Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Lasten havainnoimisesta Ruut Ruokonen Näistä lähtökohdista… Yksilöllisyys =kehitys etenee määrätyssä järjestyksessä, mutta lapset saavuttavat näitä.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Lasten havainnoimisesta Ruut Ruokonen Näistä lähtökohdista… Yksilöllisyys =kehitys etenee määrätyssä järjestyksessä, mutta lapset saavuttavat näitä."— Esityksen transkriptio:

1 Lasten havainnoimisesta Ruut Ruokonen 2013

2 Näistä lähtökohdista… Yksilöllisyys =kehitys etenee määrätyssä järjestyksessä, mutta lapset saavuttavat näitä kehitysvaiheita omassa tahdissaan. (mikä on ”normaalia”?) Lasta seurataan omaehtoisessa toiminnassa ja järjestetyissä tilanteissa (osallistutko esim. leikkiin vai oletko huomaamaton tarkkailija?) Kuvataan lapsen toimintaa sellaisenaan tulkitsematta asioita (ei siis ”kiva, mukava”…) Havainnointi on tapa ymmärtää lasta ja kokonaisarvio, joka elää ja muuttuu Havainnointi ei ole koskaan diagnoosi!!

3 Ota huomioon… Lapsen senhetkinen tilanne, kokemusmaailma, yleinen kasvu ja kehitys Normaali kehityskulku – Kehityksen etenemisjärjestys – Mitä lapsi osaa yleensä juuri sen ikäisenä – Kokemus lapsista, vertailukohta kokonaistilanne (” kontekstuaalinen malli” eli mitä kaikkea kehyksiin mahtuukaan) Havainnoinnin kautta saatu tieto on sinun näkökulmasi ja siten vain osa ” totuutta ” Keskustelu muiden lasten lähiaikuisten kanssa -> kokonaiskuva

4 Tarvitset Kiireetöntä aikaa Avointa mieltä ( Miten sen tulkinnan kanssa olikaan? Entä ennakkoluulojen?) Luultavasti muistiinpanovälineitä Toistuvuutta ( jos aiot olla huomaamaton tarkkailija…)

5 Mitä Lasta arkipäivän tilanteissa ja ohjatuissa tilanteissa Lapsen leikkiä Lapsen vuorovaikutusta muiden lasten ja aikuisten kanssa Kehityksen osa-alueita (kts. Erillinen havainnointitehtävä) Lapsen kokonaisolemusta Viihtymistä, sopeutumista, päivärytmin omaksumista ja siirtymätilanteissa toimimista Omaa toimintaa ja toimintaympäristöä – Mikä vaikutus lapseen – Millaisissa ympäristöissä lapsi toimii parhaiten (Titta Kivijärvi)

6 Näinkin voisi toimia… Valittuasi lapsen ja saatuasi vanhemmilta luvan Aloita kotona asiakirja, otsikoi havainnointitehtävän otsikoilla Pidä tehtävää mukana, lisäile sinne mind map -tyyppisesti havaintojasi Siirrä asiakirjaan tekstiä. Näet otsikoiden alla olevasta tekstin määrästä, mihin kiinnittää lisää huomiota, jotta saat monipuolisen. Kirjoita kokonaisiksi lauseiksi ja sujuvaksi tekstiksi. Häivytä tunnistetiedot (keksitty nimi tai ”poika, 4v. 4kk.”) Lue tekstiäsi myös ”vanhemman silmin”

7 Ja hiukan haastattelusta… Keskustelu piirtäminen sadutusavoimet tarinat roolileikit tilanteeseen tarttuminen!

8 Mieti… Missä? Kannattaisiko välillä siirtyä? Kysymykset lapsen tasoisia Pieni lapsi vastaa mielellään ”kyllä” Miten löytäisit itsestäsi lapsen? Jos onnistut, osaat käyttää kieltä, jota lapsi ymmärtää ja ymmärrät hänen kieltään ja tarkoitustaan…


Lataa ppt "Lasten havainnoimisesta Ruut Ruokonen Näistä lähtökohdista… Yksilöllisyys =kehitys etenee määrätyssä järjestyksessä, mutta lapset saavuttavat näitä."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google