Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Vaikeavammaisten kuntoutus

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Vaikeavammaisten kuntoutus"— Esityksen transkriptio:

1 Vaikeavammaisten kuntoutus
Tiina Hyvärinen, Tiina Lempinen, Marja Palmu, Jenni Rasinkangas

2 Kuka on vaikeavammainen?
Vaikeavammainen on henkilö, jolla on vamman tai sairauden johdosta pitkäaikaisesti erityisiä vaikeuksia suoriutua tavanomaisista elämän toiminnoista. Vaikeavammaisuus määritellään suhteessa haettaviin palveluihin, esimerkiksi Kelan tai kunnallisten vammaispalvelujen kriteerien mukaan.

3 Mitä on vaikeavammaisten kuntoutus?
Tavoitteena on tukea kuntoutujan mahdollisuuksia selvitä arkielämän toiminnoista. Perustuu terveydenhuollossa laadittuun kuntoutussuunnitelmaan. Lääkinnällisenä kuntoutuksena järjestetään laitoshoitoa, sopeutumisvalmennusta ja kuntoutuskursseja. Avokuntoutuksena järjestetään mm. fysio-, toiminta-, psyko- ja puheterapiaa sekä neuropsykologista kuntoutusta.

4 Vaikeavammaisten kuntoutusta ohjaavat lait ja asetukset
Laki Kansaneläkelaitoksen kuntoutusetuuksista ja kuntoutusrahaetuuksista Laki kansaneläkelaitoksen järjestämästä kuntoutuksesta Asetus kansaneläkelaitoksen järjestämästä kuntoutuksesta Asetus lääkinnällisestä kuntoutuksesta Asetus vammaisuuden perusteella järjestettävistä palveluista ja tukitoimista

5 Vammaispalvelulaki /380 Lain tarkoituksena on edistää vammaisen henkilön edellytyksiä elää ja toimia muiden kanssa yhdenvertaisena yhteiskunnan jäsenenä sekä ehkäistä ja poistaa vammaisuuden aiheuttamia haittoja ja esteitä. Laki velvoittaa kunnan huolehtimaan siitä, että vammaisille tarkoitetut palvelut ja tukitoimet järjestetään sisällöltään ja laajuudeltaan sellaisina kuin kunnassa esiintyvä tarve edellyttää. Palveluita ja tukitoimia ovat mm. kuntoutusohjaus, sopeutumisvalmennus, kuljetus-, saattaja- ja tulkkipalvelut sekä päivätoiminta. Vammaiselle henkilölle korvataan kokonaan tai osittain hänen sairautensa tai vammansa vaatimien tukitoimien kustannukset.

6 ODL KUNTOUTUS Oulun diakonissalaitoksen säätiö ODL kuntoutus
ODL tarjoaa avo- ja laitoskuntoutusta tuki- ja liikuntaelinsairaille sekä neurologisille vaikeavammaisille (esim. MS-tautia, Parkinsonin tautia, aivohalvausta, lihassairauksia, paraplegiaa, monivammaa tai tapaturmien jälkitilaa sairastavat kuntoutujat). Kuntoutusta toteutetaan yksilö- ja ryhmäkuntoutuksena. Kuntoutuksen voi maksaa Kela, kunta, sairaanhoitopiiri, vakuutusyhtiö tai asiakas itse.

7 Moniammatillisuus Yleis- ja erikoislääkärit Sosiaalityöntekijät
Psykologi Ravitsemusterapeutti Puheterapeutit Fysioterapeutit Toimintaterapeutit Sairaanhoitajat Lähihoitajat

8 Laitoskuntoutus Järjestetään alle 65-vuotiaille vaikeavammaisille julkisessa terveydenhuollossa laaditun kuntoutussuunnitelman pohjalta. Kuntoutus kestää vähintään 18 arkipäivää ja koostuu yhdestä tai kahdesta jaksosta, riippuen kuntoutujan tarpeista.

9 Fysioterapia Gait trainer-kävelysimulaattori
Fysioterapian tavoitteena on kuntoutujan toimintakyvyn ja perusliikkumisen parantaminen. Tarjolla on akuutin ja ylläpitovaiheen kuntoutusta, allasterapiaa, kävelykuntoutusta (Gait-trainer) ja lymfaterapiaa. Toteutetaan ODL:n tiloissa tai asiakkaalle tarkoituksenmukaisessa toimintaympäristössä (esim. kotona tai koulussa). Gait trainer-kävelysimulaattori

10 Toimintaterapia Tarkoitettu kaikenikäisille henkilöille, joille sairaus tai vamma aiheuttaa toimintakyvyn rajoittuneisuutta. Toimintaterapian tavoitteena on, että kuntoutuja kykenee huolehtimaan itsestään ja elämään mahdollisimman tasapainoista elämää. Toimintaterapiapalveluihin sisältyvät toiminta- ja työkyvyn arviointi sekä edistäminen, apuvälineiden käytön arviointi ja ohjaus, asiakkaan toimintaympäristöjen muutostöiden arviointi.

11 Puheterapia Puheen, kielen ja kommunikaation kuntoutusta, jota toteutetaan yksilöllisesti tai ryhmässä. Tavoitteena kommunikaatioon ja/tai nielemiseen liittyvien taitojen edistäminen ja ylläpitäminen.

12 Sopeutumisvalmennus Aivohalvaus- ja dysfasialiitto järjestävät yhdessä ODL:n kanssa aivoverenkiertohäiriöitä sairastaville. Tavoitteena on antaa osallistujille tietoa, keinoja selviytyä arjessa ja vertaistukea sekä valmentaa kuntoutujan perhe ja lähiyhteisö selviämään uudessa elämäntilanteessa. Ohjelma koostuu keskustelu-, toiminnallisista sekä vertaisryhmistä ja luennoista. Työryhmään kuuluvat kurssinjohtaja, sosiaalityöntekijä, psykologi, neurologi, ravitsemusterapeutti, puhe-, fysio- ja toimintaterapeutti sekä sairaanhoitaja. Sopeutumisvalmennukseen kuuluu psykososiaalisen valmennuksen lisäksi myös muuta valmennusta kuntoutujan tarpeiden mukaisesti: Liikkumistaitojen valmennus Päivittäisissä toimissa tarvittavien taitojen valmennus Kommunikaatiotaitojen valmennus Elinympäristön hallintaan valmentaminen Koulutus- ja oppimistaitojen valmennus

13 Tiivistelmä Vaikeavammainen on henkilö, jolla on vamman tai sairauden johdosta pitkäaikaisesti erityisiä vaikeuksia suoriutua tavanomaisista elämän toiminnoista. Vaikeavammaisten kuntoutuksen tavoitteena on tukea kuntoutujan mahdollisuuksia selvitä arkielämän toiminnoista. Vammaispalvelulain tarkoituksena on edistää vammaisen henkilön edellytyksiä elää ja toimia muiden kanssa yhdenvertaisena yhteiskunnan jäsenenä ODL tarjoaa avo- ja laitoskuntoutusta tuki- ja liikuntaelinsairaille sekä neurologisille vaikeavammaisille Sopeutumisvalmennuksen tavoitteena on antaa osallistujille tietoa, keinoja selviytyä arjessa ja vertaistukea sekä valmentaa kuntoutujan perhe ja lähiyhteisö selviämään uudessa elämäntilanteessa.

14 www.kuntoutusorton.fi/poliklinikat/kipuklinikka/ fi_FI/henkilokunta
maisten_kuntoutus taterapia/fysioterapiapalvelut/fi_FI/allasterapia/ / ait+Trainer&aq=f Aila Järvikoski, Kristiina Härkäpää: Kuntoutuksen perusteet. WSOY, 2004


Lataa ppt "Vaikeavammaisten kuntoutus"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google