Maatalouden ja ruoantuotannon yhteiskuntavastuun taustalla ovat mm.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
ESAELY, Maaseutu ja energia
Advertisements

Perunantuotannon ajankohtaisseminaari Yyterissä Esa Hiiva
valtiosihteeri Risto Artjoki/ ylijohtaja Heimo Hanhilahti MMM
Kotimainen ruoka ja yhteiskuntavastuu Johanna Ikävalko ympäristöjohtaja MTK.
Kaakkois-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus Hankerahoituksen painopisteet Mihin hankerahoitusta saa? KAS ELY PP.
Helsinki PM MTK-V-S Aktiivinen jäsensuhde  Osallistuva jäsenyys ja sähköpostin käyttö tiedonvälityksessä  Jäsenmaksu-uudistus  Jäsenet mukaan.
Juhani Karvonen, Soome Metsaselts
Ympäristöministeriön lähialueyhteistyö Voiko politiikka pelastaa Itämeren ? Toimittajakoulutusseminaari Kristiina Isokallio,
Maaseutupoliittisen toimenpideohjelman valmistelu Työpaja Tampere.
MAASEUDUN KEHITTÄMINEN Kirsi Viljanen, maa- ja metsätalousministeriö Joensuu.
Kestävä kehitys 1  Jatkuvaa ja ohjattua yhteiskunnallista muutosta  Maailmanlaajuisesti  Alueellisesti  Paikallisesti  Tavoitteena turvata hyvät elämisen.
KULUTTAJANA VAIKUTAT LÄHELLE JA KAUAS TÄMÄN AINEISTON TUOTTAMISEEN ON KÄYTETTY MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖN TUKEA Kuva: Ruokatieto / Jussi Ulkuniemi.
MTK / Maaseutuyrittäjyys/Syväniemi 1 Ryhtiä julkisiin hankintoihin Anni-Mari Syväniemi ruokakulttuuriasiamies Maaseutuyrittäjyyslinja, MTK.
Ympäristöhankkeet Länsi- Suomen kilpailukyky- ja työllisyystavoiteohjelmassa.
Yritykset ja yhteisöt ostajina ”Kaiken takana on…ihminen”
Ympäristön hoito uudessa maaseutuohjelmassa
MTK:n valtuuskunnan syyskokous Maaseutuyrittäjyyslinja.
Miten ilmastonmuutos vaikuttaa Itämeren suojelun hyötyihin ja kustannuksiin? Kari Hyytiäinen
SUOMEN PANKKI | FINLANDS BANK | BANK OF FINLAND Suomen ja Itä-Suomen kasvun mahdollisuudet globaalissa ympäristössä Itä-Suomen huippukokous Johtokunnan.
LÄHIRUOKA – YMPÄRISTÖYSTÄVÄLLINEN RUOKA
Ruoka- ja ruokateollisuusperunan strategia vuoteen 2020 Hallinnon keinot -ryhmä Esa Hiiva.
Ympäristö- ja ilmastovaikutukset Miten Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmalla menee? -Eväistä uudelle ohjelmakaudelle Helsinki Irene Huuskonen.
Sivu 1 Tilannekatsaus Maaseudun kehittämisohjelma 2014–2020.
Ruokaketjun kehittämisellä hyvinvointia koko maakuntaan Pro Ruokakulttuuri päätösjuhla , Ulla Mehto-Hämäläinen.
Tuulivoima Tekesin strategiassa
Mihin ohjelmat ohjaavat ja miten viljelijät valitsevat -esimerkkinä horisontaalinen maaseudun kehittämisohjelma Tuomas Kuhmonen
MANNER-SUOMEN MAASEUTURAHASTO
LUOMU SUOMESSA. Tehtävä Suomelle: Luomu yksi Suomen maabrändeistä ja menestystekijöistä Valtioneuvosto: Kestävät julkiset hankinnat Euroopan yhteisö:
Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma
VISIO KMO: Kestävää hyvinvointia monimuotoisista metsistä TULEVAISUUSKATSAUS: Metsät ja osaaminen- kasvavaa hyvinvointia Liite 2.
1 Valtioneuvoston maatalouspoliittinen selonteko I Selonteko on yleisen tason tarkastelu maatalouden toimintaympäristöstä ja kehityksestä Tarkastellaan.
Miten kuluttajatyö muuttuu viljelijöiden tuloksi? Kuluttajasta MTK:n kuluttajatyöhön ruokakulttuuriasiamies Anni-Mari Syväniemi Maaseutuyrittäjyyyslinja.
KOTITALOUS EVÄSTÄÄ ELÄMÄÄN.
Maaseutuyrittäjyys 2011 Maaseudun vihreää kasvua Ruokaa ja lämpöä Hyvinvointia ja virkistystä.
Luonnonvara- ja ympäristöalan tulevaisuus ja koulutuksen muutostarpeet Luonnonvara- ja ympäristöalan ammatillisen koulutuksen kehittämispäivä,
Itä-Suomen ESR- ohjelman toteutus TE-keskuksien näkökulmasta Itä-Suomen ESR- päivät Kirsi Vainikainen Pohjois-Savon TE-keskus.
Maaseudun kehittämisohjelman mahdollisuudet maaseudun ympäristön hoidossa Tiina Malm.
Kalatalouden tulevaisuuden mahdollisuudet
ENERGIATEOLLISUUS ry:n JÄSENENÄ hyödyllisiä alan palveluita ja vaikutus- ja verkostoitumiskanava energia-alan keskeisiin kysymyksiin Suomessa ja kansainvälisesti.
Mikä oppimisessa sulautuu? - Toimintaympäristön muutosten vaikutus oppimiseen Terhi-Maija Itkonen-Isakov.
IKÄÄNTYVÄN VÄESTÖN TOIMINTAKYVYN JA ITSENÄISEN SELVIYTYMISEN EDISTÄMINEN Korkeakoulujen aluekehitysstrategia Tasapainoisen kehityksen Suomi 2015 Valtioneuvoston.
1 Asiakas ensin EHY-päivät Pääjohtaja Matti Aho Elintarviketurvallisuusvirasto Evira.
Pielisen Karjalan maaseutupalvelut Maatalousstrategia 2014 – Nurmeksen kaupunki.
Juha Pulliainen Etelä-Savon ELY-keskus Etelä-Savon maaseutupäivä Mikkeli
MTT:n strategia Päämäärä vuoteen 2015 ja toimintamalli sen saavuttamiseksi.
1 Korjausrakentamisen strategian toimeenpano Korjausrakentamisen koulutuksen tila ja kehityssuunnat -iltapäiväseminaari Juha-Pekka Maijala.
Millaisia vastuullisuuskysymyksiä elintarviketuotantoon liittyy ympäristövaikutusten lisäksi ja miten niitä voidaan määrittää? Tiedotustilaisuus ”Miten.
© Sauli Rouhinen 1 SUOMEN KANSALLINEN KESTÄVÄN KEHITYKSEN STRATEGIA (2006) Sauli Rouhinen, YM Valikoituja otoksia, joita on käytetty tausta-aineistona.
OP Ryhmän tutkimussäätiön teemapäivä Vallila Helsinki Elinkeinoministeri Olli Rehn Raha- ja talouspolitiikka pitkittyneessä 0-kasvun ja 0-koron.
Yleiskartoitus (HELCOM) Tilanne vakava (ecosystem health)
KESTÄVÄ KEHITYS 5 OSP Mila-Annele Valkonen 2015.
Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma 2014–2020: NEUVONTA
Euroopan yhteisön direktiivien ja säännösten vaikutukset ja yhteensovittaminen Suomen merialueilla
PELLERVON TALOUDELLINEN TUTKIMUSLAITOS PTT
Mitä ruokalautaselta pitäisi voida tietää tai päätellä?
Keski-Pohjanmaan maakuntasuunnitelma 2040 ja maakuntaohjelma
Meremme tähden, Marjukka Porvari, JNS.
Tehtävä s. 67 a) -Vienti romahti 2008 ja on jäänyt alemmalle tasolle. -Sitä seurannut tulojen olematon kasvu ja työttö- myyden kasvu näkyvät kysynnän ja.
Miksi maataloutta tuetaan?
Maaseutuohjelman tavoitteet nyt ja rahoitus tulevaisuudessa Kehittäjä Matchmaking –tapahtuma Marianne Selkäinaho Maa- ja metsätalousministeriö.
Kestävän kehityksen ulottuvuudet
Mitä lannoitteita saa käyttää luomutuotannossa
Suoramyynnissä mahdollisuus
Luomuasetuksen uudistus Evira
EU:n maatalouspolitiikka vuoden 2013 jälkeen
Paikallista ruokaa päivittäistavarakauppaan elintarvikealan mikroyritysten valmentaminen päivittäistavarakaupan yhteistyökumppaneina Ilkka.
Heli Saari Outdoors Finland II Aktiviteettien kehittämisohjelman kansallinen koordinointi – hanke.
Kuinka marjanviljely kehittyy – mitä puutarhatilastot paljastavat?
Elintarviketurvallisuusvirasto, Maaseutuvirasto ja osa Maanmittauslaitoksen tietotekniikan palvelukeskusta on nyt Ruokavirasto.
Järki Pelto Eija Hagelberg
Esityksen transkriptio:

Kotimainen ruoka ja yhteiskuntavastuu Johanna Ikävalko ympäristöjohtaja MTK

Maatalouden ja ruoantuotannon yhteiskuntavastuun taustalla ovat mm. EU:n vesipuitedirektiivi Itämeren suojelukomission (HELCOM) tavoiteohjelma Baltic Sea Action Plan (BSAP) Valtioneuvoston periaatepäätös Vesiensuojelun suuntaviivat 2015 EU:n uusiutuvien energialähteiden (RES) direktiivi EU:n ilmasto- ja energiatavoitteet Valtioneuvoston Ilmasto- ja energiapaketti Hallituksen ilmasto- ja energiaselonteko kansanterveyden edistäminen ja ylläpito työllisyyden ylläpito ja varmistaminen maaseudun kehittämisohjelmat viljelijän elinkeinon kannattavuuden varmistaminen …

Yhteiskuntavastuullinen kotimainen ruoka = kestävän kehityksen mukainen tuotanto viljelijälle jatkuvuus yli sukupolvien on ensisijainen arvo => ympäristöä ei kannata pilata eläinten hyvinvointi => huonosti tuottaviin eläimiin ei kannata investoida kuluttajan hyväksyntä = elinkeinon kannattavuus tulee vain tätä kautta

=> oikean tiedon välittämisen tärkeys Kuluttajan tietoisuus kotimaisen ruoan yhteiskuntavastuusta on maksuhalukkuutta. Kuluttajan ajatusmaailmassa haasteellisia ovat mm.: ympäristötuki: odotukset, tavoitteet ja saavutukset ”viljelijöiden syyllistäminen” kotimaisuuden/lähiruuan priorisointi: onko järkevää/kestävää? eläinten hyvinvointi omien valintojen kerrannaisvaikutus => oikean tiedon välittämisen tärkeys

Kestävän kehityksen mukaisesti tuotetun ruoan arvoja ovat: eettisyys (esim. luomu, eläinten hyvinvointi, gmo-kysymykset) terveellisyys (oma, perheen, kansanterveys) työllistävyys (kotimaisuus, maaseudun kehittäminen, yritysten verkostoituminen) ekonomisuus (mm. lyhyet kuljetusmatkat) ekologisuus (suljettu ravinnekierto, vesien- ja ilmastonsuojelu, monimuotoisuus, maisemanhoito… + lukuisat muut ympäristöaspektit)

Kotimainen ruoka tuotetaan yhteiskuntavastuullisesti: TEHOa maatalouden vesiensuojeluun –hanke (www.syke.fi/teho) Järki- hanke (www.bsag.fi) RaHa –hanke Baltic Farmers Award / Itämeren viljelijäkilpailu OECD -tilastot

Kestävä ja yhteiskuntavastuullinen KIITOS!