Kielisalkku verkossa 9. 11. 2011 Tuija Dalmo, Eeva Regan Anne-Marie Grahn-Saarinen.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
ELPiPL – European Language Portfolio on student’s journey through studies into professional life Seinäjoki Heli Simon, Seinäjoen ammattikorkeakoulu.
Advertisements

S2-tiimin muistiinpanot
OPETUSSUUNNITELMA KOULUKOHTAINEN
Turun normaalikoulu - opetussuunnitelmaa yhteisöllisesti
Carpe Diem – suuntaa huomiseen Sosiaalinen media opetuksessa ja oppimisessa Blogit ja RSS - verkko-oppimisen uusia mahdollisuuksiako? Juha Lång, Mindcom.
HENKILÖKOHTAINEN NÄYTTÖSUUNNITELMA – HENSU Seija Pajukoski
Yksilölliset opetussuunnitelmat
Oppivelvollisuus Perusopetus on maksutonta yleissivistävää opetusta, jota annetaan kaikille Suomessa vakinaisesti asuville lapsille. Kaikki lapset ovat.
Eurooppalainen kielisalkku ammattikorkeakoulussa
TVT ja SoMe Jonna ja Johanna.
Osaamisen ja sivistyksen asialla KANSAINVÄLISTYMINEN EUROOPPALAISEN KORKEAKOULUTUKSEN HAASTEENA JA TAVOITTEENA Kansainvälistyvä opetussuunnitelma Tampere.
Opiskelija oppimisen arvioinnissa Ryhmäkeskustelujen tuotokset Peda-forum päivät Helsingissä Työpaja 17.
Englannin taitotasokuvaukset 1. palautetta kentältä 2. arvioinnin suhteuttaminen AMK- taitotasoihin Tarmo Ahvenainen & Olli Ervaala Kymenlaakson.
Liikunnanopetuksen suunnittelu ja arviointi
CEFLING Yleiseurooppalaisen viitekehyksen taitotasojen lingvistinen perusta: toisen kielen oppimisen ja kielitaidon arvioinnin yhdistäminen Suomen Akatemia.
KORKEAKOULUJEN KIELTEN OSAAMISKUVAUSHANKE
Erilaiset opiskelijat samassa opetusryhmässä Nitoja –projekti Omnia 11
OPS2016 – Koulu rakentaa tulevaisuutta
Anna-Kaisa Mustaparta Opetusneuvos Opetushallitus
Oman äidinkielen ja kotikielen opiskelun merkityksestä
TASKU Mitä on kielitietoinen opetus? Mikä on kielitaidon taitotaso?
VESO – päivän teemana OPPIMISKÄSITYS - vaiheet ja menetelmät
Suomalaisen koulujärjestelmän kieliopinnot
Kympit – Kymenlaakson maahanmuuttajien paremman integraation tueksi Teemafoorumi Höyrypanimo, Kotka Metallialan osaamiskartoitus Riitta.
Suomi-koulujen opettajat suomenopettajina
Yksi maailma – monta kieltä
Kielenopetus eri asteilla
 Tärkeä ja arvokas asia  Hyödyttää matkoilla, jatko-opinnoissa, ihmissuhteissa yms.  Työelämä edellyttää yhä parempaa kielitaitoa.  Oppimisherkkyys.
TIETOA VAPAAEHTOISEN A2-KIELEN (SAKSA, RANSKA) VALINTAAN LIITTYEN
Venäjän tunteja suunnittelemaan ”Punainen lanka” ”Luontevia siirtymiä” ”Helppouden tuntua” - Takana paljon suunnittelutyötä.
Samran Khezri Kieliparlamentti, Helsinki
Verkko-opetuksen laatukäsikirja ja verkostotoiminnan laatu Annika Evälä, Kristiina Karjalainen SVY-yhdyshenkilöpäivä
Toimintaohjeet opelle
Kirsi Nuorsaari ja Jonna Heikkilä
O petu s suunnitelma ja ku lttuuriprojekti Tuija Dalmo, Anne-Marie Grahn-Saarinen ja Eeva Regan.
Ops seminaari Askola.
Yhteisöllisen oppimisprosessin perusteet Seija Jeskanen
PERUSOPETUKSEEN VALMISTAVA OPETUS ESIKOULUSSA
KOLMIPORTAINEN TUKI Esi- ja peruskoulussa Hankasalmen kunta/Kuuhankaveden koulu.
Ulla Lappalainen1 Suomi toisena kielenä -opetuksesta Mistä kielitaito koostuu? Mitä suomi toisena kielenä -opetus tarkoittaa? Suomi äidinkielenä.
Opetussuunnitelma uudistuu Syksy 2016 Perusopetuksen opetussuunnitelma (ops) uudistetaan noin 10 vuoden välein. Taustalla valtioneuvoston asetus, jossa.
TURKU Monikulttuurinen opetus 1.jakso Ulla Rasimus & Leena Nousiainen.
OPS 2016 teesit. Yleissivistävä koulutus uudistuu: Opetussuunnitelmatyö Esi-, perus- ja lisäopetuksen OPS-perusteet.
Raili Hildén Tervetuloa!. OSKU Kielten opetussuunnitelmien kehitys- ja tutkimushanke Yhteisseminaari Helsinki, Hotelli.
Arviointi ja monipuoliset oppimismenetelmät. Peruskoulu  Perusopetuslain mukaan oppilaan arvioinnin tehtävänä on ohjata ja kannustaa opiskelua sekä.
Vanhempainilta Jakokosken koulu Jakokosken koulu syksyllä 2016 Oppilasmäärä luokka (14+8) 22 oppilasta, opettaja Karl Kakko 3-4 luokka.
Opetussuunnitelma muuttuu MITÄ SE TARKOITTAA?. Opetussuunnitelma tuo oppilaalle lisää vapautta ja vastuuta.
PEDAGOGINEN ILTAPÄIVÄ
Tervetuloa kielivalintailtaan
Ops-iltapäivä
Uuden opetussuunnitelman mukainen arviointi Mukkulan koulussa
Näin oppiminen muuttuu Helsingissä
LEMPIKOULU-OPPIMISKERRAN TEORIA
MIKÄ OPETUSSUUNNITELMA ON ?
HS HS Onko koulunkäynti nyt pelkkää projektia ja teemapäivää Onko koulunkäynti nyt pelkkää projektia ja teemapäivää? Vai riittääkö yksi.
Ympäristö- ja laiteriippu-mattomuus
Ilmiöprojekti verkossa: herättele, osallista ja aktivoi!
Miten oppilaiden vertaisarviointitaitoja tullaan kehittämään Mäntsälässä luokilla 1-9?
Oppimisen tuki, pedagogiset asiakirjat ja muuta ajankohtaista
Opetussuunnitelma uudistui – mikä muuttuu?
Maahanmuuttajaoppilaiden arviointi
Maahanmuuttaja opetusryhmässäni
Uuden opetussuunnitelman ajankohtaiset teemat
Oman äidinkielen opetus Porvoossa
Koulutusiltapäivä lk. 7-9 opettajille
Evästystä paikalliseen ops-työhön
Arvioinnin linjaukset perusopetuksessa
Tulevaisuuden koulu 2016 peItsarin koulu
Uuden opetussuunnitelman ajankohtaiset teemat
Osaaminen esille Europassilla
Esityksen transkriptio:

Kielisalkku verkossa Tuija Dalmo, Eeva Regan Anne-Marie Grahn-Saarinen

Oppimisen omistajuus: Voin tehdä vain sellaista, minkä olen itse oivaltanut ja ottanut omakseni. Viljo Kohonen

Miksi kielisalkku? Auttaa viitekehyksen ja opetussuunnitelman toteuttamisessa kieltenopetuksessa: itsearviointi ja reflektio arviointi – vahvuusalueet – eriyttäminen omakohtaisuus – oppilaslähtöisyys avoimuus oppilastuntemus identiteetti kohtaamistaidot – arvomaailma  kielikasvatus

Oppilaan kannalta Oppilas oppii pohtimaan kieltenopiskeluaan havaitsemaan omiaan ja toisten vahvuuksia kielenopiskelun taitoja toisten kohtaamista havaitsemaan edistymisensä näyttämään taitojaan kertomaan merkityksellisiä asioita kohdekielellä

Kielisalkku tekee puolestasi Opettaa ja testaa, esim. uuden rakenteen ja sanaston käyttöä Motivoi, oppilaslähtöistää ja eriyttää Aktivoi ja siirtää vastuuta oppilaille Opettaa yritteliäisyyttä sekä omien ja toisten eri lahjakkuuksien hyödyntämistä Antaa onnistumisen kokemuksia ja yllättää

Kielisalkun yhteinen Eurooppalainen ydin 1. monikielinen ja monikulttuurinen kompetenssi 2. oppilaan omaisuutta (learner property) 3. arvostaa kaikkea kieli- ja kulttuurikompetenssia 4. oppilaan autonomian edistämisen työväline 5. pedagoginen ja raportoiva tehtävä 6. perustana yhteinen eurooppalainen viitekehys 7. rohkaisee oppilaan itsearviointia ja opettajien arvioinnin dokumentointia kriteeripohjaisen itsearvioinnin perusteella Viljo Kohonen

Mikä kielisalkku? Kielisalkun kehitys: pitkä yhteiseurooppalainen kehitystyö 2001 päätös kielisalkuista, nyt 95 eurooppalaista kielisalkkua käytössä 2006 suomalaiset kielisalkut valmiit 2011 kielisalkku verkkohankkeena, jonka sisältö on valmis 2011 loppuun mennessä self-declaration käyttövalmis 2012/OPH

Verkkosalkun kehitys Hanke tuotti neljän yliopiston yhteistyönä Opetushallituksen toimeksiannosta Opetushallituksen verkkosivuille yleissivistävän koulun perusopetuksen alakoulun (luokat 1-3 ja luokat 4-6) ja yläkoulun (luokat 7-9) kielisalkut Euroopan neuvoston periaatteita noudattaen ja ottaen huomioon perusopetuksemme opetussuunnitelman tavoitteet ja kielenopetuksemme uudistamisen tarpeet.

Uutta verkkosalkussa digitaalinen muoto sisältö päivitetty avoimet lauseet kohtaaminen, kulttuuritaidot ja identiteetin tukeminen saaneet lisähuomiota keskustelutaidot informaalin oppimisen merkitys

Kielisalkun osat kielipassi kielen- oppimis- kertomus työkansio

Miten kielenoppimiskertomus toimii? vähän kerrallaan keskustellen täytetään vaikka vain yksi kohta oppimista tukien asiaa arvostaen tehdään jokin vastuuta käsittelevä kohta, esim. ryhmätyön ongelmissa

Miten salkkutyö tehdään? projekteista voi muokata salkkutöitä uusi näkökulma ja tavoite oppilaan omistajuus reflektio vertaisarviointi itsearvionti

Past Present Future salkkutyö

Koulupolku

Osa koulupolkua

Mikä on kielipassi? Kielipassi esittää koonnan omistajansa kielitaidosta, todistuksista ja kielenkäytön kokemuksista. Kielipassi esittää kaikki kielet, joissa sen omistajalla on jonkinlaista kompetenssia. Kielipassin sisältö on seuraava: – kielitaidon profiili eurooppalaisen viitekehyksen kuvaustasojen mukaisesti – tiivistelmä kielenoppimisesta ja kulttuurien välisistä kokemuksista – luettelo kielitutkinnoista ja todistuksista

Mitä hyötyä on kielipassista? Taitotasoihin perustuvat viisiportaiset kuvaukset A1, A2, B1, B2, C1, C2, jotka ovat läpinäkyvät ja yhteismitalliset Euroopassa. Peruskoulun opetussuunnitelman kuvauksissa lisäksi moniportaisemmat kuvaukset, mutta ne eivät ole käytössä muualla Euroopassa. Valmistaa itsearviointiin ja oman kielitaidon kuvaamiseen korkeammilla asteilla. Helpottaa kansainvälistä yhteistyötä, esim. jos opettaja laatii englanninkielisen todistuksen tms.

Linkkejä Suomen malli - Ruotsin malli - Euroopan neuvosto –