METROPOLIAN OPINTO-OHJAUSSUUNNITELMA: ”Kokonaisvaltainen, opiskelijakeskeinen opinto-ohjaus” Metropolian opinto-ohjauksen ydintiimi 22.1.2010 1.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Normaalikoulujen lukioiden OPH-rahoitteinen hanke
Advertisements

”Suomalaisen valmennusosaamisen kehittäminen” Valmentaja + Urheilija
Verkko-opetuksen laatutyöpaja Vopla-seminaari
Aikuisopiskelijan ohjaus ammattikorkeakoulussa -hanke
Työ(hön)valmentajat opetuksen tukena
HOPSista Eli mistä tässä onkaan kysymys? TAIKOPEDA
VETURI II Vertaistuutoritapaaminen Kuopio
W w w. a o k k. f i VERKKO-OHJAUS Aihetta tarkastellaan ohjauksen valmistelun ja ennakoinnin sekä opiskelutoiminnan ohjauksen näkökulmasta. HAMK Hanne.
HENKILÖKOHTAINEN NÄYTTÖSUUNNITELMA – HENSU Seija Pajukoski
KORKEAKOULUN JA TYÖELÄMÄN UUSI TOIMINTAKONSEPTI Riitta Konkola.
| | Minne menet aikuisohjaus? –seminaari Elinikäinen oppiminen ja ohjauksen monet muodot Kommenttipuheenvuoro, Savonia-ammattikorkeakoulu.
Verkko-opetuksen laadunhallinta yliopistoissa – millä toimenpiteillä yhdessä eteenpäin Janne Sariola, Annikka Nurkka, Sari Tervonen
LÄHIHOITAJAKOULUTUS tutkinnon laajuus 120 ov
Pirjo Rauhala: Virtuaaliyliopisto - ajankohtaista... 1 Virtuaaliyliopisto - ajankohtaista valtakunnassa ja Tampereella Alustus Virtuaalikielikeskuksen.
Työharjoitteluprosessi Prosessin nimiKuvaus luotu Ty ö harjoittelu Vastuuhenkil ö (t)Kuvaus viimeksi p ä ivitetty Pekka Soive pso, jpl.
TUTKINNONUUDISTUKSEN KESKEISET LINJAUKSET JA VAATIMUKSET Vaasa Katariina Alha/W5W.
PAKOLLINEN KANSAINVÄLISTYMISJAKSO TUTKINTOVAATIMUKSISSA TAVOITE: Opiskelijalla oltava valmiudet työskennellä kansainvälisessä toimintaympäristössä. LÄHTÖKOHTA:
OULUN YLIOPISTO VARHAISKASVATUKSEN KOULUTUS OPETUSHARJOITTELUT
TERVETULOA!. Päivän teemat -Ohjauspalvelut Kareliassa -Karelian kuulumiset -Uudistunut korkeakoulujen yhteishaku -Karelian toimijat ja opiskelijakunta.
VERTAISOHJAUS OSANA AMMATTIKORKEAKOULUN OHJAUSTOIMINTAA Laura Savolainen Metropolia Ammattikorkeakoulun opiskelijakunta METKA
TutKIVA oppiminen verkossa  suunnitellaan ja toteutetaan opetusteknologiaa hyödyntäviä opintoja, joissa sovelletaan tutkivan oppimisen pedagogisia periaatteita.
Koulutuksen keskeyttämisen ehkäisy Pedagoginen kehittämistyö Toukokuu 2014 Sauli Korhonen, Mari Kukkola ja Marja Ruotsalainen.
Laajennetun työssäoppimisen kokeilussa Opiskelijan henkilökohtainen ohjaus Työssäoppiminen laajenee - laajeneeko ohjaus ja tuki?!?
Laurea/AS/2003 Ohjauksen osaaminen Mahdollisuus vastata ohjauksen tarpeisiin tasapuolisuus oikeudenmukaisuus taloudellisuus tavoitteellisuus.
Opettamisesta osaamiseen -seminaari
Hops osana opiskelu- ja asiantuntijuusprosessia Terhi Skaniakos.
Laajennettu työssäoppiminen ©koulutus()eximo5.fi.
KAMU-verkostoseminaari Mai Salmenkangas VAPAAEHTOISTOIMINNASTA OPPIMISEN MALLI METROPOLIASSA.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Kvalitetskriterier i läroavtalsutbildningen Laatukriteerit oppisopimuskoulutuksessa Pasi Kankare
Laajennetussa työssäoppimisessa Opiskelijan henkilökohtainen ohjaus.
Ammattikorkeakoulukirjastojen monimuotoinen toimintaympäristö: Rikkaus ja haaste, osa 1 Maija Koponen Rovaniemen ammattikorkeakoulu FinELib kertoo ja kuuntelee:
Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden linjauksia
Opintojen ohjauksen organisointi
Opettajatuutori (Laurea/ Leppävaara /marata)
Jaakko Lainio Turun Ammattiopistosäätiö Paasitorni, Helsinki
Tuutorointi- ja Vertaistuutorointi- työrenkaiden yhteistapaaminen Tampereella Ryhmätyöskentelyn tuotokset.
OULUN YLIOPISTO VARHAISKASVATUKSEN KOULUTUS OPETUSHARJOITTELUT
Laajennetussa työssäoppimisessa Opiskelijan henkilökohtainen ohjaus.
@Virtuaaliammattikorkeakoulu 5 VirtuaaliAMK - opiskelijan uusi mahdollisuus VirtuaaliAMK - opiskelijan uusi mahdollisuus Annina Korpela, tiedottaja Kehittämisyksikkö.
Ammatillisen opettajan dynaaminen tulevaisuuden työnkuva Yksintekijästä – työyhteisölliseksi osaajaksi Työssäoppimisen ohjaajasta - koulutuksen ja työelämän.
Opettamisesta osaamiseen – kehittämisohjelma Metropoliassa Opettamisesta osaamiseen - kehittämisohjelman avausseminaari Leena Koivumäki,
Esittäytyminen Tuomas Korkalainen Metropolia. Kuka olet? Projektisuunnittelija, Metropolia kulttuuri ja luova ala, elokuvan ja tv:n koulutusohjelma Reititin.
Birgitta Varjonen Työpaja 2. Korkea-asteen ohjaus Johdantopuheenvuoro: Ohjaus palvelujärjestelmänä Oped-Exo Opintojen ohjauksen kehittämishanke.
Näkemyksiä, kokemuksia ja ajatuksia opettajatuutoroinnista Minna Nieminen SAMOK ry. Sisältö: 1) Opettajatuutoroinnin hyödyt opiskelijalle 2) Opettajatuutoroinnin.
OPETUSSUUNNITELMATYÖ POHJOIS-KARJALAN AMMATTIKORKEAKOULUSSA
OPETUS 2500 h TENTIT (300 h) TUTKINTO (O 2 ) (8000 h) OPPIMISTEOT (O 0 ) ( X h) OPPIMINEN (O 1 ) NÄKÖKULMIA OPINTOJEN SEURANTAAN OPPIMISTULOS LAADUNARVIOINNIN.
W5W-toimintaa vuonna 2006 W5W.2 - Matkalla akateemiseksi osaajaksi ( ) Katariina Alha, W5W-projektipäällikkö, Oulun yliopisto Tommi Haapaniemi,
Arkiston nimi:Päiväys:Copyright: OpettajatuutorointiAuli Pekkala Opettajatuutorointi.
Ajatuksia AMK-opintoihin valmentavan koulutuksen sisällöistä Metropolia / Riitta Metsänen.
TUPA –Työpaikkaohjaajien kouluttajakoulutus - kuka kouluttaa ketä?
W w w. h a m k. f i TUPA - Työpaikkaohjaajien kouluttajakoulutus Lähipäivä 4 KEHITTÄMISTILANTEEN ARVIOINTI – TUPA-KEHITTÄMINEN OPETTAJAN TYÖN JA OPPILAITOKSEN.
OPPI SYNTYY YHDESSÄ TEKEMÄLLÄ - EI MONISTAMALLA
Laajennetussa työssäoppimisessa Opiskelijan henkilökohtainen ohjaus.
Helli Kitinoja KOTIKANSAIN- VÄLISTYMISEEN LIITTYVIÄ EETTISIÄ KYSYMYKSIÄ Korkeakoulujen kansainvälisten asioiden hallinnon kevätpäivät Turussa
Ops seminaari Askola.
Arja Tahvola/ VOKKE HENKILÖKOHTAINEN OPINTO- SUUNNITELMA OPINTOJEN OHJAUKSEN NÄKÖKULMASTA.
Välipalaute Moduuli 3 Mitä tästä voimme oppia? Mitä parantaa?
AVOP-opiskelijapalautejärjestelmä OKM/KTPO Kaisu Piiroinen.
LUKION OPETUSSUUNNITELMAUUDISTUS LOPS 2016
Yksilöllisten polkujen toteutuminen
Valma oppisopimuskoulutukseen valmentautuminen
Elinikäinen ohjaus Suomessa
Ohjauspalvelut Tredussa
Joustavat oppimispolut
Hops Oma opintopolku Osaamisen tunnustaminen Valinnaisuus
SOSIONOMI (AMK), 210 op Sosionomi osaa ratkaista sosiaalialan ongelmia sekä ennakoida tulevaisuuden muutoksia. Hän osaa tuottaa ja kehittää asiakaslähtöisiä.
Ohjauksen ja opintojen henkilökohtaistamisen kehittäminen
AMMATTIOSAAMISEN NÄYTÖT KÄYTÄNNÖSSÄ
Arvioinnin linjaukset perusopetuksessa
Osaamisperusteisuus todeksi – käytäntöjä ja työkaluja
Esityksen transkriptio:

METROPOLIAN OPINTO-OHJAUSSUUNNITELMA: ”Kokonaisvaltainen, opiskelijakeskeinen opinto-ohjaus” Metropolian opinto-ohjauksen ydintiimi 22.1.2010 1

Opinto-ohjaussuunnitelman tehtävä Opinto-ohjaustoimintaa kehittävä, organisoiva ja edistävä dokumentti. Metropolian arvojen mukainen toiminta ja arvoja edistävä dokumentti: opinto-ohjauksen korkea laatu syntyy asiantuntijoiden (=metropolialaisten) yhteisöllisen ja avoimen kehittämistyön kautta. Ei pysyvä: yhteisöllisen arvioinnin kautta muuttuva, kehittyvä ja päivittyvä. Kokonaiskuva ja näkemys opinto-ohjauksen kentästä ja merkityksestä. Miten me Metropoliassa ymmärrämme opinto-ohjauksen? Linjaukset klusteritason opinto-ohjaussuunnitelmille. Esitys perustuu valtakunnallisiin ja kansainvälisiin näkemyksiin ja lähteisiin Koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelma 2007-2012 2 2

Lähtökohtia ja periaatteita Tulevaisuudessa opinto-ohjauksen tarve tulee kasvamaan. (mm. opiskelijoiden heterogeeniset taustat, aikuisopiskelijoiden määrän lisääntyminen, opintojen henkilökohtaistaminen (HOPS, AHOT), verkko-opiskelu, projektioppiminen, kansainvälisyys) Opetuksella ja opinto-ohjauksella on sama päätavoite: Opiskelijan ammatillisen kasvun ja hyvän oppimisen tukeminen. Hyvin toimiva opinto-ohjaus lisää opiskelijoiden ja henkilökunnan hyvinvointia sekä vähentää opintojen viivästymistä ja turhia keskeyttämisiä. Opinto-ohjaus on koulutus- ja oppimistoiminnan osa. Opinto-ohjaus ei ole erillistä suhteessa koulutussuunnitteluun. Miten koulutusta, opetusta ja järjestelmiä koskevat ratkaisut tukevat tai estävät opiskelijoiden oppimista ja opintojen edistymistä? Lähtökohtana opiskelijan vastuu omista opinnoistaan ja Metropolian vastuu koulutuksen ja siihen integroituvan opinto-ohjauksen järjestämisestä niin, että opiskelijalla on mahdollisuus rakentaa työelämän kannalta mielekäs tutkinto, joka on suoritettavissa mielekkäässä ajassa. Koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelma 2007-2012 3 3

Kehittämistyön ja opinto-ohjaussuunnitelman tavoitteita Opinto-ohjauksen laadun, saatavuuden, tiedottamisen ja koordinoinnin parantaminen Tarjotaan kaikille opiskelijoille AMK:n määrittelemä minimimäärä opinto-ohjausta ja lisäksi tarpeiden mukaista lisä-ohjausta Opinto-ohjaus kattaa koko opiskelijan oppimispolun rekrytointivaiheesta valmistumiseen ja kaikki opinto-ohjauksen osa-alueet (oppimisen ja opiskelun ohjaus, ammatillisen kasvun ohjaus, henkilökohtaisen kasvun ja kehityksen ohjaus, opintoneuvonta) Ohjaustoimijoiden ohjaustietoisuuden ja ohjausosaamisen kehittäminen Opettajien ohjausroolin vahvistaminen (oppimisen ohjaamisen avainhenkilöitä) Opinto-ohjausresurssien kohdentaminen asiantuntijuuden mukaan tarkoituksenmukaisella ja taloudellisella tavalla Mahdollisten ohjauksellisten katvealueiden ja päällekkäistyön poistaminen Ohjaustoimijoiden asiantuntijuuteen perustuva työn- ja vastuunjako Opinto-ohjauspalveluiden selkeä kuvaaminen asiakkaille suunnitelman pohjalta laadittavassa palvelukuvaus -dokumentissa Metropolian opinto-ohjauskulttuurin ja ohjauksellisen ajattelun kehittäminen: Opinto-ohjaus on koulutus- ja oppimistoiminnan osa. Koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelma 2007-2012 4 4

Kokonaisvaltainen, opiskelijakeskeinen opinto-ohjaus ”Enemmän kuin opo” Opiskelijakeskeisyys/-lähtöisyys Lähtökohtana opiskelija ja opiskelijoiden erilaiset opinto-ohjaustarpeet. Kokonaisvaltaisuus ja osallistaminen Opiskelija saa tarvitsemaansa opinto-ohjausta koko opintopolun ajan kaikilla opinto-ohjauksen sisältöalueilla Opinto-ohjaus on koulutus- ja oppimistoiminnan osa: opinto-ohjauksellinen näkökulma huomioidaan koulutussuunnittelussa, toimintatavoissa, järjestelmissä Opinto-ohjaus suunnitellaan ja toteutetaan verkostoyhteistyönä; erilaiset ohjaustarpeet – ohjaustoimijoiden erilainen osaaminen, eteenpäin ohjaaminen (opettaja ei ole terapeutti), alueiden integroituminen Opinto-ohjaustoimintaa koordinoidaan, suunnitellaan ja arvioidaan keskitetysti (tiimit, koordinaattorit, opinto-ohjausalan asiantuntijat) Proaktiivisuus Opinto-ohjausta ei nähdä vastauksena syntyneisiin ongelmiin (reaktiivisuus), vaan ennakoidaan mahdollisia ongelmia ja tuotetaan sellaisia toimintatapoja ja käytänteitä, joiden avulla ongelmia syntyy mahdollisimman vähän Yhteisöllisyys Välittämisen kulttuurin edistäminen 5 5

Opinto-ohjauksen käsite 1. Ohjaus - ei valmiita neuvoja ja ohjeita keskustelun keinoin tuetaan opiskelijan itsenäistä toiminta- ja päätöksentekokyvyn kehittymistä, muutostilanteiden itsenäistä hallintaa opiskelija on oman elämänsä asiantuntija vältetään valmiiden neuvojen ja ratkaisujen antamista reflektiivinen ohjaus: autetaan opiskelijaa löytämään omat ratkaisunsa (vs. yksisuuntainen neuvonta-, tiedon jakamisen tilanne) sovelletaan ohjausalan menetelmiä ja teorioita edellyttää aikaa, läsnäoloa, kuuntelutaitoa, taitoa tehdä avoimia kysymyksiä 2. Neuvonta neuvotaan sopiva, asiantuntijatietoon perustuva toimintatapa ”Sinun kannattaa kysyä läsnäolovaatimusta suoraan kurssin opettajalta” 3. Tiedon jakaminen annetaan tosiasioihin perustuva tieto ”Seuraava uusintatentti on 4.1.2010” 6

Henkilökohtainen ohjaus Ammatillinen ohjaus Sisäinen ohjauksen asiantuntija Ohjaus ei ole opetukseen liittyvää ohjauksen erityisasiantuntija Ulkopuolinen tai sisäinen Osittain opetustyössä Henkilökohtainen ohjaus Opettaja Opiskelija 1. ohjaustaho 2. ohjaustaho Pohjana Van Esbroeck & Watts 1998 holistinen, opiskelijakeskeinen malli. Ongelma; kuviosta voi saada sen väärän kuvan, että ensin opiskelija menee aina opettajan ohjaukseen ja vasta kolmantena esim. kuraattorin luo. Tarvitsemme opiskelijoiden tarpeita kuvaavan ”piirakkamallin” jossa eri ohjaus-alueet ”saman tasoisia”. Tämän takia luonnostelimme pp.s.2 mallia, joka pohjautuu osaltaan Ritva Mäntylän esitykseen. 3. ohjaustaho Opiskelun ohjaus Holistinen opiskelijakeskeinen ohjausmalli (Watts & Van Esbroeck 1997) 7

OPISKELIJAN OPPIMINEN Henkilökohtaisen kasvun ja kehityksen ohjaus Ammatilllisen kasvun ja urasuunnittelun ohjaus Psyykkinen ja fyysinen hyvinvointi Sosiaalinen hyvinvointi Opintojen ja uran suunnittelu HOPS, AHOT OPETTAJATUUTORI koulutuspäällikkö ja - vastaava opinto-ohjaaja harjoittelun ohjaaja työpaikkaohjaaja kv-ohjaaja opinnäytetyön ohjaaja alumni opiskeluhyvinvointitiimi terveydenhoitaja kuraattori opintopsykologi oppilaitospastori opinto-ohjaaja vertaistuutori METKA OPISKELIJAN OPPIMINEN hakuasiainsihteeri opintoasiainsihteeri opintoneuvoja muu neuvontahenkilöstö opinto-ohjaaja vertaistuutori OPETTAJA opettajatuutori opinto-ohjaaja opinnäytetyön ohjaaja vertaisoppija callidustuutori informaatikko työelämän ohjaaja Käytännön asiat Osaamisen kehittyminen opinnoissa Oppimistaidot Opintoneuvonta Opiskelun ja oppimisen ohjaus Holistinen opinto-ohjauksen kenttä: opinto-ohjauksen pääalueet ja eri alojen esimerkkitoimijoita. LUONNOS 20.11.2009. (Metropolian opinto-ohjauksen osaamistiimin ydintiimi; Mäntylä 2009; Watts & Van Esbroeck 1997; Van Esbroeck & Watts 1998; Vuorinen 2001, 151.)

Haasteita Opinto-ohjaussuunnitelman kehittäminen, jalkauttaminen ja päivittäminen. Miten osallistamme henkilökunnan? Opinto-ohjauskulttuurin, ohjauksellisen ajattelun sisäistäminen osaksi jokaisen metropolialaisen ajattelua; ”Emme tietoisesti lisää opinto-ohjauksen tarvetta puutteellisilla ratkaisuilla.” Henkilökunnan opinto-ohjaustietoisuuden ja osaamisen kehittäminen, mm. opettajien ja opettajatuutoreiden ohjausroolin hyödyntäminen ja vahvistaminen Toimijoiden verkostoyhteistyön organisointi, toiminnan koordinointi ja laadunvarmistus Selkeä ja toimiva työnjako (tehtävät, nimikkeet), jossa huomioidaan ja hyödynnetään ihmisten opinto-ohjauksen asiantuntijuus ja osaaminen ja osaamisen rajat (ohjaus, neuvonta, tiedon jakaminen/päällekkäistyö- katvealueet/resurssointi, työhyvinvointi: epäselvä tehtäväkuva, kuormittavuus, oikeudenmukaisuus, riittävä osallistaminen omaa työtä koskevaan päätöksentekoon) Selkeä ja riittävä tiedottaminen opiskelijoille/palvelukuvaus; mitä, keneltä, milloin, miten.

Opiskelun ja oppimisen ohjaus - Callidus Nykytila Vanhemmat opiskelijat auttavat nuorempia opiskelijoita työpajassa ja myymälässä (Positia) Opiskelijat ovat tuutoreina 40 h työpajassa Opiskelijat antavat palautetta toisilleen töistä Osalla opiskelijoista on paremmat valmiudet toimia vertaisohjaajina

Opiskelun ja oppimisen ohjaus - Callidus Tavoitteet Opiskelija osaa toimia ammatillisissa verkostoissa ja saa työelämävalmiuksia – alan sosialisaatio Keinot Vertaistuutoroinnin rakentaminen opetussuunnitelmien opintojaksoihin osaksi ammatillisen kasvun kehittymistä Ohjauksellisten valmiuksien ja välineiden antaminen opiskelijoille tarpeen Hyvien käytänteiden kartoittaminen Metropoliassa - opintojaksoilla ja opintojen ulkopuolella ”Osakuntatoiminnan” kehittely Metropoliaan Yhdyshenkilöiden löytäminen koulutusohjelmista ” Callidus face book”