Kaikki erilaisia –kaikki samanarvoisia

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Inkluusion maailmat - ja kuinka monta niitä on…?
Advertisements

ERITYISOPETUKSEN UUDELLEENORGANISOINTI MYNÄMÄESSÄ VUONNA 2011
Suomen Kuntaliitto Juha Henriksson Erityisasiantuntija,
OPETUSSUUNNITELMA KOULUKOHTAINEN
HENKILÖKOHTAINEN NÄYTTÖSUUNNITELMA – HENSU Seija Pajukoski
Yksilölliset opetussuunnitelmat
Oppivelvollisuus Perusopetus on maksutonta yleissivistävää opetusta, jota annetaan kaikille Suomessa vakinaisesti asuville lapsille. Kaikki lapset ovat.
KUVATAIDEPAINOTTEINEN ERITYISKOULU
J Kangasniemi 2010 Valtion rahoittama opetustoimen henkilöstökoulutus Tätä kalvosarjaa päivitetään verkossa. Varmistathan että käytössäsi on viimeisin.
PERUS- JA ERITYISOPETUS
Tukevasti koulupolulla
TURUN KOULUJEN 6. LUOKAN OPPILAIDEN TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN KÄYTTÖTAITOKARTOITUS KEVÄT 2005 TOP-KESKUS Turun opetustoimi 2005.
Perusopetuksen jälkeinen lisäopetus
Kieli- ja kulttuuriryhmien opetus, oppilasmäärät ja resurssi
Erilaiset opiskelijat samassa opetusryhmässä Nitoja –projekti Omnia 11
Erityinen tuki Tampereen perusopetuksessa- muuttunut lainsäädäntö muuttuvat tuen rakenteet Leena Salonen
OPS2016 – Koulu rakentaa tulevaisuutta
Erilaisten oppijoiden huomioiminen koulutuksenjärjestäjän strategiassa
Peruskoulut Lähde: Tilastokeskus 10/2010 js.
Röykän koulu Asiakastyytyväisyyskyselyn tulokset, kevät 2014 Vastauksia yhteensä 87 kpl.
TH Osaamisen ja sivistyksen asialla TAITEEN PERUSOPETUS Jorma Kauppinen.
OECD:n Pisa 2006-tutkimuksen ensituloksia
Tehostetun ja erityisen tuen kehittäminen esi- ja perusopetuksessa
Anna kehitysmaiden lapsille hyvä koulutus – ja tulevaisuus! Päivätyökeräys 2014–2015.
Visio tulevaisuuden koulusta Challenges in Schools Kansainvälisyys- ja osallisuushanke kouluille 2008/09.
Verkko-opetuksen laadun tekijät – Kansallisen VOPLA-laatuverkosto- ja –palveluhankkeen esiselvityksen tuloksia Kristiina Karjalainen Annikka Nurkka Virtuaaliyliopistohanke.
Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden linjauksia
Perusopetuksen uudistus
PERUSOPETUKSEN KONSULTAATIO, ALUEELLISET JA MAAKUNNALLISET OSAAMISKESKUS- ELI PERTTUKOULUT PÄIJÄT-HÄMEESSÄ Pääperiaatteet (luonnos)
Joustavat opetusjärjestelyt Siilitien peruskoulu
Yksityisen järjestelmän hallinto. Yleistä N. 75 yksityistä yleissivistävää koulua Noudattavat samoja tuntijakoja sekä opetussuunnitelmia kuin kuntien,
Eveliina Okkonen & Johanna Hägg, LO-07
JOPO- opetusta Kouvolassa vuodesta 2006
OPETUS- SUUNNITELMA Käsitteen kehityksestä. CURRICULUM Kasvatusta tarkastellaan kokonaisuutena Dewey: lapsen oppimiskokemusten suunnittelua tarkoittaa.
Opetustoimen henkilöstön ammatillisen osaamisen varmistaminen (Osaava) Kimmo Hämäläinen, pääsihteeri Opetustoimen henkilöstökoulutuksen neuvottelukunta.
Harjun koulun OPS-ajatuksia, kevät 2014
Uudistuuko kemian opetus? Marja Montonen MMO Kemian opiskelijat yleissivistävässä koulutuksessa Ympäristö ja luonnontieto (1- 4) opp.
Ops 2016 ja arviointi.
ET:n tuntijako 2001 ja 2012 ja palkkiongelman poistuminen Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Ops seminaari Askola.
Tähän tarvittaessa otsikko Kysely esi- ja perusopetuksen huoltajille Kirkkonummella
Kolmiportaisen tuen toimintatapaohjeet. Tuen järjestämistä ohjaavat periaatteet ”Opetukseen osallistuvalla on oikeus saada riittävää kasvun ja.
OPS 2016 teesit. Yleissivistävä koulutus uudistuu: Opetussuunnitelmatyö Esi-, perus- ja lisäopetuksen OPS-perusteet.
OPS Oppimisen ja koulunkäynnin tuki 8. Oppilashuolto.
OPS 2016 Pedagoginen kahvila Porin kaupungin perusopetuksen tuntijako Sivistyslautakunta
Oppimiskäsitys- työpaja Aija Rinkinen Opetushallitus.
Joustava perusopetus eli JOPO. Saarijärven JOPO-luokka Aloitti toimintansa elokuussa 2011 Aloitti toimintansa elokuussa oppilasta
Koulun kehittämisprojekti
Saumat tulevaisuuteen -tapahtuma 2016 Toisen asteen koulutuksen mahdollisuuksia ja odotuksia Raija Meriläinen, opetusneuvos, KT Ammatillisen koulutuksen.
Ryhmäintegraatio – kehitysvammaisten oppilaiden opetuksen osallistava malli Rehtori Martti Hellström kertoo espoolaisen Auroran koulun ryhmäintegraatio-opetuksesta.
Arja Holm, Rinnekodin koulun rehtori
KOLMIPORTAINEN TUKI Yleinen tuki: Siirtyminen tuen portailla
KYRÖSKOSKEN KOULUN PIENLUOKKA
KIRKONKYLÄN KOULUN PIENLUOKAT
TET =Työelämään tutustuminen
Joustava perusopetus eli JOPO
KODIN JA KOULUN YHTEISTYÖ
Nopolan koulu Opettajien veso
Kelpo-hanke Amisto
Erilaiset opiskelijat samassa opetusryhmässä Nitoja –projekti Omnia 11
Opetustoimi osana Jyväskylää
Uudet opetussuunnitelmat – oppiminen muutoksessa?
Oman äidinkielen opetus Porvoossa
TET =Työelämään tutustuminen
Tampereen kaupunkiseudun TVT-suunnitelma, Treduka
Taru Patrikainen, Ruut Kielinen, Tanja Seppänen, Helena Lavikainen
Yhteysopettajapäivä Vantaa, Flamingo
LÄHTEEN ÄÄRELLÄ II Taide- ja taitokasvatuksen ideariihi 5. 9
Evästystä paikalliseen ops-työhön
Ammatillisen koulutuksen reformin vaikutus vankilaopetukseen
Esityksen transkriptio:

Kaikki erilaisia –kaikki samanarvoisia Erityisopetuksen näkymiä Erilaisen oppilaan tuki–teemaryhmä eNorssi -seminaari, Hämeenlinna 30–31.8.07 (A. Laaksonen) Kaikki erilaisia –kaikki samanarvoisia Erityisopetuksen nykytilanne ja –näkymiä Erityisopetuksen pääperiaatteet

Kaikki erilaisia –kaikki samanarvoisia -nuorisokampanja Euroopan neuvostoon kuuluvissa maissa toteutetaan vuosina 2006-2007 em. kampanja.

Jokaisella on oikeus olla oma itsensä Tavoitteena edistää moninaisuuden arvostamista ja nuorten osallistumista kaikissa Euroopan maissa jatkoa aikaisemmalle (10 vuotta sitten) järjestetylle kampanjalle rasismia ja muukalaisvihaa vastaan Jokaisella on oikeus olla oma itsensä

Erityisopetuksesta

Yhteensä erityisopetukseen siirrettyjen määrä peruskoulun oppilaista 1995-2006 Lähde: Tilastokeskus

Peruskoulun oppilasmäärä ja erityisopetukseen siirrettyjen määrä 1995-2006 Lähde: Tilastokeskus

Erityisopetuksen määrän kasvu Syitä kasvuun Opetussuunnitelman tavoitteet liian vaativia koko ikäluokalle Teoreettiset ja yhteiset oppiaineet painottuvat nykyisessä tuntijaossa Oppilas siirretään erityisopetuksen oppilaaksi, jos yhdessäkin oppiaineessa on hänelle laadittu yksilöllistetty oppimäärä

Kuntaliitto katsoo että erityisopetukseen tulisi siirtää vain silloin, kun oppilas siirtyy erityisluokalle tai erityiskouluun Kuntaliitto katsoo, että perusopetuksen tuntijaossa tarvitaan enemmän valinnaisuutta, jolloin oppilas voi tehdä valintoja oman kiinnostuksensa ja osaamisensa mukaan

Erityisopetussiirtoja tulee vähentää tukiopetuksen lisääminen opetuksen eriyttäminen laaja-alainen erityisopetus oppilaan ja oppimisen tukena opettajien perus- ja täydennyskoulutuksen tulee painottaa erilaisten opetusmenetelmien käyttöä, koska kaikki oppilaat ovat erilaisia (kuntatiedon keskus)

Erityisopetuksen kehittämisen ohjaustyöryhmä (OPM:n asettama 2006) Tavoitteena erityisopetuksen pitkän tähtäimen kehittämisstrategia erityisopetuksen määrällisen kehittämisen analysointi erityisopetusta koskevan lainsäädännön kehittämistarpeet opettajankoulutuksen kehittämistarpeet erityisopetukseen liittyvien hallinnollisten menettelyjenkehittäminen muut erityisopetuksen kehittämistarpeet

Kohti kaikille yhteistä koulua Kehitys on edennyt vaiheittain: Koko väestö on oppivelvollisuuden piirissä Kouluintegraation avulla on vähennetty erityisluokkasijoitusta Inkluusio merkitsee yleisopetuksen ja erityisopetus luokkien sulauttamista toisiinsa yhdeksi yhtenäiseksi kouluksi > inklusiivinen kasvatus = osallistava kasvatus

Inkluusiossa 1. kaikki oppilaat käyvät koulua yhdessä 2. yhteinen opetus on järjestetty oppilaiden yksilöllisten tarpeiden mukaan 3. jokainen - niin oppilas kuin henkilökunnan jäsenkin – tuntee olevansa hyväksytty ja arvostettu kouluyhteisössä. Inkluusio ei ole tietty saavutettu tila, vaan se on jatkuvaa oppimisen ja osallistumisen esteiden purkamista koulussa ja koko yhteiskunnassa. (www.edu.fi)

Erityisopetuksen pääpiirteet Kaikissa Euroopan maissa Kaikille tarkoitettu koulu on keskeinen lähtökohta erityistä tukea tarvitsevien henkilöiden yhtäläisten mahdollisuuksien takaamiselle kaikilla elämänaloilla (yleissivistävässä ja ammatillisessa koulutuksessa, työelämässä ja sosiaalisissa suhteissa) > edellyttää joustavia koulutusjärjestelmiä, jotka kykenevät vastaamaan yksittäisten oppijoiden erilaisiin ja usein varsin moninaisiin tarpeisiin (www. european–agency.org.)