Luki- ja oppimisvaikeuksien neurologista taustaa; tiivistelmä

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Aivoverenkiertohäiriöt AVH
Advertisements

Jyväskylän Yliopisto Psykologian Laitos
Työterveyshuolto Paltamon täystyöllisyyshankkeessa
Muistisairaan kohtaaminen
Monikulttuurisuus opetuksessa
Ei-kielelliset oppimisvaikeudet
Oppimisvaikeudet Oppimisvaikeuksien taustalla voi olla lukemis- ja/tai kirjoittamisvaikeus, matemaattinen hahmottamisvaikeus, koordinaation tai hahmottamisen.
Mitä luki- ja oppimisvaikeus tarkoittaa?
Joensuun seudun erilaiset oppijat ry
Jenna, Marika, Iiris. Esiintymismuodot: • Kielen äännerakenne epäselvä, metalingvistiset vaikeudet • Vaikeudet ääntämisessä, kirjoittamisessa, lukemisessa.
Penfield kokeita aivoleikkausten yhteydessä
Aivovamman jälkeen kiinni opiskeluun – miten tehdä yhteistyötä
"Maahanmuuttaja-opiskelijoiden oppimisvaikeuksien tunnistaminen" Turku
Kelan palvelut Pia Kankare
ERITYISEN TUEN TARVE on lisääntynyt aikuislukioissa • Miten erityisen tuen tarve näkyy/ilmenee oppiaineessanne? • kielet: lauserakenteiden ymmärtämisen.
Psykologian kertauskurssi Olli-Jukka Jokisaari 2010
MUISTIN PERUSTOIMINNOT:
Aikuisten oppimisvaikeudet. kuntoutuksen haasteena
Neuropsykologin rooli aivovammakuntoutuksen eri vaiheissa
Oppimisvaikeudet.
Persoonallisuus Biologinen perusta.
ERILAINEN OPPIJA KONGAS_MARISA.
Kielellinen erityisvaikeus SLI
Oppimisvaikeudet kehityksen riskitekijöinä
Älykkyyden lajit KIELELLINEN
Oppimista tukevia aineistoja kirjastoihin
KUN LASKEMINEN EI SUJU.
SAMANAIKAISET MIELENTERVEYS- JA PÄIHDEONGELMAT Haasteet ja mahdollisuudet hoidossa ja kuntoutuksessa PÄMin väliseminaari Pekka Salmela.
Oppimisvaikeudet, päihteet ja syrjäytyminen
Matti Koivikko CP-lasten kuntoutus ja sen tavoitteet - siirtyminen aikuisten palvelujen käyttäjäksi.   Vajaaliikkeisten Kunto – Bot för Rörelsehindrade.
4-vuotiaan lapsen havainnointi neuvolassa
Kympit – Kymenlaakson maahanmuuttajien paremman integraation tueksi Teemafoorumi Höyrypanimo, Kotka Metallialan osaamiskartoitus Riitta.
Yhteistyössä:. Mistä on kyse? Hanke edistää esi- ja alakouluikäisten vähän liikkuvien lasten yhdenvertaisia osallistumis- ja liikkumismahdollisuuksia.
Kari Paaso Uusi tavoiteohjelma Koti- ja vapaa-ajan tapaturmien ehkäisyn juhlaseminaari.
Skitsofrenian epidemiologia
IN ENGLISH THIS POWER POINT PRESENTATION IS IN ENGLISH TO BE SEEN IN
OPPIMISVAIKEUDET Ylivoimaisesti yleisin oppimisen vaikeus on luki-vaikeus. Sen vaikea muoto on dysleksia. Noin 10 % koulutulokkaista tarvitsee yksilöllistä.
Aivovammapotilaan kuntoutusketju
Erityistä tukea tarvitsevan ohjaaminen Helena Sorsa.
Erityistä tukea tarvitseva opiskelija ammattiosaamisen näytöissä Merja Veijola Oulun seudun ammattiopisto Kontinkankaan yksikkö.
Lähetekriteerit ja lähetteen sisältö. Lähetekriteerit erikoissairaanhoitoon Lastenpsykiatrian yksikköön tullaan hoitoon lääkärin lähetteellä Mikäli lapsella.
LASTENNEUROLOGIA poliklinikka ja päiväsairaala rakennus 45 TERVETULOA.
Kasvu, kehitys, oppiminen- Kasvatuspsykologian perusteet
Petra Suonio  MISTÄ NÄKÖKULMASTA ARVIOIT LAPSEN KEHITYKSEN PULMIA?PIDÄTKÖ NIITÄ ENSISIJAISESTI VAIKEUKSINA VAI LAPSEN OMINAISUUKSINA?
L ASTEN JA NUORTEN KIELELLINEN ERITYISVAIKEUS S PECIFIC LANGUAGE IMPAIRMENT SLI Petra Suonio 2012.
Muistihäiriöt Hilla ja Kati. Muistihäiriöt Muistihäiriöt voivat olla hetkellisiä ja lieviä muistivaikeuksia tai vaikeita ja pitkäkestoisia häiriöitä.
Mielenterveyden häiriöt
Pekka Lund Usko ja riippuvuudet.
Tiimikoulu Raimo Laaksonen ja Vesa Joutsen
Ihmiskielellä on monta käyttötarkoitusta
ALAKOULUN OSA-AIKAINEN ERITYISOPETUS
4. Motoriset vaikeudet Nuori voi olla hidas ja kömpelö
Epilepsialiiton näkemyksiä erikoissairaanhoidon keskittämisestä
Motorinen kehittyminen
2. Tiedonkäsittelyn tutkimus
Kpl 7.
3 Minuudessa on kaksi puolta
Alzheimerin tauti Hoito Ennalta-ehkäisy Syyt, yleisyys
Alzheimerin tauti Hoito Ennalta-ehkäisy Syyt, yleisyys
Neuropsykologia.
7. Tarkkaavaisuus.
Lapsuus ja nuoruus.
Ammatillinen erityisohjaus Haaga-Heliassa
Taru Patrikainen, Ruut Kielinen, Tanja Seppänen, Helena Lavikainen
Vaikeavammaisten kuntoutus
Erilainen oppija / Arja Toivonen
KESKITETYN PALVELUN KOULUJA JA LUOKKIA
Näkövammaisuus Näkövammaiset jaetaan vamman vaikeusasteesta riippuen heikkonäköisiin ja sokeisiin. Näkövammaisella henkilöllä on alentuneesta näöntarkkuudesta.
Kielellinen erityisvaikeus
Aivoverenkiertohäiriöt AVH
Esityksen transkriptio:

Luki- ja oppimisvaikeuksien neurologista taustaa; tiivistelmä Neuropsykologi Irma Pitkänen Järvenpään sosiaalisairaala

Oppimisvaikeuksien syitä Kehityksellinen neuropsykologinen häiriö merkitsee synnynnäistä tai hyvin varhain lapsen kehityksessä syntynyttä neuropsykologista ongelmaa, aivojen kehityksen jonkin asteista poikkeavuutta. Kehityksellisiä neuropsykologisia häiriöitä ovat esim. kielen kehityksen vaikeus, CP-vamma ja matematiikan oppimisvaikeus

Usein geneettiset lähtökohdat; esim Usein geneettiset lähtökohdat; esim. dysleksiassa kromosomeissa sijaitsevat geenit. Dysleksiassa puheen havainnon epätarkkuus todettavissa alle 1 vuotiaalla puheen hamottumisessa Keskittymisvaikeuksiin liittyy otsalohkojen hidas kehittyminen

Alexander Lurian (1902-1977) neuropsykologisten toimintojen tutkimus Luria analysoi toimintojen, esim. lukemisen edellytyksiä. Näitä ovat simultaani- ja sukkessiivisynteesi, jotka toimivat tehokkaan lukemisen edellytyksinä. Myös muistin toiminnat ovat lukemisessa tärkeitä. Ihmiset ovat eri lailla pärjääviä näissä osatoiminnoissa.

Neuropsykologisen tutkimuksen avulla pyritään analysioimaan muistin, oppimisen, lukemisen, kirjoittamisen ja hahmottamisen osatoimintoja ja yritetään löytää missä ”vika ” on. Kuntoutuksella pyritään löytämään millainen oppimismuoto kullekin on tehokkain.

Miten luki- ja oppimisvaikeudet näyttäytyvät päihdetyössä Luennon pohjana on kaksi taulukkoa: Neuropsykologisiin tutkimuksiin lähetyt potilaat –06 neuropsykologiset häiriöt diagnoosiluokittain; kaikissa osaryhmissä ei ole toimintoja tutkittu, mutta tulokset ovat suuntaa antavia siinä, missä määrin häiriöiden vaikeusaste ja laaja-alaisuus näkyy eri diagnoosiryhmissä

Neuropsykologisiin tutkimuksiin lähetetyt potilaat v. -06 Vakava-asteiset mielenterveyshäiriöt 19/56 Depressio, ahdistuneisuus 9/56 Persoonallisuushäiriöt 17/56 Päihteiden käytön aiheuttama heikentyneisyys 6/56 Neurologiset sairaudet dementia ADHD autismi 3/56 Ei selvää heikentyneisyyttä 2/56

2=vaikea-asteinen häirö 1= lievä häiriö Vakava-ast. mielenterv. 17 Persoonallisuu- den häiriöt 16 Depressio, ah- distuneisuus 9 Päihteet, aivoatrofia 4 Neurologiset sairaudet 3 LUKI-vaikeus 2= 1 1=1 2 =1 Kielten oppiminen 2=1 1=- kielellinen päättely 2= 3 1= 3 2=3 1 =5 1=2 looginen asiamuisti 1 = 1 2=- 2= uuden aineksen oppiminen,MQ 2=6 1=3 2=2 Visuopraktiset toiminnot 1= 1 2- ja 3-ulottei- nen hahmotus 2=9 1=4 näönvarainen muisti 2=4 1 =3 ei-kielellinen matematiikka keskittyminen, tarkkaavaisuus 2=12 2=7 2 =2 primaarikapasitee-tin heikkous