Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Mitä lannoitteita saa käyttää luomutuotannossa

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Mitä lannoitteita saa käyttää luomutuotannossa"— Esityksen transkriptio:

1 Mitä lannoitteita saa käyttää luomutuotannossa
Mitä lannoitteita saa käyttää luomutuotannossa? Eviran neuvonnallinen luomulannoiteluettelo. Sampsa Heinonen

2 Luomussa pyrkimys suljettuun ravinnekiertoon
Luomutuotannon tulisi perustua pääasiassa uusiutuvien ja paikallisten luonnonvarojen käyttöön. Kasvi- ja eläinperäiset jätteet ja sivutuotteet olisi kierrätettävä ravinteiden palauttamiseksi maahan uusiutumattomien luonnonvarojen käytön minimoimiseksi. Kasvien ravinnetarve on ensisijaisesti hoidettava viljelykierron ja luomutuotannosta peräisin olevan eläinlannan (luomulannan) tai muun eloperäisen aineksen käytöllä. Mineraalityppilannoitteiden käyttö on kokonaan kiellettyä.

3 Suositellut: Mikrobivalmisteet
Tiettyjen menetelmien suosiminen ja käyttö kuuluu luomutuotannon yleisiin periaatteisiin. Siksi esimerkiksi mikro-organismit maaperän yleiskunnon ja viljelykasvien ravinnepitoisuuden parantamiseksi sekä kasvipohjaiset aineet kompostoitumisen edistämiseksi on erikseen mainittu toimeenpanoasetuksen artikloissa sallittuina aineina. Niitä ei siis katsota täydennyslannoitteiksi, vaikka ne ovat lannoitevalmisteita Suomen lainsäädännön mukaisesti. Sellaisia tuotteita ovat tyyppinimeltään esimerkiksi typpibakteeri-, mykorritsa- ja kasvien kasvua edistävät mikrobivalmisteet sekä orgaaniset kompostointivalmisteet.

4 Sallitut: Komission asetuksen 889/2008 (toimeen-panoasetus) liitteen I mukaiset täydennyslannoitteet
Täydennyslannoitteilla tarkoitetaan lannoitteita, ravinteita ja maanparannusaineita, jotka ovat peräisin luomutuotantojärjestelmän ulkopuolelta. Merkitysero: Luomulanta / tavanomainen lanta Täydennyslannoitteista on suljettu luettelo, eli sallittuja ovat ainoastaan toimeenpanoasetuksen liitteessä I mainitut lannoitteet ja maanparannusaineet ja niiden yhdistelmätuotteet. Käyttö edellyttää, että se on ”erityisen tärkeää maan viljavuuden, viljelykasvien ravinnevaatimusten tai maanparannuksen kannalta”. Käytännössä: Käyttötarve ja –perusteet pitää kuvata luomusuunnitelmassa tai lohkokohtaisissa muistiinpanoissa, mutta erillistä lupaa viljelijä ei tarvitse.

5 Luomulannoite = Luomutuotannossa sallittu lannoitevalmiste
Lannoitteet eivät kuulu EU:n luomulainsäädännön soveltamisalaan, mikä tarkoittaa, ettei ”luomulannoitteille” ole lainsäädäntöön perustuvaa määritelmää. Siten luomuun soveltuvien lannoitevalmisteiden markkinoinnissa ei esimerkiksi saa käyttää vihreää lehtimerkkiä edes silloin kun lanta on luomulantaa. Luomulannoitteella tarkoitetaan siis luomutuotannossa sallittua lannoitevalmistetta. Lannoitevalmisteen soveltuvuudella luomutuotantoon voi kuitenkin olla lisäarvoa myös tuotteiden markkinoinnissa. Eli mistä voi varmasti tietää onko lannoitevalmisteen käyttö sallittua luomutuotannossa?

6 Luomulannoiteluettelo
Eviran luomuvalvonta ylläpitää neuvonnallista luetteloa luonnonmukaiseen tuotantoon soveltuvista lannoitevalmisteista Palvelu vastaa yksilöityyn kysymykseen: Onko tietyn Suomen markkinoilla olevan ja yleiset säädökset täyttävän lannoitevalmisteen käyttö sallittua luomutuotannossa? Palvelun tarkoituksena on ylläpitää yhtenäistää tulkintaa sallituista valmisteista ja helpottaa nopeaa tiedonsaantia.

7 Yleisen lannoitevalmistelainsäädännön vaatimusten täyttyminen: Kolme vaatimusta
Lannoitevalmisteen valmistaja tai markkinoija (toimija) on tehnyt lannoitevalmistelain mukaisen aloitusilmoituksen Eviralle, ja toimija on merkitty lannoitevalmistelain mukaiseen valvontarekisteriin. Lannoitevalmisteella on tyyppinimi Lannoitevalmisteella on tuoteseloste, josta ilmenevät suomen ja ruotsin kielellä tuotteen kauppanimi sekä valmisteen ominaisuudet ja käyttöohjeet.

8 Luomulainsäädännön vaatimusten täyttyminen
Mikä toimeenpanoasetuksen artikla 3:n mukainen luomussa sallittu valmiste on, eli onko kyseessä: lannoite- tai maanparannusaine (liite I) mikro-organismi maaperän yleiskunnon ja maaperän tai viljelykasvien ravinnepitoisuuden parantamiseksi kasvipohjainen aine kompostoitumisen edistämiseksi Lisäksi on selvitettävä, miten liitteen mahdolliset erityisvaatimukset tai soveltuvuuden edellytykset on täytetty, ja tarvittaessa liitettävä mukaan vaatimustenmukaisuutta osoittavat asiakirjat esimerkiksi GMO-todistus.

9 Arviointi Eviran luomuvalvontajaosto arvioi lannoitevalmisteen soveltuvuuden luomutuotantoon. Evira ei ”hyväksy” tuotetta, vaan arvioinnin tulos on viranomaisen antama neuvo. Arviointi tehdään ensisijaisesti tuotteen valmistajan tai markkinoijan antamien tietojen perusteella. Arvioinnin kohteena ovat vain ne tuotteen ominaisuudet, joilla on merkitystä luomulainsäädännön vaatimusten täyttymisessä. Siten esimerkiksi tuotteen valmistusprosessin ympäristöystävällisyys (esimerkiksi, että arvioitavan valmisteen raaka-aine on tehokalastuksen sivutuote) tai raaka-aineen alkuperämaa (esimerkiksi guano Etelä-Amerikasta) eivät vaikuta arviointiin.

10 Pyyntö merkitsemisestä luomulannoiteluetteloon
Pyynnön lannoitevalmisteen merkitsemisestä luomuluetteloon voi tehdä lannoitevalmisteen Suomessa toimiva valmistaja tai markkinoija. Pyynnön voi tehdä vapaamuotoisesti tai lomakkeella. Pyynnön voi lähettää Eviralle kirjeenä tai sähköpostitse Pyyntö valmisteiden merkitsemisestä luetteloon ja soveltuvuuden arviointi on lannoitevalmistealan toimijoille vapaaehtoista ja maksutonta. Siksi luettelo ei ole täydellinen, mutta ei myöskään poissulkeva, eli luomutuotantoon soveltuvan lannoitevalmisteen käyttö on mahdollista, vaikka sitä ei ole luettelossa mainittu.

11 Kiitos! Ota yhteyttä: sampsa.heinonen@evira.fi


Lataa ppt "Mitä lannoitteita saa käyttää luomutuotannossa"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google