Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Argumentaatioanalyysi tekstitaidon tehtävänä

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Argumentaatioanalyysi tekstitaidon tehtävänä"— Esityksen transkriptio:

1 Argumentaatioanalyysi tekstitaidon tehtävänä
OK s

2 Eetos, paatos ja logos Eetos = oikeamielisyys ja sivistys (osoitetaan oma pätevyys) Paatos = tunteikkuus ja mahtipontisuus (tunteen nostattamista) Logos = asiantuntemus (tekstin asiasisältö ja argumentointi)

3 Mitä on argumentaatioanalyysi?
tekstin kriittistä lukemista analyysia tarvitaan, kun luovimme mediamaailmassa erilaisten tekstien keskellä kun tiedostuu vaikuttamisen keinoista, huomaa helpommin, kun niitä käytetään lukion ja yo-kokeen argumentaatioanalyysi on tekstinymmärtämistehtävä

4 Lue aineisto huolellisesti!
Valikoi havainnot niin, että ne ovat yhteydessä vaikutelmaan eli tekstin kokonaismerkitykseen.  Vastauksesta tulee sidosteinen ja vakuuttava.

5 Argumentaatio rakentuu
väitteestä (= teesi eli tekstin sanoma) todistelusta (= argumentit eli perustelut) kielestä (= retoriset keinot eli asian muotoilu) Käytännössä väite, todistelu ja kieli kietoutuvat toisiinsa, mutta tehtävänannossa niitä painotetaan eri tavoin. Keskity siihen, mitä pyydetään! (Ota silti tavaksesi miettiä tekstiä kokonaisuutena.)

6 Rakenne Havainto = pohjatekstissä näkyvä asia, johon viitataan, jota referoidaan tai lainataan suoraan Päätelmä = havainnon nimeäminen, luokittelu tai tulkinta sekä kytkentä kokonaismerkitykseen Mannerheimia kuvataan mm. ” itsenäisen Isänmaamme Isäksi” ja ”pelastajaksi sotakentillä”. Kirjoittaja käyttää myönteisiä suostuttelumääritelmiä.

7 OTSIKKO vastauksen pääajatus napakasti muotoiltuna tehtävän numero otsikon eteen ALOITUSKAPPALE lyhyt viittaus pohjatekstiin tekstin teesi KÄSITTELYKAPPALEET (yleensä 3-6) kussakin yhteen asiaan liittyvät havainnot päätelmineen kappaleet loogisessa järjestyksessä kaikessa yhteys tehtävänantoon kaikessa yhteys kokonaismerkitykseen LOPETUSKAPPALE tee, jos tarpeen napakka yhteenveto tai loppupäätelmä


Lataa ppt "Argumentaatioanalyysi tekstitaidon tehtävänä"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google