Työterveyshuollon järjestäminen Henkilökohtaisen avustajan työnantajalle Työterveyshoitajat Taru Eerola, Anne Laatikainen, Jaana Niemi ja Merja Koivisto.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Hyvinvointia työstä.
Advertisements

Yhdessä työkyvyn tukena – TELAn koulutuskiertue
Työnantajan velvollisuudet käytännössä
Työkyvyn tukeminen pientyöpaikoilla
Varhainen puheeksiotto/ varhaisen tuen malli
Hallituksen esitys 67/ / Pirkko Mäkelä-Pusa.
TaiKin Henki -talo TYÖKYKY työ Esimiestyö ja johtaminen työn sisältö työ-yhteisö arvot asenteet motivaatio ammatillinen osaaminen terveys EFQM kokonais-
Työkyvyn tuki- nettityökirja
Työ(hön)valmentajat opetuksen tukena
Osatyökykyisten työssä jatkamisen tukeminen työterveysyhteistyössä
Työhyvinvointi PK-yrityksessä Leena Niemistö toimitusjohtaja LT, fysiatri Munkkivuori Kamppi Lassila.
Työsuojelu Henkilökohtaisen avun miniseminaari
Hyvinvointia työstä.
Yliopistojen 26. työsuojelupäivät 9. –
Työpaikkaselvityskäytännön muutos HUS:ssa
Kelan palvelut Pia Kankare
90 päivän sääntö – sairauspäivärahan maksaminen työkyvyttömyyden pitkittyessä - sairausvakuutuslain ja työterveyshuoltolain muutokset Voimaan
TYÖTERVEYSHUOLTO Liisa Lempiäinen Työterveyshuollon ylilääkäri
Työturvallisuus ja sairastuminen
JAMIT-hanke Työurien jatkamisen tuki Sosiaali- ja terveysministeriö ja Euroopan sosiaalirahasto Pirkko Mäkelä-Pusa Kuntoutussäätiö.
Kelan mahdollisuudet tukea vammaisen tai osatyökykyisen työllistymistä
Työluotsityö työterveyshuollossa – kokemuksia
TYÖSSÄ VOI JAKSAA MYÖS OSATYÖKYKYISENÄ Jyväskylä
Hyvinvointia työstä KP Martimo: HTTHK ja työssä jatkaminen
YHDISTYSTYÖNANTAJAN JÄRJESTÄMÄ TYÖTERVEYSHUOLTO KÄYTÄNNÖSSÄ
Työluotsityö työterveyshuollossa – kokemuksia
Työssä olemassa olevalla työkyvyllä Työssä jatkamisen tuki ja osatyökykyratkaisujen edistäminen.
Kelan kuntoutusmahdollisuudet työttömille ammatillinen kuntoutus 21. 9
Työkyvyn tuki-nettiopas
TULE-vaarojen tunnistaminen ja hallinta työssä
TYÖTERVEYSHUOLTO MUKANA HYVISSÄ RATKAISUISSA
Työterveyshuollosta apua jaksamiseen Maatalousyrittäjien eläkelaitos 2013.
Kuntoutuspalveluohjaus – työkyvyn tukemisen prosessi
Yleislääkäripäivät 2013: Kollegan työkyky
Työssä selviytymisen malli Itella konsernissa
Esa Niinisalo Koillismaan Osuuskauppa Vaarojen arviointi Koillismaan Osuuskaupassa -Vaarojen arviointi on systemaattista toimintaa. -Ohjeistettu.
Hoitoonohjaus – syntipukin kohtalo vai mahdollisuus parannukseen? Projektipäällikkö Antti Hytti, Elämäntapaliitto , Helsinki.
TYK Työkykyä ylläpitävä ja parantava valmennus
Työkyvyn tukemisen keinot työpaikalla ja kuntoutukseen ohjaaminen
STANDARDI 4:N SOVELTAMINEN KÄYTÄNNÖSSÄ: Henkisen kuormittumisen hallintamallin kehittäminen ESSHP:ssä Eeva Häkkinen TtM Hankekoordinaattori
Työturvallisuus s. 50 – 53 tIrEZ7hZ_Dw.
Työsuojelulautakuntien valtakunnallinen seminaari , Säätytalo.
SAK tänään ja huomenna 1 Ajankohtaista työterveyshuollosta SAK:N 20. TYÖYMPÄRISTÖSEMINAARI Kari Haring Asiantuntijalääkäri SAK ry.
JAMIT-hanke Työurien jatkamisen tuki
Työolosuhteiden järjestelytuki Laki julkisesta työvoima- ja yrityspalvelusta 10 luku 3 § VnA JTYPL, 9: Ohje JTYPL, sivut 275, , ja.
TYÖKYKY TYÖNTEKIJÄN VOIMAVARAT s * Terveys, elintavat, lepo * Osaaminen, kehittyminen * Arvot, asenteet, motivaatio * Elämäntilanne TYÖN VAATIMUKSET.
Kuntoutusyhteistyö työterveyshuollon korvaamisen näkökulmasta Leila Koskela Suunnittelija, Terveydenhuoltoetuuksien osaamiskeskus
RAAHEN SEUDUN HYVINVOINTIKUNTAYHTYMÄ
Osatyökykyisille tie työelämään
TYÖTERVEYTTÄ TUKEMASSA
O0525KO TYÖIKÄISTEN KUNTOUTUS JA KUNTOUTUSOHJAUS
Työkykyä edistävä toiminta
Polut hoitoon ja kuntoutukseen OTE7 projekti – Toimintamallin prototyyppi Leini Sinervo ja Nina Nevala.
Työterveyshuollon tavoitteena on:
Palveluiden pohjana pärjäävyys – kuinka rakentaa Lapset puheeksi -työhön pohjautuva palvelurakenne? Mika Niemelä.
Työhyvinvointi …turvallista, terveellistä ja tuottavaa työtä, jota ammattitaitoiset työntekijät ja työyhteisöt tekevät hyvin johdetussa organisaatiossa.
Työura osatyökykyisenä
Uraohjauspalvelut työkyvyn muutostilanteissa
Työssä olevan työ- ja toimintakyvyn arviointi työterveyshuollossa
OTE maakunnassa – Polut kuntoon
Saumaton hoitoketju ja kuntoutuspolku työikäiselle – Keski-Suomi
Satakunnan polut hoitoon ja kuntoutukseen -hanke
PÄHEE OTE Satu Laakoli Kela.
Suomen Ensiapukoulutus
Mallit työllistymiseen ja osallisuuteen
Kuntouttava työtoiminta ja työllistetyt Sauvon kunnassa
Mieslahden myymälä 1917.
KOULUTERVEYDENHUOLLON TEHTÄVÄT Oppilaan terveyden ja hyvinvoinnin
Työhyvinvointia varhaiskasvatuksessa
Terveyttä työpaikoille – suositukset
Esityksen transkriptio:

Työterveyshuollon järjestäminen Henkilökohtaisen avustajan työnantajalle Työterveyshoitajat Taru Eerola, Anne Laatikainen, Jaana Niemi ja Merja Koivisto 2.5.2019

Työterveyshuollon sopimus: Työnantajan on tehtävä sopimus työterveyshuoltopalvelujen tuottajan kanssa lakisääteisestä työterveyshuollosta. Sopijaosapuolten yhteystiedot. Pihlajalinnalla on oma sopimustiimi ja sopimusten teosta vastaava henkilö. Lakisääteinen sopimus tarkoittaa ennaltaehkäisevää työterveyshuoltoa mm. työpaikkakäyntiä, terveystarkastuksia ja työterveysneuvotteluja, työkyvyn hallintamalleja. • 3 kuukauden irtisanomisaika. • Työnantajan tulee ilmoittaa työntekijöiden muutokset omalle työterveyshoitajalle, kuten muistakin työterveydellisistä asioista.

Työterveyshuollon sopimus: Vastuutiimi eli työpaikalle nimetty työterveyshoitaja, työterveys-lääkäri, työpsykologi ja työfysioterapeutti Työfysioterapeutin palvelut 1-3 käyntiä per työntekijä/vuosi Ergonominen erityisselvitys Työterveyspsykologin palvelut - 1-3 käyntiä per työntekijä/vuosi Rokotukset (perus- ja työperäisen riskin perusteella annettavat rokotukset mm. kausi-influenssarokotus riskinarvion perusteella)

Työterveyshuollon sopimus Samalla työntekijällä voi olla useita eri työnantajia. Tuolloin samalla työntekijällä voi olla myös eri työterveyshuoltopalveluja. Työntekijän kanssa on hyvä sopia tarkastusasioista, miten ne käytännössä hoidetaan.

Työterveyshuoltolaki (1.1.2002) Työnantajalla työterveyshuollon järjestämisvelvollisuus Laki korostaa tiiviimpää yhteistyötä työterveyshuollon tavoitteiden saavuttamiseksi, uusi asetus v. 2014 Tavoitteena on ehkäistä työstä ja työoloista johtuvia terveyshaittoja sekä edistää työkykyä ja terveyttä Sairaanhoito ei kuulu lakisääteisyyden piiriin

Työterveyshuoltotoiminta: Työpaikkaselvityksen yhteydessä arvioidaan työn terveellisyys ja turvallisuus, tehdään riskienarviointi ja suunnitellaan työntekijöiden terveystarkastukset sekä sovitaan työkyvyn hallintamalleista (Varhaisen tuen malli ja Päihdeohjelma). Työpaikkaselvitykseen osallistuu työnantaja, työntekijä(t) ja työterveyshoitaja. Tarvittaessa selvitykseen osallistuu työnantajan yhteyshenkilö. Selvitys tehdään yhdessä keskustellen ja samalla käydään läpi työtilat ja työssä tarvittavat apuvälineet. Työpaikkaselvitysraportin ja toimintasuunnitelman tekee työterveyshoitaja, työnantajalle allekirjoitettu palaute. Toimintasuunnitelmaan kirjataan mm. työn kuvaus, terveystarkastusten sisältö ja sopimuksen sisältöä. Toimintasuunnitelma tehdään yleensä 5 vuodeksi.

työterveyshuoltotoiminta Terveystarkastuksiin kutsutaan sovituin väliajoin. Työ voi olla hyvin kevyttä esim. harrastuksissa avustamista tai sitten ympäri vuorokauden tarvittavaa apua. Työn riskien mukaan määräytyvät tarkastusten sisältö sekä tarkastusväli. Työpaikalle voidaan tehdä lisäselvityksiä mm. ergonomiaselvityksiä. Työkyvyn hallintamalli kuvataan työpaikkaselvitysraporttiin tai laaditaan erillisinä malleina. Työnantajalla on hyvä olla erillinen kansio työterveyden asiakirjoja varten.

Työkykyyn vaikuttavia tekijöitä: Terveys Toimintakyky Ammatillinen osaaminen Sosiaaliset taidot Arvot ja asenteet Motivaatio Työolot Työn sisältö ja vaatimukset Työyhteisö ja organisaatio Esimiestyö Työntekijä on aktiivinen oman työkyvyn suhteen!

Merkkejä työkyvyn heikkenemisestä: Työntekijällä on useita lyhyitä sairauspoissaoloja esim. 10 pv tai 5 kertaa viimeisen 12 kk aikana tai 30 pv viimeisen 12 kk aikana. Työntekijän työkäyttäytymisessä on muutosta verrattuna aikaisempaan käyttäytymiseen. Työntekijällä on ongelmia sitoutua työaikoihin. Työntekijän käyttäytyminen viittaa alkoholin tai päihteiden ongelmakäyttöön (päihdeohjelma).

Merkkejä työkyvyn heikkenemisestä: Työntekijällä on konflikti yhden tai useamman työtoverinsa kanssa Perustehtävän suorittamisessa on ongelmia Työntekijän työkyky ei vastaa työn vaatimuksia tai huomataan työkyvyn laskua

Varhainen tuki Työkykyarvio kuuluu lakisääteiseen sopimukseen. 1.6. 2012 voimaan astuneen lakiuudistuksen jälkeen on toimittu seuraavasti: 30 sva-pv/vuodessa: Työnantajan on ilmoitettava työntekijän sairaus- poissaolosta työterveyshuoltoon (työterveyshuoltolaki) 60 pv: Työterveyshuolto arvioi työntekijän työkyvyn (kuntoutus- tarvearvio), työnantaja tiedottaa tarpeesta työterveyshuoltoon. Sairauspäivärahan haku. 90 pvä: Työntekijän on toimitettava Kelaan lausunto työhön paluun mahdollisuuksista, tehdään työterveyshuollossa (1.6.2012 sairausvakuutuslaki)

Mitä työnantaja voi tehdä: Puheeksi ottaminen Työjärjestelyt: ergonomia, työvälineet Työaikajärjestelyt Koulutus, valmennus, perehdytys Työnohjaus Työyhteisöselvitykset ja jatkotoimenpiteet Lomien jaksottelu Työterveyshuollon tutkimukset Kuntoutustutkimus, kuntoutustarveselvitys Ammatillinen kuntoutus: työkokeilu, uudelleen koulutus yms. Muu kuntoutus (KIILA, oirekohtainen) Henkilökohtaiset ratkaisut: osa-aikatyö, opintovapaa, vuorotteluvapaa, osaeläkeratkaisut

Miten/ milloin otetaan yhteyttä työterveyshuoltoon työkykyongelmissa Työnantaja on huolissaan työntekijän työssä selviytymisestä Toteutetut toimenpiteet työpaikalla eivät ole auttaneet Aina kun työntekijällä on päihdeongelma tai työuupumus VARHAISEN TUEN MALLIN mukaisesti edetään työantajan ja työntekijän yhteisestä työhyvinvointikeskustelusta, tarpeen mukaan laajempaan työterveysneuvotteluun

Miten/ milloin otetaan yhteyttä työterveyshuoltoon työkykyongelmissa Yhteydenotto työterveyshuoltoon on erityisen suositeltavaa jos Työntekijällä on paljon sairauspoissaoloja. Työnantajan on tiedotettava työterveyshuoltoa yli 30 päivää jatkuneista sairauspoissaoloista. Työntekijä on palaamassa työhön pitkän sairauspoissaolon jälkeen – työhön paluun suunnittelu.

Mitä työterveyshuolto voi tehdä Terveystarkastukset TANO Terveydelliset arviot Työterveysneuvottelut Ohjaus kuntoutuksiin Seuranta Asioista sovitaan yhteistyössä työnantajan, työtekijän ja työterveyshuollon kanssa. Työntekijän terveydellisistä haasteista ei työterveys voi kertoa työnantajalle. Työterveyshuollosta annetaan lausunto työntekijälle, minkä työntekijä toimittaa työnantajalle.

Työterveyshuoltotoiminta on yhteistyötä! Kiitos!!