Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Selkokieli.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Selkokieli."— Esityksen transkriptio:

1 Selkokieli

2 Mitä selkokieli on? Selkokieli on yleiskieltä helpompaa suomea. Selkokielessä tekstin sisältöä, sanastoa ja rakennetta muokataan yleiskieltä helpommaksi. Tämä tarkoittaa, että kieltä muokataan luettavammaksi ja ymmärrettävämmäksi.

3 Kenelle selkokieli on tarkoitettu?
Selkokieli on tarkoitettu ihmisille, joilla on vaikeuksia lukea tai ymmärtää yleiskieltä. Keitä he ovat? (keskustelua) Selkokielen tarve voi johtua useista eri syistä. Oheinen linkki vie Selkokeskuksen sivulle. Sivulla esitellään selkokielen kohderyhmät.

4 Selkokielitehtävä: Pohditaan ryhmässä
Selkokielitehtävä: Pohditaan ryhmässä. Ryhmä toimittaa raporttinsa tehtävästä opettajalle sähköpostiin. Raportissa pitää näkyä kaikkien osallistujien nimet. Raportti saa olla vapaamuotoinen. Opettajan osoite: Käyttäkää oppilaitoksen sähköpostia: OSAO – osaolaiselle – opiskelijoiden sähköposti Mitä selkokielellä tarkoitetaan? Mikä on selkokeskus? Mitä omia kokemuksia teillä on selkokielen tarpeesta (oma tarve, tarve lähipiirissä, työpaikassa – muistakaa vaitiolovelvollisuus)? Esitelkää ryhmässä lainaamanne selkokirjallisuus (listatkaa myös kirjat ja havaintonne niistä raporttiinne). Miten ja miksi valitsit kirjan? Kenelle teos on suunnattu? Onko kyseessä aikuisten tai lasten kaunokirjallinen teos vai tietokirja? Millaista teoksen selkokieli on verrattuna alkuperäiseen teokseen, jos sellainen on olemassa? Voit havainnollistaa tekstiesimerkeillä. Minkälaista on lukea selkokielistä versiota alkuperäiseen tai tavalliseen tekstiin verrattuna? Onko teoksesi kenties heti alkujaan kirjoitettu selkokielellä (se ei ole minkään teoksen helpotettu versio)? Kenelle, miten ja missä yhteydessä lukisit teoksen lähihoitajana?

5 Tehtävänanto jatkuu…. Tutustukaa seuraavan dian linkin kautta selkokielisen tekstin laadintaperiaatteisiin. Kirjoittakaa ohjeista lyhyt tiivistelmä raporttiinne. Samalla sivulla on ohjeita myös muun selkokielisen materiaalin tuottamiseen. Jos aikaa on, tutustukaa niihinkin. Kurkistakaa myös ”Myös näihin kannattaa tutustua” -dian linkkeihin. Mitä lähihoitajalle hyödyllisiä asioita löydätte?

6 Selkokielisen tekstin periaatteet
Yleisohjeet Sanat Rakenteet Teksti kokonaisuutena Tekstin tarkistaminen ja palaute lukijoilta Tekstilajiohjeet

7 Myös näihin kannattaa tutustua


Lataa ppt "Selkokieli."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google