Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Suomen kirjoituskurssi edistyneille

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Suomen kirjoituskurssi edistyneille"— Esityksen transkriptio:

1 Suomen kirjoituskurssi edistyneille
Tunti 3:

2 Kurssimateriaalit Sanakirjat ja kielen oppaat Apua työnhakuun
Sanajärjestystehtävä

3 Kielen rekisterit: puhekieli
Miten sanot nämä formaalisti: Mä haluisin kysyä. Onko tämä ongelma teidän kannalta Yliopistossa me kirjoitetaan Jouduin kirjoittaa. Haluisin pärjää.

4 Kielen rekisterit: puhekieli
Miten sanot nämä formaalisti: Mä haluisin kysyä. => Haluaisin kysyä. PRONOMINIT Onko tämä ongelma teidän kannalta => teidän kannaltanne. POSS. SUFFIKSIT Yliopistossa me kirjoitetaan => me kirjoitamme ME-PERSOONA Jouduin kirjoittaa. => Jouduin kirjoittamaan. REKTIOT Haluisin pärjää. => Haluaisin pärjätä. REKTIOT

5 Suhteet asioiden välillä
Lauseiden yhdistäminen toisiinsa => mieti, mikä suhde lauseiden sisällöllä on toisiinsa ja valitse konjunktio (mutta, ja, siksi…) tai muu suhdetta luova sana (kuitenkin, lisäksi, myös, toisaalta) sen mukaisesti Tee asioiden ja lauseiden väliset suhteet selviksi ja näkyviksi. Älä luota siihen, että lukija arvaa ajatuksenjuoksusi. Huomaa konnektorisanan paikka ja pilkku: Suomessa on kuitenkin monia korkeakouluja. Haluaisin todeta lopuksi, että… (Lopuksi haluaisin todeta, että…)

6 Esimerkki sidoksisuudesta
Yksi nykyisen geenitekniikan lupaavimpia sovelluksia on geeniterapia. Se on toisaalta myös yksi alan kiistanalaisimmista sovelluksista, ja menetelmän kehittymistä hidastavatkin monet eettiset ongelmat. Geeniterapian avulla on kuitenkin mahdollista hoitaa monia parantumattomina pidettyjä sairauksia, kuten syöpää ja monia vaikeita perinnöllisiä tauteja. Jos tutkimuksen siis annetaan edistyä rauhassa, saadaan geenien ja geeniterapian toiminnasta yhä enemmän tietoa.

7 Konnektorisanat Etsi parin tekstistä konnektorisanat.
Sopivatko konnektorisanat mielestäsi tekstiin? Voisiko tekstissä olla enemmän konnektorisanoja? Millaisia?

8 Työhakemus Lue parin työhakemus: Onko hakemuksen muoto oikea?
Viitataanko aluksi työpaikkailmoitukseen? Kertooko hakija tarpeeksi omasta osaamisestaan ja siitä miksi hän olisi sopiva juuri tähän työpaikkaan? Vai pitäisikö omasta osaamisesta kertoa lisää? Miten? Ottaisitko itse hänet työntekijäksi?


Lataa ppt "Suomen kirjoituskurssi edistyneille"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google