Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Joensuun seudun erilaiset oppijat ry

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Joensuun seudun erilaiset oppijat ry"— Esityksen transkriptio:

1 Joensuun seudun erilaiset oppijat ry
Erilainen oppija Joensuun seudun erilaiset oppijat ry

2 Joensuun seudun erilaiset oppijat – JOSE
Perustettu vuonna 1998 Yhdistyksen toiminta palvelee henkilöitä, joilla on lukemis- ja kirjoittamishäiriöistä johtuvia oppimis- ja kommunikaatiovaikeuksia. Jäseninä on: Erilaisia oppijoita. Erilaisten oppijoiden läheisiä. Työnsä vuoksi oppimisvaikeuksista kiinnostuneita.

3 Joensuun seudun erilaiset oppijat – JOSE
Toiminta: Vertaisryhmät ja tuki-illat Kurssit ja terapiat: tanssi, taide, musiikki ym. Yleisö- ja koulutustilaisuudet Virkistys- ja rentoutumistilaisuudet Jose kouluttaa ja infoaa Valvoo erilaisten oppijoiden etuja Tiedottaa, neuvoo ja opastaa Lukiseulatestit Verkostoituminen: kokoaa yhteen oppimisvaikeuksiset, heidän läheisensä ja heidän kanssaan työskentelevät.

4 Mitä on oppiminen? Tarvitaan aistihavaintoja Tarvitaan muistia
Tarvitaan tarkkaavaisuutta Tarvitaan hahmojen tunnistamista - Verrataan aikaisempaan tietoon aiheesta - Liitetään siihen tai luodaan uusia hermoratoja Tarvitaan toistoja ja harjoitusta, aktiivista toimintaa Huom! Oppimiseen liittyy joskus myös ahdistuksen tunne!

5 Oppimista tapahtuu parhaiten
Turvallisuuden tunne vakaa Fyysiset tarpeet tyydytetty Keho on rentoutuneessa tilassa Tunnetila energiaa antava Fyysinen ympäristö suhteessa omaan temperamenttiin ja oppimisstrategioihin Mahdollisimman stressitön tila

6 Tunnekeskus ja oppiminen

7 Oppimisvaikeudet Oppimisvaikeus – erilainen oppija
Erilainen tapa oppia ja hahmottaa asioita Lukeminen, kirjoittaminen, laskeminen, tila, suunta, aika, tarkkaavaisuus, motoriikka Ongelmia aisteissa N % väestöstä N. 3-6 % diagnosoitu Vankiloissa 50-80% Päihteiden väärinkäyttäjillä jopa 70 %

8 Oppimisvaikeuksien kirjo
Lukivaikeus = lukihäiriö = sanasokeus = dysleksia Lukemisen, kirjoittamisen ja/tai kuullun ymmärtämisen vaikeus; hitaus tai virheellisyys äidinkielissä ja vieraissa kielissä. Taustalla puhutun kielen piirteiden tunnistamiseen ja käsittelyyn liittyviä äännetason sekä muistin ja nimeämisen ongelmia. Erillinen erityisongelma osana oppimisvaikeuksien kirjoa Yleinen, jopa 10 % väestöllä Ei tarkoita luku- tai kirjoitustaidottomuutta! Useita oireita: Hidas kirjoittaminen, kirjaimien puuttuminen, kirjaimet vaihtavat paikkaa, numerot ja kirjaimet sekaisin, numerot ylösalaisin, äänteiden kuuleminen erilaista, vaikeaselkoinen käsiala, äng-äänne, tekstin tuottaminen vaikeaa, hahmottamis- ja ymmärtämishaasteet. Hjallis Harkimo, Ruotsin kuningas Kaarle Kustaa, Albert Einstein ja Leonardo da Vinci.

9 Oppimisvaikeuksien kirjo. jatkuu…
Matematiikan oppimisvaikeus Numerot vaihtavat paikkaa Kertotaulujen ja laskutoimitusten vaikeudet Mittayksiköiden hahmottamisvaikeudet Kolmiulotteinen hahmottaminen vaikeaa Sanalliset tehtävät vaikeita Rahankäytössä vaikeuksia ym. Tarkkaavaisuuden ja toiminnan ohjaamisen häiriöt ADHD, ADD

10 Oppimisvaikeutta Kouluaikana ongelma on saattanut jäädä havaitsematta ja verhoutua muihin oppimisen esteisiin. Kohtaamattomana vaikeus aiheuttaa monille toissijaisia ongelmia: psyykkisiä ja sosiaalisia – jopa syrjäytymistä. Lapsi ei ole laiska tai huolimaton, jos kaikki ei suju. Ehkä kyseessä on erilainen oppija. Kaikilla on vahvuutensa ja heikkoutensa.

11 Miten lukivaikeus ilmenee? jatkuu…
Kirjoittamisen ongelmat näkyvät mahdollisten tyyppivirheiden lisäksi myös huterana käsialana, lauserakenteen ongelmina ja tekstin epäjohdonmukaisuutena. On vaikeaa erottaa olennaista toisarvoisesta. Tiedon jäsentäminen eheäksi kokonaisuudeksi on työlästä, oppimisen strategiat ovat puutteelliset. => uusi toimintamalli tai työkone voi aiheuttaa suurta “stressiä”.

12 Miten lukivaikeus ilmenee? Jatkuu…
Sanojen ääntäminen on vaikeaa Tavu/sanan loppu voi jäädä pois Kirjaimet hyppivät Rivien seuraaminen hankalaa Hitaus Ääneen lukeminen vastenmielistä Nopea väsyminen Vaikeus ymmärtää lukemaansa

13 Lukivaikeudet – muita pulmia
Nopea nimeäminen Riimittely Nimien muistaminen (kuulomuisti) Suuntien sekoittuminen Aika- ja päivämäärät sekoittuvat Matematiikan vaikeudet Symbolien hahmottaminen Keskittymisvaikeudet

14 Oppimisvaikeuksien kirjon syitä
Taustalla usein geneettiset lähtökohdat; esim. dysleksiassa eli lukivaikeudessa kromosomeissa sijaitsevat geenit. Lukivaikeudessa puheen havainnon epätarkkuus todettavissa alle 1 vuotiaalla puheen hahmottumisessa Keskittymisvaikeuksiin liittyy otsalohkojen hidas kehittyminen Neurologiset syyt Geneettiset syyt, perimä Kehityshistoria Ympäristötekijät Hankitut oppimisvaikeudet

15 Tarkkaavaisuuden ja toiminnan häiriöt
Kielen kehityksen ongelmat Visuaalisen tai avaruudellisen hahmottamisen ongelmat Tarkkaavuushäiriö, ADHD, ADD Laaja-alaiset oppimisvaikeudet Komorbiditeetti eli oppimisvaikeuksien päällekkäisyys Ei-kielelliset oppimisvaikeudet Motoriset koordinaatiohäiriöt Lievät autistiset ongelmat

16 Onkohan minulla oppimisvaikeuksia?
Myönteinen vastaus seuraaviin kysymyksiin voi kertoa tunnistamattomasta oppimisvaikeudesta työelämässä: Sinulla epämääräistä väsymistä ja uupumista. Onko sinulla itsetunto-ongelmia? Ahdistaako sinua mennä aamulla töihin? Suunnittelet jo illalla mitä töitä teet ensimmäisenä? Kasautuvatko työt pöydälle? Onko sinulla vaikeuksia tietää, mitä sinun tulee tehdä ja missä? Meneekö sinulla aikaa soveltaa lukemaasi tietoa käytäntöön ja aikaa asioiden oppimiseen? Häpeätkö huonoa luku- ja kirjoitustaitoa? Tuottaako kirjallinen materiaali paineita? Tarvitsen runsaasti aikaa asioiden oppimiseen. Et pysty samaan aikaan tekemään muistiinpanoja ja kuuntelemaan. Olet huolellinen työntekijä ja joudut tekemään ylitöitä. Olet vaihtanut alaa, työnantajaa tai työpistettä jo useamman kerran. Olet useasti vastaan uudistuksia työpaikalla?

17 Onkohan minulla oppimisvaikeuksia?
Opiskelijalla oppimisvaikeus saattaa ilmetä: Kaksoiskonsonantit tuottavat vaikeuksia Kirjaimia puuttuu tai ne vaihtavat paikkaa b-d, b-p, t-d, k-g, i-e, nk-ng jne. voivat sekaantua Numerot vaihtavat paikkaa Kertotaulu ja matematiikan kaavat eivät välttämättä automatisoidu Sekä lukiessa että kirjoittaessa voi sanan loppu tai lyhyt sana jäädä pois Käsiala on vaikeasti luettavaa Vaikeuksia pitkän ja lyhyen vokaalin erottamisessa ja kirjoittamisessa Vaikeuksia pitkien sanojen ymmärtämisessä jaa ääntämisessä Puhe on epäselvää Lukeminen on hidasta, äänenlukeminen on vastenmielistä Tekstissä rivien seuraaminen ja uuden rivin löytäminen on vaikeaa Kirjaimet tuntuvat hyppivän paperilla, tai ne ovat epäselviä tai toisiinsa liimautuneita Itse luetun tekstin ymmärtäminen on vaikeaa, sama teksti toisen lukemana on täysin ymmärrettävä tai päinvastoin Nopea väsyminen, pään- ja silmien särkyä lukiessa Oikea ja vasen tai itä ja länsi sekaantuvat.

18 ADHD, Asperger, Dysfasia
Yksi lähestymistavoista: Lukivaikeus => Levottomuus => ADHD Asperger => Erilainen oppijuus 80 % todennäköisyydellä lukivaikeus Dysfasia => Aina lukivaikeus + kielellisiä pulmia

19 Kaikille tunteminen ei ole yhtä tärkeää

20 Temperamentti Kaikki emme ole syntyneet aktiivisiksi, sosiaalisiksi ja ulospäin suuntautuneiksi. Olemme temperamenteiltamme erilaisia ja ilmennämme asioita eri tavoin.

21 Älykkyys? Lukemisen erityisvaikeudet eivät liity älykkyyteen.
Eivät johdu yleisestä kehitysvammaisuudesta, todetuista neurologisista sairauksista tai vammoista tai siitä, että lapsi ei ole saanut riittävän hyvää opetusta. Oppiminen tapahtuu eri tavalla, eri reittiä ja eri tahtiin kuin muilla.

22 Tunnetaakka – toissijaiset vaikeudet
Huonommuuden tunne Motivaatio-ongelmat Erilaisuuden tunne Häpeä, pelko Katkeruus Tunnetaakka

23 Tunteet – voivat olla oppimisen esteenä
”Kaikessa oppimisessa on läheinen vuorovaikutus motiivien, emootioiden ja todellisuudesta … saadun käsityksen välillä. Tunteiden vaikutus määrää kuinka paljon ihminen oppii ja kuinka paljon opittua on jäljellä, kun sitä tarvitaan” ”Emotionaalisesta keskuksesta säädellään kaikkia sisäisiä prosesseja, jotka saavat elimistön taistelu- ja puolustusvalmiuteen. Mm pelko ja viha ovat voimakkaista emotionaalisia motiiveja, jotka ovat vähemmän omiaan auttamaan monimutkaisissa oppimis- ja opetustilanteissa” (Tia Isokorpi, 2006)

24 Noidankehä? ”Ahdistus kehittyy siitä, että emme koe osaavamme. Emme saavuta oppimisen tunnetta ja siitä tulevaa iloa. Oppiminen siirtyy ulkopuolelta ohjautuvaksi tapahtumaksi, pakoksi.” ” Ihmisen jäädessä porukan ulkopuolelle aktivoituu samanlaisia hermoverkkoja kuin ihmisen tuntiessa kipua” Opettaja 33/06, kehityspsykologi Timo Ahonen

25 Kuntoutus Kuntoutuksen lähtökohtana on vahvistaa itsetuntoa, antaa tukea ja ohjausta lukilaiselle itselleen ja lähiympäristölle. Lukikuntoutuksen lähtökohtana on saada lapsen/aikuisen luku- ja kirjoitustaito, hahmottaminen ja keskittymiskyky toimimaan ensisijaisesti niissä työtehtävissä tai opinnoissa, jotka ovat välttämättömiä ja antamaan onnistumisen kokemuksia.

26 Kuntoutusmuodot ja apuvälineet
Tunneprosessi, lukivaikeuden tiedostaminen ja hyväksyminen Luki-kuntoutus (pikalukitesti, oppimistyylitesti, oppimistekniikkatesti, seulatesti) Neuropsykologinen kuntoutus, Brain-Gym (muisti/aivojumppa) Toimintaterapia Puheterapia Asentohuimaushoito Muu fysioterapiahoito Sensomotorinen kuntoutus (kuulon ja näön tutkiminen) Liikunta, fysioterapiahoito, muu motorinen kuntoutus (toimintaterapia, tanssiterapia)

27 Kuntoutusmuodot ja apuvälineet. jatkuu…
Vertaistuki, ohjaus ja neuvonta Kurssit (luki-englanti) Harjoitusohjelmat (Lexia, ilmaisia löytyy internetistä) Värikalvot, värilliset muistiinpanopaperit, sanelimet, tekniset apuvälineet, puhesyntetisaattori ja tekstin tunnistus tietokoneessa, alleviivaus, stressilelu jne. Opinpesät Visuaaliset, auditiiviset, kinesteettiset jne. riippuen tarpeesta Ensisijaisten ja toissijaisten oireiden kuntoutus.

28 Opinpesät Lähin opinpesä Joensuussa sijaitsee pääkirjastossa lehtisalin perällä Erilaisille oppijoille tarkoitettu info- ja palvelupiste Taitojen harjoittaminen Lexia Kuukausittaiset seulatestit (kesätauko) Vertaisryhmien kokoontumispaikka

29 Apuvälineet Valitaan oppimistapa joka sopii kullekin parhaiten
Oppimistyyliä pystyy jonkin verran muokkaamaan, kun ensin tiedostaa oman tavan oppia.

30 Oppimistyylini mukaiset apuvälineet
Opin kuuntelemalla (Auditiivinen) Varastoi sanoja aivoihin ja pystyy ottamaan ne esiin ollessaan keskittynyt tai motivoitunut Oppivat kuulemansa ja pystyvät palauttamaan sen mieleen. Oppimistapa: lue ääneen nauhalle opittava teksti ja kuuntele. Käytä tätä kanavaa ensisijaisesti uuden tiedon omaksumisessa. Harjaannuta kuulomuistia Opin näkemällä (Visuaalinen) Muistaa helposti näkemänsä Pystyy palauttamaan mieleen yksityiskohtia Oppimistapa: Tarkka luentorungon saamisesta ennen luentoja. Käyttää mielellään mind map- tyyppisiä muistiinpanotekniikoita

31 Oppimistyylini mukaiset apuvälineet
Opin käsieni kautta (Taktiilinen) Käyttää sormiaan ja käsiään, kun hän keskittyy tehtävien tekemiseen. Usein lahjakas kädentaidoissa Oppimistapa: Perinteisessä kouluopetuksessa opitaan vähän tietoja taktiilisesti. Oppija joutuu käyttämään lähes kaikissa oppimisessa hänelle väärää tiedonomaksumistapaa Aikuisiällä opetus esim. oppisopimuksella Opin tekemällä ja kokemalla (Kinesteettinen) Opin helposti tekemällä ja kokeilemalla Oppimistapa: Uudet asiat opin parhaiten tekemällä asiat esim. laittamalla ruokaa, matkustelemalla, rakentamalla, haastattelemalla. Kinesteetikko keskittyy tehdessään opittavaa asiaa

32 Oppimistyylini mukaiset apuvälineet
Opin hahmottamisen kautta (Globaalinen) Tarvitsen ensin yleiskuvan ja hahmottaa vasta sitten yksityiskohdat Oppimistapa: selkeä asiaryhmittely Ajan merkitys oppimisessa Oletko aamu- vai iltauninen Oppimistapa: Oikeaan aikaan tapahtuva oppiminen voi parantaa oppimistuloksia (Spektri 1999) Etätyö voi olla sinulle hyvä keino! Opin liikkumalla Kärsii istuessaan oppimassa uusia asioita Oppimistapa: Tee muistiinpanoja ja kävele, koska kulkeminen auttaa keskittymään Opin analyyttisesti Yhdistän pienet osaset opetuksessa yhteen ja muodostaa niistä kokonaiskuva Oppimistapa: oppii teoriassa asiat

33 On vain yksi oikea auttamisen muoto: Auttaa ihmistä auttamaan itseään.

34 Meidät tavoitat: Jäseneksi ilmoittautuminen: Jäsenmaksu 20 €, opiskelijat ja työttömät 10 €

35 Kysymyksiä? Josen toimisto Kotikartano 2.krs, ruokasalin raput ylös
Tervetuloa juttelemaan lukiasioissa :)


Lataa ppt "Joensuun seudun erilaiset oppijat ry"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google