Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Ruokaketjun kehittämisellä hyvinvointia koko maakuntaan Pro Ruokakulttuuri päätösjuhla 18.2.2014, Ulla Mehto-Hämäläinen.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Ruokaketjun kehittämisellä hyvinvointia koko maakuntaan Pro Ruokakulttuuri päätösjuhla 18.2.2014, Ulla Mehto-Hämäläinen."— Esityksen transkriptio:

1 Ruokaketjun kehittämisellä hyvinvointia koko maakuntaan Pro Ruokakulttuuri päätösjuhla 18.2.2014, Ulla Mehto-Hämäläinen

2  Ruokaketju on tärkeä maaseudun elinvoimaisuuden ylläpitäjä ja kehittäjä  Ruokaketjun kehittämiselle on nyt otollinen aika –Lähiruoan kysyntä on lisääntynyt –Viljelijät ovat kiinnostuneita –Poliittinen tuki (hallitusohjelma, lähiruokaohjelma) –Elintarviketeollisuudella menee hyvin 6.1.20152

3  Keski-Suomen ruokaketjun kehittämisstrategian 2014-2020 valmistelun aikana selvitettiin ruokaketjun nykytilaa ja sen eri osien vaikutuksia aluetalouteen (Ruralia-instituutti ym.) –Ruoantuotannolla on selkeä yhteys maakunnan aluetalouteen ja työllisyyteen –Elintarvikeketjun liikevaihto v. 2010 oli 1,4 mrd €  Alkutuotanto 8 %  Elintarviketeollisuus 30 %  Ravitsemistoiminta 12 %  Tukku- ja vähittäiskauppa 50 % 6.1.20153

4  Elintarvikeketju työllistää välittömästi n. 8 500 henkilöä –Alkutuotannon osuus n. 3100 –Elintarviketeollisuus n. 1 300 –Elintarvikkeiden kauppa n. 2 000 –Ravitsemisala n. 2 100  Maakunnan yritykset ja suurkeittiöt käyttävät vähän oman maakunnan raaka-aineita –Elintarvikealan aluetaloudelliset vaikutukset voisivat olla huomattavasti nykyistä suurempia, jos maakunnassa käytettäisiin lähinnä omassa maakunnassa tuotettuja elintarvikkeita ja raaka-aineita 6.1.20154

5 –Alkutuotannon vaikutukset voisivat nousta BKT:n osalta 56 milj. eurolla ja työllisyyden osalta noin 766 htv:lla –Elintarviketeollisuuden vaikutukset BKT:hen voisivat nousta 99 milj. eurolla ja työllisyyteen n. 5000 htv:lla  Alueellisessa maaseudun kehittämissuunnitelmassa 2014-2020 maatalous ja ruokaketju on yksi kehittämisen painopiste  Keski-Suomen valmisteille olevan maakuntastrategian avainaloja on Biotalous aluetalouden veturina –Sisältää lähellä tuotetun ja jalostetun ruoan –Keskisuomalainen, puhdas ruoka on markkinavaltti 6.1.20155

6 6 Ohjelmakausi 2014-2020  Keski-Suomen alueellisen maaseudun kehittämissuunnitelman painopisteet Kokeilukulttuuri Biotalous Lähitalous Asiakaslähtöisyys Yrittäminen, yritteliäisyys Kannustaminen, välittäminen, Aktiivinen osallistuminen

7 Keski-Suomen ruokaketjun visio 2020 Keskisuomalaisessa ruokaketjussa yrittäminen on kannattavaa ja houkuttelevaa – asiakkaille tuotetaan aitoja makuja, elämyksiä ja hyvinvointia vastuullisesti ja luotettavasti. 6.1.20157

8 Ruokaketjun kehittämisstrategian painopistealueet 6.1.20158

9 Mitä tämän jälkeen?  Ruokaketjun kehittämistä jatketaan –Toimenpiteiden ja hankkeiden konkretisointia –Hankerahoituksen vähentyessä kehittämishankkeiden vaikuttavuus ja laatu entistä tärkeämpiä –Kehittämistyön koordinointiin huomiota  Maaseutuohjelman rahoitusmahdollisuudet saadaan käyttöön vasta vuoden 2015 puolella  Toimeenpanon kokonaisvastuu ELY-keskuksella, mutta kehittäminen voi tapahtua vain yhteistyössä maakunnan toimijoiden ja ruokaketjun yritysten kanssa  Tartutaan rohkeasti työhön! Keski-Suomi tarvitsee uusia ja kasvavia yrityksiä ja lisää työpaikkoja; ruokaketjussa siihen on mahdollisuuksia! 6.1.20159


Lataa ppt "Ruokaketjun kehittämisellä hyvinvointia koko maakuntaan Pro Ruokakulttuuri päätösjuhla 18.2.2014, Ulla Mehto-Hämäläinen."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google