Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

KESTÄVÄ KEHITYS 5 OSP Mila-Annele Valkonen 2015.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "KESTÄVÄ KEHITYS 5 OSP Mila-Annele Valkonen 2015."— Esityksen transkriptio:

1 KESTÄVÄ KEHITYS 5 OSP Mila-Annele Valkonen 2015

2 Kurssin sisältö Ympäristöohjelmat Ympäristöä säästävät kulutusvalinnat
Kestävä kehityksen määritelmä Ympäristöohjelmat Ympäristöä säästävät kulutusvalinnat Kestävät elintarvikevalinnat Ympäristökasvatusmenetelmiä

3 Kestävä kehitys – mitä se on?
Vuonna 1992 Rio de Janeirossa järjestettiin kestävän kehityksen huppukokous, jossa määriteltiin kestävä kehitys sekä hyväksyttiin Rion julistus= Agenda 21 -toimintaohjelma ilmastoa, luonnon monimuotoisuutta ja aavikoitumista koskevat sopimukset. Yksi YK:n historian tärkeimpiä kokouksia  antoi voimakkaan poliittisen sykäyksen kestävää kehityksen edistämiseksi kaikkialla maailmassa!

4 ”Keken kolminaisuus” (ymparisto.fi)
Ekologinen kestävyys = Kestävän kehityksen perusehtona on biologisen monimuotoisuuden ja ekosysteemien toimivuuden säilyttäminen sekä ihmisen taloudellisen ja aineellisen toiminnan sopeuttaminen pitkällä aikavälillä luonnon kestokykyyn.

5 2) Taloudellinen kestävyys
= Tasapainoista kasvua, joka ei perustu pitkällä aikavälillä velkaantumiseen tai varantojen hävittämiseen. Kestävä talous on edellytys yhteiskunnan keskeisille toiminnoille.

6 3) Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys
= Pyritään takamaan hyvinvoinnin edellytysten siirtyminen sukupolvelta toiselle. Jatkuva väestönkasvu, köyhyys, ruoka- ja terveydenhuolto, sukupuolten välinen tasa-arvo sekä koulutuksen järjestäminen ovat maailmanlaajuisia sosiaalisen kestävyyden haasteita, joilla on merkittäviä vaikutuksia ekologiseen ja taloudelliseen kestävyyteen.

7 Kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumus
Kansallinen kestävän kehityksen strategia uudistettiin vuonna 2013. Perinteisen strategian sijaan laadittiin kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumuksen ”Suomi, jonka haluamme 2050”. Yhteiskuntasitoumuksessa julkishallinto yhdessä muiden toimijoiden kanssa sitoutuu edistämään kestävää kehitystä kaikessa työssään ja toiminnassaan. Tutustu: Tee sitoumus :

8 Tehtävä 1. Tutustu alla olevaan linkkiin:
Selvitä: Mitä kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumus tarkoittaa ja mikä sen tavoite on? Mitkä 8 tavoitetta sitoumuksella on ja mitä ne tarkoittavat? Mitä mieltä olet sitoumuksesta? Tutustu -sivustoon ja valitse sieltä yhden yrityksen tekemä sitoumus, johon tutustut tarkemmin.

9 Kouvolan ympäristöohjelman tavoitteet (2012-2020
Jätehuollon tehostaminen ja jätteen määrän vähentäminen Energiatehokkuuden lisääminen, energiansäästön ja uusiutuvan energiantuotannon edistäminen Ympäristötietoisuuden lisääminen (koulutus, kasvatus, viestintä) ja ympäristöjärjestelmän kehittäminen Ekotehokkaan yhdyskuntarakenteen, julkisen liikenteen käytön sekä kävelyn ja pyöräilyn edistäminen Hankintojen ympäristövaikutusten pienentäminen Ympäristönäkökulma elinkeinopolitiikassa ja ympäristöliiketoiminta Monimuotoisen elinympäristön ja kulttuuriympäristön vaaliminen sekä ympäristön tilan parantaminen

10 Ympäristöohjelmassa määritellään kasvihuonekaasupäästötavoitteen lisäksi tavoitteet, vastuut ja mittarit kullekin osa-alueelle. Ohjelman toteutumista ja vaikuttavuutta seurataan vuosittain ympäristötilinpäätöksen yhteydessä. Ohjelman toimenpiteet päivitetään vuosittain talousarvion yhteydessä, jolloin toimialat asettavat talousarvioon omia ympäristöohjelmaa toteuttavia toimenpiteitä.

11 Tehtävä 2. istopalvelut/69vojAwn8/KouvolanYmparistoohjelma_tiivistelma.pdf Tutustu yllä olevaan linkkiin ja selvitä, miten Kouvola aikoo päästä tavoitteisiinsa?

12 Ympäristöohjelmat ja toimintamallit
Tutustu 5 erilaiseen ympäristöalan sivustoon: LYKE – Suomen ympäristökasvatuksen seura SYKSE - 4-H-yhdistys - Ympäristöosaava - 4V-hanke - Tutustu yhteen sivustoon paremmin ja valmistaudu esittelemään se lyhyesti muille.

13 Ympäristöä säästävät kulutusvalinnat
Porinaryhmät: Mitä ja minkälaisia ovat mielestänne ympäristöä säästävät kulutusvalinnat? Mitkä asiat vaikuttavat eniten sinun ostopäätöksiisi? Mitä valintoja voisitte muuttaa omassa elämässänne? Millä keinoin ihmiset saataisiin valitsemaan ympäristöystävällisempi vaihtoehto?

14 Ekovinkit-tehtävä Laaditaan 2-3 hlön ryhmissä ”Ekovinkkejä”  Neuvoja ympäristövastuullisempiin kulutusvalintoihin A4-kokoinen, Word-tiedostolla toteutettu lentolehtinen: Kuvia, ohjeita, piirroksia, neuvoja ja vinkkejä arkielämään tavalliselle tallaajalle.

15

16 Elintarvikevalinnat Lautasella oleva ruoka on käynyt monivaiheisen ja piiiiitkän ketjun… Ruokavalinnoilla voimme vaikuttaa omaan terveyteen ja ympäristöömme Kirjaa paperille yhdessä parin kanssa ”Eettisen ruokailijan 10 kultaista sääntöä” Ruokavalinnoillasi vaikutat:

17 Ruoka aiheuttaa yli 1/3 kulutuksen ympäristövaikutuksista!
Ruokaketjun ympäristövastuullisuus= tuotteen tai palvelun haitallisia ympäristövaikutuksia vähennetään tai pyritään hallitsemaan koko elinkaaren ajalta. Suurin osa ruuantuotannon ympäristövaikutuksista syntyy alkutuotannossa. Suomalaisen maatalouden ympäristövaikutukset ovat vesistöjen rehevöityminen, kasvihuonekaasupäästöt ja luonnon monimuotoisuuden väheneminen.

18

19 Juo hanavettä! Youtube: Auta Itämerta


Lataa ppt "KESTÄVÄ KEHITYS 5 OSP Mila-Annele Valkonen 2015."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google