Ennen kuin jotain ikävää tapahtuu, Tehostettu nuorisotyö

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
URATAKOMON TOP-valmennus. Minkälaisia ongelmia TOP-jakson aikana voisi ilmetä? Opiskelijoiden vastauksia: • Teen virheen • En tule toimeen muiden työntekijöiden.
Advertisements

Median kohtaaminen EuroSkills-kilpailijana edustatte:
Sosiaalisen median hyödyntäminen nuorten parissa tehtävässä työssä
Hyvä lapsuus kaikille! Maria Kaisa Aula
KE Teknillisen kemian seminaarikurssi. Seminaariesitykset Ti klo 9-10 Ohjeita esim. –J. W. Niemantsverdriet: How to give successful oral.
Heinolan kaupungin opetussuunnitelma
Lapselle hyvä päivä tänään
VESO – päivän teemana OPPIMISKÄSITYS - vaiheet ja menetelmät
Huolen puheeksiottaminen
Tiimin hallinnan kultaiset säännöt Toimitaan demokraattisesti.
NEUVOLAN PERHETYÖ
S UOMEN P AINILIITTO RY Suomen Painiliiton tiedotusstrategia tiedotus- ja huomionosoitusvaliokunta.
MITÄ TIETOA JA OSAAMISTA LASTENSUOJELUTYÖ TARVITSEE? Lastensuojelun tila nyky-Suomessa Helsingin yliopisto Ylisosiaalineuvos Aulikki Kananoja.
Nuorten osallisuus Varkauden nuorisovaltuusto Wanuva.
Uudistuva kylä kaupungissa –hanke Uudistuva kylä kaupungissa –hankkeessa etsitään uusia ja konkreettisia tapoja lasten ja nuorten palveluiden kehittämiseen.
AJATUKSIA IHMISTEN VÄLISESTÄ KOHTAAMISESTA
1 Lapset ja nuoret lastensuojelun laadun määrittäjinä Maria Kaisa Aula Helsingin yliopisto
Vapaaehtoistyön kansallinen strategia – hanke Aspa yhteistyössä Kansalaisareena ry:n kanssa Jatta Vikström
TN Puhetaito on hankittu taito Tämän päivän insinööri tarvitsee monenlaisia puhevalmiuksia. Tämän päivän insinööri tarvitsee monenlaisia puhevalmiuksia.
Suuttumuksen hallinta
Allianssin hyvinvointifoorumi Hanna.Mari Manninen VISIONA NUORET VOIVAT HYVIN - Mitä tavoittelemme, kun puhumme hyvinvoinnista?
Moision päivähoitoyksikkö Kiusaamisen ehkäisy suunnitelma.
NUORISOTAKUU ON ASENNE!. Jokainen järjestö ja toimija voi osaltaan tehdä nuorisotakuusta totta. On monia keinoja auttaa nuoria löytämään oma paikkansa.
ÄKKILÄHTÖ MINKÄ YHDEN TAVARAN SINÄ OTTAISIT MUKAASI?
Nuorisovaltuuston perustaminen.. Nuorten vaikuttamisesta on määrätty laissa Kuntien lakisääteinen velvollisuus on kuulla nuoria heitä koskevissa asioissa.
MIKSI TÄTÄ TEHDÄÄN? Vahvistetaan 16-29v työttömien ja vaikeassa työmarkkina-asemassa olevien nuorten elämänhallinnan taitoja ja osallisuuden tunnetta.
Nuorisotyö Oulussa kouluissa. Yhdessä tekemisen tavoite kehittää yhteistyötä ja tiedonkulkua perheen ja koulun kanssa kehittää ja monipuolistaa nuorisotyön.
Kaikkien aikojen Porvoo Alla tiders Borgå KUULEMISTILAISUUS JA JATKOTYÖSTÖ NUORTEN KUULEMINEN PORVOOSSA.
Miten tukea lukio- opiskelijaa? Oulun kaupungin sivistys- ja kulttuuripalvelut Oppilashuoltoyksikkö Lukion koulupsykologit ja –kuraattorit Kevät 2014.
Seminaarin kokoava puheenvuoro LasSe –hankkeen päätösseminaari Kehittämispäällikkö Arja Hastrup.
8. MIELEN HYVINVOINTI TERVEYSTIETO 9. Mitä hyvää sinulle kuuluu tänään?
Aihe 1. 2 Turku Kähärin koulu & Sirkkala skola Kaarina Hovirinnan koulu & S:t Karins svenska skola Parainen Koivuhaan koulu & Malms skola Kemiönsaari.
Viestintä ja tiedottaminen Kuinka viestinnästä saadaan vaikuttavaa? Kuinka muut nuoret tavoitetaan tehokkaasti? Miten tiedotteemme lyö läpi mediassa?
Lastensuojelun perhetyö Imatran kaupunki Hyvinvointipalvelut.
Nuorisotyön ja koulun yhteistyötä Iisalmessa Esimerkkinä yhteistyöstä: HUPIA-päihdekasvatusrata HUPIA-päihdekasvatusrata.
Punaisen Ristin kummiluokkatoiminta
Ohjaamot alle 30-vuotiaille nuorille Seinäjoki
SUOMEN SOSIAALIPSYKIATRISTEN YHTEISÖJEN KESKUSLIITON KOULUTUSPÄIVÄT
Nuorisotyön ja koulun yhteistyötä Iisalmessa
Oppimisen, opiskelun ja opetuksen mallintaminen
Johdatus uuteen rippikoulusuunnitelmaan
Ohjaamot ja etsivä nuorisotyö
Koulutuksen tavoite Tavoitteena on, kehittää sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön valmiuksia havaita ja arvioida kotonaan asuvien asiakkaidensa palo-
”SIELLÄ SITTEN KÄYTTÄYDYTÄÄN”
Ydinviestit Ihmiset pärjäävät paremmin arjessa, kun heillä on riittävät voimavarat toimia ja ottaa vastuuta elämästään. Ammattihenkilöt tarvitsevat mahdollisuuden.
Nuoret aikuiset.
Luo luottamusta Kuvailuteksti harmaaseen palkkiin:
1. Järjestöjen työ näkyväksi tietoa kunnille, Siun sotelle
Ensilinjan työntekijän rooli TOIKEssa
SEURAAVAT TAIDOT HYÖDYLLISIÄ OHJAAMISESSA JA KOHTAAMISESSA
Yhteistoiminnallinen kokous
Toimivan oppilaskunnan hallituksen valinta – kuinka temppu tehdään?
VOIMAVAROJEN TALO Piirrä vihkoon/paperille talo, jossa on 5 kerrosta ja kussakin kerroksessa 2 huonetta Mieti ensin itseksesi kysymyksiä ja kirjaa ajatuksiasi.
Oman elämän raiteilla!.
Kotikäynti osallisuutta edistävänä työtapana vammaissosiaalityössä
Miten LAPE kohtaa lapset, nuoret ja perheet maaseudulla?
KUMMIPÄIVÄ.
Osallisuutta tukeva toiminta: Savon OTE
Jangsterit- nuoret hoivaajat meillä ja muualla -hanke
KP OTE Opinnoista töihin
PerhekeskuSTOIMINTA hEINOLASSA
Asiantuntevia ohjelmistoratkaisuja
Monitoimitiloissa työskentelevien verkostotapaaminen
Käsitemäärittely Osallisuus / Osallistuminen / osallistaminen
SUMU RYHMÄ – SURUSSA MUKANA
Arviointi, vaikutukset ja vaikuttavuus HYTE -työssä
Projektin ohjaus, seuranta ja raportointi Riitta Rautava .
Avoimen tuotteenhallinta
Auttava keskustelu
Sähköinen välitysjärjestelmä
Esityksen transkriptio:

Ennen kuin jotain ikävää tapahtuu, Tehostettu nuorisotyö Sari Lahdenperä, Sanna Lakso Oulun kaupunki

”Meille riittää, että kriisityöntekijät tekevät kriisityötä, me tehdään nuorisotyötä, kohdataan nuoria” Miksi moniammatillista valmiussuunnittelua ja yhteistyötä tarvitaan? Mitä on tehostettu nuorisotyö? Kuinka ammattilaisena kohtaamme nuoren vaikeissa elämäntilanteissa? tehostettu nuorisotyö valmiussuunnitelma yhteistyön merkitys nuoren kohtaaminen kriisissä

Mistä kaikki alkoi? Tarpeen tunnistaminen Jokelan ja Kauhajoen koulusurmat Kunnissa tehdyissä kyselyissä (2010, 2014, 2016, 2018) havainto oli, että eri toimialojen yhteisten tai koko kuntaa koskevien valmiussuunnitelmien koettiin ohjaavan huonosti tehostetun nuorisotyön tekemistä. Viimeisimmässä kyselyssä nousi esiin suuri tarve nuorisotyöntekijöiden mielenterveysosaamisen ja kriisien kohtaamiseen liittyvien taitojen kehittämiselle. Nuoria koskeva valmiussuunnitelma koettiin tärkeäksi, 2010 vuodesta tehostetun nuorisotyön valmiussuunnitelmien määrä nousi 55%. lukuvinkki: Viiltoja, analyysi kouluväkivallasta Jokelassa, Kiilakoski Tomi

Tehostettu nuorisotyö

Tehostettu nuorisotyö tarvitaan isossa nuoria koskettavassa kriisitilanteessa ja heti sen jälkeen aktivoituvassa toiminnassa tehostettu nuorisotyö aikuisen läsnäolo ja saavutettavuus paranee toiminta-ajan muutokset mahdollisia nuoria kohdataan eri tiloissa keskustelut yhdessä useamman nuoren kanssa tai kahden kesken usein keskustelua käydään toiminnan yhteydessä varmistaa arjen ja normaalielämän jatkumisen antaa mahdollisuuden yhteisöllisen surun kokemiselle

Kriisin kehä Tehostetun nuorisotyön toimintakenttä kehän ulkoreunoilla

Valmiussuunnitelma suunnitelmaan tarvitaan, koska: kriisin sattuessa harkinta-aikaa on vähän ilman suunnitelmaa tilanteen hallinta voidaan menettää hoitamattomat tilanteet jäävä kytemään ja tulevat ilmi yllättävissä tilanteissa henkilökunta ja nuoret voivat olla kriisissä samojen reaktioiden vallassa nuorisotyö voi antaa mallin siitä, että vaikeistakin tilanteista voi selvitä ja niitä voi käsitellä

suunnitelmasta on apua, koska: tiedetään, että jotain on tehtävissä aikaa ei tuhlaannu toimintamallin laatimiseen selkeä rakenne, toimintamalli auttaa toimimaan stressaavissa tilanteissa oikea toiminta lieventää kriisin haittavaikutuksia sekä lyhyellä että pitkällä aikavälillä ennakoitua > ei paniikkia kriisin sattuessa henkilökunta sitoutuu valmiustyöhön tiedonkulku suunniteltua, nopeuttaa tilanteeseen lähtemistä

Valmiussuunnitelma eri kokoisissa kunnissa isoa joukkoa koskettaviksi kriiseiksi katsotaan eri tilanteita lyhyt ja selkeä helposti omaksuttava ja päivitettävä vastuuhenkilö, organisaatioon on kirjattu kenellä on vastuu tehostetusta nuorisotyöstä ja valmiussuunnitelmasta valmiuden ylläpitäminen on tärkeää, eli ei unohdeta suunnitelmaa käydään läpi ja keskustellaan työntekijöiden kanssa, jotta jokainen tietää, miten toimia kriisitilanteen tullen

selvitys tehostetun nuorisotyön tarpeesta Valmiussuunnitelman vaiheet selvitys tehostetun nuorisotyön tarpeesta valmistelu toiminta arviointi ja purku

Kysymyksiä, keskustele vierustoverin kanssa Onko kunnassanne tehty tehostetun nuorisotyön valmiussuunnitelmaa? Pitäisikö olla? Keneen kunnassanne otetaan yhteyttä, jos tehostettu nuorisotyö käynnistetään? Kuka vastaa kriisitilanteista? Kuka koordinoi tehostettua työtä? Saadaanko tehostettu nuorisotyö käynnistymään myös viikonloppuisin ja loma-aikoina? Kenen kanssa tekisit yhteistyötä?

Yhteistyö Valmiussuunnittelun ydin on yhteistyöstä sopiminen eri tilanteissa, jolloin myös työnjako selkiytyy ja oikea osaaminen saadaan sinne missä sitä eniten tarvitaan ja missä se parhaiten toimii. Kunnallisen nuorisotyön lisäksi rinnalla tai ohessa vastaavaa työtä tehdään seurakuntien nuorisotyössä, koulussa ja järjestöissä nuorisotyön valmiussuunnittelun yksi tehtävä on koordinoida tätä työtä aukkojen tai turhan päällekkäisyyden välttämiseksi yhteistyö, yhdessä tekeminen, yhteenkuuluvuus > voimavaroja samaa työtä tekevien voimavarojen yhdistäminen, yhteinen tapa tehdä työtä (kunnallinen nuorisotyö ja srk:n nuorisotyö)

Hyviä yhteistyötahoja koulut kunnat seurakunnat järjestöt , esim. spr kriisikeskus terveyskeskus erityis- ja kohdennetun nuorisotyöntekijät oppilashuoltotyön henkilöstö kirkon henkisen huollon ryhmä

Nuoren kohtaaminen kriisitilanteessa emme näe toisen ihmisen sisään, jokaisen kokemus tapahtuneesta on yksilöllinen aistit avoinna 100% läsnäolo aina sanoja ei tarvita, pelkkä läsnäolo riittää oma ammattitaito nuoren kohtaamiseen riittää, omalla persoonalla ihminen ihmiselle, samalla tasolla nuoren kanssa voidaan olla nuorelle apuna, vaikka emme tietäisikään tapahtuneesta nuori puhuu tai sitten ei, nuori päättää ja vetää rajan helpottavin tekijä kriisitilanteessa on sosiaalinen tuki on hyvä kysyä nuorelta, onko hänellä muita henkilöitä, joiden kanssa hän voi puhua tapahtuneesta

Miksi tehostettua nuorisotyötä tarvitaan? vahvistetaan mielenterveyttä tukevia voimavaroja kasvattaa nuoren kykyä toimia, sopeutua ja toipua nuorella mahdollisuus tulla nähdyksi, kuulluksi ja kohdatuksi merkityksellisiä kohtaamisia, aikuisen aikaa kohdataan kaikki nuoret, riippumatta siitä, mistä he tulevat

Miksi siis valmiustyötä tarvitaan? ”...kun ei koskaan tiedä, mitä tapahtuu.”