OPPILAS- JA OPISKELIJAHUOLTOLAKI alkaen

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
LUVALLISET POISSAOLOT
Advertisements

JÄRJESTYSSÄÄNNÖT Järjestyssääntöjen tarkoituksena on
Koulukuraattorien perehdytysohjelma Helsingissä
RUNOSMÄEN KOULUN YTE-SUUNNITELMA
Lapsen, oppilaan ja opiskelijan parhaaksi – tuen turvaamisen haaste Hanketyöseminaari Kuusankoski-talo Irma Kärkkäinen, lukioiden erityisopettaja.
Yksilölliset opetussuunnitelmat
Uusi oppilashuoltolaki ja muutokset koulussa
Turun esi- ja perusopetuksessa
Heinolan kaupungin opetussuunnitelma
Oppilas- ja opiskelijahuoltolainsäädäntö 24. 1
4 § YHTEISÖLLINEN OPISKELUHUOLTO ( 3 §, 4 §, 6 §, 12 § ja 13 §)
Tehostetun ja erityisen tuen kehittäminen esi- ja perusopetuksessa
YHTEINEN VANHEMPAINILTA
Oppilas- ja opiskelijahuoltolainsäädäntö 26. 3
Meidän koulu Keskustelua wilma-merkinnöistä, järjestyssäännöistä ja perusopetuslain muutoksesta.
Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki ja opetussuunnitelmauudistus 1. 8
Johtokunnat Hallinto- ja johtosäännön 8 §:n mukaan koulutuslautakunnan erityiseen ratkaisuvaltaan kuuluu nimetä johtokuntien jäsenet vanhempainkokousten.
Oppilaalle annettava tuki ja vastuuhenkilöt Turun perusopetuksessa
Uusi oppilashuoltolaki
Yhteisöllisen ohr:n huomioitava
OPPILAS- JA OPISKELIJAHUOLTOLAKI
ESIOPPILAASTA KOULULAISEKSI
TIEDON SIIRTO SIIRTYMÄVAIHEESSA
OPPILAS- JA OPISKELIJAHUOLTOLAKI JA OPPILASHUOLLON OPETUSSUUNNITELMA
Terveisiä Vistan koulusta!
JOPO- opetusta Kouvolassa vuodesta 2006
Sivistyslautakunta Eija Kinnunen johtava psykologi
Kuraattorin näkökulmia Simo Säippä
OPPILASHUOLLON ja OPPIMISEN KOULUNKÄYNNIN TUEN MUKAISET MUKAISET RYHMÄT PIHKAINMÄEN KOULUSSA LV Yhteisöllinen oppilashuoltoryhmä Yksilökohtainen.
Ylöjärven opetussuunnitelmaprosessi Opetuspäällikkö Leena Pöntynen
Ylöjärven opetussuunnitelmaprosessi Opetuspäällikkö Leena Pöntynen
Kolmiportaisen tuen toimintatapaohjeet. Tuen järjestämistä ohjaavat periaatteet ”Opetukseen osallistuvalla on oikeus saada riittävää kasvun ja.
OPPILAS- /OPISKELIJAHUOLTO SEKÄ OPPIMISEN JA KOULUNKÄYNNIN TUKI ( ) Kuopion kaupunki Perusopetus.
Yleistä - rehtori kutsuu koolle - kokoontumisista kirjoitetaan muistio: vuotuiset vastuualueet/työtehtävät -kokoontuminen noin 2-4 kertaa lukuvuodessa.
OPS Oppimisen ja koulunkäynnin tuki 8. Oppilashuolto.
TERVETULOA! Opiskeluhuollon oppimisverkosto Marke Hietanen-Peltola Johanna Jahnukainen.
Oppilashuollon arviointia Sari Ågren Kasvatus- ja opetustoimi.
Nivelvaihe yläkoulusta jatko-opintoihin Tuija Harakka, Milla-Miia Luosujärvi, Marja Asikainen ja Kirsti Linnoinen; päivitys Janne.
PITKÄLAHDEN JA PYÖRÖN KOULUT.  Rehtori (toimii ryhmän vetäjänä)  Apulaisrehtori  Apulaisjohtajat  Kouluterveydenhoitajat  Koululääkärit  Koulupsykologi.
Elokuussa 2016 Hamulan kouluun tulevien koululaisten vanhemmille.
Onko yhteisöllinen oppilashuolto pelkkää haihattelua?
Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki ja opiskeluterveydenhuolto
Ops-iltapäivä
OPPILASHUOLLOLLINEN POLKU
RAUMAN KAUPUNGIN KOULUPSYKOLOGIEN TYÖNKUVA
PERUSOPETUKSEN OPPILASHUOLTO
Ajankohtaista opetustoimen lainsäädännön muutoksista
KYRÖSKOSKEN KOULUN PIENLUOKKA
Opiskeluhuolto, Ekamin kuraattorit 2015
KIRKONKYLÄN KOULUN PIENLUOKAT
Ajatuksia oppilashuollosta
KURAATTORI elokuu Tehtävä Yhteystiedot Asiakkaat Konsultaatiot
KODIN JA KOULUN YHTEISTYÖ
Suunnitelma oppilaiden suojaamiseksi väkivallalta, kiusaamiselta ja häirinnältä Nummenpakan koulu.
Oppimisen tuki, pedagogiset asiakirjat ja muuta ajankohtaista
Tehostetun tuen lapsen 1. luokalle ottaminen
Ops-iltapäivä Raumanmeri
Oppimisen ja koulunkäynnin tuki Oppilashuolto
Oppilashuollon arviointia
Asiakirjojen siirto oppilaan siirtyessä toiselle opetuksenjärjestäjälle Lain mukaan täytetyt pedagogiset asiakirjat ( arviot, selvitykset, oppimissuunnitelmat.
YLEINEN TUKI TEHOSTETTU TUKI ERITYINEN TUKI YLEINEN TUKI
Oppilashuoltolaki muuttaa koulun toimintakulttuuria
Oppilas- ja opiskelijahuolto uudistuu - missä mennään lainvalmistelussa? Ylijohtaja Eeva-Riitta Pirhonen.
Yhteysopettajapäivä Vantaa, Flamingo
Lukion opiskeluhuolto
HYVINVOINTIKOULU Hyvinvointipäällikkö Arto Willman,
Evästystä paikalliseen ops-työhön
Opettajalla huoli Ilmoitus- velvollisuus poliisille
KOULUTERVEYDENHUOLLON TEHTÄVÄT Oppilaan terveyden ja hyvinvoinnin
Kristiina Laitinen Opetusneuvos Opetushallitus
Esityksen transkriptio:

OPPILAS- JA OPISKELIJAHUOLTOLAKI 1.8.2014 alkaen Keskeisimmät muutokset opettajan työn kannalta

Lainsäädännön keskeisiä tavoitteita Edistetään oppilaiden oppimista, terveyttä ja hyvinvointia Painopiste yhteisöllisessä sekä ehkäisevässä työssä Vahvistetaan oppilashuollon suunnitelmallisuutta ja toteuttamista Lisätään säädösten hallittavuutta ja toimivuutta kokoamalla yhteen lainsäädännössä hajallaan olevat säännökset.

Oppilashuoltoryhmät koulussa Koulun oppilashuoltoryhmä (yhteisöllistä oppilashuoltoa) koulun oppilashuoltosunnitelman laadinta, seuranta ja arviointi kouluyhteisön hyvinvoinnin kehittäminen oppilaiden ja vanhempien osallisuus kokoonpano määritetään koulukohtaisesti rehtori johtaa Monialainen asiantuntijaryhmä (yksilökohtaista oppilashuoltoa) käsittelee yksittäisen oppilaan oppilashuoltoasiaa yhteistyössä oppilaan ja huoltajan kanssa kirjataan oppilashuoltokertomukseen (pohja pedanetissä) valitaan vastuuhenkilö kokoonpano vaihtelee tapauskohtaisesti

Yhteisöllinen oppilashuoltotyö Yhteisöllistä oppilashuoltoa toteuttavat kaikki koulun työntekijät, oppilashuollon toimijat sekä oppilas Oppilaitoksen henkilökunnalla on ensisijainen vastuu oppilaitosyhteisön hyvinvoinnista Koulun oppilashuoltoryhmässä ei käsitellä enää yksittäisen oppilaan asioita Luokat voidaan kuitenkin käydä edelleen läpi OHR: ssä yleisellä tasolla Esim. ”Mitä kuuluu”-kyselyt, luokkavierailut, sosiogrammit, oppilaiden kutsuminen oppilashuoltoryhmiin, oppilaiden tekemät kyselyt luokalle, oppilaskunnan ja oppilashuoltoryhmän yhteistyö

Yhteisöllisen oppilashuoltotyön Painopisteet tulevalla toimikaudella Lahdessa Kouluviihtyvyyden lisääminen ja poissaoloihin puuttuminen Oppilaiden kuulluksi tuleminen ja kouluyhteisön myönteisen vuorovaikutuskulttuurin edistäminen Yhteistyö huoltajien ja oppilaiden kanssa, osallisuutta edistävä toimintakulttuuri Kiusaamisen, väkivallan ja häirinnän vastainen työ Päihteiden käyttöön puuttuminen, ennaltaehkäisevä työote

Prosessi yksilökohtaisessa oppilashuoltotyössä

Opettajan tai muun koollekutsujan muistilista monialaisen asiantuntijaryhmän kokoamiseen Ota huoli oppilaan tilanteesta puheeksi oppilaan ja huoltajien kanssa. Konsultoi koulusi oppilashuoltohenkilöstöä joko ennen yhteydenottoa huoltajaan tai sen jälkeen, jotta voitte yhdessä pohtia, kenen oppilashuollon palveluista olisi hyvä olla mukana kokoontumisessa ja tarvitaanko mahdollisesti koulun ulkopuolisia yhteistyökumppaneita Ilmoita ajoissa, missä ja milloin neuvottelu pidetään - kaikille osallistujille. Valmistaudu neuvotteluun: kerää muilta opettajilta havaintoja oppilaasta (mm. poissaolot, koulumenestys, miten tulee toimeen koulukavereiden kanssa) Pyydä kokoontumisen alussa huoltajan/oppilaan allekirjoitus suostumuslomakkeeseen ja kirjaa asiat oppilashuoltokertomuslomakkeelle

Opettajan rooli yksilökohtaisessa oppilashuollossa: ”Oppilaitoksen ja opiskeluhuollon henkilökunnalla on velvollisuus ohjata opiskelijaa hakemaan tarvitsemiaan opiskeluhuollon etuuksia ja palveluja (OHL 11 §).” ”Jos oppilaitoksen tai opiskeluhuollon työntekijä arvioi, että opiskelijan opiskeluvaikeuksien tai sosiaalisten tai psyykkisten vaikeuksien ehkäisemiseksi taikka poistamiseksi tarvitaan opiskeluhuollon psykologi- tai kuraattoripalveluja, hänen on otettava viipymättä yhteyttä opiskeluhuollon psykologiin tai kuraattoriin yhdessä opiskelijan kanssa ja annettava tiedossaan olevat tuen tarpeen arvioimiseksi tarvittavat tiedot (OHL 16 §).”

OPPILAAN JA HUOLTAJAN ASEMA OPPILASHUOLLOSSA Oppilashuoltoa toteutetaan yhteistyössä oppilaan ja hänen huoltajiensa kanssa. Oppilaan omat toivomukset ja mielipiteet on otettava huomioon häntä koskevissa ratkaisuissa hänen ikänsä ja kehitystasonsa mukaisesti. Monialainen asiantuntijaryhmä kootaan huoltajan ja oppilaan suostumuksella Oppilaat ja huoltajat otetaan mukaan yhteisölliseen oppilashuoltoon ja oppilashuoltosuunnitelman laatimiseen Huoltajalla ei ole oikeutta kieltää alaikäistä käyttämästä opiskeluhuollon palveluja.

Pedagogiset asiat/asiakirjat käsitellään: ”moniammatillisesti yhteistyössä oppilashuollon ammattihenkilöstön kanssa” ei siis oppilashuoltoryhmissä vaan konsultoiden oppilashuoltohenkilöstöä. Konsultaation tavoitteena on pohtia, tarvitaanko pedagogisen tuen lisäksi myös oppilashuollollisia tukitoimia.

Lisätietoa Pedanet (https://peda.net/lahti/oppilashuolto) Finlex (http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2013/20131287?sear ch%5Btype%5D=pika&search%5Bpika%5D=oppilas- %20ja%20opiskelijahuolto) Oph (www.oph.fi) Kaupungin opetussuunnitelma oppilashuollon osalta hyväksytty sivistyslautakunnassa kesäkuussa. Syksyn aikana, 30.11. mennessä, laaditaan koulun oma oppilashuoltosuunnitelma- syksyn kuluessa koulun omat oppilashuoltokäytännöt tarkentuvat. Huoltajille tulossa tiedote Wilman kautta elokuun aikana.

VIISI VINKKIÄ; MITEN SELVIÄN LAKIMUUTOKSESTA Opettaja voi aina konsultoida oppilashuoltohenkilöstöä ilman oppilaan tunnistetietoja, kun miettii monialaisen asiantuntijaryhmän kokoamista Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki ei koske kurinpitoa, kodin ja koulun yhteistyötä (esim. vanhempainvartit, arviointikeskustelut) eikä kolmiportaisen tuen järjestämistä, näistä säädetään perusopetuslaissa ja opetuksen järjestämisen kannalta välttämätöntä tietoa voi vaihtaa kuten aiemminkin Oppilashuoltokertomus (aiemmin muistio) laaditaan aina yksittäisen oppilaan monialaisen asiantuntijaryhmän kokoontumisesta (aiemmin oppilashuoltoneuvottelu) kuten ennenkin ja säilytetään lukkojen takana kuten ennenkin. Kokoontumisen alussa pyydetään oppilaan ja huoltajan allekirjoitus oppilashuoltokertomuslomakkeen kansilehdelle.

VIISI VINKKIÄ Huoli oppilaasta kannatta aina ottaa puheeksi oppilaan itsensä ja huoltajan kanssa, tehdä yhteistyötä ja toteuttaa koulun tukitoimia. Kun tarvitaan monialaista tukea ja selvittelyä, kootaan monialainen asiantuntijaryhmä. Lain painopiste on yhteisöllisessä oppilashuollossa, joka kuuluu kaikille. Oppilashuoltoryhmän tehtävä liittyy jatkossa yhteisölliseen oppilashuoltoon eikä oppilashuoltoryhmässä käsitellä yksittäisten oppilaiden asioita.