Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

1. Probleema –Onko täysikuu yhtä korkealla ollessaan eteläisellä taivaalla sekä kesällä että talvella?

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "1. Probleema –Onko täysikuu yhtä korkealla ollessaan eteläisellä taivaalla sekä kesällä että talvella?"— Esityksen transkriptio:

1 1. Probleema –Onko täysikuu yhtä korkealla ollessaan eteläisellä taivaalla sekä kesällä että talvella?

2 2. Tutkimus –Tarkkaillaan täysikuun korkeutta eteläisellä taivaalla kesällä ja talvella. –Tämä on tietysti ns. pitkän aikavälin tutkimus.

3 2. Tukimus

4 2. Tutkimus

5 –Havaitaan täysikuun olevan talvella selvästi korkeammalla ollessaan eteläisellä taivaalla. –Mistä tämä johtuu?

6 2. Tutkimus –Oppilaat saavat tehdä ehdotuksia, hypoteeseja asiasta. –Koitetaan selvittää eri hypoteesien hyvät ja huonot puolet.

7 3. Selitys –Selitys löytyy vasta, kun tarkastellaan Auringon, Maan ja Kuun keskinäisiä asentoja kesällä ja talvella. –Kun Kuu kiertää Maata suunnilleen samassa ratatasossa kuin Maa Aurinkoa, niin täysikuu on kesällä eteläisellä taivaalla lähellä horisonttia ja talvella taas paljon korkeammalla.

8 3. Selitys –Ilmiön keskeinen selittävä tekijä on maapallon akselin kaltevuus ratatasoon nähden. –Kuvio selvittää asian parhaiten. –Kuvioon on syytä syventyä, jotta selitys aukenisi siitä.

9 3. Selitys

10 4. Selityksen yleistys –Ilmiö on sitä voimakkaampi, mitä korkeammalla leveyspiirillä ollaan. –Päiväntasaajalla ilmiö havaitaan siten, että meidän talvella täysikuu on korkeimmillaan ollessaan pohjoisella taivaalla. –Navoilla ei täyskuu näy lainkaan kesällä ja talvella se on koko päivän näkyvissä. Vähän kompensaatiota ja valoa kaamokseen.


Lataa ppt "1. Probleema –Onko täysikuu yhtä korkealla ollessaan eteläisellä taivaalla sekä kesällä että talvella?"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google