Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Mittaamisen punainen lanka - tukimateriaali turvallisuusindikaattorien kehitykseen ja hyötykäyttöön Arviointipalvelut / Jukka Hovi.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Mittaamisen punainen lanka - tukimateriaali turvallisuusindikaattorien kehitykseen ja hyötykäyttöön Arviointipalvelut / Jukka Hovi."— Esityksen transkriptio:

1 Mittaamisen punainen lanka - tukimateriaali turvallisuusindikaattorien kehitykseen ja hyötykäyttöön
Arviointipalvelut / Jukka Hovi

2 Mitä ja miksi tulisi mitata? (SMS:n hengessä…)
Ilmiöitä, jotka aidosti auttavat turvallisuuden edistämisessä Varmistu, että indikaattori on aidosti kytköksissä turvallisuuteen – muille tavoitteille tulee luoda täysin erilliset mittarit Ilmiöitä, joihin voidaan oikeasti vaikuttaa Indikaattoreissa tulee olla selkeästi eroteltuna ”uhrina oleminen” vs. ”sössijä” (esim. ”Load- indikaattorissa” tulisi erotella em. asia) Miksi: Jotta voidaan tunnistaa korjattavat sekä vaalittavat elementit toiminnassa Eri indikaattorit oman ja kolmannen osapuolen toiminnan mittaamiseen

3 Mittari päätöksenteon tukena
Hyvä mittari: kertoo tulkitsijalleen nopeuden – vai onko sittenkään… Hyvä mittari! kertoo tulkitsijalleen nopeuden suhteessa asetettuihin tavoitteisiin ja raja-arvoihin Indikaattorit mittaavat samaa ilmiötä, mutta erot ovat oleellisia… päätöksenteko on vaikeaa ilman ennalta sovittuja tavoitteita & rajoja… tämä pätee myös organisaatioiden päätöksenteossa!

4 SI vs. SPI vs. SMPI…. SPI: Lyhyesti: ”mittarin värit” SI: Lyhyesti:
Suhteutettu asetettuihin tavoitteisiin SI: Lyhyesti: viisarin asento Mittaa vain haluttua ilmiötä eikä ota mitään kantaa mihinkään SMPI: Lyhyesti organisaation: Kyky ja halu heiluttaa viisaria Toimenpiteiden halutun vaikutuksen arviointi

5 Hyvä mittari on informatiivinen – mutta sen oikea tulkinta vaatii tulkitsijaltaan osaamista
Organisaatioiden on osattava ”lukea” mittaria oikein – on myös ymmärrettävä sen heikkoudet…

6 Tarkoitukseen sopiva indikaattori
Kuinka ”hieno kuva” tarvitaan päätöksenteon tueksi? VS.

7 Indikaattoreiden ”tarkkuudesta”
And Who have Controls…? For Top Management: For Safety Office: For Management:

8 SPT Tavoitteiden asettelu mielletään usein yksinkertaiseksi ”riman asettamiseksi” - Oleellista on pohtia pelisäännöt kuinka reagoidaan kun tavoitteita ei saavuteta: Mikä katsotaan ”riman putoamiseksi”? (esim. kuinka kauan voidaan olla ”punaisella”) Onko erikseen tavoitetaso ja puuttumiskynnys? Onko hyväksyttävää? Mistä johtuu? Valtavat prosentuaaliset ylitykset – miten organisaatio voi reagoida jos/kun tavoitetasoa ei ole määritelty mittariston alemmille tasoille?

9 SPT – laajemmin ajateltuna
Liian usein ajatellaan, että tämä on SPT… SPT – laajemmin ajateltuna Tämä on itse asiassa puuttumiskynnys – eli ”välittömiä” toimia edellytetään Normaalin toiminnan rajat on jo ylitetty – rajoituksia ja korjaavia toimia on syytä harkita Tämä on itse asiassa SPT – eli normaalin toiminnan hyväksytty alue SPT – eli normaalin toiminnan hyväksytty alue erityisjärjestelyin

10


Lataa ppt "Mittaamisen punainen lanka - tukimateriaali turvallisuusindikaattorien kehitykseen ja hyötykäyttöön Arviointipalvelut / Jukka Hovi."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google