Kestävät valinnat ovat ruokapalveluiden tulevaisuutta

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Suuri sosiaalinen innovaatio
Advertisements

Lahti kansalliseksi ympäristökaupungiksi sekä edelläkävijäksi kansallisen ilmasto- ja energiastrategian toteuttamisessa.
Energian tuotanto, käyttö ja päästöt Suomessa ja globaalisti
Vanhustyön keskusliitto kolmannen sektorin toimijana
Ajankohtaiskatsaus opetuksen uudistuksiin kestävän kehityksen näkökulmasta •Yleissivistävässä koulussa nykyiset opetussuunnitelman perusteet.
YHTEISTYÖN JA PROJEKTIN MERKITYS RAUMAN KAUPUNKI Vammaistyön päällikkö Vesa Kiiski.
Metsäteollisuuden ympäristö- ja vastuullisuussitoumukset
Ajankohtaista oppisopimuskoulutuksesta Jyväskylä 20. 3
Hyvä Diili ohjausta yrittäjille
Tietoyhteiskunnan asialla vuodesta Tietotekniikan liitto lyhyesti • Valtakunnallinen ja puolueeton ICT-alan asiantuntija Suomessa • Jäseninä n.
Lähikeittiöneuvojat ammattikeittiöiden apuna hankintalain soveltamisessa Elintarvikeyrittäjyyden kehittämisen hankeseminaari Pohjois-Karjalan Aikuisopisto.
PaLaVa-projekti Toimijoiden aloituspalaveri klo
Ylioppilaskokelaiden aikataulua syksy kevät 2013
Palmuöljy yhteiskuntavastuuun koetinkivenä, Greenpeacen kommentti
SAFE AND ACTIVE SCHOOLDAY Well-Being Partnership Turun yhteistapaaminen Vanha Viinatehdas, kello 12-16
Paneeli – Tehokkuutta ja toimivuutta laadulla ja kilpailulla?
Pardian jäsentutkimus 2013: Työssäjaksaminen koetuksella jatkuvassa muutoksessa 1.
Kestävän kehityksen työkaluja
Lähiruokaa julkisen sektorin ruokapalveluissa
Elinvoiman edistäminen kunnan toiminnan keskiössä
Edelläkävijämarkkinaohjelma Fiksu kysyntä luo uutta ohjelmavalmistelu Tekes Asiantuntija Sampsa Nissinen.
Alueelliset Paras - seminaarit Asko Peltola PARAS-uudistus – uhka vai mahdollisuus Etelä-Pohjanmaalle?
”Tulevaisuus on ammattiosaajissa”
Kalamarkkinat kansainvälistyvät osaksi elintarviketaloutta Jari Setälä Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos Kalantutkimuspäivät 2002 Rauma.
Lähiruoan merkitys viljelijöiden ja alueen taloudelle Paikallistalous-hanke: Lähiruokaa ja lähienergiaa Keskisen Uudenmaan kehittämisyhdistys, Kehu ry.
Nuorten aikuisten osaamisohjelma Työseminaari III , Kuopio Kun opiskelu ei kiinnosta, mitä oppilaitoksessa voidaan tehdä – kokemuksia ja näkemyksiä.
MTK / Maaseutuyrittäjyys/Syväniemi 1 Ryhtiä julkisiin hankintoihin Anni-Mari Syväniemi ruokakulttuuriasiamies Maaseutuyrittäjyyslinja, MTK.
Meri Heinonen Kestävän kehityksen kasvatuksen pääsuunnitteluryhmän kokous
Turun kaupungin kestävät hankinnat
Metsäteollisuuden tehdaspolttoaineet Suomessa 2012
SUUNNITELLAAN YHDESSÄ – PAIKALLISIA TUOTTEITA AMMATTIKEITTIÖÖN Marjat, hedelmät ja kasvikset Maija Rissanen Joensuu
Lähiruoka on mahdollisuus! Lähiruokaseminaari Eduskunta, Helsinki Lehtori, tiedottaja Irma Kärkkäinen EkoCentria Savon ammatti- ja aikuisopisto.
Työmarkkinatutkimus 2012 Yksityinen sektori
TPO-oppilaitoskysely keväällä 2010 Toimintaympäristö ja talous Oppilaat Henkilöstö Opetustarjonta.
Pienet ja keskisuuret tavarantoimittajat kaupan yhteistyökumppaneina - HoReCa-tukkukaupan näkökulma Järjestöpäällikkö Ilkka Nieminen Päivittäistavarakauppa.
Kestävään kehitykseen kasvattaminen kemian opetuksessa DI, FM, Marianne Juntunen Kemian opetuksen keskus, Helsingin Yliopisto.
Maailman johtavana metsäklusterina vuoteen 2030 Suomen metsäklusterin tutkimusstrategia.
OPISKELIJAKYSELY Tulokset Toisen asteen yhteys - hanke.
Luomu julkisen sektorin ammattikeittiöissä Risto Pitkänen/ Finfood Luomu Finfood – Suomen Ruokatieto ry
LÄHIRUOKA – YMPÄRISTÖYSTÄVÄLLINEN RUOKA
Ympäristömatkailijan odotukset , Savonia Lehtori, hankepäällikkö Irma Kärkkäinen EkoCentria Savon ammatti- ja aikuisopisto.
HANKINTALAKI Lähellä tuettua ruokaa ammattikeittiöihin – seminaari Anne Kalmari
Viikko 34 (22.8. – 26.8.) Koulukuvaukset Maanantai: (22.8.) - Tiistai: (23.8.) - Keskiviikko: (24.8.) - Torstai: (25.8.) -Yläkoulu: Koulupoliisin.
Ruokaketjun kehittämisellä hyvinvointia koko maakuntaan Pro Ruokakulttuuri päätösjuhla , Ulla Mehto-Hämäläinen.
Pohjois-Karjalan järjestöpäivät 2011 Monikulttuurisuustyöpaja
FUAS Kielet ja viestintä
Yhteishaku Sähköisen yhteishaun ohjeistus.
Vauhtia valmistumistalkoilla Tekniikan yksikkö Tiina Laajala ja Tomi Guttorm.
Huippuostajat Fiksu kysyntä luo markkinoita yritysten uusille ratkaisuille Tekes Asiantuntija Sampsa Nissinen.
1 Valtioneuvoston maatalouspoliittinen selonteko I Selonteko on yleisen tason tarkastelu maatalouden toimintaympäristöstä ja kehityksestä Tarkastellaan.
Päivi Koski-A. Suomalais-venäläinen koulu
Koulutuskeskus Sedu Lapua Koulutuskeskus Sedu, kauhajoki Evijärven lukio Lappajärven lukio Härmän lukio Vimpelin lukio Yrittäjäopisto Koulutuskeskus.
Teuvo Aro Tampereen kaupunkiseudun teknisten palveluiden seutuseminaari Tampereen alueen palvelurakennukset energiatehokkaiksi ”TAPRE”
Energiavuosi 2014 Sähkö Energiateollisuus ry.
Sosiaaliturvan ABC toimittajille Kela lainsäädännön toimeenpanijana
Lahti kansalliseksi ympäristökaupungiksi sekä edelläkävijäksi kansallisen ilmasto- ja energiastrategian toteuttamisessa.
Itä-Suomen EAKR-SKOM NSPA – Pohjoisen harvaan asuttujen alueiden politiikkalinjaukset Satu Vehreävesa ohjelmapäällikkö, Pohjois-Savo.
Maakuntajohtaja Anita Mikkonen
Yksityinen palvelutuotanto sosiaali- ja terveyspalveluissa 2009
Sydämen ja omantunnon lautanen Tavoitteena ekologinen ja eettinen ruoka Vihreiden ruokapoliittinen linjapaperi Hyväksytty puoluehallituksessa
ETELÄ-POHJANMAAN PERUSPALVELUOHJELMA 2030
Suolakalasta sushiin Kala suomalaisessa ruokakulttuurissa Jaakko Nuutila Ruokakulttuuriasiamies, ETM, CMC.
Eurooppalainen työnvälityspalvelu EURES OHJAUS 2004-seminaari Jyväskylä, Rantasipi Laajavuori Miten liikkua eurooppalaisilla työmarkkinoilla?
IKÄÄNTYVÄN VÄESTÖN TOIMINTAKYVYN JA ITSENÄISEN SELVIYTYMISEN EDISTÄMINEN Korkeakoulujen aluekehitysstrategia Tasapainoisen kehityksen Suomi 2015 Valtioneuvoston.
Kestävä kehitys opiskelija- ja henkilöstöravintoloiden toiminnassa Ravintolapalveluverkoston Hyvää Pataa -tapaaminen Lehtori, projektipäällikö.
Lähis-opas julkisille keittiöille
PUSU Uutta ja vanhaa kasvisten käytössä.
Hanasaari ruotsalais – suomalainen kulttuurikeskus
Kylän Kattaus -liikelaitos
Palvelu pettää – kuka vastaa?
Esityksen transkriptio:

Kestävät valinnat ovat ruokapalveluiden tulevaisuutta 17.3.2011 SEINÄJOKI Etelä-Pohjanmaan Liitto, Elinkeinotalo Lehtori, projektipäällikkö Irma Kärkkäinen EkoCentria Savon ammatti- ja aikuisopisto

Edistämme kestävän kehityksen mukaisia valintoja Toimimme Savon ammatti- ja aikuisopiston alaisuudessa Toteutamme alueellisia, kansallisia sekä EU –hankkeita Vuonna 2011 palveluitamme tuottaa 14 asiantuntijaa osa- tai kokoaikaisina / ostopalveluna

Ruokapalveluiden tulevaisuus ”Luonnonmukaisesti tuotettua, kasvisruokaa tai sesonginmukaista ruokaa on tarjolla valtionhallinnon keittiöissä ja ruokapalveluissa vähintään kerran viikossa vuoteen 2010 mennessä ja vähintään kaksi kertaa viikossa vuoteen 2015 mennessä. Kunnille tämä on suositus. ” VNP 4/09

Valtioneuvoston selonteko ruokapolitiikasta Hallitus pitää tärkeänä, että koko suomalaisen ruokaketjun kannattavuus ja kilpailukyky turvataan ilmastonmuutoksen ja globaalin kilpailun tuomassa uudessa toimintaympäristössä. Hallitus haluaa edistää luomu- ja lähiruokaa sekä varmistaa julkisen sektorin ruokahankintaosaaminen ja ruokahankintojen riittävät resurssit. Suomalaiseen ruokaketjuun halutaan luoda varmistettu jäljitettävyys- ja vastuullisuusjärjestelmä. VNS 6/2010

Ympäristöpassi keittiöalan ammattilaisille Taustana VNP 4/2009: Kestävät valinnat julkisissa hankinnoissa: raaka-aineiden elinkaari, energian ja veden kulutuksen, jätemäärän ja ilmastopäästöjen vähentämien Julkisten ruokapalvelujen tavoitteena kestävä ruokalautanen: useammin luonnonmukaisesti tuotettua, kasvisruokaa ja sesongin mukaista ruokaa Ympäristöpassi on verkkopohjainen kestävän kehityksen → valmennusaineisto ja → osaamistesti ruokapalveluiden ympäristöosaajille (ammatissa toimiville, marata-alan opiskelijoille) Ympäristöpassin voi opiskella ja suorittaa itsenäisesti netissä Ympäristöpassi on henkilökohtainen osaamistodistus, joka osoittaa ympäristöosaamista työntekijänä tai työnhakijana Ruokapalveluyksikkö voi avata Ympäristöpassi-tilin ja koota tiedot henkilöstön suorittamista Ympäristöpasseista keittiökohtaiseen osaamistodistukseen Johdanto kestävään kehitykseen ruokapalveluissa 1/2 työpäivää vaativa opiskelupaketti Ei korvaa ympäristökatselmuksia (energian ja veden kulutus, jätemäärä) Osaamisen ylläpito!

Elintarvikkeiden tuonti Suomeen , tn v 1995 v 2010 Ruokaleipä 1247 > 14 901 Tuore kala 6062 > 31 763 Perunapakasteet 7390 > 24 666 Marjat 6627 > 14 931 Hillot 724 > 8 061

http://www.sisa-savo.fi/www/fi/kehittamishankkeet/elintarvikealan_viestinta_ja_koordinaatiohanke/Aineistot/Lahiruoan_kaytto_julkisissa_ammattikeittioissa2010web.pdf

Julkiset ruokapalvelut Suomessa merkittävä rooli ravitsemusosaamiselle kulutuskäyttäytymiselle ihmisten, alueiden & ympäristön hyvinvoinnille kansankuntamme kilpailukyvylle

Julkiseen ruokapalveluun kuluu budjeteista noin 2-4 %. Tästä luvusta: henkilöstö-, hallinto-, käyttö - ja kiinteistökustannukset ovat noin 68 % elintarvikekustannusten osuus on n 32 % 0,5 % > budjetista  MISTÄ VOI ENÄÄ LEIKATA???

Kestävät valinnat –periaatepäätös VNP 4/2009 Valtioneuvoston selonteko ruokapolitiikasta VNS 6/2010 Paikallinen tarjonta Kuntastrategia Hankintastrategia Ruokalista- suunnittelu Kansall. tarjonta Tarjouspyyntö Globaali tarjonta Hankinnat

CASE: Helsingin kaupunki 2011 Helsinki suunnittelee kasvattavansa reilusti luomuruuan osuutta päiväkotien ja koulujen ruokailuissa. Tavoitteena on, että luomun osuus päiväkotilasten aterioista nostetaan peräti 50 prosenttiin vuoteen 2015 mennessä. Lähi- ja luomuruuan käyttöä lisätään vähitellen myös peruskouluissa, lukoissa ja ammatillisissa oppilaitoksissa. Tavoite on kirjattu Helsingin ruokakulttuurin kehittämistä pohtineen työryhmän esitykseen. Helsingin Sanomat 28.6.2010

CASE: Espoo Catering Liikelaitokselle diplomi luomutuotteiden käytöstä Espoo Catering -liikelaitos siirtyi käyttämään luomuhiutaleita elokuun 2010 alusta päiväkotien ja vanhusten ateriapalveluissa ja on tämän myötä mukana Portaat luomuun -ohjelmassa.

Hankintayksikkö päättää kilpailutuksen kriteereistä mitä hankitaan miten kilpailutetaan määrä / millaisissa erissä / toimitustiheys tuotteen laatu sosiaaliset kriteerit ympäristökriteerit tekniset laatuominaisuudet esim. luomu jäljitettävyyden varmistaminen toimitusvarmuus poikkeusoloissa hinta

Miten kotimaisten tuotteiden osuutta voidaan kasvattaa ostoskorissa ja silti toimia hankintalain hengen mukaisesti ? Hankintalain tavoitteena: Vapaa kilpailu EU:n sisämarkkinoilla Luoda uusia markkinoita

Tuore on mahdollista: Juuresraasteesta, joka toimitetaan tarjoilupisteeseen 3 tunnin sisällä prosessoinnista Juurespaloista, jotka toimitetaan käyttöpaikalle kierrätettävissä kuljetuspakkauksissa Kuoritusta perunasta, joka on toimitettu prosessointipaikalta käyttöpisteeseen ilman säilymistä edistäviä aineita Liha toimitetaan tuoreena (ei pakastettu missään vaiheessa)

22.-26.8.2011 Nurmeksesta Helsinkiin Herkkujen Suomi –tapahtumaan Ti 23.8. Kannonkoski -Alajärvi Ke 24.8. klo 9.00 Seinäjoki startti Kaupungintorilta Ilmajoki IMO:lta Kurikka Kauhajoki, Hämes Havunen maakuntarajalta Jalasjärvelle Suojelija Tasavallan presidentti 10 joukkuetta, 350 polkijaa (KRA, Tedy, Fida ry:t) Lähiruokaseminaari 4.10 Hki

” Tervetuloa Lähiruokaviestille!”