Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Lukemaan oppii vain lukemalla

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Lukemaan oppii vain lukemalla"— Esityksen transkriptio:

1 Lukemaan oppii vain lukemalla
Lukeminen Lukemaan oppii vain lukemalla runsaasti elämyksellisiä lukukokemuksia bussilukemista, väliaikalukemista: helppoja nuorten kirjoja, sellaisia mielenkiintoisa kirjoja, jotka on lukenut suomeksi Kokonaiskuvan saaminen on tärkeää Ymmärränkö mitään? Löydänkö otsikkoon liittyvää tietoa ollenkaan? Saanko juonesta pääpiirteissään selvää?

2 Lue teksti kerroksittain
Lukeminen Lue teksti kerroksittain Ennakoi! Päättele etukäteen, mistä teksti kertoo. Lue sanasto läpi, silmäile väliotsikot ja tutki kuvia. Pohdi, mitä tiedät jo aiheesta ja tee miellekartta. Silmäile! Lue väliotsikot ja jokaisen kappaleen ensimmäinen virke. Älä pysähdy miettimään sanoja, joita et heti ymmärrä. Yritä saada kokonaiskuva tekstistä. Tarkenna! Silmäile teksti uudestaan nähdäksesi, miten kunkin kappaleen ensimäistä virkettä on täsmennetty tekstissä.

3 Lukeminen Päättele! Tiivistä! Tulkitse!
Päättele vieraat sanat tekstiyhteydestä tai esim. muiden kielien avulla. Älä välitä, vaikka tekstissä olisi useita lauseita, joista et saa heti selvää. Epävarmuudensietokyky tärkeää! Tiivistä! Pysähdy välillä kertomaan omin sanoin, mistä tekstissä on kyse. Tiivistä pääkohdat muutamalla sanalla. Kuvittele, että kerrot tekstin sisällön jollekulle toiselle. Tulkitse! Lue rivien välistä ja suhteuta sanottua omiin tietoihisi.

4 Kun tekstistä ei saa selvää?
Lukeminen Kun tekstistä ei saa selvää? Lue teksti (ääneen tai huuliolukuna) muutaman kerran. Älä hätäile lukemisessa. Lue otsikko (ja väliotsikot) sekä kunkin kappaleen ensimmäinen virke. Pystytkö muodostamaan kokonaiskuvaa tekstistä niiden perusteella? Kerää aikaisempia tietojasi aiheesta. (Kirjoita tai listaa mielessäsi.) Tee miellekartta: keskelle otsikko ja sen ympärille väliotsikot tai kappaleiden alkuvirkkeet. Lue kukin kappale vielä läpi ja täydennä miellekarttaa.

5 Lukeminen Tee kunkin kappaleen kohdalle marginaaliin pieni kuvasymboli tai tukisana, jonka avulla muistat, mistä kappaleessa on kyse. Selosta miellekarttasi avulla omin sanoin ääneen, mistä tekstissä on kyse. Voit esittää itsellesi kysymyksiä tekstistä: Mikä aihe? Mikä ajankohta? Mikä ongelma tai ilmiö? Hae joka lauseesta verbi ja tekijä ja merkitse ne eri tavoin. Pystytkö erittelemään muita lauseenjäseniä (tapa, paikka, aika jne.)? Päättele sanojen sanaluokka. Onko tämä adjektiivi?


Lataa ppt "Lukemaan oppii vain lukemalla"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google