Opiskelijan henkilökohtainen ohjaus

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
2. Työssäoppimisen ja näyttöjen järjestäminen sekä toteuttaminen
Advertisements

Opiskelijan arvioinnin kokonaisuus työssäoppimisjaksolla
Laajennetun työssäoppimisen kokeilut auto ja logistiikka
Wilma ja työssäoppiminen Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä.
LAAJENNETTU TYÖSSÄOPPIMINEN 2+1 MALLI
- Opettajan materiaali
Työpaikkaohjaajakoulutus
2+1-mentorointi Liisa Uusitalo
4. Opiskelijan osaamisen arviointi työpaikoilla
5.1 Näyttöjen tuloon voi varautua Tarkastelemalla  vastaako opetussuunnitelma työelämän tarpeita opetussisällön, -menetelmien tarpeita opetussisällön,
Opiskelijan arviointi työpaikalla
HENKILÖKOHTAINEN NÄYTTÖSUUNNITELMA – HENSU Seija Pajukoski
TYÖPAIKKAOHJAAJIEN KOULUTUSOHJELMAN PERUSTEET 2 OV Aineisto koottu Heli Korkiakosken ( ) materiaalista.
LAAJENNETTU TYÖSSÄOPPIMINEN 2+1 MALLI
Joustava työssäoppimispolku TO La-To La-To TO La-To HOPS La-To HOJKS ROPS.
Työssäoppimisen (TOP) prosessi
Aloitus info • Ryhmänvastaavat pitävät ryhmälleen aloitusinfon laajennetusta työssäoppimisesta • Opiskelijat saavat oppimis- ja työkokemuskansion.
4. Opiskelijan oppimisen arviointi työpaikoilla
Laajennettu työssäoppiminen:
Täydennyskoulutus Yhdessä tekemällä – hanke 2010
LÄHIHOITAJAKOULUTUS tutkinnon laajuus 120 ov
Laajennetun työssäoppimisen kokeilut Sirkka Hulkkonen
OPISKELIJAN ARVIOINTI työssäoppiminen näyttö
MIKÄ ON TOPKAUHA? TOPKAUHA. MIKÄ ON TOPKAUHA? TOPKAUHA on suomalaisten asiantuntijoiden kehittämä työssäoppimisjärjestelmä kaupan ja hallinnon alalle:
Ajatuksia työpaikkaohjaajalle Hotelli-, ravintola- ja catering-alan opiskelijan ohjaamisesta ja motivoinnista työpaikalla.
Miten menetellä ongelmatilanteissa
Työssäoppimisen ohjaus
OPISKELIJAA TUKEVA PALAUTE
TutKIVA oppiminen verkossa  suunnitellaan ja toteutetaan opetusteknologiaa hyödyntäviä opintoja, joissa sovelletaan tutkivan oppimisen pedagogisia periaatteita.
Laajennetun työssäoppimisen kokeilussa Opiskelijan henkilökohtainen ohjaus Työssäoppiminen laajenee - laajeneeko ohjaus ja tuki?!?
SMART Alanko, Jacoby, Silander, Kainulainen Miksi?
Laajennettu työssäoppiminen sosiaali- ja terveysalan perustutkinnossa Itsearviointi Tiivistelmä tuloksista.
© KAINUUN AMMATTIOPISTO Laajennetun työssäoppimisen kokeilut – Kainuun ammattiopisto
Ohjaa ja kannusta OK–koulutus 2 op Arvioi ja innosta AI–koulutus 2 op
1 Invalidiliiton Järvenpään koulutuskeskus Työvalta / Kaarnakorpi, Laine, Muotka, Ovaska ”Tekemällä oppii!” - Liiketalouden perustutkinto.
Laajennetussa työssäoppimisessa Opiskelijan henkilökohtainen ohjaus.
TOPLaaja Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto Porvoo International College.
ATOT TYÖSSÄOPPIEN ATTO-AINEIDEN TYÖVALTAISTAMINEN, ESIM. TYÖPAJAT, YHTEISOPETTAJUUS KENELLE? KAIKILLE TEKEMÄLLÄ OPPIVILLE MITÄ TARKOITTAA? KAIKKI ATOT.
Ammattiosaamisen näyttö -prosessi
Opettajatuutori (Laurea/ Leppävaara /marata)
Jaakko Lainio Turun Ammattiopistosäätiö Paasitorni, Helsinki
Laajennetussa työssäoppimisessa Opiskelijan henkilökohtainen ohjaus.
© KAINUUN AMMATTIOPISTO Laajennetun työssäoppimisen kokeilut Jatkohanke – Kainuun ammattiopisto
Työssäoppiminen eli TOP
ATOT TYÖVALTAISESTI Työssäoppien Yhteisopettajuutta hyödyntäen
Yksilölliset polut / laajennettu työssäoppiminen
Laajennetun työssäoppimisen kokeilut sähkö ja elektroniikka, kone ja metalli, auto ja logistiikka Laajennetun työssäoppimisen kokeilut, Unto Tervo
Kokkolan ammattiopisto
Laajennettu työssäoppiminen lähihoitajakoulutuksessa
LAAJENNETTU TYÖSSÄOPPIMINEN 2008 – 2011 Laajennettu työssäoppiminen –hankkeen tavoitteet osana valtakunnallista työssäoppimisen kehittämishanketta Vertaisarviointi.
LAAJENNETUN TYÖSSÄOPPIMISEN 2+1-MALLI Sähköala. Laajennetun työssäoppimisen 2+1malli  tarjoaa vaihtoehtoisen tavan ammatillisen perustutkinnon suorittamiseen.
OHJAUSKARTOITUKSEN / PUIMALAN TOTEUTUS  Tavoitteena saada tarkempaa tietoa työssäoppimisen ohjauksen tilanteesta ja kehittämishaasteista alakohtaisesti.
LAAJENNETTU TYÖSSÄOPPIMINEN toimintasuunnitelma Etelä-Savon ammattiopisto.
E N E M M Ä N O S A A M I S T A LAAJENNETTU TYÖSSÄOPPIMINEN, La - To OPH:n valtakunnallinen hanke La-To kokeilu ollut Hyvinkäällä
Henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman Tarkistaminen 1. vuoden keväällä Opintopolun rakentaminen - Opiskelija - Ryhmänohjaaja/opinto-ohjaaja - Työpaikkaohjaaja.
ATATVER Ammattitaito työssäoppimalla ja verkossa.
TUPA –Työpaikkaohjaajien kouluttajakoulutus - kuka kouluttaa ketä?
Laajennetun työssäoppimisen kokeilussa Opiskelijan henkilökohtainen ohjaus Työssäoppiminen laajenee - laajeneeko ohjaus ja tuki?!?
Laajennetussa työssäoppimisessa Opiskelijan henkilökohtainen ohjaus.
L AAJENNETUN TYÖSSÄOPPIMISEN KOKEILUT AUTO JA LOGISTIIKKA.
TopTen -hanke Erityistä tukea tarvitsevat opiskelijat ja työvalmentajamalli Tuija Partanen.
Nuorten oppisopimus 2+1 malli viimeinen vuosi oppisopimuksella
Tietoa ammattiosaamisen näytöistä AMMATTIOSAAMISEN NÄYTÖT Riitta Karvonen.
Opettaja/ryhmänohjaaja Koulutusalan opettajatiimit Koulutusalajohtaja Opiskelija 2. Opiskelija tekee Läheltä piti- ilmoituksen Koulutuspäällikkö 3. Jos.
LARK-laadunhallinnan arviointia opiskelijoille
Valma oppisopimuskoulutukseen valmentautuminen
Työelämälähtöisyys Valmassa
Erityisopiskelijan työssäoppimisen ohjauksen malli SATAEDUSSA
Opettajien valmentaminen työpaikkaohjaajien kouluttajiksi
AMMATTIOSAAMISEN NÄYTÖT KÄYTÄNNÖSSÄ
Esityksen transkriptio:

Opiskelijan henkilökohtainen ohjaus Työssäoppiminen laajenee - laajeneeko ohjaus ja tuki?!? laajennetun työssäoppimisen kokeilussa

OHJAUSPROSESSI… ENNEN TYÖSSÄOPPIMISEN ALKUA *Opettaja tiedottaa mahdollisuudesta opiskella työssäoppimispainotteisesti (HOPS). Opiskelija/huoltaja/opettaja/opo/työpaikkaohjaaja ilmaisee tarpeen työssäoppimispainotteiseen opiskeluun, esim. keskeyttäneen opinnot saadaan näin päätökseen. Opettaja ohjaa työssäoppimispaikan hakemisessa ja opastaa työelämävalmiuksiin. Opettaja arvioi työssäoppimispaikan soveltuvuuden. Opettaja huolehtii: työssäoppimisen järjestämissopimus, työssäoppimisen sopimus, vakuutusasiat, ilmoitus työsuojelupiirille. Opettaja ohjeistaa ammattiosaamisen näyttöihin. Ohjausprosessi (jokaiseen hyvä käytäntö, muista myös yksilö/ryhmäkohtaiset kokemukset):Ennen, alussa, aikana, lopussa ja päättymisen jälkeen *Opettajalla tarkoitetaan tässä esityksessä ylipäätään toisen asteen oppilaitosten eri rooleja.

…OHJAUSPROSESSI… TYÖSSÄOPPIMISEN ALUSSA Opettaja soittaa työpaikalle ja sopii käyntiajan. Opettaja perehdyttää opiskelijan ja työpaikkaohjaajan laajennettuun työssäoppimiseen. Yhdessä määritellään työssäoppimiselle tavoitteet (TOPS) ja käydään läpi arviointikriteerit ja ammattiosaamisen näytöt. Työpaikkaohjaaja tiedottaa opiskelijan tulosta työpaikalle, perehdyttää tehtäviin ja esittelee työkaverit. Opiskelija noudattaa sovittuja työaikoja.

…OHJAUSPROSESSI… TYÖSSÄOPPIMISEN AIKANA Opettaja ohjaa opiskelijan oppimisprosessia ja työpaikkaohjaaja ohjaa opiskelijan työn tekemistä tavoitteiden suuntaisesti. Motivointia, kannustusta! Opiskelija noudattaa sopimusta: tekee sovitut tehtävät, täyttää oppimispäiväkirjaa, perehtyy ammattiosaamisen näyttöön. Työpaikkaohjaaja valmentaa myös näyttöön. Ohjauskäynnin yhteydessä väliarviointi sovittujen tavoitteiden saavuttamisesta. Opettaja antaa mahdolliset täydentävät oppimistehtävät.

…OHJAUSPROSESSI… TYÖSSÄOPPIMISEN LOPPUVAIHEESSA Yhdessä käydään arviointikeskustelu työssäoppimisen tavoitteiden saavuttamisesta. Työssäoppimisen ja ammattiosaamisen näyttöjen arviointi: opiskelija-opettaja-työpaikkaohjaaja (kolmikanta) Opettaja huolehtii arvioinnin viemisestä oppilashallintojärjestelmään.

…OHJAUSPROSESSI TYÖSSÄOPPIMISEN PÄÄTYTTYÄ Palautekyselyt opiskelijalle, opettajalle ja työpaikkaohjaajalle Arviointi- ja palautetieto dokumentoidaan Palaute opettajatiimeille toiminnan kehittämistä varten. Roolit: opiskelija, opettaja, työpaikkaohjaaja (jokaisen tehtävät, vastuut): Ennen, alussa, aikana, lopussa ja päättymisen jälkeen.

Roolit prosessikaaviossa - Opiskelijan ohjauksen malli: YSAO YSAOn malli

Ohjauksen prosessi LAVA-LATU-LAKI-mallissa (TTS)

KUULUMISIA KENTÄLTÄ… OPISKELIJOIDEN AJATUKSIA LAAJENNETUSTA TYÖSSÄOPPIMISESTA positiivinen näkemys: hyvä menetelmä Oppivat hyvin ja pitivät (monipuolisista) tehtävistä. Saaneet tehdä enemmän kuin koulussa. Hyvä juttu, jota pitää jatkaa. Pitäisi tiedottaa enemmän. Työpaikalla ohjaaminen ei ole ollut ainoastaan yksittäisen henkilön varassa, vaan useampi työntekijä on osallistunut ohjaamiseen On saanut neuvoja asioiden toteuttamisessa, vastauksia runsaisiin kysymyksiin ja perusteluja siihen miksi kannattaa tehdä näin eikä noin Wikissä on tallessa tiimin opiskelijoiden haastattelu vastaukset, näistä ideaa, konkreettisia kokemuksia esitykseen.

…KUULUMISIA KENTÄLTÄ ”Kun tietää tosissaan mitä tekee ja sitä tekee tarpeeksi usein niin kyllähän asiat pikkuhiljaa jää mieleen, eikä tarvitse enää kysellä. Ja saa samalla myös itseluottamusta!” Esim. lukion tai toisen ammatillisen tutkinnon suorittaneilla ilman laajennettua työssäoppimista olisi "reikäinen / hyppytunti”-lukujärjestys mahdollisuus valmistua nopeammin lisää työllistymisen mahdollisuutta -> työssäoppimisjakson ansiosta on syntynyt työsuhde alkuopastukseen kaivataan lisää tietoa, erityisesti kun opiskelija menee räätälöidysti eikä muun ryhmän kanssa samaan aikaan opiskelijoille oli merkitty poissaoloja oppilaitoksesta -> tiedonkulun ongelmia

Loppupäätelmiä Alkuohjauksen merkitys on erittäin tärkeä! Ohjausta tarvitaan aina, kun opiskelijan elämään, oppimiseen yms tulee jokin muutos. Määrä ei korvaa laatua. Jos alkuohjaus ontuu ja pelisäännöt jäävät epäselviksi, ohjausta tarvitaan työssäoppimisen edetessä moninkertaisesti. Ohjaaminen ei ole yhden ihmisen tehtävä.