Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Kielenhuoltoon liittyviä käsitteitä. Käsitteiden määrittelyä Kielenhuolto: ”Kielenhuollolla tarkoitetaan monia erilaisia tapoja vaikuttaa kielenkäyttöön.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Kielenhuoltoon liittyviä käsitteitä. Käsitteiden määrittelyä Kielenhuolto: ”Kielenhuollolla tarkoitetaan monia erilaisia tapoja vaikuttaa kielenkäyttöön."— Esityksen transkriptio:

1 Kielenhuoltoon liittyviä käsitteitä

2 Käsitteiden määrittelyä Kielenhuolto: ”Kielenhuollolla tarkoitetaan monia erilaisia tapoja vaikuttaa kielenkäyttöön. Kielenhuolto voi olla kielen rakenteiden tarkastelua, tekstinhuoltoa tai kielen aseman huoltoa. Kielenhuollossa kuvataan kielenkäyttöä ja annetaan siitä kuvausten perusteella mahdollisimman tarkoituksenmukaisia ohjeita.” (http://www.kotus.fi)http://www.kotus.fi Kielioppi: Kuvaus käytetyn kielen äänne-, muoto- ja lauseopillisista piirteistä

3 Käsitteiden määrittelyä Yleiskieli:” Yleiskieli voidaan määritellä kieliyhteisön eri ikä- ja ammattiryhmille yhteiseksi kielimuodoksi, joka on muotoasultaan kirjakielen normien mukaista, käyttää tunnetuksi tiedettyä sanastoa – tai ainakin selittää käyttämänsä erikoistermit – ja on virkerakenteeltaan selkeästi hahmottuvaa. Yleiskieli on siis yleistä, mahdollisimman laajassa piirissä ymmärrettävää kieltä.” (http://www.finnlectura.fi/verkkosuomi/Fonologia/sivu113.htm)http://www.finnlectura.fi/verkkosuomi/Fonologia/sivu113.htm Puhekieli: ”Yleiskieli on yhtenäistä, – –, ja se noudattaa tiettyjä normeja. Myös puhe voi olla normikieltä, jolloin sitä nimitetään yleispuhekieleksi. Standardikieltä puhutaan erityisesti julkisissa ja virallisissa tilanteissa, ja siksi sitä on sanottu myös julkisuuden puhekieleksi. Julkisuuden vastakohtana tai toisena ääripäänä on yksityinen tai arkinen puhekieli.” (http://www.finnlectura.fi/verkkosuomi/Fonologia/sivu113.htm)http://www.finnlectura.fi/verkkosuomi/Fonologia/sivu113.htm Kirjakieli on kieliopeissa ja -oppaissa sekä sanakirjoissa julkaistujen normien mukaista kieltä. Vanamo (Linnea Borealis)


Lataa ppt "Kielenhuoltoon liittyviä käsitteitä. Käsitteiden määrittelyä Kielenhuolto: ”Kielenhuollolla tarkoitetaan monia erilaisia tapoja vaikuttaa kielenkäyttöön."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google