Ihmeitä ei tapahdu, niitä tehdään. Tuomo Lähdesmäki, pj. Säätiöiden ja rahastojen neuvottelukunta.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
TOIMINNAN SUUNNITTELU
Advertisements

TUPLATIIMI - YHTEISÖLLISYYS
Green Building Council Finland Sovitut toimintatavat
 REKISTERINUMERO MERKITTY REKISTERIIN
Turun seurakuntayhtymä Valmennusraportti
AKTIIVISEMPI ARKI Työpohjat oman arjen tarkasteluun.
Kauppalehti Yrittäjyys Lokakuu Aineiston rakenne Kaikki, n=720 %
Tarkoituspykälän uudistaminen Kyselyn tulokset
Uusi Leader-brändi 2014 Mikä, miksi ja miten?.
Apurahatutkijan epävarma elämä Kuka kuuntelee köyhää taiteilijaa ja tutkijaa? Helsinki Antti Tanskanen (Helsingin yliopisto)
Järjestö- ja nuorisotiimi Vapaaehtoisen rooli Punaisessa Ristissä.
HARMAA TALOUS YRITTÄJÄN NÄKÖKULMASTA.  Kun hintahaitari eri tarjoajien välillä on yli 40 % voi kysyä pelaako kaikki samoilla pelisäännöillä ?  Pelisäännöthän.
Seurakysely 2012 Seurakyselyn kehittäminen Seurafoorumi Anton Ahonen Jyväskylän yliopisto.
Kohtuullinen korvaus. •Kohtuullinen korvaus tässä yhteydessä tarkoittaa kohtuullista korvausta tekijänoikeuden siirron osalta. •Muissakin tekijänoikeudellisissa.
Taulutarkastuksen ohje pahvitauluille SAL, LMjaosto.
Tehtävän- annot suomeksi 1. Vårt hemland Mistä Suomi tunnetaan? Mistäpäin maata maailmankuulut brändimme ja tuotteemme tulevat? A. Yhdistä tuote.
Kohti osallistuvaa toimintakulttuuria Oppilaskunnan, opettajakunnan ja vanhempainyhdistyksen yhteistyö Aleksanterin koulussa.
TUTKII, MILLAINEN MORAALIN PITÄISI OLLA!
Kuntalaki uudistuu -seminaarisarja: Miten kunnallisen päätöksenteon läpinäkyvyyttä ja luotettavuutta parannetaan? Puoluerahoituksen kehittämistä.
Työrauha ja haastavat tilanteet
 Sairaanhoitajien koulutussäätiö perustettiin aatteelliselle pohjalle ja "tee se itse" -periaatteelle tarkoituksena edistää sairaanhoitajakoulutusta.
JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO 2007 Hallituksen iltakoulu YLIOPISTOJEN TALOUDELLISEN JA HALLINNOLLISEN ASEMAN UUDISTAMINEN JA INNOVAATIOYLIOPISTON PERUSTAMINEN.
Taulutarkastuksen ohje pahvitauluille
Tuomaroinnin periaatteet SJAL tuomarikoulutus 2013.
Yritysvastuu sosiaalialalla Perustietoa yritysvastuusta | Aino Närkki 1.
Koonnut Anna-Liisa Kiiskinen Keski-Suomen ELY-keskus KESYTYS-hanke (korostukset kokoajan)
Ajatuksia oppimisesta
T Personal SE assignment Project progress tracking and control.
YHDISTYSLAKI /503 Esim. patentti- ja rekisterihallituksen sivuilta: tai yhdistystoimintaa käsittelevien kirjojen liitteenä
Stora Enso Corporate Governance
Demokratian ja oikeudenmukaisuuden edistäminen Suomessa
Uusi, yhteinen yhdistys – AKKL&KJY 1/3 1.Toiminta-ajatuksena parantaa ammatillisen koulutuksen järjestämisedellytyksiä. Ammatillisen koulutuksen laadun.
Hyvän Työyhteisön Toimintaperiaatteet
Klubin arvojen määrittelyprosessi. Arvoprosessi Klubin tulee selvittää itselleen miksi arvot ovat tärkeitä. Arvoja ei kannata pohtia vain siksi, että.
S UOMEN P AINILIITTO RY Suomen Painiliiton tiedotusstrategia tiedotus- ja huomionosoitusvaliokunta.
Demokratiaa etsimässä Helsingin demokratiaryhmän pohdinnoista.
”Omistajan odotukset ja jäsenistön oman governance ohjeistuksen kehittäminen” ”Hallinto hallinnassa?” –seminaari Hannu Hulkkonen.
Huippuostajat Fiksu kysyntä luo markkinoita yritysten uusille ratkaisuille Tekes Asiantuntija Sampsa Nissinen.
MONIPUOLINEN LÄÄKEHOITO - koulutuksen palaute Uudenmaan sairaanhoitajat ry.
Yksityisen järjestelmän hallinto. Yleistä N. 75 yksityistä yleissivistävää koulua Noudattavat samoja tuntijakoja sekä opetussuunnitelmia kuin kuntien,
Tilannekatsaus Katju Holkeri VM/HKO. pp.kk.vvvv Osasto 2 Public Governance Committee Public Governance and Territorial Development Directorate.
KANSAINVÄLISEN STRATEGIAN TARKOITUS Oppisopimuskoulutuksen kansainvälisen toiminnan tavoitteena on edistää suomalaisen työelämän kansainvälistymistä ja.
Hyvä yliopisto-opetus – vastuullisen opettajan ja opiskelijan roolit Elin Fellman-Suominen Åbo Akademi Pedaforum
Kohti yhteistä tavoitetta – liiton hallituksen ja yhdistysten välinen yhteistyö Kuurojen liiton hallitus Tiina Eskelinen Iso-Syöte Kuurojen Liitto.
Vapaaehtoistyön kansallinen strategia – hanke Aspa yhteistyössä Kansalaisareena ry:n kanssa Jatta Vikström
Kyläsuunnittelun vaikuttavuus Kehittämisyhdistys Kalakukko ry:n alueella.
Esitys aluetoimikuntamalliksi Vapaa-ajan asukaspalveluiden lautakunta §65.
Vinkkilista hyvän yhteistyön rakentamiseen järjestön luottamusjohdon ja operatiivisen johdon välille Vinkit poimittu OK-opintokeskuksen ja SOSTEn järjestämässä.
SÄÄTIÖLAKI MUUTTUI Pitääkö jotakin muuttaa säätiössä? Asianajaja Oili Kela
Nuoret ja vastuullinen yrittäjyys –hanke ja yhteiskunnallinen yrittäjyys Yhteiskunnallisen yritystoiminnan tutkimusverkoston vuosikokous Simo Tuppurainen.
Nuorisovaltuuston perustaminen.. Nuorten vaikuttamisesta on määrätty laissa Kuntien lakisääteinen velvollisuus on kuulla nuoria heitä koskevissa asioissa.
SJTL hallitus Jäsenyhdistyksellä täytyy olla vuosikokouksen valitsema hallitus. Hallituksen tehtävät koskevat yhdistyksen hoitamista huolellisesti.
Uusien toimijoiden koulutus Hallituksen toiminta, oikeudet, velvollisuudet, toimihenkilöiden tehtävät Markku Tikkanen ja Kirsi Contursi.
Aktiivista omistajuutta vai varallisuutta kasvattavaa varainhoitoa - uuden säätiölain mahdollisuudet - Juha Viertola Oikeustieteen lisensiaatti
J YVÄSKYLÄN YLIOPISTO EFQM- MALLI 2013.
Kokoomus Heinola Kuntavaaliohjelma
Säätiövalvonnasta Terhi Maijala
SAK:n luottamushenkilöpaneeli 11/2016
Hyvinvointitiimit – I työpaja
Kirjoita tähän Kirjoita tähän Kirjoita tähän Kirjoita tähän Kirjoita tähän Kirjoita tähän Kirjoita tähän.
Toimivan oppilaskunnan hallituksen valinta – kuinka temppu tehdään?
Sosiaalialan tehtävärakenne
Mittaamisen punainen lanka - tukimateriaali turvallisuusindikaattorien kehitykseen ja hyötykäyttöön Arviointipalvelut / Jukka Hovi.
Kuntamarkkinat Kokeilujen koordinaatiohanke , Mikko Kesä
Volitioprosessi, tahdon!
Viestintäsuunnitelma
Kauppatieteet Tampereen yliopisto
Julkisuus Ymmärrettävyys Avoin toiminta Hallinto mahdollistajana.
Kuntoutusverkoston (KUVE) arviointikyselyn tulokset
” Kouluttajana toimiminen - kuinka koulutat kollegoja?
Esityksen transkriptio:

Ihmeitä ei tapahdu, niitä tehdään. Tuomo Lähdesmäki, pj. Säätiöiden ja rahastojen neuvottelukunta

Mitä mieltä säätiölakiuudistuksesta? Uusi säätiölaki astui voimaan (edellinen v. 1930) Uudistaminen on hyvä asia, koska tarkoituksena on  vahvistaa kansalaisyhteiskuntaa säätiöiden toimintaedellytyksiä parantamalla  edistää hyvää hallintotapaa ja säätiöiden toiminnan läpinäkyvyyttä  päivittää hallintoelinten tehtävät ja vastuut nykyaikaisiksi Myönteistä on erityisesti  avoimuuden lisääminen  vastuiden selkeyttäminen  tiukat lähipiirisäännöt

Miten siitä tuli näinkin hyvä? Oikea hetki ja halu uudistukselle Ei mutua vaan poikkeuksellisen huolelliset taustaselvitykset vallitsevista käytännöistä ja vaikutuksista sekä kv-vertailua Ei EU:ta vaan aidosti kansallista Laaja asiantuntijakuuleminen  esitetyt parannusehdotukset myös toteutettiin, enimmäkseen Myös kenttä esitti rakentavia ratkaisuja, ei vain kritiikkiä Pohjalla SRNK:n parhaat käytännöt: Hyvä säätiötapa (2006) ja Säätiön hyvä hallinto (2010)

Mitä siitä nyt kannattaisi ajatella? Lakiuudistus on hyvä inspiraatio säätiön kehittämiselle. Sääntöjen yksityiskohtainen uudistaminen on loistavaa strategiatyötä oman säätiön parhaaksi tulevaisuudessa. Nykysäätiöille vain vähän pakollisia muutoksia – Eniten muutoksia perustettaville säätiöille – Pykälistä vain noin kolmannes vaikuttaa jokapäiväiseen toimintaan – Ennen muuta:

Jos säätiö noudattaa Säätiön hyvää hallintoa jo nyt, säätiölakiuudistus muuttaa toimintaa vain vähän.

Säätiön hyvä hallinto -opas Säätiöiden ja rahastojen neuvottelukunnan suositus siitä, millaista hallintotapaa säätiöissä tulee noudattaa Kirjoitettu säätiökentän itsesääntelyä varten Päivitetty voimaan tulevan uuden säätiölain mukaiseksi Laadittu kansainvälisten good governance - käytäntöjen mukaisesti

Mitä? Kuin työkalupakki: kaikki on käyttökelpoista ja hyödyllistä, mutta jokaisen säätiön hallituksen tulee päättää, miltä osin ja missä laajuudessa sovelletaan Aina alisteinen säätiön omille säännöille Sovellettavissa myös yhdistyksissä Noudattamista ei valvota mutta noudattaminen kannattaa

Miksi? Avuksi ja opastukseksi kaikille säätiöissä toimiville Hyviksi katsottujen johtamis- ja hallinnointiperiaatteiden vakiinnuttamiseksi Kannustamaan säätiöitä itsensä kehittämiseen Esteellisyyssäännösten kunnioittamiseksi Avoimen ja vastuullisen toiminnan standardoimiseksi Edistämään säätiökentän hyvää mainetta

Miten? Toimintaa tehostamalla, vaikuttavuutta maksimoimalla, riskejä minimoimalla Toimimalla läpinäkyvästi ja ”aktiivisesti avoimesti” Turvaamalla toimielinten riippumattomuus Yhtenäistämällä toimintatapoja ja lisäämällä ennustettavuutta Pakottavia säännöksiä täydentämällä, toimimalla aina paremmin kuin edellytetään

Hyvin hallittu säätiö pyrkii kehittymään ja arvioimaan omaa toimintaansa noudattaa sääntöjään, Säätiön hyvää hallintoa ja säätiölakia kirjaa kaikki käytäntönsä – ei toimi ad hoc toimii ja viestii avoimesti, kuuntelee sidosryhmiä tuntee yhteiskunnallisen vastuunsa kunnioittaa esteellisyyssääntöjä tukee ja valmentaa työntekijöitään ja luottamushenkilöitään

SÄÄTIÖIDEN JA RAHASTOJEN NEUVOTTELUKUNTA RY DELEGATIONEN FÖR STIFTELSER OCH FONDER RF