Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Moision päivähoitoyksikkö Kiusaamisen ehkäisy suunnitelma.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Moision päivähoitoyksikkö Kiusaamisen ehkäisy suunnitelma."— Esityksen transkriptio:

1 Moision päivähoitoyksikkö Kiusaamisen ehkäisy suunnitelma

2 Arvot ja päiväkodin näkemys siitä, mitä kiusaaminen on Varhaiskasvatuksen arvopohjan mukaan jokaista lasta on kohdeltava tasavertaisesti ja jokaisen lapsen persoonallisuutta on kunnioitettava. Lasten on voitava luottaa aikuisiin ja tuntea olonsa turvalliseksi päivähoidossa. Lapsille taataan ympäristö, jossa he voivat leikkiä ja toimia monipuolisesti.

3 Varhaiskasvatushenkilöstön, lasten ja vanhempien välisessä yhteistyössä tärkeää on rehellisyys ja avoimuus. Tavoitteena on, että lapsi tuntee kuuluvansa ryhmään ja on tietoinen oikeuksistaan ja velvollisuuksistaan ryhmässä, sekä ottaa huomioon ryhmän toiset lapset.

4 Kiusaaminen on: Fyysistä, sanallista ja psyykkistä. Lasten välistä, mutta voi olla myös lapsen ja aikuisen välistä. Toistuvaa ja tahallista. Loukkaa yksityisyyden rajaa. Vallan ja voiman väärinkäyttöä ja voi sisältää aggressiivisuutta.

5 Miten ennaltaehkäisemme kiusaamista: Päivähoitoyksikön yhteiset toimintamallit ja tavat. - ohjaavat asiakirjat: laki ja asetukset, Turun kaupungin varhaiskasvatussuunnitelma Henkilökunnan tiimisopimuksessa auki puhutut säännöt. - tiimisopimukset tehdään syksyllä toimintakauden alussa, tarkastetaan tammikuussa ja touko-kesäkuussa Pienryhmätoiminta - pienemmissä ryhmissä pystytään antamaan lapsille enemmän henkilökohtaista huomiota, rauhoittaa ryhmää Ryhmäsäännöt - aikuisten keskenään sopimia sekä aikuisten ja lasten yhdessä laatimia sopimuksia toimintatavoista Hyvistä käytöstavoista kiinnipitäminen - kaikissa toimintatilanteissa esim. ruokailu, leikki, ulkoilu jne.

6 Tunteiden sanottaminen ja kuvaaminen - käytössä esim. kuvat, Lions Quest, tunnekiekot, keskustelut Erilaisuuteen tutustuminen - aikuinen avainasemassa omalla esimerkillään Henkilökunnan valppaus ja tietoisuus siitä, mitä lapsiryhmässä tapahtuu Henkilökunnan pedagogisten taitojen kehittäminen - koulutukset, työpaikan pedagogiset keskustelut Lasten ja vanhempien osallisuus - yhteisten sääntöjen laatiminen lasten kanssa, vanhempainillat ja muu järjestetty yhteinen toiminta, vanhempainyhdistys Keskustelut vanhempien kanssa - alku - ja vanhempain keskustelut Luottamuksellinen ja avoin ilmapiiri vanhempien kanssa

7 Jos kiusaamista havaitaan: Lasten kanssa keskustellaan Henkilökunta pohtii ja työstää asiaa keskenään Käydään läpi sovitut toimintamallit Dokumentoidaan tapahtuma ja sen selvittämisen eteneminen ylös Keskustellaan vanhempien kanssa Lasten kanssa käsitellään aihetta esim. kirjojen ja leikin kautta

8 Suunnitelman työstäminen Kiusaamisen ehkäisy on työyhteisössämme jatkuva prosessi - Sitä käsitellään viikkopalavereissa, pedagogisissa palavereissa ja suunnittelu- ja arviointipäivissä sekä päivittäisissä keskusteluissa Jokainen työntekijä on velvollinen puuttumaan kiusaamiseen heti ja luomaan turvallisen ilmapiirin työpaikalleen!


Lataa ppt "Moision päivähoitoyksikkö Kiusaamisen ehkäisy suunnitelma."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google