Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Koulutuksen tavoite Tavoitteena on, kehittää sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön valmiuksia havaita ja arvioida kotonaan asuvien asiakkaidensa palo-

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Koulutuksen tavoite Tavoitteena on, kehittää sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön valmiuksia havaita ja arvioida kotonaan asuvien asiakkaidensa palo-"— Esityksen transkriptio:

1 Koulutuksen tavoite Tavoitteena on, kehittää sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön valmiuksia havaita ja arvioida kotonaan asuvien asiakkaidensa palo- ja tapaturmavaaroja ja ryhtyä tarvittaviin toimenpiteisiin yhteistyössä asiakkaan, asiakkaan omaisten ja muiden asiaan liittyvien viranomaisten kanssa. Erityisryhmiin kuuluvilla (vanhukset, vammaiset, mielenterveys- ja päihdeongelmaiset) on muuta väestöä korkeampi palo- ja kotitapaturmien riski. Tämän koulutuksen tavoitteena on kehittää em ryhmien parissa työskentelevien valmiuksia havaita ja arvioida kotona asuvien asiakkaidensa palo- ja tapaturmavaaroja ja ryhtyä tarvittaviin toimenpiteisiin yhteistyössä asiakkaan, asiakkaan omaisten ja muiden asiaan liittyvien viranomaisten kanssa. Tarkoituksena ei ole lisätä erityisryhmien parissa työskentelevien henkilöstöryhmien työtehtäviä tai vastuuta, vaan lisätä valmiuksia nähdä asiakkaan tilanne laajemmin myös palo- ja tapaturmaturvallisuuden osalta, jotta tapaturmien ennaltaehkäisy olisi mahdollista. Erityisryhmien parissa työskentelevät ovat avainasemassa turvallisuuden edistämisessä asiakkaan omassa asuinympäristössä. Koulutus on suunniteltu yhteistyössä Turunmaan saariston kuntien sosiaali- ja terveydenhuollon ja Kårkulla samkommunin henkilöstön edustajien kanssa ja koulutus on pilotoitu ko. kunnissa. Koulutus on mitoitettu puolen päivän mittaiseksi ja tiivistetty sisällöltään olennaisimpaan. Koulutuksen suunnittelu ja toteutus pelastuslaitoksen ja sosiaali- ja terveydenhuollon yhteistyönä kunnassa vahvistaa ja kehittää organisaatioiden välistä yhteistyötä. Onko esim. liikkuminen pihapiirissä turvallista? Miten apu pääsee perille? Kuva: Kristiina Juvas

2 Sisältö klo Tavoitteiden esittely. Tekijät jotka lisäävät erityisryhmien palo- ja tapaturmariskiä Fyysinen toimintakyky Havaintokyky Reaktiokyky Ymmärrys Tavat ja tottumukset Riskinarviointi: vaarat, olosuhteet ja henkilön ominaisuudet – todennäköisyys tapaturmille ja mahdolliset seuraukset Kartoituksen apuvälineet Erityisryhmien yhdistävänä tekijänä lisääntyneen palo- ja tapaturmariskin taustalla on alentunut toimintakyky. Koulutuksen ensimmäisenä osuutena tarkastellaan toimintakyvyn muutosten vaikutuksia turvallisuuteen ja tarkastella niitä suhteessa asumisympäristöön. Lisäksi käydään läpi olemassa olevia apuvälineitä palo- ja kaatumistapaturmien kartoittamiseen.

3 15.30 Loppukeskustelu ja päivän arviointi
Kaatumistapaturmat Riskit Toimenpiteet 13.00 – Kahvitauko Paloturvallisuus Miten asiakas kohdataan – kun palo- tai tapaturmavaara on ilmeinen, miten toimitaan (meidän tapamme toimia tässä kunnassa) Mitä on sallittua tehdä, juridiset ongelmat Yhteistyö eri viranomaisten, hallinnonalojen ja organisaatioiden välillä (mm. pelastuslaitos, kiinteistötoimi, asuntotoimi, omaiset,) Vaitiolovelvollisuus 15.30 Loppukeskustelu ja päivän arviointi Kaatumistapaturmien osalta Kansanterveyslaitoksen Koti- ja vapaa-ajan tapaturmien yksikkö on julkaissut erinomaista materiaalia, joka soveltuu myös tämän koulutuksen tausta-aineistoksi ja tietolähteeksi (IÄKKÄIDEN HENKILÖIDENKAATUMISTAPATURMAT - Opas kaatumisten ja murtumien ehkäisyyn). Paloturvallisuuden osalta käsitellään kodin keskeiset paloturvallisuusriskit ja toimenpiteet palon ehkäisemiseksi ja oikeiksi toimintatavoiksi palon sattuessa. Koulutuksen viimeisenä osiona on yhteisten toimintamallien pohtiminen kyseisen kunnan alueella: miten meidän alueellamme on järkevintä ja tehokkainta toimia erityisryhmien asumisturvallisuuden kehittämiseksi. Koulutustilaisuus päättyy loppukeskusteluun ja tilaisuuden arviointiin.

4 Koulutuksen toteutus Johtavat viranhaltijat tutustuvat koulutuksen sisältöön ja linjaavat koulutuksen järjestämisen ja yhteistyötavat asumisturvallisuuden kehittämisessä alueellisesti: Mikä on meidän kunnassamme paras tapa toteuttaa koulutus? Valitaan kouluttajat ja sovitaan käytännön järjestelyistä koulutuksen toteuttamiseksi. Kaikki erityisryhmien parissa kotikäyntejä tekevät koulutetaan – jos palveluja ostetaan, myös ostopalvelujen tuottajat. On tärkeää, että johtavat viranhaltijat osallistuvat koulutuksen toteuttamiseen, koska koulutuksessa luodaan keskustelun ja yhteisen pohdinnan kautta uusia toimintakäytäntöjä. Asumisturvallisuuden edistäminen on kunnan organisaation ja pelastustoimen yhteinen asia kaikilla toiminnan tasoilla.


Lataa ppt "Koulutuksen tavoite Tavoitteena on, kehittää sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön valmiuksia havaita ja arvioida kotonaan asuvien asiakkaidensa palo-"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google