Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Ruoka- ja ruokateollisuusperunan strategia vuoteen 2020 Hallinnon keinot -ryhmä 9.12.2010 Esa Hiiva.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Ruoka- ja ruokateollisuusperunan strategia vuoteen 2020 Hallinnon keinot -ryhmä 9.12.2010 Esa Hiiva."— Esityksen transkriptio:

1 Ruoka- ja ruokateollisuusperunan strategia vuoteen 2020 Hallinnon keinot -ryhmä
Esa Hiiva

2 Hallinnon keinot -ryhmän tehtävänä oli omasta näkökulmastaan
määritellä suomalaisen ruoka- ja ruokateollisuusperuna-sektorin tavoitetila 2020 tarkastella toimintaympäristön nykytilaa ja lähivuosien muutostekijöitä tehdä toimenpide-ehdotuksia, jotta nykytilasta päästäisiin tavoitetilaan. Ryhmä arvioi myös muiden ryhmien tekemät hallintoa koskevat ehdotukset

3 Tavoitetila 2020 Suomessa tuotettu peruna on laadukasta ja arvostettua. Arvostus näkyy kuluttajien ja elintarviketeollisuuden valmiutena käyttää kotimaista perunaa ja perunatuotteita aikaisempaa enemmän sekä maksaa niistä kohtuullista hintaa. Suomessa harjoitettava maatalouspolitiikka luo yleiset edellytykset korkealaatuisen perunan tuotannolle kotimaisen elintarviketalouden ja kuluttajien tarpeita vastaavasti.

4 Tavoitetila 2020 Perunaa tuotetaan aikaisempaa markkinatietoisemmin. Perunantuotannon tuotantopanos- ja tuotemarkkinat toimivat tasapainoisesti. Viljelijät ovat sitoutuneita viljelemään perunaa kestävästi hyvää viljelytapaa noudattaen, viljelymaiden hyvän kunnon säilyttäen sekä kasvintuhoojista aiheutuvat uhat tiedostaen.

5 SWOT-analyysi Vahvuudet
Luonnonolosuhdehaittaa voitu kompensoida kans. tuilla Kasvinsuojelullinen tilanne hyvä Suomessa siemenperunan laatuvaatimukset tiukat => laadukas ja kilpailukykyinen siemenperunan tuotanto Siemenperunan tuottajat ammattitaitoisia ja verkostoituneita Heikkoudet Vaikeat tuotanto-olosuhteet => heikko kilpailuasema Korkeat tuot. kustannukset => heikohko kannattavuus Vuosittaiset satovaihtelut Herkät markkinat Sertifioidun siemenperunan käyttöaste alhainen TOS -perunan käyttö ruokaperunatiloilla vaarantanut puhtaan siemenperunatuotannon HG-alueella

6 SWOT-analyysi Mahdollisuudet
Uudet toimintamallit ("PYR" sekä tuottaja- ja toimiala-organisaatiot) Viljelijöiden markkina-osaamisen kasvattaminen Hyvillä viljelykäytännöillä ja puhtaalla siemenperunalla voidaan edistää kasvinterveystilannetta Uudet menetelmät haitallisten kasvintuhoojien ennakoimiseksi siemenperunasta - omavalvonta Uhat Perunantuot. kans. tuen päättyminen sekä keskeisten tukijärjestelmien uudistuminen Maatalouden riskien lisääntyminen Ilmastonmuutos => uusien vaarallisten kasvintuhoojien leviäminen Kemiallinen kasvinsuojelu vaikeutuu valmisteiden niukkuuden takia

7 Alustavat toimenpide-ehdotukset / kannanotot
Hallinnon keinot -ryhmä katsoo, että tukijärjestelmien tulee jatkossa luoda perunantuotannon yleiset toimintaedellytykset sekä turvata tuotannon peruskannattavuuden mahdollisuudet käyttää tuotekohtaisia tukia ovat aikaisempaa rajallisemmat yleisten toimintaedellytysten ollessa kunnossa markkinoiden tulisi ohjata tuottajia yksittäisten tuotteiden tuottamiseen

8 Alustavat toimenpide-ehdotukset / kannanotot
peruna-alan sopeutumista kansallisen hehtaarituen päättymiseen voitaisiin siirtymävaiheessa helpottaa sektorin yleisiä toimintaedellytyksiä tukevilla toimenpiteillä: VYR -tyyppinen toimintatapa tuottaja- ja toimialaorganisaatiot sertifioidun siemen käyttöä edistävä hanke

9 Alustavat toimenpide-ehdotukset / kannanotot
Hallinnon keinot -ryhmä pitää tärkeänä, että perunantuotannon eri vaiheissa otetaan mahdollisimman hyvin huomioon kuluttajien ja muiden loppukäyttäjien vaatimukset ja toiveet. Suomessa tuotetaan laadukasta sertifioitua siemenperunaa. Sertifioidun siemenperunan kysyntää tulisi lisätä osana kannattavan ja laadukkaan perunantuotannon kehittämistä.

10 Alustavat toimenpide-ehdotukset / kannanotot
Hallinnon keinot -ryhmä katsoo, että viranomaistoiminta ei yksin välttämättä riitä varmistamaan perunan hyvän kasvinterveydellisen tilan säilyttämistä, minkä vuoksi viljelijöiden sitouttaminen omavalvontaan on tärkeää Suomalaisen laadukkaan siemenperunantuotannon ja sen kautta perunantuotannon turvaamiseksi High Grade aluetta koskevaa kansallista asetusta muutetaan siten, että jatkossa komission päätöksen mukaisesti alueen ruokaperunantuottajat eivät voi enää käyttää tilan omaa siementä.


Lataa ppt "Ruoka- ja ruokateollisuusperunan strategia vuoteen 2020 Hallinnon keinot -ryhmä 9.12.2010 Esa Hiiva."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google