Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Yhteysopettajapäivä Vantaa, Flamingo

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Yhteysopettajapäivä Vantaa, Flamingo"— Esityksen transkriptio:

1 Yhteysopettajapäivä 23.10.2010 Vantaa, Flamingo
Jaana Alaja Pääluottamusmies JUKO ry

2 Erityisopetusta koskevat lakimuutokset hyväksytty
Eduskunta hyväksyi lakimuutoksen Laki vahvistaa oppilaan oikeutta suunnitelmalliseen, varhaiseen ja ennalta ehkäisevään oppimisen ja kasvun tukeen. muutoksilla on täydennetty eräitä oppilaiden henkilötietojen käsittelyä, salassapitoa ja luovuttamista koskevia säännöksiä.

3 Perusopetuslain muutos
Tuen kolmiportaisuus yleinen tuki pedagoginen arvio tehostettu tuki pedagoginen selvitys oppimissuunnitelma erityinen tuki HOJKS

4 17 § Erityisen tuen päätös voidaan tehdä ennen esi- tai perusopetuksen alkamista taikka esi- tai perusopetuksen aikana ilman sitä edeltävää pedagogista selvitystä ja oppimisen tehostetun tuen antamista, jos psykologisen tai lääketieteellisen arvion perusteella ilmenee, että oppilaan opetusta ei vamman, sairauden, kehityksessä viivästymisen tai tunne-elämän häiriön taikka muun vastaavan erityisen syyn vuoksi voida antaa muuten.

5 17§ Niiden opetusryhmien muodostamisesta, joissa on yksi tai useampia erityisen tuen päätöksen saaneita oppilaita tai pidennetyn oppivelvollisuuden piiriin kuuluvia oppilaita, säädetään valtioneuvoston asetuksella.

6 Tuen muodot eriyttäminen joustavat ryhmittelyt
kodin ja koulun yhteistyö oppilaan ohjaus / ohjaustoiminta oppilashuollon tuki oppimissuunnitelma tukiopetus osa-aikainen erityisopetus kerhotoiminta aamu- ja iltapäivätoiminta luokilla apuvälineet yms. avustajapalvelut Lisäksi erityisen tuen piirissä kokoaikainen erityisopetus HOJKS aamu- ja iltapäivätoiminta1- 9 luokilla

7 Tuen muodot Lisäksi erityisen tuen piirissä kokoaikainen erityisopetus
HOJKS aamu- ja iltapäivätoiminta1-9 luokilla

8 Tukiopetus ja osa-aikainen erityisopetus (yleinen tuki)
Oppilaalla, joka on tilapäisesti jäänyt jälkeen opinnoissaan tai muutoin tarvitsee oppimisessaan lyhytaikaista tukea, on oikeus saada tukiopetusta. Oppilaalla, jolla on vaikeuksia oppimisessaan tai koulunkäynnissään, on oikeus saada osa- aikaista erityisopetusta muun opetuksen ohessa.

9 Tehostettu tuki Oppilaalle, joka tarvitsee oppimisessaan tai koulunkäynnissään säännöllistä tukea tai samanaikaisesti useita tukimuotoja, on annettava tehostettua tukea hänelle tehdyn oppimissuunnitelman mukaisesti.

10 Oppimissuunnitelma laadittava, jollei siihen ole ilmeistä estettä, yhteistyössä oppilaan ja huoltajan sekä tarvittaessa oppilaan muun laillisen edustajan kanssa. sisältää oppilaalle annettavia tukimuotoja sekä tarvittavia pedagogisia järjestelyjä. oppimissuunnitelman keskeisestä sisällöstä määrätään opetussuunnitelman perusteissa.

11 Pedagoginen arvio On moniammatillinen Edeltää oppimissuunnitelmaa

12 Erityinen tuki Erityinen tuki muodostuu erityisopetuksesta ja muusta tämän lain mukaan annettavasta tuesta Erityisopetus järjestetään muun opetuksen yhteydessä tai osittain tai kokonaan erityisluokalla tai muussa soveltuvassa paikassa Erityisen tuen antamiseksi opetuksen järjestäjän tulee tehdä kirjallinen päätös, jota tarkistetaan ainakin toisen vuosiluokan jälkeen sekä ennen seitsemännelle vuosiluokalle siirtymistä.

13 Erityinen tuki Ennen erityistä tukea koskevan päätöksen tekemistä opetuksen järjestäjän on kuultava oppilasta ja tämän huoltajaa tai laillista edustaja

14 Erityinen tuki sekä hankittava oppilaan opetuksesta vastaavilta selvitys oppilaan oppimisen etenemisestä ja moniammatillisena oppilashuollon yhteistyönä tehty selvitys oppilaan saamasta tehostetusta tuesta ja oppilaan kokonaistilanteesta sekä tehtävä näiden perusteella arvio erityisen tuen tarpeesta (pedagoginen selvitys).

15 Erityinen tuki Pedagogista selvitystä on tarvittaessa täydennettävä psykologisella tai lääketieteellisellä asiantuntijalausunnolla tai vastaavalla sosiaalisella selvityksellä.

16 Henkilökohtainen opetuksen järjestämistä koskeva suunnitelma
Erityistä tukea koskevan päätöksen toimeenpanemiseksi oppilaalle on laadittava henkilökohtainen opetuksen järjestämistä koskeva suunnitelma. (HOJKS) Suunnitelma tarkistetaan vähintään kerran lukuvuodessa

17 Oikeus saada opetusta Opetukseen osallistuvalla on työpäivinä oikeus saada opetussuunnitelman mukaista opetusta, oppilaanohjausta sekä riittävää oppimisen ja koulunkäynnin tukea heti tuen tarpeen ilmetessä.

18 Oppilashuolto Silloin kun oppilashuoltotyössä käsitellään yksittäistä oppilasta koskevaa asiaa, asian käsittelyyn voivat osallistua vain ne oppilaan opetukseen ja oppilashuollon järjestämiseen osallistuvat, joiden tehtäviin oppilaan asian käsittely välittömästi kuuluu.

19 oppilashuolto Kirjataan
vireillepanija, aihe, päätetyt jatkotoimenpiteet ja niiden perustelut, asian käsittelyyn osallistuneet sekä se, mitä tietoja ja kenelle oppilaasta on annettu.

20 oppilashuolto oppilaan oppilashuoltotyöhön osallistuvilla oikeus saada toisiltaan ja luovuttaa toisilleen sekä oppilaan opettajalle ja tämän lain mukaisesta opetuksesta ja toiminnasta vastaavalle viranomaiselle oppilaan opetuksen asianmukaisen järjestämisen edellyttämät välttämättömät tiedot.

21 Tietojensaantioikeus
Opetuksen järjestäjällä on salassapitosäännösten estämättä oikeus saada maksutta oppilaan opetuksen järjestämiseksi välttämättömät tiedot sosiaali- ja terveydenhuollon viranomaiselta, muulta sosiaalipalvelujen tai terveydenhuollon palvelujen tuottajalta sekä terveydenhuollon ammattihenkilöltä.

22 Lain täytäntöönpano Naantalissa 24 päivänä kesäkuuta 2010
Tasavallan Presidentti TARJA HALONEN Kulttuuri- ja urheiluministeri Stefan Wallin

23 Opetussuunnitelmatyö
Lakiin tehdyt muutokset edellyttävät esi- ja perusopetuksen opetussuunnitelmien perusteiden sekä paikallisten opetussuunnitelmien muuttamista. Uuden lain mukaiset opetussuunnitelmat tulee ottaa käyttöön viimeistään

24 Opetussuunnitelmatyö Helsingissä
Lain muutoksesta johtuvat opetussuunnitelman muutokset: Marraskuussa 2010 ohjeita 2 koulutuspäivää (sijaiset maksetaan) Koulujen omien opetussuunnitelmien tekoon varattu resurssia Lisää tietoa: Laki perusopetuslain muuttamisesta (Finlex)


Lataa ppt "Yhteysopettajapäivä Vantaa, Flamingo"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google