Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Lähikeittiöneuvojat ammattikeittiöiden apuna hankintalain soveltamisessa Elintarvikeyrittäjyyden kehittämisen hankeseminaari Pohjois-Karjalan Aikuisopisto.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Lähikeittiöneuvojat ammattikeittiöiden apuna hankintalain soveltamisessa Elintarvikeyrittäjyyden kehittämisen hankeseminaari Pohjois-Karjalan Aikuisopisto."— Esityksen transkriptio:

1 Lähikeittiöneuvojat ammattikeittiöiden apuna hankintalain soveltamisessa Elintarvikeyrittäjyyden kehittämisen hankeseminaari Pohjois-Karjalan Aikuisopisto 22.11.2006, Joensuu Irma Kärkkäinen Projektipäällikkö Lähikeittiöhanke Savon ammatti- ja aikuisopisto Luomukeittiökeskus, Suonenjoki irma.karkkainen@sakky.fi gsm 044 785 4012 www.luomukeskus.net

2 LUOMUKEITTIÖKESKUS LUOMUKEITTIÖKESKUS •Aktivoimme ja opastamme ammattikeittiöitä kestävän kehityksen mukaiseen toimintaan •Toimimme valtakunnallisen Portaat luomuun – valmennusohjelman toteuttajana •Vastaamme valtakunnallisesta julkisen sektorin Lähikeittiöhankkeesta www.luomukeskus.net

3 LÄHIKEITTIÖHANKE TAVOITTEENA Lapsille tarjotun ruuan laadun ja hankintojen kehittäminen julkisen sektorin lähikeittiössä

4 www.luomukeskus.net Miksi Lähikeittiöhanke? •Monille lapsille koulun ja päiväkodin tarjoama maksuton lounas on päivän ainoa lämmin ateria •Vain pieni osa lapsista syö kaikki aterian osat •Lasten diabetes, allergiat ja levottomuus ovat lisääntyneet •Lasten ja nuorten ruoka saatetaan valmistaa raaka-aineista, joiden alkuperää, tuottajaa ja tuotantotapaa vaikea jäljittää •Haasteena einekset, ruoan ravintosisällön säilyminen, turhat säilöntäaineet, ruokamyrkytysepidemiat, gmo-erät

5 www.luomukeskus.net Miksi Lähikeittiöhanke? •Julkisen sektorin elintarvikehankintoja saatetaan tehdä: –halvimman hinnan mukaan –volyymituotteiden hankintaehtojen perusteella –yhä kauempana ruokailijoista ja ruoanvalmistajista •Julkinen sektorin ostajilla ja ruokapalvelu- henkilöstöllä on merkittävä rooli –kansanravitsemuksen tilan kehittymisessä –ruokakulttuurin ja elintarvikevalintojen opettamisessa –kestävämpien toimintatapojen kehittämisessä –maamme huolto-varmuuden ja alueiden elinvoimaisuuden säilyttämisessä

6 www.luomukeskus.net Kestaviä suosituksia ostajille: Vähemmästä enemmän ja paremmin. Kestävän kulutuksen ja tuotannon toimikunnan (KULTU) ehdotus kansalliseksi ohjelmaksi: ”JULKISEN SEKTORIN KEITTIÖIDEN TULEE TOIMIA EDELLÄKÄVIJÄNÄ JA ESIMERKKINÄ LÄHI- JA LUOMURUOAN KÄYTÖSSÄ” Valtioneuvoston kanslian suositus 4/2006: ”Julkisin verovaroin toteutettavissa kokouspalveluissa tulee suosia lähituotteita,luomuruokaa ja Reilun kaupan kahvia” Julkisten hankintojen neuvontayksikkö 2006 ”Uusi hankintalaki antaa lukuisia mahdollisuuksia ekologisten hankintojen tekemiseksi. Ostaja voi ottaa ekologisuuden osaksi hankintayksikön strategiaa, motivoida yrityksiä ympäristöystävälliseen tarjontaan ja asettaa muille ostajille hyvän esimerkin”

7 www.luomukeskus.net Uusi julkisen sektorin hankintalaki voimaan 3/2007 Tavoitteena ympäristöä säästävät hankinnat: … toteuttaminen käytännössä edellyttää kuitenkin aluksi strategista suunnittelua: tarvittavan koulutuksen järjestämistä hankinnoista vastaavalle henkilöstölle, ympäristöön liittyvän tiedon saannin varmistamista ja painopisteiden määrittelemistä valittaessa hankintoja, jotka soveltuvat parhaiten viherryttämiseen…

8 www.luomukeskus.net LÄHIKEITTIÖHANKE •Maakunnalliset lähikeittiökeittiöneuvojat innostavat, opastavat ja neuvovat ruokaketjun toimijoita sekä ruokapalvelu- henkilöstöä sidosryhmineen julkisen sektorin uuden hankintalain soveltamiseen sekä omaehtoiseen kehittämiseen •Toteuttaa Makupäiviä yhdessä Love – ryhmän kanssa •Kartoitetaan tietoa ja käytännön kokemuksia julkisen sektorin elintarvikehankintoihin liittyvistä kehittämishankkeista EU-maissa

9 www.luomukeskus.net Hankintalain muutos luo uusia mahdollisuuksia •Laatu- ja ympäristökriteerien määritteleminen sekä kansallisen raja-arvon nousu 15 000 €:een luo uusia mahdollisuuksia pk-elintarvikeyritysten ja julkisen sektorin ammattikeittiöiden yhteistyölle •Vaatii osaamista ja kiinnostusta sekä ostajalta että tarjoajalta

10 www.luomukeskus.net Lähikeittiöneuvojat ammattikeittiön apuna •Alueelle strategisesti merkittävien raaka- aineiden kartoitus yhdessä elintarvikealan kehittäjien kanssa •Yhteen saattaminen paikallisten elintarvikealan kehittäjien ja yrittäjien kanssa •Onnistuneiden pilottihankkeiden mallittaminen •Julkisen sektorin hankintalakiin perehdyttäminen •Tuki kehittämisideoiden läpiviemiseksi –Julkisen keskustelun herättäminen –tausta-aineistoa lehtiartikkeleihin, valtuustoaloitteisiin ja kehittämishankkeisiin •Tarjouslausekkeiden kehittäminen ja tarkistuttaminen KTM:n alaisessa Julkisten hankintojen neuvontapalveluissa •ohjausryhmätyöskentely

11 www.luomukeskus.net 1. VALTAKUNNALLINEN LÄHIRUOKAVIIKKO 36 /2007 •YHTEINEN VIESTI: Lähiruoka on mahdollista! •Valtakunnallinen lanseeraus Helsingissä toukokuussa 2007 –MTK + Lähikeittiöhanke + tapahtumat esittelyssä •Toteuttajina –RuokaSuomi –teemaryhmä –Finfood luomu –Lähileipähanke –Martat –Arktiset Aromit ry –Maa- ja kotitalousnaiset – •Ammattikeittiöt, kaupat, suoramyynti, opetus, koulutus… •Kukin taho toteuttaa omien toimintasuunnitelmiensa 2007 mukaisesti


Lataa ppt "Lähikeittiöneuvojat ammattikeittiöiden apuna hankintalain soveltamisessa Elintarvikeyrittäjyyden kehittämisen hankeseminaari Pohjois-Karjalan Aikuisopisto."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google