Seppo Mentula ops-koordinaattori Tuusula 2016 Opetussuunnitelma uudistuu.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Turun esi- ja perusopetuksessa
Advertisements

OPS2016 – Koulu rakentaa tulevaisuutta
Hankkeiden hyvät käytännöt ja erilailla tekeminen toimintakulttuuriksi Keväinen kv-koulutuspäivä Tampereella Tiina Sarisalmi.
OPS2016-alkuaskeleita.
Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden linjauksia
Opetuksen eheyttäminen ja monialaiset oppimiskokonaisuudet OPS 2016
Perusopetuksen uudistus
Harjun koulun OPS-ajatuksia, kevät 2014
Pornaisten OPS-veso mika waltarin koululla
Kirsi Nuorsaari ja Jonna Heikkilä
Ops seminaari Askola.
UUDET OPETUSSUUNNITELMAT – UUDENLAISIA TAITOJA
Laaja-alainen osaaminen OPS 2016
Opetussuunnitelma uudistuu Syksy 2016 Perusopetuksen opetussuunnitelma (ops) uudistetaan noin 10 vuoden välein. Taustalla valtioneuvoston asetus, jossa.
Koulutulokkaiden vanhempainaamu Keskiviikko klo 8.30 – 10 TERVETULOA!
TURKU Monikulttuurinen opetus 1.jakso Ulla Rasimus & Leena Nousiainen.
OPS 2016 teesit. Yleissivistävä koulutus uudistuu: Opetussuunnitelmatyö Esi-, perus- ja lisäopetuksen OPS-perusteet.
Erikoisluokkatoiminta. Yleistä erikoisluokkatoiminnasta erikoisluokkatoiminta on tavoitteellista, erikoisluokan opetussuunnitelman mukaista opetusta oppilas.
Liedon kunta : A2-kielen valinta A2-kielen valinnan vaikutukset perusopetuksen luokilla 4-9 Uuden 2016 voimaan tulevan opetussuunnitelman tuntijako on.
Mankalan koulun vanhempainilta ti Opetussuunnitelmauudistus valinnaiset Sari Juuti.
SIVISTYSLAUTAKUNNAN JA PERUSTURVALAUTAKUNNAN ILTAKOULU MÄNTSÄLÄN OPS 2016 Sari Laasila ja Mervi Kärkkäinen 2016.
VESIKANSAN KOULUT KE klo ja 19.00, Paimelan koulun sali 1.
Seppo Mentula ops-koordinaattori Tuusula 2015 Opetussuunnitelma uudistuu.
Vanhempainilta Jakokosken koulu Jakokosken koulu syksyllä 2016 Oppilasmäärä luokka (14+8) 22 oppilasta, opettaja Karl Kakko 3-4 luokka.
OPS 2016 Pedagoginen kahvila Porin kaupungin perusopetuksen tuntijako Sivistyslautakunta
Seppo Mentula ops-koordinaattori Tuusula 2015 Opetussuunnitelma uudistuu.
Oppimiskäsitys- työpaja Aija Rinkinen Opetushallitus.
ARVIOINNISTA 3. luokan taide- ja taitoaineiden valinnaiset TUNNIT luokan valinnaiset AINEET 8. ja 9. luokan taide- ja taitoaineiden valinnaiset TUNNIT.
Opetussuunnitelma muuttuu MITÄ SE TARKOITTAA?. Opetussuunnitelma tuo oppilaalle lisää vapautta ja vastuuta.
Vanhempien mielipiteitä
Nokia-Viholan koulun vanhempainilta klo ja klo
PEDAGOGINEN ILTAPÄIVÄ
LUKION OPETUSSUUNNITELMAUUDISTUS LOPS 2016
Ops-iltapäivä
Uuden opetussuunnitelman mukainen arviointi Mukkulan koulussa
Taide- ja taitoaineiden valinnaiset tunnit sekä valinnaiset aineet 8
Näin oppiminen muuttuu Helsingissä
PARIKKALAN ESIOPETUSSUUNNITELMA
MIKÄ ON OPETUSSUUNNITELMA?
Opetussuunnitelma uudistui- mikä muuttuu?
Ainetyöryhmien työn aloitus
LEMPIKOULU-OPPIMISKERRAN TEORIA
MIKÄ OPETUSSUUNNITELMA ON ?
HS HS Onko koulunkäynti nyt pelkkää projektia ja teemapäivää Onko koulunkäynti nyt pelkkää projektia ja teemapäivää? Vai riittääkö yksi.
Vanhempainilta
Mikä käsityön opetuksessa muuttuu?
OPS 2016 Valinnaisuus.
Nopolan koulu Opettajien veso
Oppimisen tuki, pedagogiset asiakirjat ja muuta ajankohtaista
OPSISSA JA OPSISTA Opetussuunnitelma 2016.
Opetussuunnitelma uudistui – mikä muuttuu?
Arviointi.
Maaselän koulun 4. lk:n vanhempainiltaan
Maahanmuuttajaoppilaiden arviointi
Ops 2016 – Mikä muuttuu?.
Valinnaisiaineista Valinnaiset tunnit ovat osa yhteisinä oppiaineina opetettavien taide- ja taitoaineiden opetusta ja ne myös arvioidaan osana tätä opetusta.
Uusi opetussuunnitelma 2016
Uuden opetussuunnitelman ajankohtaiset teemat
Taide- ja taitoaineiden valinnaiset tunnit sekä valinnaiset aineet 8
Laaja-alainen arviointi
Uuden opetussuunnitelman ajankohtaiset teemat
Syksyn 2016 vanhempainiltoihin
Tulevaisuuden koulu 2016 Mikkeli
Arvioinnin linjaukset perusopetuksessa
Tulevaisuuden koulu 2016 peItsarin koulu
A2-kielen valinnoista ja opetuksesta kevät 2019
7. luokat kevät 2019 Maikkulan koulu
KAUHAJOEN YHTEISKOULU 7.lk - VALINNAISAINEILTA
Uuden opetussuunnitelman ajankohtaiset teemat
OPETUKSEN EHEYTTÄMINEN…
Esityksen transkriptio:

Seppo Mentula ops-koordinaattori Tuusula 2016 Opetussuunnitelma uudistuu

Opetussuunnitelma (OPS) on suunnitelma siitä, miten opetus järjestetään. Suomessa opetussuunnitelmat perustuvat opetushallituksen määrittämiin opetussuunnitelman perusteisiin. Opetussuunnitelma on kaiken koulutyön perusta. Se on suunnitelma siitä, mitä ja miten koulussa opiskellaan. Opetussuunnitelma ohjaa ja kehittää koulun käytännön opetus- ja kasvatustoimintaa. Se on opettajan tärkein työväline. Mikä opetussuunnitelma on?

Oppiaineisiin liittyviä konkreettisia muutoksia -Ruotsin opiskelu aloitetaan 6. luokalla. -Yhteiskuntaopin opiskelu aloitetaan 4. luokalla. - Englannin opiskelu aloitetaan Tuusulassa 3. luokalla nykyisen 2. luokan sijaan. - Alakoulussa 4. luokan oppilaat valitsevat itselleen 5. ja 6. luokalla opiskeltavan musiikkiin tai kuvataiteeseen liittyvän valinnaisaineen, jota on molemmilla vuosiluokilla yksi vuosiviikkotunti. Koulu toteuttaa ainakin sen valinnaisaineen, johon on kohdistunut eniten valintoja, mutta voi järjestää myös molempien aineiden opetuksen, jos sen tuntiresurssi antaa myöden.

Oppiaineisiin liittyviä konkreettisia muutoksia - Käsityössä ei erotella teknistä työtä ja tekstiilityötä muuten kuin mahdollisesti yläkoulussa valinnaisaineena. - Yläkoulussa oppilas valitsee 8. ja 9.lle luokalle taito- ja taideaineen valinnaisen, jota hän opiskelee molempina vuosina 2 vuosiviikkotuntia. Tämän lisäksi oppilas valitsee molemmille vuosiluokille 4 vuosiviikkotuntia muita valinnaisia. Taito- ja taideaineiden valinnaiset vaikuttavat päättöarviointiin, mutta muista valinnaisista tulee erillinen arvosana. - Tieto- ja viestintätekniikan käyttö korostuu oppimisympäristönä, työtapana ja myös oppimisen kohteena.

Arviointi -Tuusulassa luokan oppilaiden lukuvuosiarviointi on sanallinen. -Numeerinen arviointi alkaa 6. luokalta. -Oppimista seurataan sähköisen oppimisprofiilityökalun avulla. -Oppimisprofiilin yhteenvedon perusteella käydään arviointikeskustelu oppilaan ja opettajan välillä. Alakoulussa keskusteluun kutsutaan myös huoltaja. Yläkoulussa huoltajalla on mahdollisuus tulla mukaan keskusteluun.

–Yhteenvetokeskustelu vastaa väliarviointia. Yläkoulussa on mahdollista antaa lisäksi numeerinen välitodistus. –Käyttäytymistä arvioidaan suhteutettuna paikallisessa opetussuunnitelmassa asetettuihin käyttäytymisen tavoitteisiin. –Käyttäytymisen arviointi ei vaikuta oppiaineista saatavaan sanalliseen arviointiin tai arvosanaan. Arviointi

Sirpa Oja, oppimis- ja ohjauskeskus Onerva Miksi muutosta tarvitaan?

Mikä muuttuu? Suurin muutos on painopisteen siirtyminen: Mitä opitaan  miten opitaan ”Suurin muutos sitten peruskoulun alkamisen.” Tavoitteena on laaja-alainen osaaminen.

Laaja-alainen osaaminen

Oppiminen - Oppiminen ei ole tiedon siirtämistä vaan yhteistä tiedon rakentamista ja luomista. Oppilas - Oppilas on aktiivinen toimija, joka oppii asettamaan tavoitteita ja ratkaisemaan ongelmia sekä itsenäisesti että yhdessä muiden kanssa. Opetus - Opettaja toimii opiskelun ja oppimisprosessin ohjaajana. Yhteistopettajuus ja samanaikaisopettajuus ovat tavoiteltavia toimintatapoja. Oppimisympäristöt - Oppimisympäristöt eivät rajoitu koulun sisä- ja ulkotiloihin, vaan opetuksessa hyödynnetään mm. ympäröivää luontoa, kulttuurikohteita ja yrityksiä. Tieto- ja viestintätekniikkaa käytetään oppimisympäristöjen monipuolistamisessa ja laajentamisessa. Oppimiskäsitys

OPS 2016 ohjaa vahvasti toimintakulttuurin muutokseen. Myös Tuusulan kasvatuksen ja koulutuksen kehittämisen suunnitelmassa todetaan seuraavaa: ”Opetussuunnitelmassa 2016 tavoitellaan toimintakulttuuria, jossa on enemmän yhteistyötä, samanaikaisopettajuutta, monipuolisempia oppimisympäristöjä sekä oppimisen ja työskentelyn tapoja.” T OIMINTAKULTTUURI ON MUUTOKSESSA

-Pedagoginen lähestymistapa, jossa oppiainerajat ylittäen tarkastellaan todellisen maailman ilmiöitä tai teemoja kokonaisuuksina. --> Oppilaat voivat näin hahmottaa koulussa opiskeltavien asioiden merkitystä oman elämän ja yhteisön sekä yhteiskunnan ja ihmiskunnan kannalta -Menetelmänä muun muassa monialaiset oppimiskokonaisuudet: * Mukana useampi oppiaine * Laajuus noin oppilaan viikkotuntimäärä * Jokaisen oppilaan osallistuttava vähintään yhteen kokonaisuuteen lukuvuodessa Opetuksen eheyttäminen

Opetussuunnitelman käyttöönotto -Uusi opetussuunnitelma otetaan käyttöön alakouluissa sekä yläkoulussa seuraavasti: 7.lk , 8.lk ja 9.lk Toimintakulttuuriin liittyvältä niin sanotulta yleiseltä osaltaan (lukuun ottamatta tuntijakoa ja arviointikriteerejä) ops-tulee myös koko yläkoulun käyttöön Opetussuunnitelmablogi: Tuusulan opetussuunnitelmasivusto: