Lataa esitys
Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota
JulkaistuLauri Kokkonen Muutettu yli 9 vuotta sitten
1
Lähiruoan merkitys viljelijöiden ja alueen taloudelle Paikallistalous-hanke: Lähiruokaa ja lähienergiaa Keskisen Uudenmaan kehittämisyhdistys, Kehu ry Elisa Niemi, hankekoordinaattori
2
Mitä ruoan reitti merkitsee tuottajalle, kuluttajalle, myyjälle? •Ruokapiirit •Kaupat •Tukut •Suurkeittiöt •Ravintolat
3
Lähiruokaa kuluttajille •Identiteetti ja ruoankulutus -Ananakset käyvät vanhanaikaisiksi -Palsternakka löytyy jälleen -Reseptejä tarjolla •Mistä lähiruokaa on saatavilla?
4
•Lähiruoka hylly Siwassa Pirkanmaalla •K-kauppiaat vs. S-kaupat
5
Ruokapiirit www.ruokapiiri.fi www.luomurinki.fi •Kauppiaiden ”hyllylisä” jää pois •Säkkitavarana tai pakkauksissa •Tuttu tuottaja •Kuljetuksien minimointi •Joillekin luomu terveyden takia elinehto
6
Markkinoita •www.bondensegen.comwww.bondensegen.com •www.talonpojantori.fiwww.talonpojantori.fi •Tunnelmaa vanhanajan malliin •Mainostaminen kallista? •Tapahtumasta voi tehdä ilmiön!
7
Lähiruoka menu kehittyy •Vehnäriisiä, tattaria, ohraa, kaura-riisiä •Härkäpapukastiketta kouluruokalasta •Palsternakkaa ja punajuurta ravintolasta •Klimatsmart, vähähiilinen •www.valitsevege.fiwww.valitsevege.fi
8
Julkiset ruokahankinnat •Valtion hankinnat periaatepäätös: -70 % hankinnoista otettava huomioon ympäristönäkökulma -100 % hankinnoista 2015 mennessä •Kunnat voivat ottaa ympäristönäkökohdat huomioon -Poliittista tahtoa tarvitaan -Hankintaosaaminen lisääntynyt -www.kunnat.net
9
Kouluruoka •Hinta voi jopa laskea, kun reseptejä muutetaan lähiruokaisammiksi -Kaali -Porkkana -Herne Kokemuksia esimerkiksi Ruotsista
10
Luomu-lähiruoka mallinnus Etelä-Savosta •Aluetalouden tuotto nousisi 6 % ja arvonlisä 3 % •Työpaikkoja 8 % lisää http://www.mtt.fi/met/pdf/met117.pdf
11
Tuottajien yhteistyötä tarvitaan •Kuljetukset •Pieniä lähiluomu tukkuja •Markkinointi •Luomutuote- ja palveluluettelo •Pakkausyhteistyö
12
Enemmän kysyntää kuin tarjontaa •porkkana, lanttu, nauris, sipulit •palsternakka, punajuuri •maa-artisokka, mustajuuri, juuripersilja •härkäpapu, öljyhamppu •maitotuotteet, leivät •Luomu laatuvaatimuksena ekokaupoilla ja ruokapiireillä
13
Kiitos ja yhteyksiin!
14
http://www.mtt.fi/met/pdf/met117.pdf http://www.helsinki.fi/ruralia/julkaisut/pdf/rap ortteja9.pdf
Samankaltaiset esitykset
© 2024 SlidePlayer.fi Inc.
All rights reserved.