Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Testamenttioikeudellinen tietovisa

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Testamenttioikeudellinen tietovisa"— Esityksen transkriptio:

1 Testamenttioikeudellinen tietovisa
Valituslupa myönnetty, miten käy? Markku Fredman Perhesianajajakurssi

2 VL:2010-128 Perintökaari - Testamentti
A ja B olivat tehneet keskinäisen testamentin, jossa jälkeenjäänyt puoliso sai täyden omistusoikeuden kaikkeen puolisoiden omaisuuteen, ja jossa olevan toissijaismääräyksen mukaan jäämistö oli kummankin kuoltua menevä yhdistys X:lle. B oli kuollut A oli toimittanut asianajajalleen käsin kirjoittamansa asiakirjan, josta ilmeni hänen tahtonsa määrätä omaisuutensa C:lle, mutta joka ei ollut johtanut muotomääräykset täyttävän testamentin laatimiseen. A ja C olivat lähteneet kahden viikon ulkomaanmatkalle, jonka jälkeen A oli hakeutunut sairaalahoitoon. A oli kuollut Kysymys siitä, voitiinko asiakirjan katsoa olevan pätevä hätätilatestamentti.

3

4 Arvaa lopputulos ja voita pullo viiniä!
Pitääkö testamenttia luonnostelevan tietää, olevansa ”hätätilassa” vai voiko käsin kirjoitettu todistamaton asiakirja jälkikäteen osoittautua tehdyksi vähän ennen kuolemaa ja sairauden aikana, josta testaattori ei itse tiennyt ja siten olla pätevä hätätilatestamentti? Voiko asianajalle annettu ohje testamentin laatimiseksi koskaan olla pätevä hätätilatestamentti? (Vaikka olisi tehty kiistattomassa hätätilassa.)

5 PK 10:3 Joka sairauden tai muun pakottavan syyn vuoksi on estynyt tekemästä testamenttia 1 §:ssä säädetyllä tavalla, saa tehdä sen suullisesti kahden todistajan ollessa yhtaikaa läsnä tai todistajittakin omakätisesti kirjoittamallaan ja allekirjoittamallaan asiakirjalla. Edellä 1 momentissa tarkoitettu testamentti on katsottava rauenneeksi, jos testamentin tekijällä esteen lakattua on kolmen kuukauden ajan ollut tilaisuus määrätä jäämistöstään sillä tavalla kuin 1 §:ssä on säädetty.

6 Testamenttiluonnos Käsinkirjoitettu luonnos/hätätilatestamentti lähetettiin asianajajalle, joka laati sen ja parin puhelinkeskustelun pohjalta käyttöoikeustestamentin avolesken hyväksi. AA postitti testamentin A:lle 1,5 kk ennen kuolemaa. Tätä asianajajan laatimaa testamenttia ei löytynyt vainajan jäämistöstä. Voidaanko siitä päätellä, että on tullut toisiin aatoksiin joten pätevää aiemman testamentin peruuttamis- tai uuden testamentin tekemistahtoa ei ole käsillä?

7 Muita kysymyksiä Jos ei pätevä hätätilatestamentti, niin onko uusi testamenttitahto ollut niin pitkällä, että kumoaa aiemman yhdistykselle tehdyn testamentin? Onko avoleskellä kanneoikeus vaatia, että yhdistyksen hyväksi tehty testamentti on kumottu testamenttiluonnoksella ja jäämistö menee sen myötä sukulaisille, jotka eivät ole moittineet kumpaakaan testamenttia?

8 Asiassa jo ratkennut: Kahden peräkkäisen testamentin saajan välinen riita jälkimmäisen testamentin pätevyydestä. Kumpikaan ei perillinen. Kuuluuko ratkaisu siitä onko jälkimmäinen (hätätila)testamentti pätevä Pesänjakajan Käräjäoikeuden toimivaltaan


Lataa ppt "Testamenttioikeudellinen tietovisa"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google