Kirjoitettua ja puhuttua kieltä. Lue oppikirjasta s. 329-330  Tee Särmä-tehtävät tehtävävihkon sivulta 49.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Kypsyysnäyte Kypsyysnäyte on oppimiskokemus ja työnäyte sekä väline opinnäytetyön esilletuontiin.
Advertisements

Argumentaatioanalyysi tekstitaidon tehtävänä
N ǐ h ǎ o, Zh ō ngguó! Terve, Kiina!. Maailman ykköskieli! •Kiina on maailman puhutuin äidinkieli – yli miljardi puhujaa! •Se on yksi YK:n virallisista.
Helppoa ja ymmärrettävää suomea
Suomen kielen syötöksen ja käytön kartoitus
Lukemaan ja kirjoittamaan opettaminen 1.luokalla
Selkeän kirjoittamisen huoneentaulu
 kieli on paitsi suussa oleva lihas myös ihmisten puhuma, kirjoittama tai viittoma merkkijärjestelmä ◦ luonnolliset kielet ◦ keinotekoiset kielet (ohjelmointikielet,
Listening comprehension
Ohjelma on kokoelma toimintaohjeita annetun tehtävän ______________________. Ohjelmassa on peräkkäisten toimintojen lisäksi yleensä valintaa ja _____________.
Lukemaan oppii vain lukemalla
Puhuminen Varmista, että toiset ymmärtävät sinua
Kielenhuoltoon liittyviä käsitteitä. Käsitteiden määrittelyä Kielenhuolto: ”Kielenhuollolla tarkoitetaan monia erilaisia tapoja vaikuttaa kielenkäyttöön.
Tekstiasiakirjan kirjoittaminen
Hyvään virkakieleen! Virkakielikampanja − Hyvään virkakieleen oppiminen Suosituksia yliopistoille ja ammattikorkeakouluille.
Oman äidinkielen ja kotikielen opiskelun merkityksestä
Maahanmuuttajan työssäoppimisen ohjaamisen erityispiirteet
Mitä kieli on?.
SLOP150 Tekstiseminaari 4 op KL, 28 t kontaktiopetusta + 20 tuntia itsenäistä työskentelyä.
KIRJOITETTUA JA PUHUTTUA KIELTÄ. Lue s Selitä institutionaalinen keskustelu. Millainen on tavoitteellinen keskustelija? Millaisia rooleja ryhmän.
Eheää tekstiä Kieli ja tekstit 1, sivut
Kulttuurisemiotiikkaa Harri Veivo Oulun yliopisto Lokakuu
Kriittinen alue P(e) Lukija: Kirjoittaja: nw = 0?nw = 0 ja n r= 0? V(e) Odottavat kirjoittajat P(w) ei ole! on!! V(e) Odottavat lukijat P(r) ei ole! V(e)
Kirjoitettua ja puhuttua kieltä
Puhu parin kanssa! Mitä sinä teit viikonloppuna?
Suullinen esitys Puolalanmäen lukio VA4 syksy 2006 Anne Lindholm.
KIRJOITETTUA JA PUHUTTUA KIELTÄ. Lue oppikirjasta s Tee Särmä-tehtävät tehtävävihkon sivulta 49.
Opetussuunnitelma/OPS
TYÖELÄMÄN VIESTINTÄTAIDOT
Kulttuurisemiotiikkaa Oulun yliopisto Lokakuu 2007 Harri Veivo.
TYÖELÄMÄN VIESTINTÄTAIDOT. Millaisia taitoja tarvitsee 1)esimiestehtävissä, 2)suunnittelijana, 3)projektityöntekijänä tai 4)markkinoititehtävissä toimiva.
LAUSERAKENNE Kirjakieli Puhekieli
” Kippis! Skål! Cheers! Jamas! Serefe! Cin cin!”.
Kielestä ja sen tehtävistä Sari Toivakka, Kauhavan lukio 1.
SUOMEN KIELEN OMINAISPIIRTEET Suomi kuuluu uralilaiseen kielikuntaan, suomalais- ugrilaisten kielten ryhmään, ja sen sukukieliä ovat mm. viro, unkari ja.
Alanvaihto Kysymyksiä. Keskustelua videon jälkeen Mitä syitä voi olla alan vaihtamiseen? Tunteeko kukaan ketään, joka olisi vaihtanut alaa? Mihin itse.
Juridiset tekstitaidot 1 ja 2 (2 op). Kurssin tavoitteet Opiskelija saa valmiudet analysoida ja tulkita juridisia tekstejä tekstilajilähtöisesti (1. osa)
Suomea murtaen Milla Paloniemi: Kiroileva siili. Mitä puhekieli on? ● Jaottelu yleiskieli ~ puhekieli ● Puhuttua kieltä ● Murteet – Länsi- ja itämurteet.
Tutkimattomia kieliä on yhä!.  Miten paljon kieliä maailmassa puhutaan?  Mikä on maailman puhutuin kieli?  Miten paljon puhujia on arabian kielellä?
SUOMI ON MONIKULTTUURINEN MAA!
7. Pyhien kirjojen tulkinta ja tutkimus
Ohjeet Kandidaattiseminaariin integroitu kypsyysnäytesuorittaminen
TEKSTITAIDON VASTAUS Miten vastauksen ainekset kerätään, kuinka sen rakenne suunnitellaan, kuinka se kirjoitetaan ja miten se arvioidaan?
Runo auki! ÄI6, syksy 2016.
Mansin kieli Johanna Koo Alavuden yläkoulu 8C
Kotoutumiskoulutus verkossa
TYYLI ’tekstille, tekstin osalle, tekstilajille, tekijälle ja aikakaudelle ominainen esitystapa’ (OK s. 327 – 333)
Suomi maailman kielten joukossa
Asiakielisyys.
Kieli ja identiteetti.
Suomen kirjoituskurssi edistyneille
Työelämän tekstejä sähköposti.
Suomen kirjoituskurssi edistyneille
TAVOITTEET JA SISÄLTÖ LV
Puhetilanteen kieli.
Suomi 3A Maanantai 3. lokakuuta 2016.
ESSEE.
Kirjoita tähän Kirjoita tähän Kirjoita tähän Kirjoita tähän Kirjoita tähän Kirjoita tähän Kirjoita tähän.
Selkokieli sisällöltään, sanastoltaan ja rakenteeltaan yleiskieltä helpommin luettavaa ja ymmärrettävää kieltä henkilöille, joilla on vaikeuksia lukemisessa tai.
Kertausta tärkeimmistä asioista
KIELENHUOLTO.
Fiktion keinoja fiktion kirjoittamiseen ja tutkimiseen.
Kielitietoisuus.
Kielitietoisuus.
Kielitietoisuus.
KONTEKSTI =esiintymisyhteys.
LUKU Lukemisen ja kirjoittamisen oppikirja aikuisille maahanmuuttajille Kaisa Häkkinen & Anna Nylund.
Selkokieli.
Vieraiden kielten opiskelusta
Asiatyylin ominaisuudet
Esityksen transkriptio:

Kirjoitettua ja puhuttua kieltä

Lue oppikirjasta s  Tee Särmä-tehtävät tehtävävihkon sivulta 49

 Kirjakieli  virallinen, yleisesti hyväksytty normi, jota käytetään nimenomaan kirjoittamiseen; noudattaa sovittuja oikeakielisyyssääntöjä  Yleiskieli  kaikkien ymmärrettävissä ja se noudattaa oikeakielisyyssääntöjä; käytetään kouluissa, työelämässä ja tiedotusvälineissä virallisena puhuttuna kielimuotona  Puhekieli  vaihtelee eri tilanteissa; ei ole samalla tavoin normitettua kuin kirjakieli ja yleiskieli

Merkittävin ero puhutun ja kirjoitetun kielen välillä  kirjoittaja voi muokata kirjoittamaansa tekstiä, puhujalla ei ole siihen mahdollisuutta  puhetilanteessa on reagoitava nopeammin  lauseet lyhyempiä ja rakenteeltaan yksinkertaisempia kuin kirjakielessä

Puhekielen ominaispiirteitä  tilannesidonnaisuus  lauseet epätäydellisiä ja lyhyitä  poikkeavat pronominimuodot (mä, mää, mie…); ihmisestä puhuttaessa se, ne  loppuvokaalin puuttuminen (anto, koulus, menis)  Muita verbien poikkeavia muotoja (oon, tuun, haluun)  paljon täytesanoja: pienet, merkityksettömät sanat (just, tuota, se, yks)

 poikkeamat kongruenssista: me mennään, opiskelijat meni  runsaasti vahvistussanoja: asioiden tehostaminen ja lieventäminen  paljon toistoa  aloitetun lauseen keskeyttäminen

Pohdittavaa Miten merkitys muuttuu, kun käytetään kirjakieltä tai puhekieltä? a) – Keneltä sait lahjan? – Liisalta. b) – Kenelt sait tuon lahjan? – Yheltä Liisalta. c) – Kirja on pöydällä. d) – Se kirja on tuolla pöydällä.

Kielen vaihtelua  varieteetti l. osakieli  äidinkielen erilaiset muodot  idiolekti  jokaisen oma yksilökieli  murre  tietyn alueen kielimuoto (poikkeaa selvästi yleiskielestä)

aluepuhekieli ”tasoittunutta” murretta, johon yleiskieli on vaikuttanut yleispuhekieli vähemmän murteellinen, yleiskieltä epämuodollisempi kielimuoto (esim. nuorison puhekieli, tiedotusvälineet) jargon vähemmän murteellinen, yleiskieltä epämuodollisempi kielimuoto slangi alakulttuurien (nuoriso, merimiehet, sotilaat) kieli  KIELIVIISAUS

Millaisia rooleja ryhmän jäsenillä voi olla (esim. ryhmätyössä)? tiedonjakaja kyselijä selventäjä organisoija ahertaja ilmapiirin kehittäjä  kriitikko (myönt./kielt.)  välinpitämätön  vetäytyvä  passiivinen  vastuuta karttava  innostuja