Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Matti Koivikko CP-lasten kuntoutus ja sen tavoitteet - siirtyminen aikuisten palvelujen käyttäjäksi.   Vajaaliikkeisten Kunto – Bot för Rörelsehindrade.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Matti Koivikko CP-lasten kuntoutus ja sen tavoitteet - siirtyminen aikuisten palvelujen käyttäjäksi.   Vajaaliikkeisten Kunto – Bot för Rörelsehindrade."— Esityksen transkriptio:

1 Matti Koivikko CP-lasten kuntoutus ja sen tavoitteet - siirtyminen aikuisten palvelujen käyttäjäksi. Vajaaliikkeisten Kunto – Bot för Rörelsehindrade r.y.

2 VASTASYNTYNEIDEN AIVOVAURIOT (verenkierto)
VERENKIERTOA LIIKAA: VUOTO LIIAN VÄHÄN: ISKEMIA (sopivasti: vaikeaa, säätely puuttuu) RISKIKOHDAT: germinal matrix (jossa runsas verenkierto) watershed – ”vedenjakaja”-alueet VUOTO: eriasteisia I – IV TAI VI joskus hydrokefalus ISKEMIA = PERIVENTRIKULAARINEN LEUKOMALASIA

3 Yhteensä n. 1 % LASTEN VAMMAISUUS LIIKUNTAMMAT (CP) 0,2 %
ÄLYLLINEN KEHITYSVAMMAISUUS 0,7 – 1,5 % AISTIVAMMAT LIHASTAUDIT, NEUROPATIAT 0,1 % HYDROKEFALUS ,1 % MYELOMENIGOCELE ,04 % KEHITYKSEN ERITYISVAIKEUDET (eri asteisia) Yhteensä n. 1 %

4 LIIKUNTAMMAT (CP) ,2 % hemiplegia spastica (verraten hyvä ennuste) tetraplegia spastica (vaikea monivammaisuus) dystonia tetraplegica (vaikea monivammaisuus) diplegia spastica (keskivaikea) athetosis (vähentynyt) ataxia (harvinainen) sekamuotoja

5 Motoriset radat Fysioterapia Toimintaterapia

6 Fysioterapiamenetelmistä: Bobathin menetelmä tunnistaa ei toivotut, vamman aihettamat liikemallit 'reflekseiksi', joita yritetään pitää fysioterapeuttisin keinoin taka-alalla. Toiveena on, että näin saadaan motorinen kehitys etenemään hyvään suuntaan. Kritiikkinä voidaan esittää, että 'refleksejä' estettäessä muuta motoriikkaa harjoitetaan liian vähän. Vojtan menetelmässä motoriikkaa stimuloidaan enemmän, mutta siinä taas moititaan stimulaation epämukavuutta. Kehitystä laajemmin tukeva 'neurodevelopmental therapy' (NDT) on terapiamuoto, jossa malleja tulkitaan ja sovitetaan lapsen tilanteen mukaan, kuitenkin aina tiukasti toiminnallisessa teoriassa pysyen. Eräiden menetelmien intensiteetti on mitoitettu hyvin suureksi. Tuloksena on ollut selvä hyöty lyhyellä aikavälillä, mutta pitkällä tähtäimellä hyöty on ollut vähäisempi tai puuttunut.

7 Assosiaatioradat Hahmotus
Puheterapia Toimintaterapia Neuropsykol. kuntoutus

8

9

10 LeDoux: Synaptic self 2002

11 Analyyttinen, koulumainen tapa
Suora, alkuperäinen (?) tapa LeDoux: Synaptic self 2002

12 Lääketieteellinen terveydentila (tauti / tapaturma / vaurio)
Kuntoutuksen jako WHO (1969): - lääkinnällinen - sosiaalinen - ammatillinen - kasvatuksellinen WHO: ICF- käsitteet Lääketieteellinen terveydentila (tauti / tapaturma / vaurio) Elimistön Suoritukset Osallistuminen toiminnot ja rakenteet Ympäristötekijät Yksilötekijät

13 Osallistuminen on tärkeää
Ympäristötekijät Yksilötekijät Elimistön Suoritukset toiminnot ja rakenteet Osallistuminen on tärkeää

14 ICF-luokitus korostaa osallistumista ja yksilön ja ympäristön välistä vuorovaikutusta.
Vammakeskeisen ajattelutavan asemasta korostetaan mahdollisuuksia ja suorituksia, joiden päämääränä on osallistuminen. Tämä asetelma on keskeinen myös kuntoutuksen taustalla. Emme kuntouta vain puhetta tai kävelyä, vaan taitoja, joilla voi osallistua.

15 Varhaiskasvatus, kouluopetus
Erityispedagogiikan ensisijaisen kohde-alueen muodostavat vähempiosaiset, hitaammin oppivat ja kehitysvammaiset, koska he hyötyvät siitä enemmän (Hautamäki ym. 2001)

16 VAIKEUSASTE YLEISYYS R.Valtonen: Kehityksen ja oppimisen ongelmat
Vammaisuus 1,0 % 11,5 % 17,3 % selviä lieviä ei ongelmia YLEISYYS

17 Kuntoutuksen, opetuksen yms. vaikutus suorituksiin
Aikuisen suoritustaso 1,0 % 11,5 % 17,3 % Lähtötaso (ei siis tavallaan häviä tai muutu)

18

19 Koulutus Suomessa: yhä enemmän ja yhä useammalle
Kuvio 1. Yleissivistävän peruskoulutuksen oppilasmäärä 17,3 % 11,5 % Riitta Valtonen: Kehityksen ja oppimisen ongelmat

20


Lataa ppt "Matti Koivikko CP-lasten kuntoutus ja sen tavoitteet - siirtyminen aikuisten palvelujen käyttäjäksi.   Vajaaliikkeisten Kunto – Bot för Rörelsehindrade."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google