UUDISTETTU MAKSUVIIVÄSTYSDIREKTIIVI JA SEN VAIKUTUKSET SUOMESSA

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Tekijänoikeusfoorumi 2011 Markku Lamminluoto Kommenttipuheenvuoro operaattoreihin kohdistuvasta kieltotuomiomenettelystä.
Advertisements

Kun Jumala loi naisen hän oli tullut 6. päivän ylitöihin.
Rakennetukien kesäpäivät Ajankohtaista rakennetukien myönnöstä Kouvola Sanna Koivumäki.
Kansainvälisten opiskelijoiden maahanmuutto Suomen näkökulmasta
Akavalaisten työaikakäytännöt esimerkkejä jäsenliitoista
Työperäistä stressiä koskeva keskusjärjestösuositus Työympäristöseminaari Kiljava Raili Perimäki työympäristöasiantuntija SAK.
Paikallisesta sopimisesta työaikajärjestelyissä
Esimerkki 1, s. 75 (74) € talletettiin pankkiin vuodeksi Korko 3,55 %
Työkaluja ajokyvyn arviointiin
Perhepäivähoitajia koskeva neuvottelutulos
Vesa Lehtelä Jäsenjärjestöpäivät
Tulvadirektiivin esittely Tulvadirektiivityöryhmä Minna Hanski, MMM.
Kohtuullinen korvaus. •Kohtuullinen korvaus tässä yhteydessä tarkoittaa kohtuullista korvausta tekijänoikeuden siirron osalta. •Muissakin tekijänoikeudellisissa.
1 MARKKINAKATSAUS RAHASTOPÄÄOMA SUOMALAISISSA SIJOITUSRAHASTOISSA.
Toimijoiden roolit väitteiden hyväksymisessä ja käyttämisessä Ravitsemus- ja terveysväiteseminaari , Evira, Helsinki Neuvotteleva virkamies Anne.
Arvonlisävero budjetoinnissa
Yhteenveto Pardian raamisopimusneuvotteluista
Tilastotietoja pankkien maksu-järjestelmistä Suomessa
EU ja raha: Budjetin synty Tulot ja menot.
Euroopan unionin kansalaisuus
EU-vaikuttaminen Suomessa
E-lasku  osa tehokasta maksuprosessia
1 Senioreiden säästäminen ja maksutavat 2014 SENIOREIDEN SÄÄSTÄMINEN JA MAKSUTAVAT
KAM-JURIDINEN YHTEISTYÖ Pekka Heikkinen.
TYÖEHTOSOPIMUS JA PALKKA
YK:n lapsen oikeuksien sopimus (LOS)
Suomen kansalaisuus Keskeisiä käsitteitä Kansalaisuuden saaminen
PALVELULAIN VIRANOMAISIIN KOHDISTUVAT VELVOITTEET Mikko Holm Sisämarkkina- ja kuluttajapolitiikan ryhmä 4. marraskuuta 2009.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Valtionavustusten käyttö ja käytön valvonta Yleistä avustusten myönnöstä Valtionavustuspäätös Avustuksen käyttötarkoitus/hyväksyttävät.
 Ulkomaankauppa on aina ollut merkityksellistä Suomelle.  Kokonaisvienti nelinkertaistui vuodesta 1990 vuoteen 2008 asti.  Tavaroiden ja palveluiden.
Tietoturvallisuus osa 6
Ohjeistus työntekijätiedoista
Kauppakeskusturvallisuus - käyttäjät
1 Raha-asioiden suunnitteleminen ja nykyinen rahatilanne Senioritutkimus 2011.
MYA 9114 MATKAILU- JA MAJOITUSPALVELUJEN PERUSTEET
Työsuhteen solmiminen ja päättäminen
Sähköiset hankinnat kuntasektorilla Lainsäädännön kehitys Saila Eskola KTM.
INSPIRE (Infrastructure for Spatial Information in Europe) Tiedotustilaisuus Bryssel KOM(2004) 516 lopullinen 2004/0175 (COD) Ehdotus.
Opintoaikojen rajauslaki WebOodissa Inka Paukku, Tietohallintopalvelut, TaiK.
Itämeri –strategia ja toimenpideohjelmat - mitä uutta odotettavissa Itä-Suomen EAKR – toimenpideohjelman seurantakomitean kokous Kajaani, Neuvotteleva.
Vastavuoroinen tunnustaminen VANK syysseminaari Säätytalo Leila Vilhunen.
ENPI CBC –ohjelmat Kuopio Petri Haapalainen.
Uuden kansainvälisen sopimuksen laatiminen EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Ilmastonmuutos.
Helsinki Elintarvikekuljetus- ja logistiikkaseminaari Teoriasta käytäntöön Pääjohtaja Jaana Husu-Kallio Elintarviketurvallisuusvirasto Evira.
Euroopan talous- ja rahaliitto EMU: Kehitetty jo n. 30 vuotta Ensimmäinen vaihe 1979 => valuuttakurssit Vuonna 1999 kytkettiin 12 maan valuuttakurssit.
FinELib-aineistojen kilpailuttaminen Osa FinELibin aineistoista (vuosittain n aineistoa) kilpailutetaan hankintalain mukaisilla menettelyillä Aineisto.
1 Vammaispalvelut Ann-Mari Einola, johtava sosiaalityöntekijä Kirjoita tähän nimi Dian perustyyli -tilassa: Lisää alatunniste.
Euroopan Unionin perustuslaki ja Lissabonin sopimus EU:n tulevaisuuskonventti valmisteli sopimuksen EU:n perustuslaista Piti tulla voimaan jo 2006, mutta.
Sosiaalimenot ja rahoitus 2009 Esa Arajärvi, Nina Knape.
Moraalinen relativismi Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Elintarvikehuoneistojen riskiperusteisempi ennakkovalvonta - tausta Keskustelutilaisuus Tieteiden talo Veli-Mikko Niemi MMM.
Aalto-yliopisto Professor of Practice OTT Sakari Wuolijoki
MAKSETTU HOTELLIHUONE. SISÄÄNKIRJAUTUMISEN AJANKOHTA. VAHINGON RAJOITTAMINEN. JANIKA KAITO & SUSANNA KAINSALO M2A.
Kesätyöntekijöiden kommentteja Opasnetistä ja ydinvoimatyöstä: ”Kun tulin kesätöihin minulla oli vain jokin suuntaa antava aavistus siitä mitä meinattiin.
TyTAL VAPAAEHTOISET VAKUUTUKSET.
Avioliitto-oikeus  Puolisoiden omaisuuden erillisyys  Nimiperiaate  Yhteisomistusolettama  Velkojien suoja  Omaisuuden erillisvallinnan periaate 
JÄRJESTÖHAUTOMON TILAISUUS INFOA PELIYHTEISÖJEN FUUSIOSTA.
Terveydentilatietojen toimittaminen vakuutuslaitokselle – työtapaturmat, ammattitaudit, liikennevahingot Julkinen terveydenhuolto, yksittäisen hoitokäynnin.
Käytännön tietoa maksuhäiriöistä ja perinnästä
Jyrki Jauhiainen, oikeusministeriö Pellervon Päivä 2004, 5. 4
Parasta palvelua ”kansallinen toiminnan muutos ja uusi tietojärjestelmä” Johanna Mätäsaho.
Oppimateriaalien tekijänoikeudet ja sopimustarpeet
EU lyhyesti 28 jäsenmaan muodostama vapaakauppa-alue
Rahoitusoikeus, luento 3
Oikeudenkäynti Euroopan unionin yleisessä tuomioistuimessa
Oikeudenkäynti Euroopan unionin yleisessä tuomioistuimessa
Verotuksen perusteet – muutoksenhaku 2018
Rautatiealan toimijoiden sidosryhmätilaisuus
VUOKRASOPIMUKSET.
TOIMITUSEHDOT.
Esityksen transkriptio:

UUDISTETTU MAKSUVIIVÄSTYSDIREKTIIVI JA SEN VAIKUTUKSET SUOMESSA Tuomo Antila Lainsäädäntöneuvos Oikeusministeriö

Tausta Alkuperäinen maksuviivästysdirektiivi (2000/35/EY) annettiin vuonna 2000 Direktiivin vaikutukset Suomen lainsäädäntöön olivat suhteellisen vähäisiä: joitakin muutoksia korkolakiin ja vähäisiä tarkistuksia eräisiin muihin lakeihin Muutokset voimaan Suomessa 1.7.2002

Syyt direktiivin uudistamiseen Pitkät maksuviivästykset iso ongelma useissa EU-maissa Erityisesti viranomaiset monissa EU-maissa hitaita maksajia Tavoitteena torjua maksuviivästyksiä entistä tehokkaammin ja siten edistää sisämarkkinoiden toimintaa ja yritysten kilpailukykyä

Valmisteluvaiheet Komission ehdotus 8.4.2009 Euroopan parlamentin IMCO-valiokunnan mietintö 28.4.2010 Ns. ensimmäisen lukemisen sopu neuvoston ja Euroopan parlamentin välillä alkusyksystä 2010 EP:n kanta vahvistettiin 20.10.2010 Neuvosto hyväksyi direktiivin 24.1.2011 Direktiivi julkaistiin virallisessa lehdessä 23.2.2011 (2011/7/EU)

Direktiivin soveltamisala Koskee ”kaupallisia toimia” eli yritysten välisiä tai yritysten ja viranomaisten välisiä toimia, jotka johtavat tavaroiden toimittamiseen tai palvelujen suorittamiseen korvausta vastaan Kattaa sekä kotimaiset että rajat ylittävät toimet Ei koske mm. kuluttajasopimuksia eikä vakuutus- tai vahingonkorvauksia

Direktiivin soveltamisala Palvelun käsitettä ei ole direktiivissä määritelty EU-oikeudessa ”palvelu” ymmärretään yleensä laajaksi yleiskäsitteeksi Kattanee myös esim. finanssialan palvelut ja vuokrasopimukset

Direktiivin luonne Direktiivi on luonteeltaan minimiharmonisoiva eli jäsenvaltiot voivat pitää voimassa tai saattaa voimaan säännöksiä, jotka ovat velkojalle edullisempia kuin direktiivi edellyttää

Täytäntöönpano Direktiivi on pantava kansallisesti täytäntöön viimeistään 16.3.2013 Komissio on vedonnut jäsenvaltioihin, että ne panisivat direktiivin täytäntöön nopeammin

Täytäntöönpano OM:n työryhmä valmistelee säännöksiä, joilla direktiivi pantaisiin täytäntöön Työryhmän mietintö luovutetaan joulukuussa 2011 Lausuntokierros -> HE vuonna 2012 Lait voimaan vuoden 2012 lopulla – maaliskuussa 2013

Maksuaika B2B-sopimuksissa Oikeus viivästyskorkoon alkaa: sovittua maksupäivää seuraavasta päivästä tai jos maksupäivää ei ole määrätty sopimuksessa, pääsääntöisesti 30 päivän kuluttua siitä päivästä, jona velallinen on vastaanottanut laskun tai sitä vastaavan maksuvaatimuksen Ei aiheuttane muutostarpeita korkolain vastaaviin säännöksiin

Maksuaika B2B-sopimuksissa Jos tavaran tai palvelun sopimuksenmukaisuus on varmistettava hyväksymis- tai tarkistusmenettelyssä, menettely saa kestää enintään 30 päivää, jollei nimenomaisesti toisin sovita ja edellyttäen, ettei se ole velkojan kannalta selvästi kohtuutonta. Sopimuksessa määrätty maksuaika ei saa ylittää 60 päivää, jollei sopimuksessa nimenomaisesti toisin sovita ja edellyttäen, ettei se ole velkojan kannalta selvästi kohtuutonta. Alustava näkemys Suomen kannalta se, että säännökset ovat käytännössä aika merkityksettömiä (pitemmät määräajat aina mahdollisia, jos siitä nimenomaisesti sovitaan, kunhan ehto ei ole selvästi kohtuuton).

Maksuaika B2PA-sopimuksissa Kun velallinen on viranomainen, maksuaika ei saa ylittää direktiivissä säädettyä määräaikaa, joka on pääsääntöisesti 30 päivää laskun tai sitä vastaavan maksuvaatimuksen vastaanottamispäivästä. Maksuajaksi voidaan kuitenkin sopia enintään 60 päivää, jos siitä sopimuksessa nimenomaisesti sovitaan ja edellyttäen, että se on objektiivisesti perusteltua sopimuksen erityisluonteen tai -piirteiden vuoksi. Hyväksymis- tai tarkistusmenettelyn enimmäiskesto kuten B2B-sopimuksissa. Vaatii Suomessa uutta sääntelyä viranomaisten maksuajoista.

Maksuaikataulut Direktiivi ei rajoita osapuolten mahdollisuutta sopia kansallisen lain mukaisesti maksuaikatauluista, joiden mukaan maksut suoritetaan maksuerissä Laajentaa huomattavasti sopimusvapautta verrattuna edellä esitettyihin tiukkoihin pääsääntöihin

Viivästyskorko Lakisääteisen viivästyskoron on oltava viitekorko korotettuna vähintään 8 prosenttiyksiköllä (+ 1 %-yksikkö nykyiseen verrattuna) Sopimusehto tai -käytäntö, jonka mukaan viivästyskorkoa ei voida lainkaan periä, on katsottava selvästi kohtuuttomaksi. Vaatii Suomessa muutoksia viivästyskorkoa koskeviin säännöksiin. Huom. Velvoitteet rajoittuvat vain direktiivin soveltamisalaan. Kansallisesti harkittava, rajataanko muutokset vain direktiivin soveltamisalaan.

Perintäkulut Jos maksu viivästyy siten, että velkojalle syntyy oikeus viivästyskorkoon, hänellä on samalla automaattisesti oikeus myös 40 euron vakiokorvaukseen perintäkuluista. Vakiokorvauksen saaminen ei edellytä mitään perintätoimia.

Perintäkulut Jos saatava erääntyy useissa erissä, kullekin viivästyneelle erälle saa periä 40 euroa. Jos perinnästä on tosiasiassa aiheutunut kuluja yli 40 euroa, korvataan todelliset kohtuulliset perintäkulut. Jos vaaditaan korvausta perintäkuluista esim. 100 euroa, kulujen määrä täytyy selvittää ”nollasta lähtien”, ei pelkästään 40 euron ylittävältä osalta.

Perintäkulut Sopimusehdon tai -käytännön, jonka mukaan perintäkuluista ei voi saada korvausta direktiivin mukaisesti, presumoidaan olevan selvästi kohtuuton Todistustaakka sopimusehdon kohtuullisuudesta siis ehtoon vetoavalla Direktiivin perintäkulusäännökset edellyttävät muutoksia perintälakiin.

Perintäkulut Oikeus 40 euron korvaukseen maksun vähänkin myöhästyessä saattaa periaatteessa johtaa siihen, että nykyistä useammin on olennaista tietää, onko maksu tullut velkojalle ajoissa vai ei Korostaa oikea-aikaisuuden merkitystä paitsi maksajalle myös maksunvälittäjänä toimivalle pankille jos pankki laiminlyö noudattaa maksupalvelulain mukaisia toteuttamisaikoja ja maksu tämän vuoksi viivästyy, pankki voi joutua vastuuseen viivästysseuraamuksista Mutta kuinka moni velkoja on kiinnostunut päivän tai parin viiveestä?

Direktiivin käytännön vaikutuksista Tosiasiallisia vaikutuksia vaikea ennakoida Suomessa maksukulttuuri on jo ennestään niin täsmällistä, että lainsäädännön muutoksilla tuskin on siihen suurta vaikutusta Nähtäväksi jää, riittääkö direktiivi muuttamaan eteläeurooppalaista maksukulttuuria täsmällisemmäksi