Pesänjakajan määräämisestä ja vapauttamisesta

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Uuden ohjelmakauden valmistelu Arviointiseminaari - eväitä uudelle ohjelmakaudelle Tiina Malm.
Advertisements

Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Tilatiedot ja niiden muutokset
Virkavapaan vaikutus ylituntipalkkioihin ja erityistehtäväkorvauksiin yleissivistävässä koulussa lukien.
Kirsi Juva1 MILLAINEN KOULUTUS VALMENTAISI 2020-LUVUN TÖIHIN? Koulutuksen tulevaisuudennäkymät Pohjois-Savossa Jarmo Immonen
John Rawls REILUPELI.
Seinäjoki Johtaja Markku Tornberg MTK
HARMAA TALOUS YRITTÄJÄN NÄKÖKULMASTA.  Kun hintahaitari eri tarjoajien välillä on yli 40 % voi kysyä pelaako kaikki samoilla pelisäännöillä ?  Pelisäännöthän.
Työkaluja ajokyvyn arviointiin
Asiakkuuden muuttunut rooli, Case Hämeenlinnan terveyspalvelut
Toiminta kentällä SJAL tuomarikoulutus Sisältö • Tehtävät kilpailun aikana • Sijoittuminen kentällä • Tasapuolisuus ampujia kohtaan • Tulosten tulkitseminen.
Seinättömän pajan toimintamalli 1. Asiakkuuden edellytykset: alle 25-vuotias, ammattikoulutettu, pitkäaikaistyötön/vaikeasti työllistyvä/vajaakuntoinen.
Toimijoiden roolit väitteiden hyväksymisessä ja käyttämisessä Ravitsemus- ja terveysväiteseminaari , Evira, Helsinki Neuvotteleva virkamies Anne.
RAKKAUS USKO TOIVO - ihmiseltä ihmiselle
ComPa- projektin aloitusseminaari Muurmansk TOIMINTATUTKIMUS KEHITTÄMISEN VÄLINEENÄ KYÖSTI KURTAKKO PROFESSORI LAPIN YLIOPISTO.
Nimet ja henkilötiedot - yhteenveto
EU ja raha: Budjetin synty Tulot ja menot.
Euroopan unionin kansalaisuus
MRL:n tavoite …tavoitteena on järjestää alueiden käyttö ja rakentaminen niin, että siinä luodaan edellytykset hyvälle elinympäristölle sekä edistetään.
Testaus Tiptopissa draft Mats Lindstedt, Mika Rintala.
TAUOLLA TYÖKAVEREIDEN KANSSA
Työrauha ja haastavat tilanteet
LAKI RAUTATIEJÄRJESTELMÄN LIIKENNE- TURVALLISUUSTEHTÄVISTÄ ANNETUN LAIN MUUTTAMISESTA (860/2012) Hallitusneuvos Hannu Pennanen
Testamentilla päätän itse kuka minut perii SAMK Liiketoiminta Huittinen Lakimies, varatuomari Niina Airaksinen Huittisten Säästöpankki.
Testamentin peruuttamisesta 2014 Pertti Välimäki.
Perintö ja testamentti – yhteenvetoja:
PALVELULAIN VIRANOMAISIIN KOHDISTUVAT VELVOITTEET Mikko Holm Sisämarkkina- ja kuluttajapolitiikan ryhmä 4. marraskuuta 2009.
Kommentteja Åbo Akademin vilppiprosessista uudistustyön pohjalta Ole Karlsson
JEESUS EI SÄÄSTELE SANOJA… Matt 11: JEESUS EI SÄÄSTELE SANOJA… 1. VOIKO IHMINEN ITSE TEHDÄ PARANNUKSEN JA USKOA? 2. LAKI JA EVANKELIUMI.
VANHUUSOIKEUDEN KURSSI
Diofantoksen yhtälö 10x + 4y = 36.
Harjoitustehtävä P, jolla puoliso L ja kolme perillistä (A, B ja C) on määrännyt testamentissaan seuraavasti: ”Puolisoni L saakoon yksin omistuksiinsa.
TUME II / Tilastollinen osuus Tilastollinen riippuvuus
VLF Seminaari Pirjo Ilola.
1 Raha-asioiden suunnitteleminen ja nykyinen rahatilanne Senioritutkimus 2011.
AJANKOHTAISTA LUKIOKOULUTUKSESTA Johtaja Jorma Kauppinen Vantaa
Mitä TOIMIsta voi oppia? TOIMI-hanke, päätösseminaari Tutkimuspäällikkö Merja Helle Media Concepts Research Group, Aalto ARTS.
A SIAKASPALVELUKOULUTUS Antin kalvot M ITEN KEHITTÄÄ ASIAKASPALVELUA ? Kehittämistä voi lähestyä kahdesta suunnasta 1. Organisaation Miten luomme.
Eräs osituksen ja perinnönjaon moitetapaus
Kaikkien aikojen Porvoo Alla tiders Borgå Miten nuorisopalvelut selviää palikkaleikkien myllerryksessä?
Eija Heikkinen Luennot 2014 / syksy
Perhe- ja jäämistöoikeuden peruskurssi 2011 Tapani Lohi
Perhe- ja jäämistöoikeuden peruskurssi 2015 Tapani Lohi
Windowsin Historia. Yleistä historiaa Windows kehitettiin alun perin MS-DOSin käyttöliittymäksi. Ohjelmalla pyrittiin helpottamaan IBM:n tietokoneiden.
0-14 vuotta:- Vahingonkorvausvastuu alkaa
Euroopan talous- ja rahaliitto EMU: Kehitetty jo n. 30 vuotta Ensimmäinen vaihe 1979 => valuuttakurssit Vuonna 1999 kytkettiin 12 maan valuuttakurssit.
Hankekoordinaattori Päivi Ristimäki Puh
Oikeustapauksia ”Pacta sunt servanda”?.
Perhe- ja jäämistöoikeuden peruskurssi 2015
Prosessin pää-/ongelmakohdat  Ilmoittaja – Opettaja, ohjaaja, tentinvalvoja, toinen opiskelija, ulkopuolinen henkilö, epäilty opiskelija itse – Nimetön.
Siviilipalvelusvelvollisen kurinpito ja siviilipalvelusvelvollisuuden rikkominen Mikke(Kuolema), Pekka, Aleksi, Sakari.
Jäämistöoikeuden laskennalliset ongelmat
Tehtävät PERHE- JA JÄÄMISTÖOIKEUDEN PERUSKURSSI 2015
” Monesti kaupan päälle pyydetään suukkoa” Seksuaalinen häirintä palvelualoilla – kyselyn tuloksia
Lakitieto AVIOLIITTO REKISTERÖITY PARISUHDE AVOLIITTO.
Kuolinpesän oikeustoimet Perintö ja testamentti
Avioliitto-oikeus  Puolisoiden omaisuuden erillisyys  Nimiperiaate  Yhteisomistusolettama  Velkojien suoja  Omaisuuden erillisvallinnan periaate 
Jäämistöoikeus  Jakaantuu perintö- ja testamenttioikeuteen  Periä voi vain henkilö, joka elää perittävän kuolinhetkellä  Lisäksi siitetty lapsi, joka.
2 Perheitä on joka lähtöön s
Parasta palvelua ”kansallinen toiminnan muutos ja uusi tietojärjestelmä” Johanna Mätäsaho.
ALUEELLINEN TIETOIMITUS
Matkailujuridiikka Ylipainomaksu – kohtelu lähtöselvityksessä
Korvausten hakeminen valtionkonttorilta Pysyvä vika ja haitta
Testamenttioikeudellinen tietovisa
Henkivakuutuksen edunsaajamääräys
Verotuksen perusteet – muutoksenhaku 2018
SOPIMUSEHDOT.
Murtolukujen jakolasku
Liittyminen olemassa olevaan yhteismetsään, Yhteismetsien yhdistyminen, yhteismetsän purkaminen Suomen Yhteismetsäpäivät 2019, Oulu Kari Tuppurainen.
Perheoikeudelliset palvelut
Lapsivaikutusten arviointi LAVA
Esityksen transkriptio:

Pesänjakajan määräämisestä ja vapauttamisesta 2014 Pertti Välimäki

Tuomioistuimen tehtävät Käynnistää toimituksen Määrää pesänjakajan Toimituksen aikana valvoo ja kontrolloi määrätyin osin Vapauttaa ja vaihtaa jakajan Antaa omaisuuden myyntimääräyksen Toimituksen jälkeen toimii muutoksenhakuinstanssina Menettelyllisten ja aineellisten ratkaisujen kontrollointi moitteen johdosta

Joutuisuus ja suppea tutkinta käynnistämisessä Käynnistämisessä tutkitaan Määräämisen edellytykset: Hakijalegitimaatio Onko toimitusperuste olemassa Väitteestä määräämisen este (KKO 2008:23-24; 2009:93) Käynnistämisessä ei Tutkita toimituskysymyksiä (KKO 1990:5) Haeta muutosta sopimusositukseen tai –jakoon (KKO 2008:23-24) Vrt. kuitenkin shikaanin estäminen mm KKO 2001:56

Määräämishakemukset M vaatii jakajan määräämistä toimittamaan hänen ja V:n välinen ositus V kiistää vaatimuksen, koska ositus on jo lainvoimaisesti toimitettu V esittää sopimusosituskirjan (AL 98 §; PK 23:9.1) M: sopimus mitätön; hänen allekirjoituksensa väärennetty Osakas A vaatii jakajan määräämistä toimittamaan jako Pn jälkeen Osakas B kiistää vaatimuksen, koska jako on lainvoimaisesti toimitettu B esittää sopimusjakokirjan (PK 23:9.1) A: sopimus on pätemätön OikTL 3 luvun perusteella

Mistä on kysymys - kysyä voidaan monella tavalla Estääkö sopimus toimituksen käynnistämisen vai Estääkö sopimuksin tehty toimitus sen uudelleen käynnistämisen, vai Onko lainvoimaisella sopimuksella ”oikeusvoimavaikutus” Res judicata; Ne bis in idem Missä menettelyssä estevaikutus tutkitaan

Vaihtoehdot Määrätään jakaja, joka tutkii toimituksessa, onko sopimus tehoton; KäO tutkii tehottomuuden hakemusasiassa tai riita-asiaksi muutetussa prosessissa; Hakemus hylätään suoraan; tehottomuutta ei tutkita tässä asiassa; riideltävä erikseen

Eri tilanteissa erilaisia ratkaisuja Väite, että ositus tosiasiassa toimitettu tai puoliso menettänyt ositusvaateensa passiviteetin perusteella: jakaja määrättiin KKO 2001:56 kysymys ositusvaateen menettämisestä on toimituskysymys; samoin onko osakas luovuttanut perintöosuutensa (KKO 1992:21); oliko testamentti peruutettu (KKO 2007:99) Keskittämisperiaate: jakaja tutkii toimituskysymykset

2. Oliko sopimus lopullinen ositus tai sen esisopimus: tutkittiin hakemusvaiheessa KKO 1985 II 141 Ongelmana vain milloin hakemus oli tehty Tehty asumuserotuomion antamispäivänä Tarkoitettu lopulliseksi

3. Oliko lainvoimainen sopimus tehoton tai miten laajaksi se oli tarkoitettu: hylättiin suoraan, ei tutkittu hakemusasiassa KKO 2008:22-23 Lainvoimaista sopimusositusta ei julisteta tehottomaksi uudessa toimituksessa tai hakemusasiassa vaan pätemättömyysprosessissa; Jakajan toimitusta koskeva muutoksenhaku: moitekanne (PK 23:10.1) Sopimuksen moite: muotovirhe (PK 23:10.2) Materiaaliset virheet: sopimuskanteet

Kriteereitä menettelyn valitsemiseen Kuinka ilmeistä on, että toimitus tehty Millä perusteella toimituksen olemassaolo kiistetään Jos ilmeisyys toimituksen olemassaolosta korkea ja kiistämisperusteet laajat Suoraan laaja riitaprosessi KKO 2008:22-23 Jos ilmeisyys korkea ja kiistämisperusteet yksinkertaiset Voidaan tutkia hakemusvaiheessa KKO 1985 II 141 Jos ilmeisyys matala Kyse on vaateen eikä toimituksen olemassaolosta; kyseessä siis toimituskysymys

Harjoitus 1 Hakija vetoaa perittävän hänen hyväkseen tekemään suulliseen hätätilatestamenttiin Selvitykseksi hän esittää kahden todistajan allekirjoittamaa todistuslausumaa ja heidän suullista kuulemistaan.

Harjoitus 2 Hakija (s. 1970) väittää olevansa perittävän (s. 1940) rintaperillinen vaikka se ei ilmene väestötietojärjestelmästä. Muuta selvitystä isyydestä ei ole kuin hakijan varma tieto asiasta.

Harjoitus 3 Sama tilanne kuin 2:ssa muuten, mutta nyt hakija selittää, että vuorenvarmaan DNA-näyttöön perustunut mutta tässä KäOssa vuonna 2003 IsLvpL 7.2 §:n nojalla hylätty isyyden vahvistamiskanne tullaan pian purkamaan KKOssa ja isyys vahvistamaan.

Harjoitus 4 Hakijan ja perittävän välinen isyys on vahvistettu 2011. Muut osalliset vastustavat, koska perittävä on kuollut 1990 ja lainvoimainen perinnönjako toimitettu 1995.

Jakajan vapauttamisesta PK 23:5: ”toimeensa sopimaton” ks. KKO 2013:32 Menettänyt yleisen luotettavuuden Syyllistynyt rikokseen tms Tai ei täytä tehtävän asettamia vaatimuksia Syyllistynyt väärinkäytökseen tehtävässään Ei selvästikään hallitse tehtäväänsä On ymmärtänyt tehtävänsä selvästi väärin

Vapauttamiskynnys korkea Vapauttamisprosessista ei keinoa sabotoida tai viivyttää toimitusta Jakajan toiminnan riippumattomuus taattava