Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Arvonlisävero budjetoinnissa

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Arvonlisävero budjetoinnissa"— Esityksen transkriptio:

1 Arvonlisävero budjetoinnissa

2 Arvonlisävero välillinen vero, joka sisällytetään tuotteesta maksettavaan hintaan yrityksen näkökulmasta läpikulkuerä, joka vaikuttaa yrityksen rahavirtoihin Ei ole yritykselle tuloa tai menoa Jää lopullisen kuluttajan kustannukseksi

3 Myynnin arvonlisävero
Arvonlisävero lisätään myytävän tuotteen verottomaan hintaan Myyntituotto yritykselle % alv => myyntihinta asiakkaalle 124 €. Laskulle myytäessä yritykselle muodostuu siis 124 euron suuruinen myyntisaaminen asiakkaalta (=> Taseen myyntisaamisissa alv mukana), mutta yrityksen tuloa siitä on vain 100 (=> myyntitulo tulosbudjetissa)

4 Myynnin arvonlisävero
Asiakas siis maksaa tuotteesta yritykselle 124 (=>Rahaa kassaan rahoitusbudjetissa), Yritys tilittää myynnin arvonlisäveron myyntiä seuraavan toisen kuukauden 12. päivään mennessä (=> vaikuttaa rahoitusbudjetin kassavirtoihin) Tilitykseen saakka maksamaton alv on velkana taseessa.

5 Hankintojen arvonlisävero
Yrityksen ostaessa toisilta yrityksiltä arvonlisäverollisia tuotteita tai palveluja, näiden hintaan sisältyy arvonlisäveroa, jonka siis yritys joutuu maksamaan Ostohintojen yhteydessä maksamansa arvonlisäveron yritys saa vähentää myynnistä aiheutuvista arvonlisäveroista, joten yrityksen kustannukseksi jää vain arvonlisäveroton hinta

6 Hankintojen arvonlisävero
Esimerkki: Ostettu tuote, jonka arvonlisäverollinen ostohinta on 49,60. Tähän sisältyy 24%:n alv-kannan mukaan arvonlisäveroa 9,60, joka saadaan vähentää myynnistä suoritettavasta arvonlisäverosta. Jos tuote hankittu velaksi, hankinnasta aiheutuva ostovelka pitää sisällään arvonlisäveron. (=> Taseen ostoveloissa)

7 Hankintojen arvonlisävero
Yritys siis maksaa toimittajalle arvonlisäverollisen summan 49,60 (=>huomioitava rahoitusbudjetissa ostojen kassastamaksuissa) Hankintameno yritykselle on 40 (=> tulosbudjettiin alviton summa) Vähennettävä alv 9,60 vähentää ko. kuukaudelta myynnistä suoritettavaa arvonlisäveroa (huomioitava taseen alv-velassa ja siten myös alv-maksun suuruudessa rahoitusbudjetissa)

8 Hankintojen arvonlisävero
Huomaa, että koska alv saadaan vähentää myös pitkävaikutteisten tuotannontekijöiden hankinnoista, hankintamenoksi ja siten poistopohjaksi näissä jää arvonlisäveroton hinta. kiinteistökauppa ja pääsääntöisesti kiinteistöjen vuokraustoiminta ovat arvonlisäverotonta toimintaa. Edustuskuluista ja henkilöautoihin kohdistuvista menoista (yleensä) ei alvia saa vähentää.

9 Yhteenveto Tulosbudjetin erät ovat arvonlisäverottomia
Poikkeus henkilöauto ja edustus Rahoitusbudjetissa arvonlisävero vaikuttaa: Myynnin kassaan maksuihin (arvonlisäverollisia) Ostojen ja muiden arvonlisäverollisten hankintojen kassasta maksuihin (arvonlisäverollisia) Arvonlisäverotilityksiin, jotka tapahtuvat arvonlisäverovelan syntymistä seuraavan toisen kuukauden aikana. (Esim. tammikuun alv maksetaan maaliskuussa)

10 Yhteenveto Taseessa Aktivoidut menot ovat arvonlisäverottomia (Rakennukset, koneet ja kalusto ja varasto) Myyntisaamiset ja ostovelat ovat arvonlisäverollisia Tase-erään Muut velat sisältyy tilittämätön arvonlisäverovelka (Yleensä kahdelta edeltävältä kuukaudelta. (Jos vähennettävä arvonlisävero > myynnistä suoritettava alv => tase erään Muut saamiset syntyy arvonlisäverosaaminen)


Lataa ppt "Arvonlisävero budjetoinnissa"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google