VARHAISKASVATTAJA LUO TURVALLISEN KASVU- JA OPPIMISYMPÄRISTÖN

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Varhaiskasvatussuunnitelma Toijan päiväkoti
Advertisements

VKK-Metro Katse lapseen –hankkeen tutkimusyksiköiden omat kehittämiskohteet Hankekausi
HALSUAN VASU -avain kasvuun
Yhteistyö elinkeinoelämän kanssa: Opettajien kehittämiä malleja Anne Laajaniemi Matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta.
Lyhyesti kasvun ja oppimisen tuesta esiopetuksessa
Esiopetuksen huoltajat 2014 Generated on :41.
Satakunnan ammattikorkeakoulu | Sosiaali- ja terveysala Satakunta University of Applied Sciences | Faculty of Social Services and Health Care Satakunnan.
Meri Heinonen Kestävän kehityksen kasvatuksen pääsuunnitteluryhmän kokous
Oppimista tapahtuu: Opelta oppijalle Oppijalta toiselle
Varhaiskasvatus monikulttuuriseksi
LÄHIHOITAJAKOULUTUS tutkinnon laajuus 120 ov
Hakeminen Päivähoidon laatukriteerit
OPS2016 – Koulu rakentaa tulevaisuutta
Case-tehtävä Metsäprojekti päiväkodissa
ja miten sitä voi yrittää tavoittaa tutkimuksen keinoin?
T IETOKONE OSANA ESIOPETUKSEN JA VARHAISKASVATUKSEN OPPIMISYMPÄRISTÖÄ H YVINKÄÄLLÄ Anne-Marie Knape.
Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden linjauksia
VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA
Verkko-oppimisympäristöt oppimisen tukena Tieto- ja viestintätekniikka pedagogisena työvälineenä Sallariina Haarala Pia Lipponen.
Esteettömyys päiväkodeissa koulutuspäivä
LASTEN OSALLISUUS MUKSUTEEKIN PÄIVÄKODISSA PYHÄJÄRVELLÄ
Harjun koulun OPS-ajatuksia, kevät 2014
Kirsi Nuorsaari ja Jonna Heikkilä
Sosiaalinen kehitys lapsuudessa
Ops seminaari Askola.
Killon päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma. Killon päiväkoti Tällä paikalla on avattu Killon lastenseimi toukokuussa 1950 Killon uusi päiväkoti valmistui.
PETRA SUONIO 2011 ” Tulkaa lasten puutarhaan, kylvämään ja leikkaamaan, tuuli vilpas puhaltaa, vihertää ja kukkii maa.” (Fröbel)
Moision päivähoitoyksikkö Kiusaamisen ehkäisy suunnitelma.
KASVA VOIMISTELIJAKSI Kokonaisliikuntamäärä. Pienet valinnat ratkaisevat Pariporina: -Mitä ajatuksia video synnytti? -Miten oma arkesi pyörii? Voiko pienillä,
Kotipuu Anita Novitsky, Monikulttuurisuuden asiantuntija.
OPS 2016 teesit. Yleissivistävä koulutus uudistuu: Opetussuunnitelmatyö Esi-, perus- ja lisäopetuksen OPS-perusteet.
MITÄ LAAJA-ALAINEN OSAAMINEN JA OPPIMISKOKONAISUUDET TARKOITTAVAT ESIOPETUKSEN ARJESSA? Huom! Esityksestä on poistettu valokuvat.
Yrittäjyyden ja muiden tulevaisuuden taitojen edistäminen nykykoulussa Juho Norrena Yrittäjyyskasvatus Seinäjoki.
Valkeisenmäen päiväkoti Nella Baltzar 9J
Hippiäiset Varhaiskasvatussuunnitelma vuotiaiden sisarusryhmä Pieni, kodikas päiväkoti Päiväkotihistoriaa 40 vuotta, Hippiäiset 2004 alkaen.
Toivion päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma. Toiminta-ajatus Kiireettömyys, turvallisuus, lasten osallisuus ja kasvattajan aito läsnäolo arjessa ovat.
Luova toiminta Petra Suonio Luovuus Mitä on luovuus? Onko jokainen ihminen luova? Onko jokaisella ihmisellä synnynnäiset valmiudet luovuuteen? Onko.
PERHEPÄIVÄHOITAJAN AMMATTITUTKINTO Petra Suonio 2011.
Sisällölliset orientaatiot ja lapselle ominaiset toimintatavat Ruut Ruokonen 2012.
Lapsihavainnointi on lapsen arvostamista ja kuuntelemista Petra Suonio 2011.
Kasvu- ja oppimisympäristö toiminnan mahdollistajana Petra Suonio ”Perhepäivähoidon toimintaympäristöä tulee kehittää ennen kaikkea kotiympäristön sisältä.
Lasten havainnoimisesta Ruut Ruokonen Näistä lähtökohdista… Yksilöllisyys =kehitys etenee määrätyssä järjestyksessä, mutta lapset saavuttavat näitä.
Kasvatustyylit Petra Suonio 2011 perhepäivähoitajat.
Petra Suonio Keskeistä!!! MITEN LUODA LAPSELLE HYVÄ PÄIVÄ, MITEN SITOUTTAA LAPSI!!! SAAKO LAPSI KASVURAUHAN RIITTÄÄ ETTÄ TEEMME JUURI TÄNÄÄN HYVÄN.
Vanhempien mielipiteitä
ME-hengen kehittäminen
Tiimikoulu Raimo Laaksonen ja Vesa Joutsen
PARIKKALAN ESIOPETUSSUUNNITELMA
Ympäristö, aikuisverkosto, välineet
Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet ja pedagogiikka varhaiskasvatuksessa Tiina Kulmala
Huoltajakysely2017 Jynkänlahden koulu
TIETOISKU ESIOPETUKSEN OPS-PROSESSISTA
Huoltajien, henkilöstön ja yhteistyökumppanien ajatuksia yhteistyöstä varhaiskasvatuksessa Luottamus huoltajien ja henkilöstön välisessä yhteistyössä on.
Yhteistyö elinkeinoelämän kanssa: Opettajien kehittämiä malleja
Näin arvioimme tiimin toimintaa
Nojatuolipedagogiikkaa päiväkodissa
SUUNNITTELE, TOTEUTA, ARVIOI JA KEHITÄ
9. Oppimisen psykologinen perusta
Loikkeliini päiväkodin toimintasuunnitelma 2017
- fyysinen, psyykkinen ja sosiaalinen toimintakyky
Suunnitelmallisuus ja tavoitteellisuus perhepäivähoitokodissa
SUUNNITELMALLINEN VARHAISKASVATUS
VARHAISKASVATUS 1 OV PETRA SUONIO.
Tampereen kaupunkiseudun TVT-suunnitelma, Treduka
Yksikön toimintasuunnitelma
Asiakasraati Lapsen vasu
PEDAGOGINEN DOKUMENTOINTI
Koivurinteen päiväkodin kehittämissuunnitelma
Kortepohjan päiväkotikoulu
Vihreä lippu & vasu Kuinka Vihreä lippu -toiminta tukee valtakunnallisen varhaiskasvatussuunnitelman toteutusta?
Esityksen transkriptio:

VARHAISKASVATTAJA LUO TURVALLISEN KASVU- JA OPPIMISYMPÄRISTÖN PETRA SUONIO

Mitä on oppimisympäristöajattelu? Oppimisympäristössä on keskeistä hoitajan ja lapsen välinen sekä lasten keskinäinen vuorovaikutus Edellytyksenä ohjaava kasvatus Hyvä oppimisympäristö ohjaa lapsen uteliaisuutta, mielenkiintoa ja oppimismotivaatiota sekä tukee hänen aktiivisuuttaan ja itseohjautuvuuttaan Tarjoaa lapselle tilaisuuksia leikkiin, toimintaan ja omaan rauhaan Ympäristö tukee myös lapsen kielellistä kehitystä

Lapselle ominainen tapa toimia huomioituna Ohjaa koko toimintaa Leikkiminen Liikkuminen Tutkiminen Luovuus

Fyysinen oppimisympäristö Miten fyysinen ympäristö luo puitteet lapsen omaehtoiselle toiminnalle? Päiväkoti, lähiympäristö Sisustus Välineet lasten ulottuvilla Varustuksen tulee tukea myös lapsen kehittymistä nykyaikaisen tietoyhteiskunnan jäseneksi Materiaalit Melutaso, viriketaso

Estetiikka Miten kaunis ympäristö voisi olla toimiva? Miten siistiä pitää olla? Lasten pitkäkestoinen leikki vaatii suunnittelua ja rakentamista Voivatko lapset jättää leikin korjaamatta ja jatkaa myöhemmin? Mikä on lasten mielestä esteettistä ja kaunista? Entä aikuisten? Kodinomaisuutta voidaan hyödyntää suunnittelussa, mutta siihen ei pidä jämähtää

Turvallisuus Fyysinen ja psyykkinen turvallisuus Hyvin suunniteltu ympäristö vapauttaa henkilöstöä toimimaan yhdessä lasten kanssa Turvallisessa ympäristössä lapsilla on enemmän liikkumisen vapautta ja siten lasten oma osallisuus lisääntyy Sosiaali- ja terveysministeriössä valmistui laajassa yhteistyössä eri tahojen kanssa julkaisu Päivähoidon turvallisuussuunnittelu Julkaisu on valtakunnallinen kehys, jonka avulla kunnat voivat laatia omat päivähoidon turvallisuussuunnitelmansa

Psyykkinen oppimisympäristö Ilmapiiri esim. kiireettömyys/ rauhattomuus Kasvattajien asenteet ja toimintatavat Lapsen elämänpiiri Yksilölliset tarpeet Oma-aloitteisuus Valinnan mahdollisuus

Sosiaalinen oppimisympäristö Kaikki päiväkodissa tapahtuva vuorovaikutus Ryhmädynamiikka Vertaisryhmät Yhdessä tutkiminen Kasvattajat ja muut aikuiset Palaute ja arviointi

Pedagoginen toimintaympäristö Oppimisympäristö –Luo sellainen ympäristö, että se mahdollistaa lapsen oppimisen Kasvattajien tapa kasvattaa Miten näemme lapsen? Miten näemme oppimisen? Miten näemme kasvattajan roolin? Miten näemme toiminnan suunnittelun? Miten näemme erityistä tukea tarvitsevat lapset? Miten näemme varhaiskuntoutuksen?

Kulttuurinen toimintaympäristö Myös kulttuurisen toimintaympäristön huomioiminen on äärimmäisen tärkeää!!!

Sisällölliset orientaatiot Työntekijän työvälineitä, joilla pyritään vastaamaan lapselle ominaisiin toimintatapoihin!!! Tarkoituksena ei ole oppiaineiden sisältöjen opiskelu vaan ympäröivän maailman ilmiöihin tutustuminen monipuolisesti Näihin ilmiöihin tutustumisen tulee olla ympäristö- ja tilannesidonnaista Esim. lasten mielenkiinto lähtökohtana Lapsen iän huomiointi

Sisällölliset orientaatiot

Lähteet Laine ym. 2009. Opi ja ohjaa sosiaali- ja terveysalalla Karling ym. 2009. Lapsen aika Helenius ym. 2001. Pienet päivähoidossa Stakses, 2005. Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet Virolainen, 2005. Tavoitteellinen kasvatuksen suunnittelu Koivunen, 2009. Hyvä päivähoito. Työkaluja sujuvaan arkeen