Palvelutuotannon suunnittelu ja ohjaus APR:n avulla Miten terveyskeskuksen tuottavuus paranee? Outi Elonheimo Dosentti, LKT Kunta-HCLF17.1.2008.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Tehtävän siirrot ja työnjakomallit
Advertisements

Mitä tiedämme terveyskeskusten potilastyön sisällöstä?
Avohoidon potilasryhmitys (APR) - tuotteistus johtamisen työkaluna
Tiedosta hyvinvointia Sosiaali- ja terveysalan tutkimus- ja kehittämiskeskus Alue- ja kuntapalvelut Avosairaanhoidon kehittäminen arvioinnin.
APR ja kustannuslaskenta Laskentatoimelle asetettavat kehittämisvaatimukset terveyskeskukselle perustuen kokemuksiin joidenkin terveyskeskusten kanssa.
Kotihoidon haasteet •Maailma, julkinen terveydenhuolto on jatkuvassa muutoksessa •Tarvitaan muutoksen ymmärtämistä, organisaatio ei kykene hallitsemaan.
Tuottavuuden vertailu APR- terveyskeskusten välillä sekä Jyväskylän vastaanottotoiminnan tuottavuuden muutoksesta toimintakäytäntöjen muutoksen myötä Jarmo.
Dosentti, LKT Outi Elonheimo Professori, LKT Mats Brommels
Kv-strategian jalkautus Vahvuutena kansainvälisyys Osa CIMO Lauri Tuomi Lauri Tuomi 2011.
Avohoidon potilasryhmityksen käyttö tk:n johtamisessa
Työelämän kehittämis- ja palvelutehtävä Ohjausta, kasvatusta ja suojelua kehittämään (OKS) –hanke 2008–2009 Hankkeessa kehitetään toimijoiden.
MIKÄ ON TOPKAUHA? TOPKAUHA. MIKÄ ON TOPKAUHA? TOPKAUHA on suomalaisten asiantuntijoiden kehittämä työssäoppimisjärjestelmä kaupan ja hallinnon alalle:
Paikkatietojen hyödyntäminen Turun sosiaali- ja terveystoimessa sekä kasvatus- ja opetustoimessa Katariina Hilke Turun kaupunki / Strategia ja viestintä.
APR-tietojärjestelmä: Terveyskeskusjohdon työkalu
Ammatillisen koulutuksen seminaari, Oulu /OPM / Tuulikki Koski Sähköinen haku Tuulikki Koski.
Perusterveydenhuollon kehittäminen / LAPIN KASTE
1 STM ja Stakes Rintanen Miten hoitotakuu toteutuu terveyskeskuksissa? Trendiyhteenvetoja Terveyskeskusten johtavien lääkärien kannat kysely maalis-huhtikuussa.
Etelä-Karjalan hyvinvointistrategia 2010 Terveyden ja sairaanhoidon kehittämisalue.
Perhetyöntekijä sosiaalityöntekijän työparina lastensuojelutarpeen selvityksessä ja arvioinnissa Lastensuojelun avohuollon ja perhetyön kehittämisyksikköhanke.
Perusterveydenhuollon tuotteistus ja miten tuottavuutta voidaan mitata? Miika Linna HCLF
1 4. Itsearviointiprosessi - yhteys sopimusohjaukseen Osallistujat/kohderyhmä Sosiaali- ja terveystoimen kaikki tulosalueet osallistuvat itsearviointiprosessiin.
Uuden kunnan palvelurakenteen toteuttaminen UusiKunta kunnanhallitusten yhteiskokous Pääsihteeri Jaana Simola.
ProAgriaYrityspalvelut Menestyksen mahdollisuuksia ProAgrian palvelut ovat investointeja tulevaisuuteen.
Terveyskeskuslääkärin työn sisältö
J Kangasniemi 2010 Osaava-ohjelman taustaa ja rakenne Tätä kalvosarjaa päivitetään verkossa. Varmistathan että käytössäsi on viimeisin versio. (viimeksi.
Tehtäväsiirrot ja palkkaus
Kumppanuudella tuloksiin Yritysten keskittyminen ydintoimintoihinsa ja tukitoimien ulkoistaminen ovat muuttaneet perinteistä työyhteisörakennetta. Miten.
Esityksen nimi / Tekijä1 Perusterveydenhuolto 2013.
HUKILO Huomispäivän kirjaston logistiset ratkaisut HelMet-kirjastojen kehittämisohjelma ja toimenpidesuunnitelma Ver
10/2009 © Copyright Tekes Kilpailukykyä ja työelämän laatua Tekesin työorganisaatioiden kehittämisen rahoitus (TYKE) Tekesin työorganisaatioiden kehittämisen.
Tutkimustoiminta perusterveydenhuollossa työn kehittämisen ja koulutuksen näkökulmasta Marjukka Mäkelä, FinOHTA Jukka Mattila, Kotka.
Eija Peltonen, TtM, suunnittelija
Henkilöstöjohtaja Lasse Lintilä Valio Oy
Toimintojohtamisesta tuotteistamiseen - tuotteistamisen taustaa
Toimintakäytäntöjen vertailu terveyskeskusten välillä Outi Elonheimo Dosentti, LKT APR-benchmarking-seminaari.
Harri Sirén1 TULOKSELLISUUS, PALKINTA JA NEUVOTTELUTOIMINTA.
MITÄ SUOMALAISET AJATTELEVAT SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLLON PALVELUISTA JA NIIDEN TULEVAISUUDESTA?
Tukea terveyskeskusten kehittämistyöhön Outi Elonheimo Dosentti, LKT, kehittämisasiantuntija Terveyskeskusten kehittämistyön katselmus, tiedotustilaisuus.
Tuottavuuden mahdollisuudet kilpailukyvyn parantamisessa – mitä eväitä tutkimuksella on antaa Timo Sipiläinen MTT Taloustutkimus Helsinki
Oulaskankaan yhteistoiminta alue Alustava toimintasuunnitelma 02/2007 – Vaihe 1 esiselvitys Vaihe 2 yhteistoiminta- alueen suunnittelu Vaihe.
1 STM ja Stakes Rintanen Miten hoitotakuu toteutuu terveyskeskuksissa? Terveyskeskusten johtavien lääkärien kannat kysely maalis-huhtikuussa 2007.
Tuotannon muutos nykytilaan nähden Kouvolan terveyspalveluissa Elonheimo, Brommels.
Akateeminen terveyskeskus – kehittävien terveyskeskusten verkosto Verkostokehittämishanke Mats Brommels Professori, ohjausryhmän puheenjohtaja
Kannattaako omaa työtä kehittää?
Miten tuotteistus tehdään? APR-potilasryhmitys
Vältä koukkua – Nuorten tupakan ja alkoholin käyttöön vaikuttaminen
Tutkijakehittäjät Lastenlääkäri Leena Isotalo , Vantaan tk
Outi Elonheimo Dosentti, LKT, kehittämisasiantuntija
Suun terveydenhuolto terveyskeskuksissa Tieto-osasto/Palvelujen tietovarannot1.
2/2001 Tietojärjestelmät ja Systeemisuunnittelu Luennoitsija: Tapio Lammi
Palvelukeskushanke ja tukipalvelujen kehittäminen Tiedotustilaisuus henkilöstölle
Pth avohoidon APR-episodi- ryhmittelijästä laajennetun alueellisten hoitokokonaisuuksien EPR-episodiryhmittelijän (alue-sote- EPR) mahdollisuuksista alueellisten.
Valtakunnalliset vammaisneuvostopäivät Jukka Lindberg, tilaajajohtaja.
Hoitotyön prosessi Marianne Niinimäki. Hoitotyön prosessi  =hoitotyölle ominainen yksilön, perheen tai yhteisön terveyteen kohdistuvien toimintojen järjestelmä.
Tavoitteena vaikuttavuus – kuntapalvelujen uudistaminen tutkimusprofessori Aki Kangasharju VALTION TALOUDELLINEN TUTKIMUSKESKUS (VATT) Muutosta johtamassa.
Miten lääkäreiden peruskoulutus saadaan vastaamaan paremmin työelämän tarpeisiin? LKT, dos. Outi Elonheimo Helsingin yliopiston lääketieteellinen tiedekunta.
SOTET Tuloskortin seuranta 4/2016. Asiakkaan palvelukokemus ja osallisuus
Mika Heikkilä / Valtuustoseminaari / Lapin sairaanhoitopiiri Tuottavuusohjelma vuosille
Miten onnistuimme hyödyntämään palkinnon tuomaa…
Terveisiä kentältä erikoissairaanhoidon näkökulmasta
Tutkimus- ja kehittämistoiminta 2015, Pohjois-Savon ja Kuopion seudun asema Lähde: Tilastokeskus (aluejako ), tutkimus- ja kehittämistoiminta.
METLAN ALUEHALLINTOUUDISTUS Kuulemistilaisuus
ASIAKASOSALLISUUS PÄÄTÖKSENTEOSSA JA PALVELUIDEN SUUNNITTELUSSA
TK- johdon ja PPSHP:n yhteistyöseminaari
Evästystä paikalliseen ops-työhön
Kehittämisen jatkoyhteistyöstä sopiminen
Tuotantosuunnitelma…
Kehittämisen jatkoyhteistyöstä sopiminen
…arviointia? (jo toimiva, mutta soveltuvin osin aloittavakin yritys)
Ammatillisen koulutuksen reformin vaikutus vankilaopetukseen
Esityksen transkriptio:

Palvelutuotannon suunnittelu ja ohjaus APR:n avulla Miten terveyskeskuksen tuottavuus paranee? Outi Elonheimo Dosentti, LKT Kunta-HCLF

Helsinki Miten tk:n tuottavuus paranee? Lisäämällä resurseja Lisäämällä resurseja Jos (henkilöstö)resurssit pysyvät samana Jos (henkilöstö)resurssit pysyvät samana Lisäämällä tuotantoa (tehostamalla toimintaa)Lisäämällä tuotantoa (tehostamalla toimintaa) Tuottamalla palvelut edullisemmalla tavalla (=työnjakomuutokset)Tuottamalla palvelut edullisemmalla tavalla (=työnjakomuutokset) Vähentämällä (turhaa) tekemistä (=optimoimalla toimintatapoja)Vähentämällä (turhaa) tekemistä (=optimoimalla toimintatapoja)

Helsinki Miten tk:n tuottavuus paranee? Tutkittuun tietoon pohjautuvalla hoitokäytäntöjen kehittämisellä Tutkittuun tietoon pohjautuvalla hoitokäytäntöjen kehittämisellä ”Terveyskeskusten toimintaa voidaan tehostaa vain tekemällä tiimityötä, jakamalla hoitovastuuta ja - tehtäviä eri ammattiryhmien kesken ja suunnittelemalla uudelleen perinteisiä toimintakäytäntöjä ja -tapoja.” ”Pelkkien lääkärin vastaanottoaikojen sijaan eri sairausryhmien hoito tulee antaa moniammatillisena hoitoprosessina, johon osallistuvat tilanteen mukaan ne ammattihenkilöt, joiden osaamista kulloinkin tarvitaan.”

Helsinki Terveyskeskuksen toiminnan muutosprosessin vaiheet

Helsinki

20 suurinta potilasryhmää (pAPR) ja niiden resurssien käyttö

Helsinki Terveyskeskuksen toimintakäytäntöprofiili: Karkkilan 10 suurimman pAPR:n vaativuus

Helsinki Muutostarpeen selvittely Muutostarpeen selvittely 1. Toimintayksiköiden väliset tuotannon ja tuottavuuden vertailut Potilaskirjon ja sen vaativuuden vertailuPotilaskirjon ja sen vaativuuden vertailu Sairausryhmien hoito- ja toimintakäytäntöjen vertailuSairausryhmien hoito- ja toimintakäytäntöjen vertailu Poikkeavuuksien etsiminen Poikkeavuuksien etsiminen Työnjaon vertailuTyönjaon vertailu Tuottavuuden vertailuTuottavuuden vertailu 2. Resurssien kulutuksen tarkastelu 3. Väestön palvelujen tarpeen määrittäminen

Helsinki Potilaskirjon ja sen vaativuuden vertailu

Helsinki Sairausryhmien toimintakäytäntöjen vertailu

Helsinki Resurssien kulutuksen vertailu 10 resurssienkäytöltään suurinta sairausryhmää

Helsinki Nykykäytäntöjen analysointi Kehittämiskohteiden valinta Kehittämiskohteiden valinta Suuret potilasryhmät, poikkeavat käytännötSuuret potilasryhmät, poikkeavat käytännöt Toiminnan, toimintakäytäntöjen ja työnjaon analysointi, kehittäminen ja seuranta Toiminnan, toimintakäytäntöjen ja työnjaon analysointi, kehittäminen ja seuranta

Helsinki Suuret potilasryhmät, poikkeavat käytännöt

Helsinki Toiminnan analysointi

Helsinki Helppohoitoisten infektioiden toimintakäytäntöjen vertailua Toimintakäytäntöjen analysointi

Helsinki Lohjan ja Vihdin tuotteiden vertailua Hoitoprosessin analysointi

Helsinki

Helppohoitoisen infektion hoitokäytäntöjen erot (pAPR-ryhmien painosummien %-osuus)

Helsinki

Työnjako

Toimenpidekirjonvertailu:Helppohoitoineninfektio

Muutos Yhdessä työntekijöiden kanssa suunnitellaan ja toteutetaan toimintatapojen, hoitokäytäntöjen, työn organisoinnin ja työnjaon muutokset Yhdessä työntekijöiden kanssa suunnitellaan ja toteutetaan toimintatapojen, hoitokäytäntöjen, työn organisoinnin ja työnjaon muutokset Voimavarojen käytön ohjaus Voimavarojen käytön ohjaus Henkilökunnan koulutus Henkilökunnan koulutus Väestön informointi ja ”koulutus” Väestön informointi ja ”koulutus”

Helsinki Toiminnan muutosten vaikutusten tarkastelu ja objektiivinen arviointi Kustannuspainojen muutos sairausryhmittäin tai toimintayksiköittäin Kustannuspainojen muutos sairausryhmittäin tai toimintayksiköittäin Toimintakäytäntömuutos (esim. toimenpidekirjo) Toimintakäytäntömuutos (esim. toimenpidekirjo) Työnjaon muutos Työnjaon muutos Tuotannon muutos Tuotannon muutos Resurssien käytön muutos Resurssien käytön muutos Tuottavuuden muutos Tuottavuuden muutos Käyntimäärien muutos? Käyntimäärien muutos? Muuttuneen käytännön vaikutus potilaan terveyteen (vaikuttavuusmittarit) Muuttuneen käytännön vaikutus potilaan terveyteen (vaikuttavuusmittarit)

Helsinki Kontaktit / 1000 asukasta Helppohoitoiset infektiot

Helsinki

Vihti (Helppohoitoiset infektiot) Tot 365Tot 372

Helsinki

= 116 työtuntia Tuotannon muutos

Helsinki Seurantakäynnit Helppohoitoiset infektiot Vaikuttavuus

Helsinki Avohoidon potilasryhmitys (APR TM ) ja APR-tietojärjestelmä Johdon tietojärjestelmä, joka on tarkoitettu terveyskeskustoiminnan tuotteistamiseen, seurantaan ja kehittämiseen Johdon tietojärjestelmä, joka on tarkoitettu terveyskeskustoiminnan tuotteistamiseen, seurantaan ja kehittämiseen Tuotetun tiedon avulla terveyskeskuksen rajalliset resurssit voidaan kohdentaa tarkemminTuotetun tiedon avulla terveyskeskuksen rajalliset resurssit voidaan kohdentaa tarkemmin Vertaiskehittämisessä (benchmarking) löydetään toiminnan vahvuudet ja kehittämiskohteetVertaiskehittämisessä (benchmarking) löydetään toiminnan vahvuudet ja kehittämiskohteet Hoitokäytäntöjä kehittämällä saadaan aikaan kustannussäästöjä ja parempia hoitotuloksiaHoitokäytäntöjä kehittämällä saadaan aikaan kustannussäästöjä ja parempia hoitotuloksia