Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Elimelliset (orgaaniset) häiriöt

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Elimelliset (orgaaniset) häiriöt"— Esityksen transkriptio:

1 Elimelliset (orgaaniset) häiriöt
Psykiatriset häiriöt, joissa on selvästi osoitettava aivojen rakenteen tai aineenvaihdunnan häiriö, kutsutaan orgaaniseksi häiriöksi. Häiriöt lisääntymässä pääasiallisesti vanhusväestön määrän kasvaessa ja päihteiden käytön yleistymisessä. Häiriöitä aiheuttaa myös tapaturmat, myrkytykset ja elvytysten jälkitilat

2 Orgaanisten mielenterveyshäiriöiden tyypillisiä piirteitä
Orientaation vaikeudet (aika, paikka, ketä ihmisiä ympärillä). Harvinainen muissa mielenterveyden häiriöissä. Muistin heikkeneminen; viimeaikaiset tapahtumat unohtuvat helposti, vanhat muistijäljet säilyvät pitempään. Älylliset toiminnat heikkenee (oppiminen, keskittyminen) Sosiaalisista suhteista tulee monimutkaisia, monien asioiden yhtäaikainen huomioonotto (esim. milloin sopivaa röyhtäillä)

3 Orgaanisten mielenterveyshäiriöiden tyypillisiä piirteitä
Tunne elämä latistuu tai muuttuu epävakaaksi (kiukunpurkauksia, aggressiivisuutta, itkuherkkyyttä) Tajunnan taso vaihtelee Väsyvyys, huono muutosten sieto Voi esiintyä myös harhaisuutta (näköharhoja)

4 Delirium Melko yleinen orgaaninen häiriö
Deliriumilla tarkoitetaan äkillistä aivojen aineenvaihdunnan vaikeasta häiriöstä johtuvaa tilaa, jossa henkiset toiminnot laaja-alaisesti, mutta ohimenevästi heikentyneet. Tavallisin syy suomessa pitkäaikaisen, rajun alkoholinkäytön äkillinen lopetus. Tavataan myös yleisesti huonokuntoisilla potilailla (esim. leikkauksen jälkeen) Deliriumille altistaa: Korkea ikä (yli 60v.), huono yleiskunto, aliravitsemus, aivojen aikaisempi vammautuminen ja alkoholi-, huume-, tai lääkeriippuvuus.

5 Delirium Puhkeaa äkillisesti, usein yöllä. Sitä voi ennakoida vaihe, jolloin henkilö on levoton, säpsähtelevä ja uneton, keskittymiskyvytön ja ärtyvä. Tajunnan taso voi vaihdella (hetkessä levottomaksi, hetkessä aivan selkeä) Delirium menee itsestään ohi, kunhan perussyy korjataan. Kesto parista päivästä pariin viikkoon. Hoitoon voidaan myös käyttää rauhoittavia lääkkeitä.

6 Dementia Tarkoitetaan häiriötä, jossa älylliset toiminnot ovat voimakasasteisesti taantuneet orgaanisen vaurion johdosta. Esiintyy pääasiassa iäkkäillä ihmisillä (80vuotiaista 20%, lieviä muotoja aikaisemminkin) Dementiaa aiheuttaa mm. vammat, tulehdukset, pitkittynyt hapenpuute (elvytystilanteet) ja eräät yleissairaudet. Yleisimpiä syitä Suomessa aivojen rappeutumissairaudet (etenkin Alzheimerin tauti) ja verenkiertoperäiset tilat, kuten moni-infarktidementia (Aivoihin syntyy koko ajan pienehköjä verisuonen tukkeumia ja siitä johtuvia infarkteja)

7 Dementia Osa dementioista aiheutuu hoidettavissa olevista syistä, kuten aivokasvaimista, B12-vitamiinin puutteesta, hypotyreoosista (kilpirauhasen vajaatoiminta), tai päihteiden käytöstä. (Mikäli ei kestänyt kovin kauaa, tilanne korjaantuu kun syy poistetaan) Alzheimerin tauti saattaa alkaa jo 40 vuoden iässä, mutta yleistyy vasta 60 ikävuoden jälkeen. Alzheimerin taudissa solukatoa aivojen kuorikerroksessa ja syvemmissä keskuksissa (varhaisoireita muistin vähittäinen katoaminen, myöhemmin puhe- ja liikuntakyvyn menetys.

8 Dementian hoito Dementiaan ei parantavaa hoitoa, paitsi edellä mainittuihin tiloihin, joissa perussyy voidaan korjata. Moni-infarktidementian etenemistä voidaan hidastaa veren hyytymistä vähentävillä lääkkeillä Alzheimerin tautiin on oireita lievittävää lääkitystä, mutta ne ovat kalliita eikä tehoa kaikille. Dementian hoito lähinnä perushoitoa. Potilaalle tulisi olla rauhallinen ympäristö, jossa tarjolla järkeviä virikkeitä ja sosiaalisia kontakteja.

9 Muita orgaanisia häiriöitä
Korsakoffin psykoosi Orgaaninen hallusinoosi Linkkejä:


Lataa ppt "Elimelliset (orgaaniset) häiriöt"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google