiikan asiantuntija Soile Koriseva Metsäteollisuus ry.
STUDIO-projekti Toimintalinja 3: Osuvuutta ja kysyntälähtöisyyttä aikuisopiskeluun tieto-, neuvonta ja ohjauspalvelujen valtakunnallisella kehittämisohjelmalla.
Ammatillisen koulutuksen reformi ja digitaaliset ratkaisut Yhteentoimivuusfoorumi Ylijohtaja Mika Tammilehto Ammatillisen koulutuksen osasto.
Näköaloja ammatilliseen koulutukseen Elise Virnes Ammatillisen koulutuksen osasto Opetus- ja kulttuuriministeriö.
Koulutusyhteistyöpäivä Henkilöstöjohtaja Timo Tammilehto.
Työpaikalla tapahtuvan oppimisen kehittäminen Ammattikoulutuksen johdon seminaari
Arviointituloksista kehittämiseen Ammatillisen koulutuksen reformin tilannekatsaus Opetusneuvos Tarja Riihimäki.
UUDISTUKSIA Sataedun opopäivä, Opinto-ohjaaja Johanna Rantalainen.
Ammatillisen koulutuksen reformi ja vaikutus ohjaukseen Ohjaamoprojektipäällikköpäivä, Helsinki Ulla-Jill Karlsson
Saumat tulevaisuuteen -tapahtuma 2016 Toisen asteen koulutuksen mahdollisuuksia ja odotuksia Raija Meriläinen, opetusneuvos, KT Ammatillisen koulutuksen.
Ammatillisen koulutuksen reformi ELO
Henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOS)
Koulunkäynnin ja aamu- ja iltapäivätoiminnan ohjauksen ammattitutkinto
VERTUe - Ohjaten ja vertaistukien ammattilaiseksi 11/2016 – 12/2017
Ammatillisen koulutuksen valtionosuusrahoitus vuosi >
Matkailukoulutuksen verkostopäivät Porvoossa
TIETOISKU ESIOPETUKSEN OPS-PROSESSISTA
Elinikäinen ohjaus Suomessa
Ohjaamo ja ammatillisen koulutuksen reformi – kommenttipuheenvuoro 3
Mitkä määräykset ja ohjeet ohjaavat ammatillisen koulutuksen/korkeakoulutuksen opiskelija-arvioinnin toteutusta? Anna, Marko, Sonja, Suvi
Kotiväenfoorumi Hellevi Lassila Koulutusjohtaja, vararehtori
Ammatillisen peruskoulutuksen tavoitteena on antaa opiskelijoille ammatillisen perustutkinnon edellyttämä osaaminen ja ammattitaito sekä valmiuksia yrittäjyyteen.
Jatkoaskeleet Hallituksen esityksen päälinjat
AMMATILLISELLA KOULUTUKSELLA
Ryhmä 2 Keväällä 2016 haussa olevat opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalan valtakunnalliset ESR-toimenpidekokonaisuudet Osuvaa osaamista: Sujuvat.
Oppijan verkkopalvelu eHOPS
Ammatillisen koulutuksen reformi
Kristiina Kontiainen, ylitarkastaja, ESAVI
Vauhtia ja motivaatiota opiskeluun työtä opinnollistamalla
Saimaan ammattiopisto Sampo
Säädöksistä arjen toiminnaksi
Ajankohtaista KPEDUssa ja ammatillisessa koulutuksessa
Työpaikkaohjaajakoulutuksen kehittäminen Huippu –hankkeessa 2017
johtava rehtori Timo Olli KOUVOLAN SEUDUN AMMATTIOPISTO
Osaamisperusteisuus todeksi – käytäntöjä ja työkaluja
Ajankohtaista OSAOssa Koulutuspalvelupäällikkö Tiina Kuokka
Ammatillisen koulutuksen reformin vaikutus vankilaopetukseen
Osaaminen esille Europassilla
Ajankohtaista korkeakoulupolitiikassa opetusneuvos Sanna Hirsivaara
Esityksen transkriptio:

Ohjaus uudistuvassa ammattikoulutuksessa Elise Virnes 12.12.2016

Osaaminen ja koulutus: Ammatillisen koulutuksen reformi 2015 -2018 ”Ammatillinen koulutus uudistetaan osaamisperusteiseksi ja asiakaslähtöiseksi kokonaisuudeksi. Lisäksi lisätään työpaikoilla tapahtuvaa oppimista ja yksilöllisiä opintopolkuja sekä puretaan sääntelyä ja päällekkäisyyksiä.” - Toimintasuunnitelma strategisen hallitusohjelman kärkihankkeiden ja reformien toimeenpanemiseksi

Ammatillisen koulutuksen reformin tarkoitus Ammatillisen koulutuksen reformin tarkoituksena on kehittää koulutusta niin, että entistä paremmin pystyttäisiin palvelemaan sekä opiskelijaa että työelämää. Ammatillisen koulutuksen reformin tavoitteena on turvata jokaiselle mahdollisuus hankkia osaamista yksilöllisten tavoitteiden ja edellytysten mukaisesti, jolloin turvataan erilaisten ja eri elämäntilanteissa olevien opiskelijoiden mahdollisuudet koulutukseen.

Ammatillisten tutkintojen ja koulutuksen tarkoitus 2 § kohottaa ja ylläpitää väestön ammatillista osaamista kehittää työ- ja elinkeinoelämää edistää työllisyyttä antaa valmiuksia yrittäjyyteen ja työ- ja toimintakyvyn jatkuvaan ylläpitoon sekä tukea elinikäistä oppimista ja ammatillista kasvua tukea opiskelijoiden kehitystä hyviksi ja tasapainoisiksi ihmisiksi ja yhteiskunnan jäseniksi sekä antaa myös harrastusten ja persoonallisuuden kehittymisen kannalta tarpeellisia tietoja ja taitoja

Tavoitteena osaamisperusteinen ja asiakaslähtöinen ammatillinen koulutus 1(2) Tarjontalähtöisyydestä kysyntälähtöisyyteen – osaamistarpeet palveluiden rakentamisen keskeisenä lähtökohtana, nopeampi reagointi Opintopolut rakennetaan yksilöiden ja työelämän tarpeiden ja edellytysten mukaisesti (nuoret, työssä olevat, yrittäjät, työttömät, freelancerit, alanvaihtajat…) Työelämälähtöisiä, joustavia ja tehokkaita koulutuksen toteuttamistapoja (työpaikat, oppilaitosten oppimisympäristöt, digitaaliset ympäristöt, ym.) Tehokasta aiemmin hankitun osaamisen tunnustamista sekä henkilökohtaistamista - keskittyminen yksilöltä puuttuvan osaamisen hankkimiseen -> koulutuspolkujen lyhentäminen

Opetus ja ohjaus Opiskelijalla on oikeus saada sellaista opetusta ja ohjausta, joka mahdollistaa tutkinnon tai koulutuksen perusteiden mukaisten ammattitaitovaatimusten ja osaamistavoitteiden saavuttamisen. Ohjausta on saatava eri oppimisympäristöissä ja myös henkilökohtaisesti (53 §). Lain yksityiskohtaisissa perusteluissa on todettu, että käytettävä ohjaus-termi kattaa myös opinto-ohjauksen - opiskelijan oikeuteen saada opinto-ohjausta ei ole tulossa muutosta. Tavoitteena on korostaa opinto-ohjauksen sekä muun tarvittavan ohjauksen merkitystä osaamisen hankkimisen eri vaiheissa, kun opiskelijoiden opintopolut tulevat olemaan jatkossa nykyistäkin yksilöllisempiä.

Ohjaus Koulutuksen ja tutkinnon aikaisella ohjauksella tarkoitetaan osaamisen hankkimisen aikana ja erilaisissa oppimisympäristöissä annettavaa jatkuvaa, vuorovaikutteista ja tavoitteellista toimintaa opiskelijan osaamisen hankkimisen, kasvun ja kehityksen sekä työuraan liittyvien päätösten tueksi – kaikkien toimijoiden ohjauksellinen työote! Koulutuksen järjestäjän tulee järjestää riittävät ja laadukkaat ohjauspalvelut kaikessa ammatillisessa koulutuksessa: opintojen haku- ja valintavaiheessa, osaamisen hankkimisen aikana ja erityisesti siihen liittyvissä siirtymävaiheissa sekä osaamisen osoittamisen aikana sekä työ- tai jatko- opintoihin siirryttäessä. Opiskelijan osaamisen hankkimisen kehittämissuunnitelmaan kirjataan myös opinto-ohjaus sekä muu tarpeellinen ohjaus.

Erityinen tuki Opiskelijalla on oikeus erityiseen tukeen, jos hän oppimisvaikeuksien, vamman, sairauden tai muun syyn vuoksi tarvitsee pitkäaikaista tai säännöllistä erityistä oppimisen ja opiskelun tukea saavuttaakseen tutkinnon tai koulutuksen perusteiden mukaiset ammattitaitovaatimukset ja osaamistavoitteet. Vaativa erityinen tuki – vain järjestämisluvassa ko. tehtävän saaneet koulutuksen järjestäjät. Henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma kattaa myös hojksin.

Vahvistetaan opiskelijoiden palveluja Opiskeluhuolto (85 § ja voimassa olevan lain muutosesitys) Selkiytetään kuraattori- ja psykologipalveluiden saajaryhmää – esitetään muutettavaksi nykyistä opiskelijahuoltolakia niin, että kaikki perustutkintokoulutuksessa tai valmentavassa koulutuksessa olevat opiskelijat saisivat kuraattori- ja psykologipalvelut. Kytketään palveluiden tarjoaminen osaksi henkilökohtaista osaamisen kehittämissuunnitelmaa. Tavoitteena saada ehkäisevät toimet ja oppimisympäristöjen kehittäminen hyvinvointia tukeviksi. Halutaan yhteisöllisyys vahvistamaan henkilökohtaisten osaamisen kehittämissuunnitelmien onnistumista ja ammattilaiseksi kasvamista.

Vahvistetaan opiskelijoiden palveluja Asuntolatoiminta nostettu säädöksiin; asuntolatoiminnan järjestäminen , järjestyssäännöt ja asuntolapaikan myöntäminen (89 § ja 90 §). Opiskelijoiden mahdollisuutta osallistua koulutuksen järjestäjän toimintaan ja toiminnan kehittämiseen sekä mahdollisuutta vaikuttaa heitä itseään koskevien päätösten valmisteluun halutaan vahvistaa opiskelijakuntatoiminnan, mutta lisäksi myös muiden käytäntöjen avulla (93 §).

HYVÄÄ JOULUA JA TOIVEIKASTA UUTTA VUOTTA!