Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Suomen kirjoituskurssi edistyneille

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Suomen kirjoituskurssi edistyneille"— Esityksen transkriptio:

1 Suomen kirjoituskurssi edistyneille
Tunti 2:

2 Kurssimateriaalit Sanakirjat ja kielen oppaat Apua työnhakuun
Sanajärjestystehtävä

3 Subjekti Subjekti on normaalisti nominatiivissa Informaatiorakenne
Poika lukee kirjaa. Kirja on mielenkiintoinen. Informaatiorakenne Pihalla on poika. Poika pelaa jalkapalloa. Helsingissä on kolme suurta yliopistoa: Aalto-yliopisto, Helsingin yliopisto ja Taideyliopisto. Aalto-yliopisto sijaitsee Espoossa…. Partitiivisubjekti Eksistentiaalilause: Pihalla on poikia Omistuslause: Meillä on paljon kotitehtäviä Muutoslause: Heistä tulee opettajia Genetiivisubjekti Nesessiivilause: Minun täytyy mennä kotiin

4 Objekti Presemo.aalto.fi/kirjoitus Objekti: checklist Tekstiharjoitus

5 Kielen rekisterit: puhekieli
Miten sanot nämä formaalisti: Mä haluisin kysyä. Onko tämä ongelma teidän kannalta Yliopistossa me kirjoitetaan Jouduin kirjoittaa. Haluisin pärjää.

6 Kielen rekisterit: puhekieli
Miten sanot nämä formaalisti: Mä haluisin kysyä. => Haluaisin kysyä. PRONOMINIT Onko tämä ongelma teidän kannalta => teidän kannaltanne. POSS. SUFFIKSIT Yliopistossa me kirjoitetaan => me kirjoitamme Jouduin kirjoittaa. => Jouduin kirjoittamaan. Haluisin pärjää. => Haluaisin pärjätä. REKTIOT

7 Suhteet asioiden välillä
Lauseiden yhdistäminen toisiinsa => mieti, mikä suhde lauseiden sisällöllä on toisiinsa ja valitse konjunktio (mutta, ja, siksi…) tai muu suhdetta luova sana (kuitenkin, lisäksi, myös, toisaalta) sen mukaisesti Tee asioiden ja lauseiden väliset suhteet selviksi ja näkyviksi. Älä luota siihen, että lukija arvaa ajatuksenjuoksusi.

8 Hyvä selitys ja siirtymä
”Materiaalin värähtelyä voidaan vaimentaa aktiivisesti tai passiivisesti. Passiivinen vaimennus perustuu materiaalin rakenteeseen ja sen liitoksiin. Passiivisessa vaimennuksessa ei siis käytetä energiaa tarkasteltavan systeemin ulkopuolelta. Aktiivisessa vaimennuksessa puolestaan tarvitaan ulkoista energiaa värähtelyn vaimentamiseksi.”

9 Konnektorisanat Etsi parin tekstistä konnektorisanat.
Voisiko tekstissä olla enemmän konnektorisanoja.

10 Työpaikkailmoitus JUTTELE PARIN KANSSA: Millainen työpaikka on?
Miksi olet kiinnostunut siitä? Millaista työntekijää haetaan? Miksi ajattelet, että olisit hyvä työssä? => Kommentoi! Anna vinkkejä parille!

11 Työhakemus Vapaamuotoinen työpaikkahakemus Avoin työpaikkahakemus
Perinteinen työpaikkahakemus Lue työhakemukset Miten kirjoittaja esittelee itsensä? Miten hän kertoo työkokemuksestaan? Miten hän kertoo koulutuksestaan?

12 Työhakemus (2) Kirjoita perinteinen työhakemus
Tee ensin muoto: päivämäärä, yhteystiedot, otsikko… Kirjoita sitten ensimmäinen kappale


Lataa ppt "Suomen kirjoituskurssi edistyneille"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google