Diskurssi Oy VUOROVAIKUTUS YVA:SSA MÄÄRITELMÄ (YVAL 2 §)  Tavoite:... lisätä kansalaisten osallistumista ja tiedonsaantia  Osallistumisella vuorovaikutusta.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
YVA yhteysviranomaisen näkökulmasta
Advertisements

Suomen Kuntaliitto Finlands Kommunförbund. Tonttituotantoprosessi ASUNTO-, ELINKEINO- JA MAANKÄYTTÖPOLIITTISET TAVOITTEET MAANHANKINTA YLEISKAAVOITUS.
KAIVOSHANKKEET JA KAAVOITUS
INNOVAATIOT JULKISISSA HANKINNOISSA Rahoitusta hankintojen kehittämiseen 1.
Asiakkaana sosiaalipalveluissa
RATKAISUNA RAKENNETTU YMPÄRISTÖ. RAKENNETTU YMPÄRISTÖ  Aiheuttaa 40 % kasvihuonekaasupäästöistä  Kuluttaa 40 % energiasta  Teollisuutta tai liikennettä.
Vantaan Riipilän kiviaineksenoton YVA
Ronnie Djupsund Miten käy monialaisilta nuorten ohjaus- ja palveluverkostoilta rock’n roll.
VTT / Jarkko Lehtinen, Juha Tapio
Selvittäjän ja kuntien välinen työnjako. Kuntarakennelain tavoite • Elinvoimainen, alueellisesti eheä ja yhdyskuntarakenteeltaan toimiva kuntarakenne.
Ympäristövaikutusten arvioinnin tavoite
Hankintaprosessi- asianhallinta /Tampere
Täydennyskoulutus Yhdessä tekemällä – hanke 2010
Rekrytointiprosessi- asianhallinta / vakinainen vakanssi
Avoin päätöksentekokäytäntö toimintamallina
Avoin päätöksentekokäytäntö toimintamallina Jouni Tuomisto THL, Ympäristöterveyden osasto.
1Suomen Motoristit r.y. (c) 2009 Moottoripyörien määräaikaiskatsastukselle ei ole perusteita Teemu S. Lindfors & Santtu Ahonen.
Ohjaustarvearvio ja ohjaustarve kartta/ Ryhmänohjaajan näkökulma
MRL:n tavoite …tavoitteena on järjestää alueiden käyttö ja rakentaminen niin, että siinä luodaan edellytykset hyvälle elinympäristölle sekä edistetään.
Sosiaalisten vaikutusten arviointi SVA Ann Holm, Vaasan kaupunkisuunnittelu,
OpenSpace aloitejärjestelmä
Maaseutuohjelman arviointisuunnitelma - mistä on kyse? Työseminaari Säätytalolla
Diskurssi Oy YVA = YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIMENETTELY ü Menettely, jossa tuotetaan informaatiota suunniteltavan hankkeen ja sen vaihtoehtojen ympäristövaikutuksista.
ERITYISOPISKELIJAN ARVIOINTI Erityisopettaja Marjatta Kannisto
Opetushallituksen rahoittama ESR-hanke Manner- Suomen ESR-ohjelma Anki Sundqvist, projektijohtaja.
Ympäristövaikutusten arviointi
SAK:n luottamusmieskonferenssi Kiljava YT-paja.
KANSALAISVAIKUTTAMINEN
Alueellistaminen nyt Alueellistamisseminaari Ylijohtaja Silja Hiironniemi.
Yliopistolakiuudistuksen vaikutusten arviointi Heljä Misukka Koulutusjohtaja Opetusalan Ammattijärjestö OAJ.
VIRVE –hanke  Suullinen palaute tuloksista  Tulosten kommunikatiivinen validointi  Lopullinen raportti on suullisen palautteen mukainen.
Kaikkien aikojen Porvoo Alla tiders Borgå Miten nuorisopalvelut selviää palikkaleikkien myllerryksessä?
Kaivoshankkeiden YVA-opas
Viestintäsuunnitelma
Ympäristönäkökulma rakennerahastohankkeissa
Ympäristönäkökulma EU:n rakennerahasto-ohjelmien toteutuksessa EAKR-ohjelmien seurantakomiteat Tuomas Kallio, Suomen ympäristökeskus.
Diskurssi Oy ARVIOINTIOHJELMA ü Toimii  Suunnitelmana ja tehtävänkuvauksena  Julkisen keskustelun tukena ü Pyritään varmistamaan  Kattavuus  Julkisuus.
Kuulemistilaisuus Varapuhemies Seppo Kääriäinen.
Osallistuminen ja arviointi Suunnittelijan on ymmärrettävä niin kommunikaation kuin ympäristövaikutusten perusteet Suunnittelija käy useita kasvokkaisia.
KANSALLISKIRJASTO - Kirjastoverkkopalvelut UKJ toteutusvaihtoehtojen tutkiminen Minna Kivinen, UKJ-ohjausryhmän kokous
Suunnittelun laadunvarmistus
Tieteen yhteiskunnallinen vaikuttavuus / Suomen tieteen tila ja taso yhteiskunnallinen vaikuttavuus syntyy, kun tieto ja osaaminen konkretisoituu muutoksessa.
MAHDOLLISUUKSIEN MARKKINAT IHMISARVOFOORUMI 2010 KANAVATYÖSKENTELY klo Ihan sama ihmisarvo?
Fennovoiman ydinvoimalaitoshanke Pyhäjoki Teollisuusneuvos Herkko Plit.
Miten SOVA-lain perusteella voi vaikuttaa kuntien jätestrategioihin Eija Koski, Uusi Elämä -hanke, Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy.
Tarpeen mukaiset palvelut... Asiakkaiden tarpeen mukaiset päätökset päätösten mukaiset palvelut, toteutuneen palvelun mukainen laskutus… Tiedotus, neuvonta.
Sosiaalinen markkinointi Monikulttuurinen ehkäisevä päihdekasvatus Ohjausryhmän suunnittelupäivä
IHMISOIKEUSKESKUS - TEHTÄVÄNÄ IHMISOIKEUKSIEN EDISTÄMINEN Valtakunnallisen vammaisneuvoston VANEn seminaari YK:n vammaisten henkilöiden oikeuksia.
Tutkija Heikki Harri Onnettomuustutkintakeskus
Vesihuollon kehittämissuunnitelma
Hyvän osaamisen kriteerit ET:n eri teema-alueissa
NÄYTÄ TÄMÄ DIA: JOHDANTO
Tutkielman teko-ohjeet
NÄYTÄ TÄMÄ DIA: JOHDANTO
OMA –projektiryhmäläisten kanta – vuoden lisäaika reformin säädöksiin?
Osallisuuden jälkiarviointi: case __________________________________
NEUVOTTELUN AJOITTUMISVAIHTOEHTOJA MAHDOLLISIA MUITA MENETTELYJÄ
NEUVOTTELUN AJOITTUMISVAIHTOEHTOJA MAHDOLLISIA MUITA MENETTELYJÄ
Lapsivaikutusten arviointi Anne Hujala
Uusi maakunta vahvana ympäristötoimijana; yhteistyö Luova –viraston, maakunnan ja kunnan kesken Kansliapäällikkö Hannele Pokka
Kestävän talouden transition yhteiskunnalliset haasteet ja ratkaisut
Eila Kaliste Etelä-Suomen aluehallintovirasto
Tarkastuslautakunnan vpj. Maija Anttila
Osallistumisen suunnittelun vaiheet ja tehtävät
Asiointipalveluiden laatu
Laadunvarmistuksen työkalut Laadunvarmistus, toimijat ja niiden roolit
Käsitemäärittely Osallisuus / Osallistuminen / osallistaminen
Asiointipalveluiden laatu
Osallisuus voi toteutua monella eri tavalla
Kaupunkistrategian laadinta
Esityksen transkriptio:

Diskurssi Oy VUOROVAIKUTUS YVA:SSA MÄÄRITELMÄ (YVAL 2 §)  Tavoite:... lisätä kansalaisten osallistumista ja tiedonsaantia  Osallistumisella vuorovaikutusta eri tahojen välillä  Tahoja: hankkeesta vastaava; yhteysviranomainen; muut viranomaiset; ne, joiden oloihin tai etuihin hanke saattaa vaikuttaa; yhteisöt ja säätiöt, joiden toimialaa hankkeen vaikutukset saattavat koskea

Diskurssi Oy VUOROVAIKUTUS YVA:SSA ARVIOINTIOHJELMAN LAADINTA  Ei lakisääteistä vuorovaikutusta ARVIOINTIOHJELMA  Sisällytettävä suunnitelma osallistumisen järjestämisestä  Arviointiohjelmasta kuuluttaminen arvioidulla vaikutusalueella  Lausunnot ja mahdollisuus esittää mielipiteensä  Yhteysviranomaisen lausunnossa yhteenveto mielipiteistä  Lisäksi muu osallistuminen on mahdollista (YVAL 11a §)

Diskurssi Oy VUOROVAIKUTUS YVA:SSA ARVIOINTISELVITYSTEN TEKO  Ei lakisääteistä vuorovaikutusta ARVIOINTISELOSTUS  Sisällettävä selvitys osallistumisen järjestämisestä  Arviointiselostuksesta kuuluttaminen arvioidulla vaikutusalueella  Lausunnot ja mahdollisuus esittää mielipiteensä  Yhteysviranomaisen lausunnossa yhteenveto mielipiteistä  Lisäksi muu osallistuminen on mahdollista (YVAL 11a §)

Diskurssi Oy VUOROVAIKUTUS YVA:SSA PÄÄTÖKSEN JÄLKEINEN TOIMINTA  Muiden lakien mukaan asianosaiset voivat hakea muutosta, jos YVA:a ei ole tehty tai se on suoritettu olennaisilta osin puutteellisesti

Diskurssi Oy ARVIOINTISELOSTUS ü Arviointiselostukseen tiivistetään arvioinnissa syntynyt informaatio jäsenneltyyn muotoon ü Muodostaa perustan julkiselle keskustelulle  Osapuolet saavat tietoa hankkeesta ja sen vaihtoehdoista  Voidaan arvioida ovatko tehdyt selvitykset riittäviä ja oikein tehty (yhteysviranomainen, muut) ü Muodostaa yhdessä yhteysviranomaisen lausunnon kanssa päätöksentekoaineiston  Viranomaisluvat  Hankkeesta vastaavan päätökset

Diskurssi Oy Arviointiselostus VAATIMUKSET (A 10§) 1) Arviointiohjelman tiedot tarkistettuina 2) Selvitys hankkeen ja sen vaihtoehtojen suhteesta maankäyttösuunnitelmiin sekä hankkeen kannalta olennaisiin luonnonvarojen käyttöä ja ympäristönsuojelua koskeviin suunnitelmiin ja ohjelmiin

Diskurssi Oy 3) Hankkeen keskeiset ominaisuudet ja tekniset ratkaisut, kuvaus toiminnasta kuten tuotteista, tuotantomääristä, raaka- aineista, liikenteestä, materiaaleista, ja arvio jätteiden ja päästöjen laadusta ja määristä ottaen huomioon hankkeen suunnittelu-, rakentamis- ja käyttövaiheet mahdollinen purkaminen mukaan lukien 4) Arvioinnissa käytetty keskeinen aineisto

Diskurssi Oy 5) Selvitys ympäristöstä sekä arvio hankkeen ja sen vaihtoehtojen ympäristö- vaikutuksista, käytettyjen tietojen mahdollisista puutteista ja keskeisistä epävarmuus- tekijöistä, mukaan lukien arvio mahdollisista ympäristö- onnettomuuksista ja niiden seurauksista 6) Selvitys hankkeen ja sen vaihtoehtojen toteuttamis- kelpoisuudesta

Diskurssi Oy 7) Ehdotus toimiksi, joilla ehkäistään ja rajoitetaan haitallisia ympäristövaikutuksia 8) Hankkeen vaihtoehtojen vertailu 9) Ehdotus seuranta- ohjelmaksi

Diskurssi Oy 10) Selvitys arviointimenettelyn vaiheista osallistumismenettelyineen 11) Selvitys siitä, miten yhteysviranomaisen lausunto arviointiohjelmasta on otettu huomioon sekä 12) Yleistajuinen ja havainnollinen yhteenveto 1-11 kohdassa esitetyistä tiedoista.

Diskurssi Oy YVA ü YVA vakiintunut  Tuonut suurten hankkeiden suunnittelun julkiseksi  Aikaistanut vaikutusten arviointia  Tuonut vaikutukset osaksi hanketta ja päätöksentekoa  Lisännyt osallistumis- mahdollisuuksia ü YVAn laatu parantunut