Muisti SENSORINEN MUISTI SÄILÖMUISTI TYÖMUISTI KAIKU- MUISTI (kuulo)

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Kasvaako pääni, kun opin?
Advertisements

UNI ja PARKINSONIN TAUTI
Havaintomotoriset taidot pelinluvun perustana
TUNNE MUISTISI – KÄYTÄ, KEHITÄ, KOHENNA Asiantuntijoina
Muististrategioita Auttavat säilyttämään mielessä tai palauttamaan mieleen uutta informaatiota.
Integraalilaskenta MA 10
LAZARUKSEN TUNNETEORIA
Tietoa käsittelevä ihminen
Mihin aivot tarvitsevat unta?
Persoonallisuusteoriat
Elimelliset (orgaaniset) häiriöt
MITEN OPPIA MUISTAMAAN PAREMMIN?
Psykologian kertauskurssi Olli-Jukka Jokisaari 2010
MUISTIN PERUSTOIMINNOT:
Vektorit MA 05 Mihin lukiolainen tarvitsee matematiikkaa
Tiedonkäsittelyn biologinen perusta
Mielenterveyshäiriöiden hoito
Alkoholi.
1. Probleema –Onko täysikuu yhtä korkealla ollessaan eteläisellä taivaalla sekä kesällä että talvella?
Sensorinen integraatio
Matti, Atte, Olli ja Jasmin
Kari Heikkilä TYÖYHTEISÖÄ HYVINVOINTIA TUKEVA JOHTAMINEN MOTTO MOTTO Onnistunut johtaminen edellyttää työpaikan henkilöiden valoisten puolien löytämistä.
Näkökulmia muistiin Muisti on PROSESSI > tallettaminen, säilyttäminen, palauttaminen Muisti on VARASTO > tiedot, taidot, kokemukset SENSORINEN MUISTI >
Näkökulmia muistiin Muisti on PROSESSI > tallettaminen, säilyttäminen, palauttaminen Muisti on VARASTO > tiedot, taidot, kokemukset SENSORINEN MUISTI TYÖMUISTI.
KOULUIKÄ PS2 LAJM. TEHTÄVÄ Mitä muistat ensimmäisestä koulupäivästä? Jos et itse muista paljoa, niin kysy vanhemmiltasi asiaa.
Kappaleet KooKooHuu2015. REKONSTRUKTIIVINEN muisti Mieli rakentaa muistikuvat  todellisista havainnoista  Pohjatiedoista  Ennakko-odotuksista.
Muistihäiriöt Hilla ja Kati. Muistihäiriöt Muistihäiriöt voivat olla hetkellisiä ja lieviä muistivaikeuksia tai vaikeita ja pitkäkestoisia häiriöitä.
Ihmisen tiedonkäsittelyn perusteet
1. Tietoinen tiedonkäsittely
Muutamia tärkeitä asioita
Ongelmanratkaisu (1.) -ongelmana voidaan pitää tilannetta jossa on tavoite (>muutos) muttei keinoja tavoitteen saavuttamiseksi. Arkipäivän ongelmia esim:
Hermosolun rakenne ja toiminta
TIETOISUUS Sensorisen deprivaation koe - alkuperainen Split brain
Paperirullien lastaus rekka-autoon
BIOLOGINEN NÄKÖKULMA TIEDONKÄSITTELYYN
JÄRJESTÄ PIHALIIKKARI perheille
Hermoston rakenne ja toiminta
MUISTI 1. Mitä teit viime perjantaina? 2. Entä viime kesänä?
S Teht. 4 Motoriikka – otsalohko Näkö – takaraivolohko
Millaiset seikat oppimistilanteessa (esim. lukion kurssilla)
Harjoituksia II.
2. Tiedonkäsittelyn tutkimus
Havainnointi ja maailmankuva
Aggressio yleensä määritellään TOIMINNAKSI, joka TARKOITUKSELLISESTI pyrkii vahingoittamaan muita tähän voi liittyä tai olla liittymättä vihan tunne jaottelua:
PS3S Ihmisen tiedonkäsittelyn perusteet
5 MUISTI PS3 LAJM.
Kuluttajien tietoisuuteen ulkoa
Luku 15 Oppiminen, muisti ja aivot.
6 TIETOISUUDEN MUUNTUVAT TILAT
Tiivistelmä 6. Paine ja noste
Tehtävä 10.2: Kuvan hakeminen verkosta
Tarkkaavaisuus valikoiva tarkkaavaisuus
Ammatinkuvaus Etunimi Sukunimi.
9. Oppimisen psykologinen perusta
Oppiminen.
Kemian opetuksen päivät
Työmuistitesti Näet seuraavaksi 20 sanan listan.
6. Havaitseminen.
4. Aivojen rakenne ja toiminta
Työmuistitesti Näet seuraavaksi 20 sanan listan.
Jos sodan aikana käydään taisteluita kaupunkialueella, ne voivat tuhota kokonaisia asuinalueita tai kaupunkeja. Tällä hetkellä sodan vaurioittamia kaupunkeja.
Lapsuuden fyysinen, motorinen ja kognitiivinen kehitys (s. 68–81)
Luontaisten taipumusten
Nuorten seuravalmennus suunnistusseurassa Välitehtävät
IHMISEN KASVU JA KEHITYS
CLT132 Tehtävät (viikko 5).
OP
Samankohtaiset kulmat
CLT132 Tehtävät (viikko 2).
Mitä sinä teet talvella?
Esityksen transkriptio:

Muisti SENSORINEN MUISTI SÄILÖMUISTI TYÖMUISTI KAIKU- MUISTI (kuulo) suuri kapasi- teetti, mutta vain hetken SÄILÖMUISTI käytännössä rajaton kapa- siteetti TYÖMUISTI tietoisuus rajallinen ka- pasiteetti: 2–4 mieltämisyk- sikköä MIELEEN PAINAMINEN KAIKU- MUISTI (kuulo) TARKKAA- VAISUUS AISTIT MIELEEN PALAUTUS IKONI- MUISTI (näkö)

työmuistin rajallisuutta voi kiertää tehtävä-kohtaisesti KASVATTAMALLA MIELTÄMIS-YKSIKÖIDEN KOKOA edellyttää, että yksilöllä on säilömuistissaan tehtävän AIHEALUEESEEN LIITTYVIÄ SISÄISIÄ MALLEJA, joiden avulla tämä voi koodata suuren määrän informaatiota muutamaksi yksiköksi esim. hyvät shakinpelaajat kykenevät pitämään mielessään huomattavasti enemmän peliasemia kuin amatöörit Neljä erillistä yksikköä, vie koko työmuistin kapasiteetin. U A P R RAPU Vain yksi yksikkö, joten työ-muistiin mahtuu muutakin.

teoria tietomuistista assosiatiivisena merkitysten verkkona selittää, miksi erilaiset palautusvihjeet toimivat: vihje ja palautettava asia lähekkäin verkossa, joten kun vihje aktivoituu, aktivaatio leviää siitä palautettavaan asiaan SYKSY KESÄ LOMA KYLMÄ JOULU TALVI

säilömuistin hermostollinen perusta SISÄLTÖMUISTI episodinen muisti tietomuisti TOIMINTA-TAPAMUISTI HIPPO-KAMPUS AIVO-KUORI LIIKEAI-VOKUORI LUJITUSTEORIA LINKITYSTEORIA PIKKU-AIVOT TYVITU-MAKKEET Muistijäljen lopul-linen lujittuminen aivokuorelle kes-tää päiviä. Muistijälki raken-tuu aivokuorelle hajautuneesti ajan ja paikan suhteen. Vauriot aiheutta-vat liikkeiden hie-nosäädön ja ajoi-tuksen häiriöitä. Vaurioituvat Par-kinsonin taudissa (vapina, liikkeiden jähmeys) Hippokampus toi-mii sillä aikaa tie-don väliaikaisena varastona. Hippokampus lin-kittää eri osat yh-teen, jotta palau-tus onnistuisi.

A VARSINAISET UNOHTAMISTEORIAT miksi unohdamme: A VARSINAISET UNOHTAMISTEORIAT HÄIPYMISTEORIA: muistijälki heikkenee vanhetessaan ja lopulta häipyy kokonaan ongelma: emme kuitenkaan unohda asioita aika-järjestyksessä HÄIRINTÄTEORIA: muistisisällöt häiritsevät toisiaan ja estävät mieleen palauttamisen TORJUNTATEORIA: epämiellyttäviä tai ahdistavia muistoja estetään pääsemästä tietoisuuteen (Freud) B MIELEEN PAINAMINEN TAI PALAUTUS EI ONNISTU asiasta ei alun perinkään muodostunut muistikuvaa sopiva palautusvihje tai assosiaatio puuttuu, joten mieleen palautus ei (tällä kertaa) onnistu C HERMOSOLUJEN TUHOUTUMINEN HÄVITTÄÄ MUISTIJÄLJEN

muistihäiriöt eli amnesiat: RETROGRADINEN (taaksepäin suuntautuva) AMNESIA: aiemmin opittujen asioiden mieleen palauttaminen vaikeutuu ANTEROGRADINEN (eteenpäin suuntautuva) AMNESIA: uusien asioiden mieleen painaminen vaikeutuu

LAPSUUSIÄN AMNESIAKSI kutsutaan tavallista ilmiötä, että on vaikea muistaa ennen neljättä ikävuotta tapahtuneita asioita selityksiä: PSYKODYNAAMINEN: varhaiset muistot on torjuttu niiden ahdistavuuden takia (oidipaaliset aiheet jne.) KOGNITIIVINEN: episodien mieleen painaminen edellyttää kielellistä prosessointia, joka on tarpeeksi kehittynyt vasta leikki-ikään tultaessa NEUROPSYKOLOGINEN: hermoverkkojen järjestäyty-minen (karsiutumalla) valmiuteen tallentaa muistoja vie muutaman ikävuoden